- 1
- 2
- Następna »
Waldemar
Wasik
Właściciel -
ProfitLabs,
Temat: 1 pips spread, a nawet mniej. Ani trochę więcej. EURUSD
Czy możesz chcieć lepiej?Gdybyś miał taką platformę, o ile pewniejsze były by twoje zyski?
Gdybyś grał tak naprawdę z rynkiem, z pominięciem brokerów, czy to polepszyło by twoje efekty?
Zapraszam do rozmowy.
Kamil
R.
Student, Uniwersytet
Łódzki
hmm to zalezy spread na 1 lub 0 na eurusd lub usdjpy nic tak naprawde by nie dawal, kto grajac dlugoterminowo a nawet krotko patrzy na te 2 pipsiki.. wtedy obawiam sie, ze to by byl calkowity hazard przyklad: jest gosc mysli sobie kurde nie ma spreadu moze rynek pojdzie w ta strone(choc na momoent) to ja zaryzykuje sobie i wyjde za chwile jak mi wskoczy o ten punkcik wyzej.. wyjdzie mu 6 razy az w koncu powie nie no jeszcze raz (dajmy na to ze gra prawie na maxa - tj. dostepna ilosc lotow) i bach rynek sie odwrocil i nie chce wrocic gosc czeka nie ma stop lossa bo na ile na 3 pipsy i po kapitale.moral; forex ktory juz przez niektorych nazywany loteria choc tak naprawde nia nie jest stalby sie dla zwyklych laikow cos w stylu kasynem..
a zapomnialem dodac IM NIBY LATWIEJ WYDAJE SIE ZAROBIC TYM WIECEJ SIE STRACIKamil Rybarczyk edytował(a) ten post dnia 12.09.08 o godzinie 13:57
Szymon Jabłoński Corporate dealer
zalezy spread na 1 lub 0 na eurusd lub usdjpy nic tak naprawde by nie dawal,
jeden pips to wcale nie tak malo, jesli robimy deale dosc czesto to naprawde sie uzbiera...
kto grajac dlugoterminowo
czy na forexie jest sens gry dlugoterminowej.... chyba nie !!
a nawet krotko
patrzy na te 2 pipsiki..
ja !!
wtedy obawiam sie, ze to by byl calkowity
hazard przyklad: jest gosc mysli sobie kurde nie ma spreadu moze rynek pojdzie w ta strone(choc na momoent) to ja zaryzykuje sobie i wyjde za chwile jak mi wskoczy o ten punkcik wyzej.. wyjdzie mu 6 razy az w koncu powie nie no jeszcze raz (dajmy na to ze gra prawie na maxa - tj. dostepna ilosc lotow) i bach rynek sie odwrocil i nie chce wrocic gosc czeka nie ma stop lossa bo na ile na 3 pipsy i po kapitale.
dzieki takim amatorom zarabija zawodowcy, na tym polega ten rynek
a zapomnialem dodac IM NIBY LATWIEJ WYDAJE SIE ZAROBIC TYM WIECEJ SIE STRACI
jak zawsze w finansach... im wieksze ryzyko tym wiekszy potencjalny zysk !
Im wieksze ryzyko tym wiekszy zysk? NIE! Komu powierzysz szybciej pieniadze- zakladajac ze oba fundusze daja stope zwrotu 20%? Czy jakiemus polskiemu TFI nadzorowanego przez KNF czy jakiemus hedge z jakis wysp bananowych, ktorego nie obowiazuje zadne prawo i twoja kase moga sobie przetransferowac? ;D poprawna jest teza- im wiekszy zysk tym wieksze ryzyko, nie odwrotnie :D
Kamil
R.
