Jerzy
Ciszewski
Prezes w Ciszewski
MSL
Temat: biała broń
czy znacie jakieś miejsca gdzie można zobaczyć, kupić białą broń - oczywiście starą ...
Jarosław
H.
navigare necesse
est.....
Zależy co to znaczy stara, do tego według jakiego klucza - wojskowa, prywatna, kostiumowa, rodzaj,kraj pochodzenia, europejska, pozaeuropejska, itp. Dziewiętnastowieczna jest stosunkowo łatwo osiagalna w antykwariatach i na aukcjach, nawet na allegro. Im starsza, rzadsza, ciekawsza tym trudniej znaleźć dobre egzemplarze - w dużej mierze to kwestia ceny i długich czasami poszukiwań.Temat: biała broń
starą "na chodzie", czy starą, która przy pierwszym starciu się rozpadnie? Tych rozpadających się jest multum...Ja marzę o flambergu :)... Ale w końcu chyba mi 1 koles wykuje... Moi rodzice dobrych parę lat temu mieli fajną turecką szablę i ważne, że była "na chodzie", ale sprzedali :(...
pozdr. mfs
ps. nie kupiłbym białej broni, która jest tylko ozdobą...
ps. cytat: "Dziewiętnastowieczna jest stosunkowo łatwo osiagalna w antykwariatach i na aukcjach, nawet na allegro."
oj, sporo podróbek.... najczęściej przerabiają polskie szable, pałasze z 20w na trochę starsze:)...
a propos podróbek, Wojciechów Kossaków też jest więcej, niż Wojciech był w stanie namalować, na kilku poważnych aukcjach widziałem falszywki z certyfikatami :)))))))))Michał Filip Sobański edytował(a) ten post dnia 21.10.08 o godzinie 11:43
Jarosław
H.
navigare necesse
est.....
Polskie szable okresu międzywojennego osiagają takie ceny, że nie opłaca sie ich przerabiać na cos innego. Wręcz przeciwnie - produkuje się ich coraz więcej:)Ciekwy byłby oryginalny flamberg "na chodzie", walic się tym po głowach byłoby zabójcze...dla niego.:)
Agnieszka Nowak kelnerka, Zetka
Mariusz Wesołek hobbista