- 1
- 2
- Następna »
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
Temat: najwyższy skok spadochronowy
Czy słyszeliście o tym?Coś niesamowitego.
Lata 60-te, skok z wysokości ponad 100 000 mil, prędkość spadania powyżej prędkości spadania, czas spadani 13 minut.
Nikt tego rekordu do dziś nie pobił.
Skok z granicy stratosfery. Obejrzyjcie.
Radosław
C.
Senior Consultant,
pomoc publiczna,
zmiana przy duzym
udz...
no z tym 100 000 mil to pojechałaś na całego! ;)))) ponad 160 000 tys km to z połowa odległości między Ziemią a Księżycem ;)rekordowy skok odbył się 16 sierpnia 1960 r. z wysokości ponad 31 km, tu szczegóły:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Project_Excelsior
KITTINGER Joe Amerykański pilot balonowy i spadochroniarz. Urodził się w 1928 roku, po maturze wstąpił do wojska, związał się lotnictwem wojskowym. Otrzymał dyplom pilota samolotowego oraz uprawnienia skoczka doświadczalnego. W połowie lat pięćdziesiątych pracował w ośrodku badań medycznych lotnictwa wojskowego w Holloman. Zajmował się problemami przeżycia pilotów podczas lotów na dużych wysokościach, wykonał wiele lotów stratosferycznych na samolotach F-86 i F-89. W końcu lat pięćdziesiątych rozpoczął treningi do skoków spadochronowych z dużych wysokości. Prowadzono badania nad bezpiecznymi skafandrami lotniczymi umożliwiającymi opuszczenie samolotu na dużych wysokościach. 16 listopada 1959 roku wystartował balonem gazowym Excelsior II o pojemności 56 400 mł nad pustynią w Nowym Meksyku. Na wysokości 23 286 m wyskoczył z gondoli w nowym kombinezonie doświadczalnym, początkowo prędkość opadania w rozrzedzonym powietrzu wynosiła około 200 m/sek (przeszło 700 km/h), spadochron otworzył się samoczynnie na wysokości 3048 metrów, Kittynger szczęśliwie wylądował. 11 grudnia 1959 roku Kittynger wykonał skok z wysokości 22 860 m a 1 marca 1960 wykonał skok z wysokości około 25 000 metrów. 16 sierpnia 1960 roku skoczek wystartował w gondoli nowego balonu Explorer III po blisko dwugodzinnym wznoszeniu balon osiągnął pułap 31 484 metrów, Kittynger wyskoczył ustanawiając nie pobity do dziś rekord najwyższego skoku spadochronowego, swobodne opadanie trwało 4 minuty 38 sekund, otwarcie spadochronu nastąpiło na wysokości 5000 metrów opadanie na spadochronie trwało kolejne 9 minut 7 sekund.
15 września 1984 roku wystartował do przelotu balonem gazowym nad Atlantykiem. Balon gazowy "Rosie O'Grady" po starcie z Caribou (Maine-USA) przeleciał nad Atlantykiem i 18 września Kittynger wylądował we Włoszech pokonując trasę 3544 km, stał się pierwszym pilotem balonowym który przeleciał Atlantyk samotnie
Znamy, doceniamy.I śledzimy od prawie roku poczynania pewnego francuza, który - tym razem hobbystycznie - chce ten rekord pobić. Sęk w tym, ze ciągle opóźniają zrzut.
Ostatnio na ten przykład balon stratosferyczny im...uciekł. 5 minut przed startem:D
A z ciekawostek.
KITTINGER skakał bodajże 3 skoki rekordowe. Przy 1 i 2 lądował nieprzytomny - znietrzeźwiły go siły oddziałujące na jego organizm a konkretniej korkociągi w jakich opadał. Domniema się, że mógł osiągnąć prędkość dźwięku (1 Macha) jednak nie udało się dokładnie zmierzyć prędkości i nikt nie wie czy leciał szybciej, czy też nie.
