Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Bartosz Płazak trener, żeglarz,
projekt Wiatr

Temat: Życie Meet room

Witam - po dzisiejszym inauguracyjnym spotkaniu grupy wymiany doświadczeń trenerskich Meet room można powiedzieć - OTO Jesteśmy ;-)

Zapraszam Zainteresowanych Trenerów i sympatyków profesji do uczestnictwa w pracach grupy - na żywo bądź wirtulanie - Tutaj

Oto co postanowiliśmy:

Celem istnienia i działania grupy jest:
-wymiana doświadczeń, Metod i Narzędzi pracy.
-wspracie w rozwiązywaniu trudnych zawodowo sytuacji
-omawianie i informacja zwrotna w pracach na temat sytuacji trudnych -testowanie narzędzi pracy, próbek warsztatów, symulacji,pomysłów, ćwiczeń
-konsultacje wzajemne

1. Grupa ma charakter otwarty (z opcją na zamknięcie jej w przyszłosci)
2. Spotkania odbywać się będą w siedzibie Metrum - Zabrska 3/6 Katowice , raz w miesiącu w każdy 3 czwartek miesiąca, o godzinie
18, i trwać będą po 2 godziny (z opcją na dłużej)

Tematyka przyjęta jako dostępna na dziś
- nasze zasoby -
mowa ciała, sprzedaż, motywacja, trudna grupa, obsługa klienta,
ćwiczenia fizyczne, negocjacje, proces grupowy,start integracja,
zamknięcie grupy, gry rozwojowe, GPW, wypalenie zawodowe, silnik
spalinowy, MS office, Techniki zapamiętywania,NLP,samopoznanie,indywidualny plan działania,
pisanie CV, stres, asertywność, rynek pracy, bezpieczeństwo IT

Moderator -
gospodarz spotkania, prowadzący spotkanie, organizator w trakcie, pilnowacz porządku i zasad w trakcie,

zajmuje się zawiadamianiem uczestników grupy, przypomnieniem terminu, czasu spotkania, kontaktem z uczestnikami-działaniem w celu zebrania odpowiedniej liczby uczestników na każde spotkanie (obwieszczaniem ustaleń wynikających z jego działań a istotnych dla grupy Tutaj)
to obertrener ;-)
zbiera pieniądze na koniec spotkania,

prowadzący :
uczestnicy spotkania - każdy na każde spotkanie przynosi COŚ

COŚ = ćwiczenie, problem szkoleniowy do przegadania fragment warsztatu, coś z czym lubi pracować itp
pracujemy nad tym co przyniesiemy

Prowadzący na wstępie określa:
-co będzie robił, jaki jest cel jego pracy ( prezentacja, testowanie, rozbudowanie)
-rodzaj informacji jakiej oczekuje - (dla swojej pracy, dla narzędzia, ew. że nie chce żadnej)
- czas jakiiego potrzebuje

Koszt jednorazowego uczestnictwa jednej osoby to 10 zł
konieczne jest zabranie obuwia zmiennego ;-) lacie w dłoń

dookreśliliśmy jak będziemy pracować:
- elastycznie
- efektywnie
- energetycznie
- entuzjastycznie
- elokwentnie
- eklektycznie
- ewaluacyjnie
- etycznie
- enigmatycznie
- ekspresyjnie
- ekstremalnie
- eksperymentalnie
- eklektycznie
lista jest otwarta.....Bartosz Płazak edytował(a) ten post dnia 23.02.09 o godzinie 23:11
16.10.2008, 22:24

Małgorzata S. Kadra zarządzająca
/ Trener Biznesu

Z przyjemnością wezmę udział w najbliższym spotkaniu. Pozdrawiam serdecznie
17.10.2008, 13:28

Małgorzata G. doradztwo zawodowe

szkoda że Katowice...
będę Was tutaj podglądać:)
17.10.2008, 13:50

projekt Wiatr

hmm ;-)
jak chodzi o mnie to możesz podglądać ;-)
17.10.2008, 17:20

Piotr T. HR na miękko czy na
twardo - oto jest
pytanie!

Hej:)

Bartek, czy moja funkcja moderatora związana z następnym Naszym spotkaniem aktulana?
18.10.2008, 13:49

projekt Wiatr

Piotrze - z miła chęcią przkażę - czyli przyjmujemy że moderujesz .
Cieszę się - jak co jestem obecny też ;-)

jakby ktoś przyszedł w korkotrampkach ;-))

Przypominam wszyskim o laciach ;)
18.10.2008, 18:06

Tomek Wrzeszczyński FM Group WORLD -
Złota Magnolia, FM
Group - INFO . com :
...