Student, Uniwersytet
Łódzki
Szymon Jabłoński:gratuluje wszechobeznania rynku, sugerujesz iz zamykasz pozycje ponizej 30pipsow? a co powiesz o swapie? - kurna przeciez on jest dzien w dzien...hmm zbyt czesto?
zalezy spread na 1 lub 0 na eurusd lub usdjpy nic tak naprawde by nie dawal,
jeden pips to wcale nie tak malo, jesli robimy deale dosc czesto to naprawde sie uzbiera...
czy na forexie jest sens gry dlugoterminowej.... chyba nie !!uwazasz ze ropa i zloto to nie forex?
a co powiesz o ludziach ktorzy upodobali sobie pary gbpjpy eurjpy albo nawet dla bezczelnej przekory usdpln!?patrzy na te 2 pipsiki..
ja !!
dzieki takim amatorom zarabija zawodowcy, na tym polega ten rynekzgadzam sie, lecz Ci amatorzy to ryzykanci a jak sam zauwazyles:
jak zawsze w finansach... im wieksze ryzyko tym wiekszy potencjalny zysk !
czy cos tu nie gra??
Kamil
R.
Student, Uniwersytet
Łódzki
Radek Wierzbicki:
Im wieksze ryzyko tym wiekszy zysk? NIE! Komu powierzysz szybciej pieniadze- zakladajac ze oba fundusze daja stope zwrotu 20%? Czy jakiemus polskiemu TFI nadzorowanego przez KNF czy jakiemus hedge z jakis wysp bananowych, ktorego nie obowiazuje zadne prawo i twoja kase moga sobie przetransferowac? ;D poprawna jest teza- im wiekszy zysk tym wieksze ryzyko, nie odwrotnie :D
zgadzam sie w 99% :)
mowiac o ryzyku mialem na mysli specyfike instrumentow a nie ludzi ktorym powierzmy kase, litosci...jak mozna porownywac tfi do forexu....czasem pozycje zamykam i po 10 pipsach, jesli mowa np. o eurusd.
na eurpln czy usdpln gdzie spread mam 10 pipsow gram rzadziej(musze miec duze przekoanie zeby wejsc na rynek), wlasnie ze wzgledu na spread !!
forex to gra dla ludzi ktorzy maja jaja, specyfika tego rynku jest to ze wszystkim sie wydaje ze tak jest, ale ogromnej wiekszosci tylko sie wydaje.
aha rynek surowcowy to nie forex, korelacje oczywiscie sa, w koncu za surowce placi sie walutami :)ale na fx i na towarach nie jest obracana ta sama kasa, kasa z surowcow wedruje raczej na gieldy i odwrotnie.
pzdr
fx trader :)Szymon Jabłoński edytował(a) ten post dnia 12.09.08 o godzinie 21:55
TFI i forex można porównywać w kontekście różnych sposobów inwestowania, chociaż forex to raczej spekulacja niż inwestowanie, zwłaszcza jeśli brak jakiegoś systemu wejść/ wyjść z rynku. granie na kilku pipsach (czyli bez systemu i na szumie rynkowym) moim znajomym kończy się zawsze tak samo i nie chce w to wchodzić. Jest jeszcze opcja, że trejdujesz pieniędzmi banku i masz kontrakt 10 milionów dolarów, ale to też granie pod dane, a to też raczej nie zawsze musi skończyć się dla Ciebie dobrze. :D
Marcin
M.
The most successful
traders I know spend
most of their ti...
Powiedzmy tak jeśli ktoś lubi skalpować to 1 pips może być ważny, jeśli ktoś lubi swing trading to ten jeden pips nie robi różnicy.O tym czy jakiś styl jest lepszy czy gorszy mogą świadczyć wyniki ale rzadko kto się nimi chwali, więc to zostawmy nierozstrzygnięte bo to że ja lubię swing i day trayding nie znaczy że ktoś inny nie może zarabiać w innych przedziałach czasowych..
I gwoli ścisłości to forex to waluty, złoto i ropa to towary, (commodities)
Pzdr
wlasnie tfi to inwestowanie a fx to czysta spekula, no chyba ze jestesmy przedsiebiorcami i robimy hedge to inna sprawa :)Radek,
uzasadnij dlaczego gra na male ruchy jest bez sensu.
moim zdaniem ma to sens, to czy gramy patrzac na wykres 4h czy minutowy nie ma wiekszego znaczenia, znaczenie ma efekt koncowy.
granie pod dane ma swoja specyfike, po pierwsze trzeba miec dobry serwis informacyjny (bez bloomberga czy reutersa nie ma sensu..)a po za tym, dane to jedno a reakcja rynku na te dane to drugie...