serdeczności
wu:)
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
Radosław Ciechański:
no z tym 100 000 mil to pojechałaś na całego! ;)))) ponad 160 000 tys km to z połowa odległości między Ziemią a Księżycem ;)
rekordowy skok odbył się 16 sierpnia 1960 r. z wysokości ponad 31 km, tu szczegóły:
oj czepiasz się :) wszyscy wiemy o co chodzi. :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Project_Excelsior
KITTINGER Joe Amerykański pilot balonowy i spadochroniarz. Urodził się w 1928 roku, po maturze wstąpił do wojska, związał się lotnictwem wojskowym. Otrzymał dyplom pilota samolotowego oraz uprawnienia skoczka doświadczalnego. W połowie lat pięćdziesiątych pracował w ośrodku badań medycznych lotnictwa wojskowego w Holloman. Zajmował się problemami przeżycia pilotów podczas lotów na dużych wysokościach, wykonał wiele lotów stratosferycznych na samolotach F-86 i F-89. W końcu lat pięćdziesiątych rozpoczął treningi do skoków spadochronowych z dużych wysokości. Prowadzono badania nad bezpiecznymi skafandrami lotniczymi umożliwiającymi opuszczenie samolotu na dużych wysokościach. 16 listopada 1959 roku wystartował balonem gazowym Excelsior II o pojemności 56 400 mł nad pustynią w Nowym Meksyku. Na wysokości 23 286 m wyskoczył z gondoli w nowym kombinezonie doświadczalnym, początkowo prędkość opadania w rozrzedzonym powietrzu wynosiła około 200 m/sek (przeszło 700 km/h), spadochron otworzył się samoczynnie na wysokości 3048 metrów, Kittynger szczęśliwie wylądował. 11 grudnia 1959 roku Kittynger wykonał skok z wysokości 22 860 m a 1 marca 1960 wykonał skok z wysokości około 25 000 metrów. 16 sierpnia 1960 roku skoczek wystartował w gondoli nowego balonu Explorer III po blisko dwugodzinnym wznoszeniu balon osiągnął pułap 31 484 metrów, Kittynger wyskoczył ustanawiając nie pobity do dziś rekord najwyższego skoku spadochronowego, swobodne opadanie trwało 4 minuty 38 sekund, otwarcie spadochronu nastąpiło na wysokości 5000 metrów opadanie na spadochronie trwało kolejne 9 minut 7 sekund.
15 września 1984 roku wystartował do przelotu balonem gazowym nad Atlantykiem. Balon gazowy "Rosie O'Grady" po starcie z Caribou (Maine-USA) przeleciał nad Atlantykiem i 18 września Kittynger wylądował we Włoszech pokonując trasę 3544 km, stał się pierwszym pilotem balonowym który przeleciał Atlantyk samotnie
dzięki za uzupełnienie. :)
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
Maciej Hejman:
Znamy, doceniamy.
No tak, ja tu nowa i Was starych "wyjadaczy" próbuję zaskoczyć :)
ale mnie to zafascynowało. nie miałam pojęcia że można coś takiego zrobić. Szacun dla tego pana ale.. gdyby mi ktoś coś takiego zaproponował to chyba bym się zgodziła. :)
I śledzimy od prawie roku poczynania pewnego francuza, który - tym razem hobbystycznie - chce ten rekord pobić. Sęk w tym, ze ciągle opóźniają zrzut.
Ostatnio na ten przykład balon stratosferyczny im...uciekł. 5 minut przed startem:D
Zawsze mnie powalały takie błędy. Typu: padło bo ktoś śrubki zapomniał dokręcić. :) i pomyśleć że na to idą ciężkie pieniądze.
A z ciekawostek.
KITTINGER skakał bodajże 3 skoki rekordowe. Przy 1 i 2 lądował nieprzytomny - znietrzeźwiły go siły oddziałujące na jego organizm a konkretniej korkociągi w jakich opadał. Domniema się, że mógł osiągnąć prędkość dźwięku (1 Macha) jednak nie udało się dokładnie zmierzyć prędkości i nikt nie wie czy leciał szybciej, czy też nie.
ten to ma zacięcie. a przeciążenie przeżył pewnie dlatego że był wytrenowany. nie sądzę żeby przeciętny człowiek to przeżył.podobno w jednym skoku ręka mu spuchła jak się rękaw kombinezonu rozszczelnił. Spuchła do 2-krotnej wielkości. :)
serdeczności
wu:)
Grzegorz
Kucharczyk
właściciel
skokiwhiszpanii.pl
szkoda, że to tak niewiele ma wspólnego z radością spadania :)ale dzięki takim Joe ludzie dowiadują się o możliwości skakania.
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
Grzegorz Kucharczyk:
szkoda, że to tak niewiele ma wspólnego z radością spadania :)
ale dzięki takim Joe ludzie dowiadują się o możliwości skakania.
no tak, ten gość podobno do tego stopnia nie czuł na tej wysokości siły spadania, że się przestraszył że ugrzęźnie w kosmosie.. dopiero przy mniejszej wysokości zaczął czuć..
a to co zrobił i tak jest moim zdaniem imponujące.