Tematy, które mógłbym opracować na najbliższe spotkania to:

1. techniki pamięciowe
2. mowa ciała (jest tego tak wielka masa, że w sumie nawet jeśli ze 3 osoby mówiłyby przede mną o temacie to i tak dodam coś zupełnie nowego ;))
3. wpływ języka na postrzeganie świata i samopoczucie (tak nieco z NLP)
4. zabawy rozwojowe (nauka żonglowania, alfabet game itp.) + opis potęgi podświadomości
5. możliwości inwestycyjne w Polsce (nie tylko giełda ;))
6. metody radzenia sobie ze stresem
7. budowanie własnej marki
8. dlaczego >opłaca się< być dobrym cżłowiekiem?
9. budowanie raportu (więzi międzyludzkiej na poziomie podświadomym) a pola Diltsa (też nieco z NLPera)
10. prawo przyciągania, czyli o materialności naszych myśli (na poodstawie filmu "The Secret" i własnych doświadczeń)
11. metodologia nauki języków obcych

Który z tematów podanych pzeze mnie ciekawiłby Was najbardziej?

Te, które uznacie za najciekawsze opracuję sobie z grubsza i spokojnie poczekam na swoją kolej prowadzenia prezentacji ;)
18.10.2008, 20:19

Przemysław Gajek Trener biznesu,
trener IT

Witam.

Tomku.

Z podanych tematów bardzo mnie interesuje:
primo
Mowa ciała.
drugie primo
Budowanie własnej marki.

Poprzyjcie mnie proszę MeetRomowcy.
Myślę, że mowa ciała to coś co przydaje się w pracy trenera, a budowa własnej marki - czy chodzi o reklamę własnego ja ? - temat też ciekawy.

Pozdro from przemo
20.10.2008, 12:56

Artur R. Badacz ludzkiej
motywacji

Zazdroszczę Wam.
Szkoda, że Katowice są dla mnie tak daleko. :(
Ja swego czasu organizowałem takie spotkania w Szczecinie. Były to spotkania dla osób świeżo po studiach dypomowych - Trener Biznesu. Niestety większości osób zabrakło chyba zapału do pracy w tym zawodzie.

Jeżeli będzie więcej chętnych, to mogę zorganizować takie spotkanie w Szczecinie.
Pozdrawiam,
Artur
20.10.2008, 14:19

Złota Magnolia, FM
Group - INFO . com :
...

Przemysław Gajek:
a budowa własnej marki - czy chodzi o reklamę własnego ja ? -
Nie, nie chodzi tu wcale o to, aby się reklamować.

Prezentacja będzie dotyczyła tego, co zrobić, aby prezentować w taki sposób, który będzie kreował wizerunek spójny z tym jak chcemy, aby ludzie nas odbierali. Dość duży akcent będzie na to, jak wykorzystać fakt, że ludzie oceniają nas w pierwsze 4 sekundy kontaktu ;)
20.10.2008, 14:54

Anna Rekiel psycholog, trener,
doradca zawodowy

Hm...jeśli o mnie chodzi potrzebuję więcej czasu, by zbudować z kimś kontakt. W pierwszych kilkunastu sekundach poddaję się chwili, spontanicznie reaguję na drugą osobę/grupę, często po prostu odczuwam zdenerwowanie na początku, zwłaszcza w grupie i wcale nie chcę tego jakoś specjalnie (tego odczuwania) kreować. Chyba straciłabym kontakt z sobą i z grupą w późniejszym czasie, ale... może dzięki Tobie zyskam jakąś nową umiejętność :-)

Mnie interesuje każdy twój temat od strony doświadczeń – co zrobić, aby tak doświadczyć np. mowy niewerbalnej, stresu, by uczestnicy mogli powiedzieć potem: dowiedziałem się czegoś nowego o sobie, doświadczyłem takich a takich emocji. Cenne dla mnie jako uczestnika (i podglądacza sposobu prowadzenia) będzie każde ćwiczenie zahaczające o doświadczenie, teorię nawiązującą do tego doświadczenia, refleksję własną… odniesienie do praktyki. Chciałabym podejrzeć sposób prowadzenia "tematu" w ten sposób, zwłaszcza nieco przegadanej już dla mnie mowy niewerbalnej. Tylko tyle i aż tyle :-)

Co Ty na to?
20.10.2008, 18:37

projekt Wiatr

ja mam tak że chętne wezmę udział w kazdym tematycznie warsztacie byle był prowadzony przez kolejne osoby , jakoś wydaje mi się że od kazdego można się czegoś nauczyć i nie ma tak żeby było tak samo , a ......... jeśli ktoś zrobi coś tak bardzo inaczej ....... - to też doświadzenie ;-)
bart
20.10.2008, 21:59

Złota Magnolia, FM
Group - INFO . com :
...