Jeśli traktujesz fx jako spekulację, to przy tym założeniu, gra na małe ruchy ma sens (jak wszystko na czym można zarobić) ale większy sens ma gra na wybicia (jaki kolwiek system) czy na długi trend, gdyż jest to bardziej przewidywalne niż sam szum (rynek w którymś momencie obierze jakiś trend średnio czy długoterminowy, a jak nie trend to chociaż wybije się z jakiegoś tymczasowego kanału i pieniądze są Twoje. drugi problem dotyczy stopów, grając na szum- rynek idzie nie w Twoją stronę to gdzie dajesz stop loss?). jeśli kiedyś odważę się założyć realne konto na forex, to napewno nie byłbym w stanie grać na szum, wyłącznie na jakiś własny sygnałowy system.no chyba, że miałbym olbrzymi rachunek z czego 3% mógłbym przeznaczyć na rachunek takich szaleństw ;)
Marcin
M.
The most successful
traders I know spend
most of their ti...
Radek Wierzbicki:
Jeśli traktujesz fx jako spekulację, to przy tym założeniu, gra na małe ruchy ma sens (jak wszystko na czym można zarobić) ale większy sens ma gra na wybicia (jaki kolwiek system) czy na długi trend, gdyż jest to bardziej przewidywalne niż sam szum (rynek w którymś momencie obierze jakiś trend średnio czy długoterminowy, a jak nie trend to chociaż wybije się z jakiegoś tymczasowego kanału i pieniądze są Twoje. drugi problem dotyczy stopów, grając na szum- rynek idzie nie w Twoją stronę to gdzie dajesz stop loss?). jeśli kiedyś odważę się założyć realne konto na forex, to napewno nie byłbym w stanie grać na szum, wyłącznie na jakiś własny sygnałowy system.
no chyba, że miałbym olbrzymi rachunek z czego 3% mógłbym przeznaczyć na rachunek takich szaleństw ;)
Skalpowani czyli gra na małe ruchy nie ma sensu w czasie trwanie europejskiej sesji, jak ktoś tak lubi grać to najlepiej jest grać w nocy jak Azja i Australia jest w ruchu. Chyba nie muszę mówić czemu. Tak gwoli informacji ;)
I druga sprawa forex zawsze będzie tylko spekulacją gdyż nie inwestujesz w nic rzeczywistego, grasz na kontraktach na waluty na ich zmianę cen a nie na rzeczywistą dostawę waluty w dniu wygasania kontraktu.
PzdrMarcin M@rchewa edytował(a) ten post dnia 12.09.08 o godzinie 22:44
fx to dla mnie tylko spekulacja :)i nie wiem jak mozna gre na fx nazywac inwestycja, ale ok, moze niektorzy tak uwazaja...na zachowanie rynku wplyw ma oromna ilosc czynnikow(nie zawsze racjonalnych), trend jest zawsze! gra na szum ? nie kumam o co chodzi...
na rynek ma wplyw tak duza ilosc czynnikow ze kazdy moze opracowac wlasny system ktory kladzie wiekszy nacisk na jakies wybrane. Wazne jest by dzialalo i przynosilo zyski :)
stop loss... to zalezy najczesciej ok 50 pipsow(po osiagnieciu zyskow na parach gdzie jest wiekszy spread staram sie ustawiac stopa na poziomie breakeven), ale nie zawsze.
To ze napisalem ze czasem zamykam pozycje po ruchu 10 pipsow nie oznacza ze nie zarobie czasem figury, ale do takich strat raczej nie doprowadzam. Trzebe umiec sie przyznac do nietrafnego wejsica na rynek i ciac straty a nie liczyc na cud.Szymon Jabłoński edytował(a) ten post dnia 12.09.08 o godzinie 22:43
Przyznaję, że trochę źle doczytałem Twoją dużo wcześniejszą wypowiedź i zinterpretowałem to w ten sposób, że po kilku pipsach na Twoją stronę zawsze wychodzisz z rynku ;)) Jeśli twój stop loss to 50 pipsów itp. to zwracam honor:)I nie traktuje fx jako inwestowania- tutaj ty mnie źle zrozumiałeś! :)
Szymonie,Oczywiście zgadzam się z Tobą, że patrząc na dany przedział czasowy trzeba się go trzymać a to czy gramy na wykresach dziennych czy minutowych to kwestia podejścia.
