Arek
R.
Roche Polska - SAP
BW Unit Leader
Temat: Woda z własnego ujęcia i filtr?
Pytanie do osób, które mają wodę z własnej studni. Czy macie zainstalowane jakieś filtry? Jeżeli tak to jakiej firmy? Z jakim kosztem należy się liczyć?Jeżeli kamień będzie się osadzał w takim tempie jak do tej pory to za rok cholera weźmie armatury, pralkę i całą resztę:-(
Marek Laskowski Kupiec
Mam własną wodę. Woda w naszej okolicyu jest bardzo twarda, więc filtr założyć trzeba. Ja planuję na początku roku.Nie dowiadywałem się bezpośrednio. Siostra mówiła mi, że to koszt ~3,000-3,500 pln. Niestety nie pytałem, czy w tym zawiera się robocizna...
Wilhelm
W.
Senior Manager,
Global Security
witam, robilem niedawno w Czosnowiekoszty: odwiert + rura pod studnie z filtrem = 120 zl/m glebokosci
pompa wpuszczona w studnie - ceny rozne, trzeba liczyc ok 1300 min.
suma: 2500-3000 do tego rura do domu ile tam jej trzeba..
mozna tez wbic rurke z filtrem +rurociag do domu i miec pompe w domu
bedzie taniej i do podstawowych spraw wystarcza (bez systemow podlewania itp - tylko do wody uzytkowej raczej)
woda w Czosnowie jest bdb ale FILTR ROBI SIE ZAWSZEWilhelm W. edytował(a) ten post dnia 04.12.08 o godzinie 13:56
Dominik Tomasz
Saturski
specjalista od tego
i owego ;) w
projekcie
internetowym
ostrożnie z własną woda w Łomiankach szczególnie w okolicach FabrycznejOstatnio odkryli że ok 8-10 lat temu ktoś zatruł okolice i w wodzie występują "związki chemiczne w postaci trichloroetenu i tetrachloroetenu, w ilościach ponadnormatywnych"
więcej na stronie UM Łominaki http://www.lomianki.pl/lomianki/
i jak by zniknęło to jeszcze kopia ze strony
2009-04-28 KOMUNIKAT DOTYCZĄCY WODY
W połowie lutego br.Zakład Wodociągów i Kanalizacji, wyłączył z eksploatacji studnię numer 2 w Łomiankach, w związku w wykryciem w niej związków chemicznych w postaci trichloroetenu i tetrachloroetenu, w ilościach ponadnormatywnych. Mieszkańcy Łomianek zostali poinformowani o tym fakcie w komunikatach zamieszczonych na stronach internetowych Urzędu Miejskiego i ZWiK oraz w Gazecie Łomiankowskiej. Ekspertyza wykonana na zlecenie ZWiK przez Państwowy Instytut Geologiczny, szacuje, że zanieczyszczenie wód nastąpiło ok. 8-10 lat temu i sytuacja taka może się utrzymywać przez kolejnych kilka lat. W związku z wynikami ekspertyzy, burmistrz Łomianek skieruje do Prokuratury pismo w sprawie wykrycia sprawców zanieczyszczenia wód. Obecnie sieć wodociągowa zasilana jest wodą ze studni numer 1. ZWiK codziennie monitoruje sytuację i informuje, że nie ma zagrożenia zanieczyszczenia wód dla gospodarstw podłączonych do sieci wod - kan. Z raportu Państwowego Instytutu Geologicznego wynika, iż woda pochodząca z indywidualnych (prywatnych) ujęć w obszarze Osiedli Łomianki Stare, Centralne i Fabryczne, a także po obu stronach ulicy Wiślanej, na odcinku od ul. Jaśminowej do ul. Fryderyka Chopina, zawiera ponadnormatywne stężenia związków tri i tetrachloroetenu. Dłuższe spożywanie wody zawierającej ww. związki chemiczne ponad dopuszczalne normy, może być szkodliwe dla zdrowia. Zaleca się zaprzestanie korzystania z wody pochodzącej z indywidualnych studni na ww. terenie. Zwracamy się zatem z apelem do mieszkańców o występowanie do ZWiK celem podłączania się do miejskiej sieci wodociągowej. Alternatywnym źródłem zaopatrzenia w wodę do czasu podłączenia do miejskiej sieci wodociągowej, mogą być zdroje uliczne. Wykaz publicznych zdrojów ulicznych na terenie Łomianek, znajduje się na stronie internetowej ZWiK w Łomiankach Sp.z.o.o. Z uwagi na fakt, że zbliża się okres większego poboru wody przez mieszkańców Łomianek, prosimy o oszczędne gospodarowanie wodą podczas podlewania ogrodów.
