Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Co myslicie o reklamowaniu sie na www.zumi.pl

Arkadiusz Ogonekaudyt i certyfiakty
energetyczne,
efektywność
energetyczna

Temat: Co myslicie o reklamowaniu sie na www.zumi.pl

W zeszłym roku dałem się naciągnac na płatna wizytówke w zumi. życie pokazało jak wielki był to błąd.
Po pierwsze brak dostępu do niezależnych statystyk, a te wewnętrzne zumi są dla mnie całkowicie niewiarygodne , bo niby jak je zweryfikować ?

Podobno miałem w zeszłym roku blisko 3000 odsłon wizytówki a google analitics pozazuje że nie było ani jednego przejścia na stronę firmową. Statystyczni jest to po prostu niemożliwe żeby na 3000 osob nikt z czystej ciekawości czy nudów nie kliknął na link do strony domowej firmy.
Finał jest taki że statystyki zumi jedno a życie drugi. Skutecznośc rekalmy w tym czymś co nazuwa sie zumi jest dla mnie po prostu zerowa.
Pieniądze wyrzuciłęm w błoto. Lepszy skutek dałoby przeznaczenie pieniedzy na pozycjonowanie w googlach.
Pluję sobie w brode że dałem sie wciagnać w płatne rekalmy na zumi.Arkadiusz Ogonek edytował(a) ten post dnia 05.02.10 o godzinie 03:12
5.02.2010, 03:11

Antoni LeniekSpecjalista SEO/SEM,
webmaster, analityk

Arkadiusz Ogonek:
Podobno miałem w zeszłym roku blisko 3000 odsłon wizytówki a google analitics pozazuje że nie było ani jednego przejścia na stronę firmową. Statystyczni jest to po prostu niemożliwe żeby na 3000 osob nikt z czystej ciekawości czy nudów nie kliknął na link do strony domowej firmy.
Finał jest taki że statystyki zumi jedno a życie drugi. Skutecznośc rekalmy w tym czymś co nazuwa sie zumi jest dla mnie po prostu zerowa.

Zauważ, że w wynikach wyszukiwania w Zumi.pl jest numer telefonu a na wizytówce jest numer telefonu i adres e-mail? Czy jesteś w stanie zaprzeczyć że nie miałeś ani jednego kontaktu Zumi tą drogą? Zawsze możesz założyć sobie wirtualny numer np. na Skype albo założyć alternatywny adres e-mail tylko do kontaktu z klientami z Zumi. I jeśli wtedy nie miałeś żadnego zapytania z Zumi to możesz powiedzieć że skuteczności brak. Choć winę za to może ponosić również to w jaki sposób opisałeś i przedstawiłeś swoją ofertę. Jeśli już sam opis oferty czy dobrane słowa kluczowe zniechęcają do złożenia zapytania to nie można winy zrzucać na Zumi.pl
8.02.2010, 09:28

Monika L.Właściciel

ostatnio czytałam że zumi to sztuczny wytwór grupy Onet i od kiedy są na rynku to firma nie przynosi dochodów, zresztą podobno z założenia nie miała.
Żaden prestiż a czy ktoś miał zwrot z reklamy? wątpię ale to subiektywna odpowiedź bo pracuję w konkurencji.
Polecam pkt.pl
nie chodzi o to aby znajomi i koledzy znali wyszukiwarkę tylko aby potencjalny klient mógł trafić do firmy która się reklamuje przez daną wyszukiwarkę.
Pozdrawiam
2.06.2010, 00:56

Piotr L.Chcesz mnie? Bierz
mnie!

google maps lepsiejsze :)
2.06.2010, 01:13

Paweł KupperWłaściciel,
eithel.pl

Moim zdaniem nie warto.
Fakt, to moja subiektywna opinia ale w życiu nie szukałem firmy w zumi, nie szukałem usług w zumi, nie szukałem adresu w zumi.
Jeśli czegoś czy kogoś szukam - http://google.pl

Analogicznie robią, z tego co wiem, moi znajomi, kontrahenci.

Argument z pozycjonowaniem w googlach... to wolę za te pieniądze kupić jakiś dobry link zewnętrzny na rok :))
3.06.2010, 14:51

Grzegorz NowakMarketing w pełnym
tego słowa
znaczeniu

Paweł Kupper:
Argument z pozycjonowaniem w googlach... to wolę za te pieniądze kupić jakiś dobry link zewnętrzny na rok :))

ale to 2 całkowicie różne formy promocji
3.06.2010, 15:11

Maksymilian Stanibułaspecjalista ds.
marketingu

nie możemy tutaj roztrząsać kwestii - albo Zumi albo Google. Po pierwsze - Google to gigant, tam trzeba być i koniec. Zumi natomiast to kolejna forma dotarcia do potencjalnych klientów. Według danych Gemius Megapanel (To nie są statystyki Zumi - jest to niezależna firma)Zumi ma ponad 4,7 mln użytkowników miesięcznie, i jest zaraz za Googlem (5,8 mln). Link: http://www.internetstandard.pl/news/361259/Megapanel.c...

tabelka MAPY I LOKALIZATORY

Widać tutaj wyraźnie jak duża liczba osób korzysta z serwisu Zumi.pl.
Reklama na Zumi różni się tym od Googla, że Zumi to wyszukiwarka biznesowa - internauta wpisując dany produkt czy usługę jest potencjalnym klientem.
Natomiast google to wyszukiwarka ogólna - tam dane słowa można wpisać z miliona różnych powodów.
Dlatego uważam, że zumi jest atrakcyjną formą reklamy w internecie.
I zaznaczam, że nie zamiast reklamy w Google, tylko "razem" z nią :)Maksymilian Stanibuła edytował(a) ten post dnia 27.08.10 o godzinie 13:44
27.08.2010, 13:42

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do