Rozumiem, że jak na razie są 2 głosy- zarówno Ani jak i Przemka na mowę ciała.

Poza tym 1 głos Przemka przypadł na budowanie marki własnej osoby.

Z kolei Ania byłaby także zainteresowana budowaniem raportu (czyli dobrego kontaktu) z grupą, co jest jednak zupełnie innym tematem niż mowa ciała i ten aspekt byłby zupełnie inaczej przeze mnie prowadzony :)

Cieszę się, że moje propozycje się podobają i że każdy jest w stanie odnaleźć coś dla siebie. Teraz wystarczy odnaleźć najbardziej wspólny mianownik. Dzięki temu będę mógł opracować temat, który będzie wszystkich tu obecnych najbardziej kręcił ;)

edyta: Jeśli chodzi o samą formę prowadzenia, to zrobię wsjo co w mej mocy, aby było tak bardzo ciekawe i budujące jak to tylko możliwe :)Tomek Wrzeszczyński edytował(a) ten post dnia 20.10.08 o godzinie 23:27
20.10.2008, 23:21

Agnieszka Drabent trener, wokalistka,
tłumacz (od czasu
do czasu, ale
racze...

Witajcie!

z zaproponowanych tematów mnie najbardziej podobaja się: mowa ciała, zabawy i budowanie raportu.

jeśli dobrze rozumiem - kolejne spotkanie 20 listopada, tak?

ja się w każdym razie piszę :)

pozdrawiam!!

Aga
22.10.2008, 22:33

Małgorzata Caban Trener, Doradca,
Work Express Sp. z
o. o.

Witam,

dziękuję za informację. Oczywiście chętnie wezmę udzial w następnym spotkaniu . Proszę o termin .

Pozdrawiam !
23.10.2008, 15:04

Przemysław Gajek Trener biznesu,
trener IT

Anna R.:
Mnie interesuje każdy twój temat od strony doświadczeń – co zrobić, aby tak doświadczyć np. mowy niewerbalnej, stresu, by uczestnicy mogli powiedzieć potem: dowiedziałem się czegoś nowego o sobie, doświadczyłem takich a takich emocji.

Aniu.
Chcesz doświadczeń ?
Zachęcam Cię do udziału w treningu interpersonalnym.

Pozdrawiam
28.10.2008, 15:02

doradca zawodowy

Dziękuję Przemku za propozycję, rzeczywiście trafiona do wypowiedzi, w pewnym sensie :-)

Mam na myśli tworzenie sytuacji edukacyjnej, a więc: uruchomienie energii, potencjału twórczego, otwartości grupy, stworzenie poczucia celu/sensu, wspólnoty i wyzwania. Brzmi ambitnie ale jedno pociąga za sobą drugie. Zamiast (niestety nadal częstego) przekazywania informacji - uruchomienie różnych procesów uczenia się. Podsumowując - jak prowadzić szkolenie w taki sposób, by uczestnicy uczyli się sami, a nie byli nauczani :-).

Mam nadzieję podejrzeć taki warsztat, albo przynajmniej pogadać wspólnie co zbliża do takiej idealnej sytuacji.

Pozdrawiam,

Ania

P.S. Jestem świeżo po drugim treningu, doświadczenie z serii, sorry za dosadność - ściskających dupę :-)
28.10.2008, 20:31

projekt Wiatr

to ja o dosadności i ściskaniu dupy trochę -
otóż gdzieś w głębi uruchamianie procesu uczenia się ( obojętnie od kanału ) wiąże mi się z tym poczuciem ściskania
- ;-)
to znaczy zaczynam się uczyć kiedy zaczyna mnie sciskać
bez tego - prędzej czy poźniej senność jest pewna

więc poszukuję ;-)

pozdrawiam i metaforycznie ściskam ...dłonie szanownych rozmówców
Bart
28.10.2008, 22:42

doradca zawodowy

Do naszego spotkania coraz mniej dni :-) Ciekawa jestem jakie pomysły szykujecie! I czy powtórzą się z moimi, czy też zupełnie coś nowego. W każdym razie na pewno będzie ciekawie :-)

Pozdrawiam,

Ania
4.11.2008, 19:51

projekt Wiatr

ano własnie
ciekawie to będzie na pewno
również dlatego że zapowiedziało się jeszcze parę nowych twarzy ;-)

pozdrawiam i zapraszam
Bart
4.11.2008, 20:00

Wyślij zaproszenie do