Arek
R.
Roche Polska - SAP
BW Unit Leader
Dominik Tomasz Saturski:
ostrożnie z własną woda w Łomiankach [ciach...]
I tak chyba nikt, kto ma wodę z własnego ujęcia a nie ma filtra/stacji uzdatniania nie pije ten wody.....
Arek
R.
Roche Polska - SAP
BW Unit Leader
Marek Laskowski:
Mam własną wodę. Woda w naszej okolicyu jest bardzo twarda, więc filtr założyć trzeba. Ja planuję na początku roku.
Nie dowiadywałem się bezpośrednio. Siostra mówiła mi, że to koszt ~3,000-3,500 pln. Niestety nie pytałem, czy w tym zawiera się robocizna...
Jestem w trakcie załatwiania/kupowania stacji uzdatniania wody. Ja już będę miał wycenę to dam znać.Arek R. edytował(a) ten post dnia 20.05.09 o godzinie 09:58
Beata
O.
Strategic Media
Manager, Axel
Springer
Ja mam założony filtr i mimo tego woda nie nadaje się do picia - korzystam z ujęcia wody na Armii Poznań :o(
Michał Gwardencki nsti.pl
Doradzam cykliczne badanie wody w Wojewodzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej ( http://www.wsse.waw.pl/PageContent.aspx?SubMenuID=100 )Mamy wlasne ujecie i parametry naszej wody sa ok. Dzisiaj oddalem kolejny raz material do analizy i wyniki otrzymam 2go czerwca. Koszt przedsiewziecia to 437 zl. Opinia WSS-E podziele sie na formum.
Jesli macie informacje jak "zmiekczyc" wode - chetnie zapoznam sie z Waszymi radami.
Arek
R.
Roche Polska - SAP
BW Unit Leader
Beata O.:
Ja mam założony filtr i mimo tego woda nie nadaje się do picia - korzystam z ujęcia wody na Armii Poznań :o(
No to korzystamy z tego samego ujęcia:-)
Michał Gwardencki nsti.pl
Zgodnie z obietnica przekazuje opinie WSS-E w Warszawie dotyczaca parametrow wody z naszego ujecia (ul. Czerwonego Kapturka). Wiekszosc wskaznikow jest w normach.Badanie bakteriologiczne - idealnie.
Wskazniki fizyczne - srednie(2 na 4) Mentosc 1,6 na 1 normy oraz slaby wynik "Zapach w temp. 23+/-2 C" moze byc wynikiem przekroczenia normy chemicznej Manganu. Przyznam, ze nie jest to odczuwalne i jestem troche zaskoczony taka opinia.
Wskazniki chemiczne - b. dobre:
CaCO3 (twardosc) 300 vs. norma 60*-500
KMnO4 (utlenialnosc) 1,6 vs. 5
Amoniak 0,15 vs. 0,5
Azotany 11,9 vs. 50**
Azotyny 0,02 vs. 0,5 lub 0,1 dla wody z sieci wodociagowej
Chlorki 80 vs. 250
Zelazo < 0,036 vs. 0,2
Mangan 0,42 vs. 0,05
*60 wartosc zalecana ze wzgledow zdrowotnych
** nalezy spelnic warunkek [azotany]/50 + [azotyny]/3 <lub= 1; u nas jest 0,086
Arek
R.
Roche Polska - SAP
BW Unit Leader
Pociągnę temat dalej....ponieważ wody ze swojej studni i tak pił nie będę to ostatecznie potrzebuję "coś"/"jakiś odżelaziacz", który zmiękczy/"odżelazi" wodę.Czy możecie podać namiary na sprawdzoną/godną zaufania firmę?
Marek Laskowski Kupiec
Właśnie o to samo chciałem się zapytać...Przymierzałem się do założenia wody, ale na przymiarkach się skończyło.
Macie namiary na jakąś firmę specjalistę od takich instalacji?
Pozdr,
Marek
Beata
O.