Niektórzy traktują fx jako spekulację inni (tych jest niewielu) potrafią naprawdę inwestować z głową i osiągać z tego systematyczne zyski, takim tylko pogratulować. Osoby które dzięki zwykłemu szczęściu w krótkim okresie czasu osiągają niebotyczną stopę zwrotu potrafią szybko wszystko stracić.
Ja dawno wycofałem się z tego rynku, nie mam do niego nerwów
A nawiązując do tematu wątku, Panie Waldemarze, niskie spready ok, ale jakie są koszty prowadzenia rachunku miesięcznie?
Pzdr
Mike
Radek, zaloz rachunek, wyczysc go 3 razy i wtedy zaczniesz grac na serio i zobaczysz co to fx :)powodzenia
pzdrSzymon Jabłoński edytował(a) ten post dnia 13.09.08 o godzinie 00:35
Kamil
R.
Student, Uniwersytet
Łódzki
Szymon Jabłoński:
aha rynek surowcowy to nie forex, korelacje oczywiscie sa
i o to mi chodzilo - chyba wiadome, iz zloto srebro ropa itd itd to surowce
Waldemar
Wasik
Właściciel -
ProfitLabs,
Michał Puchałowicz:
Szymonie,
Oczywiście zgadzam się z Tobą, że patrząc na dany przedział czasowy trzeba się go trzymać a to czy gramy na wykresach dziennych czy minutowych to kwestia podejścia.
Niektórzy traktują fx jako spekulację inni (tych jest niewielu) potrafią naprawdę inwestować z głową i osiągać z tego systematyczne zyski, takim tylko pogratulować. Osoby które dzięki zwykłemu szczęściu w krótkim okresie czasu osiągają niebotyczną stopę zwrotu potrafią szybko wszystko stracić.
Ja dawno wycofałem się z tego rynku, nie mam do niego nerwów
A nawiązując do tematu wątku, Panie Waldemarze, niskie spready ok, ale jakie są koszty prowadzenia rachunku miesięcznie?
Pzdr
Mike
Tyle, co spread. Nic nie robisz, nie ma kosztów. 1pips, gdy zrobisz obrót.
Ciekawie się rozwija ta dyskusja. Proszę o więcej.
:):)
P.S. Kwestia co jest inwestycją, a co spekulacją, jak sądzę, tak naprawdę wiąże się ze znajomością instrumentu. Czy nie jest aby tak, że co dla jednego jest niezwykle ryzykowne, dla innych jest normą?
Podobnie jak z saperem. Jakie np. ja mam szanse rozbroić bombę, jeśli znam je tylko z filmów? Jakie szanse ma saper, który wiele lat przygotowań poświęcił na zaznajomienie się z tym ustrojstwem?
Tak, czy inaczej, jeśli mogę "grać", czy "inwestować" (wybierz, co ci bardziej odpowiada)na Forexie, wolę raczej oddać mniej niż więcej. Wolę też handlować z innymi bankami i widzieć je podczas transakcji, niż walczyć z jakąś platformą i jej "tajemniczym zachowaniem" podczas transakcji.
Pozdrawiam
Waldemar Wasik
Chętnie zapoznam się z funkcjonowaniem takiej platformyCzy jest ona narazie tematem rozmowy czy faktycznie istnieje ?
Jeśli tak proszę o blizsze info na priva
Waldemar
Wasik
Właściciel -
ProfitLabs,
Tak.Jest to platforma używana m.in. przez JP Morgan, Bank of America,
Deutche Bank, Citi, AIG.
Kapitalne narzędzie.
Pozdrawiam
Waldemar Wasik
P.S. Zawsze można do mnie zadzwonić po szczegóły.Waldemar Wasik edytował(a) ten post dnia 19.09.08 o godzinie 18:08