Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Pobieranie danych z ABCDATA

Tomasz Skaraczyński:
Osobiście używam do tego curla. Ostrzegam, że niedawno zmienili strukturę strony (serwisu chyba też) i starsze rzeczy przestały działać. Ogólnie ich działania idą w kierunku: korzystajcie z naszego softu (gotowe sklepy itp) i współpracujcie tylko z nami.

Potwierdzam. Proponuję też dla "poważnych" działań tego typu skorzystać z kont, na których niespecjalnie Wam zależy.

ABC dla "średniego" odbiorcy jest kapkę droższa od innych dystrybutorów, za to faktycznie mają najlepszą bazę produktów - bardzo o to dbają i - co tu dużo mówić - wydają na to sporo pieniędzy. Są też zdeterminowani, żeby inwestycje chronić.

Ergo - z tego co wiem konta "piracące" zawartość bazy są automatem blokowane.
7.09.2008, 21:13

Tomasz Skaraczyński projektant,
programista, ATP
Skaraczyński Tomasz

Nie wiem jak w każdym przypadku, ale z moich doświadczeń wynika, że dostaje się od nich ostrzeżenie. W takiej sytuacji trzeba nieco przerobić skrypt, tak, żeby zachowywał się bardziej jak użytkownik a nie maszyna wszystko ssąca.

Osobiście w moim odczuciu zachowują się trochę jak pies ogrodnika. Uzależnianie sprzedawców nie powinno się odbywać na zasadzie, macie nasz soft gotowy i sprzedawajcie tylko nasz towar. Jest to dosyć uciążliwe w sytuacji kiedy asortyment jest większy niż ten, który oni oferują. Tak czy siak, jak się nie ma co się lubi...
7.09.2008, 22:52

Tomasz Skaraczyński:

Nie wiem jak w każdym przypadku, ale z moich doświadczeń wynika, że dostaje się od nich ostrzeżenie. W takiej sytuacji trzeba nieco przerobić skrypt, tak, żeby zachowywał się bardziej jak użytkownik a nie maszyna wszystko ssąca.

Osobiście w moim odczuciu zachowują się trochę jak pies ogrodnika. Uzależnianie sprzedawców nie powinno się odbywać na zasadzie, macie nasz soft gotowy i sprzedawajcie tylko nasz towar. Jest to dosyć uciążliwe w sytuacji kiedy asortyment jest większy niż ten, który oni oferują. Tak czy siak, jak się nie ma co się lubi...

Wiesz - nie masz obowiązku - ABC nie ma 25%, tylko z 2-5% asortymentu, którego nie znajdziesz u innych broadlinerów. Możesz, ale nie musisz korzystać, możesz, ale nie musisz godzić się z zasadami i poziomem cen.

Ja zwykle doceniałem (teraz mało albo wręcz wcale nie handluję), że średnio ofertę w interlinku robiłem 3-4x szybciej niż bez niego. Często potem z lenistwa "klepałem" do zamówienia bez zmian. Jak mi zależało, to starałem się wyżyłować ceny później, albo w trakcie, albo - jak było warto - to rozbijałem na różnych dostawców szukając ceny.

To nie jest pies ogrodnika - to jest ochrona własnej inwestycji i konsekwentna realizacja założonego modelu biznesowego. Jest to bezsprzecznie najlepszy (nie, nie idealny) system zamówieniowy wśród rodzimych dystrybutorów i - niestety - nie jest na platformie open source i nie tworzą go i nie wklepują do niego danych wolontariusze.

Można kombinować bo "Polak potrafi", ale jest to rodzaj wykorzystywania i jeśli Cie zblokują pretensje możesz mieć tylko do siebie, a i odwoływać się możesz co najwyżej przez okno.
Właściciel ustala zasady.

Ot tyle.
7.09.2008, 23:22

Tomasz Skaraczyński projektant,
programista, ATP
Skaraczyński Tomasz

Dariusz T.:
Właściciel ustala zasady.

W zasadzie ten argument jest nie do pobicia :) Żeby nie spamować już więcej, w razie potrzeby służę pomocą na priv.
7.09.2008, 23:26

Dariusz Żukowski [keczerad]
Programista z
zamiłowania.

Tomasz Skaraczyński:

bardziej inteligentny robot przetrwał okolo 3 miesiecy bez interwencji z ich strony, ale jednak na koncu sie pojawila. Pewnie tez sa coraz bardziej zdeterminowanii w tropieniu :).
7.09.2008, 23:31

Dariusz Żukowski [keczerad]
Programista z
zamiłowania.

Dariusz T.:
Można kombinować bo "Polak potrafi", ale jest to rodzaj wykorzystywania i jeśli Cie zblokują pretensje możesz mieć tylko do siebie, a i odwoływać się możesz co najwyżej przez okno.

Sam system Interlink jest fajny i w zasadzie byl dla mnie wzorem w kazdym kodowaniu, jednak za bardzo sie nie zmienil od roku 98 a mamy juz 2008, kilka funkjonalności dodali, ale uwazam ze dot.net w wersji 2.0 oferuje trochę wiecej niz oni dali :)
7.09.2008, 23:36

Dariusz Ż.:
Dariusz T.:

Sam system Interlink jest fajny i w zasadzie byl dla mnie wzorem w kazdym kodowaniu, jednak za bardzo sie nie zmienil od roku 98 a mamy juz 2008, kilka funkjonalności dodali, ale uwazam ze dot.net w wersji 2.0 oferuje trochę wiecej niz oni dali :)

Bo swego czasu sporo zainwestowali i teraz jest wciąż czas amortyzacji :-))) I widać, że dobrze to kalkulują - action zmienił, wszyscy unowocześniają, a IL dalej ma najwyższą funkcjonalność i czerpią z niego konkretne korzyści biznesowe :-).

Jakoś tak mam przekonanie, że jak konkurencja się zbliży to wtedy w ciągu pół roku wrzucą tyle nowej funkcjonalności, żeby znów "odskoczyć". Poza tym coś czuję, że ABC może być pierwszą spółką z branży, która zamieni się w coś w rodzaju Agito, czyli puści sprzedaż w detalu.

A wredna strona mojej natury podpowiada, że już tak działają przez podmioty powiązane.

Ja tu o biznesie, a Ty o możliwościach .net 2 - różnymi językami gadamy ;-). Już nie spamuję, nie mogem się powstrzymać.

Pozdrawiam.
7.09.2008, 23:52

Dariusz T.:
A wredna strona mojej natury podpowiada, że już tak działają przez podmioty powiązane.

Oj, tak - nigdy tak szybko nie dostałem części do kompa :)
8.09.2008, 10:04

Konrad Lorenc kierownik, Warbud

Co dalej z kursami ABC Data i NFI EMF – analiza techniczna

http://wiadomosci.stockwatch.pl/co-dalej-z-kursami-abc...
27.01.2012, 13:46

Wyślij zaproszenie do