Michał
Ksiądzyna
menedżer
przedsiębiorca
marketingowiec
Temat: Reklama w internecie
Czy ktoś może podać źródło do, lub podzielić się informacjami dotyczącymi skuteczności reklamy w internecie? Interesują mnie dane empiryczne, typu: zrobiliśmy kampanię z bannerkami na stronie X, wydaliśmy XXXXXzł i weszło z tego źródła XXXXX użytkowników.Michał Ksiądzyna edytował(a) ten post dnia 11.10.08 o godzinie 16:10
Patrycja
Kościołowska
Glossy Media /
Kobiety, reklama i
media.
Nikt Ci nie poda takich danych. Wchodzą one w skład raportu dla Klienta. A do czego są Ci potrzebne?
Marek
Buraczyński
Pora na nowe
wyzwania, czas na
nowe sukcesy :)
Pytasz o zbyt mało informacji, a pełnych informacji rzeczywiście raczej nie dostaniesz.Skuteczność reklamy w internecie zależy od jej treści (i/lub formy), właściwego doboru miejsca umieszczenia (to, czy dany serwis jest odwiedzany przez osoby z Twojej grupy docelowej) i wielu innych czynników. Napisz więcej o tym, do czego potrzebne są Ci informacje.
Michał
Ksiądzyna
menedżer
przedsiębiorca
marketingowiec
Potrzebne są do oszacowania skuteczności kampanii. Pomijamy treści itp. chodzi mi o orientacyjne liczby typu: wysłanie newslettera do 10 000 studentów to 1000 wjeść na stronę z tego źródła w naszym przypadku.
Grzegorz
Wszelaczyński
Nie potrafię
profesjonalnie
opisywać
Michał Ksiądzyna:
Potrzebne są do oszacowania skuteczności kampanii. Pomijamy treści itp. chodzi mi o orientacyjne liczby typu: wysłanie newslettera do 10 000 studentów to 1000 wjeść na stronę z tego źródła w naszym przypadku.
Nie do końca rozumiem... chcesz znać skuteczność reklamy a posteriori czy a priori?
Po kampanii powinieneś dostać od agencji raport szczegółowo takie dane przedstawiający. Jeżeli sam robisz kampanię to sam musisz zebrać te dane i policzyć odpowiednie wskaźniki.
Jeżeli zaś chciałbyś ocenić potencjalną skuteczność kilku form reklamy by wybrać te najefektywniejszą przy założonym budżecie to niestety ale nie sposób tego ocenić w oderwaniu od przedmiotu reklamowanego, grupy docelowej, kreacji, oczekiwanego efektu, budżetu i innych takich tam.
Michał
Ksiądzyna
menedżer
przedsiębiorca
marketingowiec
Grzegorz Wszelaczyński:
Michał Ksiądzyna:
Nie do końca rozumiem... chcesz znać skuteczność reklamy a posteriori czy a priori?
Po kampanii powinieneś dostać od agencji raport szczegółowo takie dane przedstawiający. Jeżeli sam robisz kampanię to sam musisz zebrać te dane i policzyć odpowiednie wskaźniki.
Jeżeli zaś chciałbyś ocenić potencjalną skuteczność kilku form reklamy by wybrać te najefektywniejszą przy założonym budżecie to niestety ale nie sposób tego ocenić w oderwaniu od przedmiotu reklamowanego, grupy docelowej, kreacji, oczekiwanego efektu, budżetu i innych takich tam.
Ale ja sobie to skoryguję o różne czynniki niemierzalne. Po prostu chciałbym wiedzieć, czy dana forma reklamy powoduje rekację w postaci 100, 1000 czy 100 000 wejść.
Marek
Buraczyński
Pora na nowe
wyzwania, czas na
nowe sukcesy :)
Dana forma może spowodować różne efekty w zależności od poprawności doboru treści reklamy do grupy docelowej. Potrzebujesz informacji nie tylko o tym, ile osób weszło z danego źródła, ale również "co było reklamowane" - dla Ciebie podane informacje będą wartościowe tylko wtedy, gdy był reklamowany produkt (usługa) bardzo podobny do tego, który Ty chcesz promować. Skierowanie do tej samej grupy reklamy innego produktu może dać zupełnie inne wyniki.Podobnie jest z różnymi formami reklamy. W jednym przypadku skuteczniejsze będzie wykorzystanie marketingu wirusowego, innym razem warto postawić na jakiś mailing itd. Przy wyborze formy reklamy musisz kierować się z kolei grupą docelową, do której chcesz trafić.
Grzegorz
Wszelaczyński
Nie potrafię
profesjonalnie
opisywać
Ale ja sobie to skoryguję o różne czynniki niemierzalne. Po prostu chciałbym wiedzieć, czy dana forma reklamy powoduje rekację w postaci 100, 1000 czy 100 000 wejść.
Sęk w tym, że nie istnieją takie dane w oderwaniu od przypadku.
Michał
Ksiądzyna
menedżer
przedsiębiorca
marketingowiec
Grzegorz Wszelaczyński:Ale ja nie chcę w oderwaniu, tylko na przypadku.
Sęk w tym, że nie istnieją takie dane w oderwaniu od przypadku.
Patrycja
Kościołowska
Glossy Media /
Kobiety, reklama i
media.
Do każdego produktu jest dobierana odpowiednia forma reklamy. Raz jest to mailing, a w innym przypadku np. kampania odsłonowa z billboardami. Nie ma sztywnego planu, który przedstawia, że ta forma jest lepsza od drugiej. Jeśli chodzi np. o konferencje, targi to warto wykorzystać mailing. Dane ile osób otworzyło otrzymanego maila, a ile na niego kliknęło dostarcza Ci agencja, której to zlecasz.
Grzegorz
Wszelaczyński
Nie potrafię
profesjonalnie
opisywać
Michał Ksiądzyna:
Ale ja nie chcę w oderwaniu, tylko na przypadku.
Nie widzę opisu case'u ;)
Jeśli chodzi np. o konferencje, targi to warto wykorzystać mailing
A jego skuteczność (w sensie conversion rate) będzie wprost proporcjonalna do trafności określenia grupy docelowej, jakości oferty, jakości kreacji jakości bazy adresowej itd.
Jeżeli szukasz przykładowych cr dla różnych kampanii to wyguglaj "conversion rate" i przekopuj wyniki - tego nikt za Ciebie nie zrobi bo nie dość że żmudne to jeszcze nie do końca sensowne.
EDIT: Możesz założyć, że dobrze dobrana kampania, o idealnych parametrach (idealna kreacja, 100% dotarcia do TG itd) da Tobie współczynnik konwersji 100% dla celu "kliknie na link" i powiedzmy równy procentowemu udziałowi Twojej oferty w rynku dla celu "podejmie akcję".
I to sobie możesz korygować o "różne czynniki niemierzalne" ;)Grzegorz Wszelaczyński edytował(a) ten post dnia 12.10.08 o godzinie 20:16
Pracę magisterską piszesz, że się o takie rzeczy pytasz?Nominalnie podejrzane, że swoją ofertę e-marketing próbujesz stworzysz na podstawie zaprezentowanych tutaj danych :)
I tak trzymaj, byleby nie poniżej cen u innych osób.