Strategic Media
Manager, Axel
Springer
Ja ma w domu (w piwnicy) taki duży filtr. Nie znam się na tym, ale mój mąż uważa, że takie coś trzeba szukać w normalnych sklepach z filtrami i podobnymi rzeczami. Podstawą do tego jest inżektor + baniak 300 litrow + filtr z wkładem, który będzie pozbywał się z wody żelaza. W żadnym wypadku nie należy kupować filtra osmozowego, bo taki nie nadaje się do codziennego używania wody w domu.Nie badałam wody po zamontowaniu filtra, bo i tak uważam, że do picia ona nadal nie nadaje się. Przefiltrowana woda nie jest już żółta, ale nie jest też idealna - po wielu praniach śnieżnobiałe rzeczy nie są już śnieżne i białe też nie do końca... ale przed założeniem filtra woda nadawała się tylko do podlewania ogródka. Zazdroszę tym, którzy mają wodociąg miejski.
Arek
R.
Roche Polska - SAP
BW Unit Leader
Beata O.:A możesz proszę dać namiary na firmę, która Wam to montowała?
Ja ma w domu (w piwnicy) taki duży filtr. N
Beata
O.
Strategic Media
Manager, Axel
Springer
Filtr i osoba montujaca były z firmy/sklepu w Kiełpinie przy ul. Warszawskiej (chyba na płocie mają wystawiony jakiś duży niebieski filtr/baniak).Arek R.:
Beata O.:A możesz proszę dać namiary na firmę, która Wam to montowała?
Ja ma w domu (w piwnicy) taki duży filtr. N
Witam,Ja mam filtr z firmy Econet http://www.econet.com.pl/odzelazianie.html
Koszt z montażem o ile pamiętam ok 4000,00 PLN - montowany w maju 2008.
Urządzenie praktycznie bezobsługowe, automatycznie czyści się samo co 2 tyg lub 7m3. Do czyszczenia wykorzystuje sól w granulkach - worek 30 kg wystarcza na ok 2,5 - 3 miesiąca, koszt soli: 30 PLN.
Econet przywozi ją w cenie do domu - właściciel mieszka za Łomiankami :-)
Firma mała, rodzinna, więc nie ma opóźnień "korporacyjnych" - wszystko na czas i zgodnie z ustaleniami.
Zdecydowanie polecam - w wodzie nie ma żelaza, jest czysta i miękka - nie trzeba używać soli do zmywarki ani zmiękczacza do prania. Do picia dodatkowo używam filtrów Britta i nie muszę odkamieniać czajnika, ekspresu ani żelazka.
Jeżeli macie piec gazowy to w przypadku awarii i braku filtra może być problem z naprawą gwarancyjną - mnie do instalacji właśnie zmusił serwis Vaillant'a ... chociaż i tak pewnie bym się rzucił.Michał Oleński edytował(a) ten post dnia 22.02.10 o godzinie 19:48
Karol Kuśmierek Handlowiec
Witam wszystkich zainteresowanych sprawą poprawienia jakości wody. Pracuję w takiej właśnie małej firmie rodzinnej w Bydgoszczy która się tym zajmuje. Wiele już widziałem ale najważniejszy jest efekt końcowy i zadowolenie klientów. Jeśli ma ktoś problemy z wodą to zapraszam na stronę http://techwater.eu
Arek
R.
Roche Polska - SAP
BW Unit Leader
Mam w końcu filtr. Woda rewelacja. Można zapomnieć o kremach do rąk i balsamach. Jeżeli ktoś będzie chciał mogę podać namiary na firmę, która montowała.
Jakub
Wypych
Juice Trade
Marketing Manager
Coca-Cola HBC Polska
Do Arka R.prosze podaj namiary na ta firme. Dzieki.
Arek
R.
Roche Polska - SAP
BW Unit Leader
Jakub Wypych:
Do Arka R.
prosze podaj namiary na ta firme. Dzieki.
Proszę bardzo:
http://www.wodanet.pl/kontakt.html
P.H. Rosmosis Furtak Dariusz
SYSTEMY UZDATNIANIA WODY
05-101 Nowy Dwór Maz.
ul. Berlinga 5/20
kom. 608 426 091
Namiary na tę firmię dostałem od znajomych, u których zamontowali filtr. Ponieważ byli zadowoleni to i ja się zdecydowałem.