Laura
K.
I możesz mi
mówić: głupia
idealistko. Mów. Ja
żyję tak: n...
a co to za frajda skakac z 30km? powietrza tam nie ma, widac nic i zimno jak w igloo. no chyba, ze sie na prom kosmiczny trafi:) nie ma to jak pobujac pod chmurami nad zielona trawka:)
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
Laura K.:
a co to za frajda skakac z 30km? powietrza tam nie ma, widac nic i zimno jak w igloo. no chyba, ze sie na prom kosmiczny trafi:) nie ma to jak pobujac pod chmurami nad zielona trawka:)
Oj frajda frajda. Widziałaś filmik?
Niesamowite widoki przede wszystkim. Jesteś w kosmosie otoczona tylko kombinezonem. Widzisz duży kawałek kuli ziemskiej. Nie mówiąc już o samej odległości.
Co nie zmienia faktu że bujanie tuż nad chmurami też jest fajne. Najfajniejsze to jest chyba schodzenie po krawędzi chmury. :)
Laura
K.
I możesz mi
idealistko. Mów. Ja
a to da sie zobaczyc? czy mdleje sie zaraz po wyskoczeniu? samolotem to bym sie tam powozila ale znajac troche prawa fizyki raczej bym niechetna byla go opuszczac.
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
Coś tam widać :) patrz film.Podobno zemdlał przy 2 poprzednich skokach, z mniejszych wysokości, ale przy tym najwyższym to już zachował przytomność. A leciał nie samolotem tylko specjalnym balonem - po prostu z niego wyskoczył.
Laura
K.
I możesz mi
idealistko. Mów. Ja
moze to i fajne ale jakos mnie nie przekonuje. jednak w atmosferze czuje sie najlepiej:) od jakiegos czasu czuje wewnetrzna potrzebe sobie skoczyc ale moze jeszcze przez jakis czas uda sie ja zwalczyc. byle do pazdziernika:)
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
a dlaczego chcesz zwalczać tą potrzebę?czy nie lepiej jej ulec? :)
Laura K.:
moze to i fajne ale jakos mnie nie przekonuje. jednak w atmosferze czuje sie najlepiej:) od jakiegos czasu czuje wewnetrzna potrzebe sobie skoczyc ale moze jeszcze przez jakis czas uda sie ja zwalczyc. byle do pazdziernika:)
To się nazywa proces dojrzewania :)
Laura
K.
I możesz mi
idealistko. Mów. Ja
Monika Konopka:
a dlaczego chcesz zwalczać tą potrzebę?
czy nie lepiej jej ulec? :)
ulegne tak czy inaczej ale chwilowo nie dysponuje czasem. jak dobrze pojdzie to niedlugo bede maiala az za duzo skakania;)
Maciej Hejman:
To się nazywa proces dojrzewania :)
ja juz calkiem dojrzala jestem i z pelna swiadomoscia troposfere wybieram. jak ma byc strato to tylko w samolocie. lubie mozg miec sprawny:)
Grzegorz
Kucharczyk
właściciel
skokiwhiszpanii.pl
ja też czuję się najlepiej w atmosferze ;p
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
Grzegorz Kucharczyk:
ja też czuję się najlepiej w atmosferze ;p
3maj kciuki za mnie. w ten weekend prawdopodobnie skaczę swój pierwszy skok AFF -jeżeli dopisze pogoda i miejsce w samolocie.
też się czuję dobrze w atmosferze :)
Lidia
Raftowicz
Z pasją podchodzę
do marketingu, w
szczególności
internet...
No i jak Monika? Udało się zrobić jakieś skoki w AFFie w ten weekend?:)) Pogoda była zmienna, ale można się było wstrzelić w blue sky momentami:)))Ja siedząc w PeTe od czwartku do niedzieli (nie licząc piątku bo się pogoda spitrasiła i nie było wylotów w ogóle) skoczyłam 15 razy;-))) Teraz tylko jeść "suchy chleb dla konia" heheheh;-))
Monika
K.
HR Manager - TATA
Global Beverages
Polska
Niestety nie udało się. :(Pogoda nie dopisała, wiało i było duże zachmurzenie. Warunki nie były sprzyjające dla doświadczonych skoczków - podobno w ogóle wstrzymali skoki w Chrcynnie - a co dopiero dla uczniów.
Tak więc liczę na przyszły weekend bo chyba niedługo sezon się kończy a chciałabym poskakać jeszcze w tym sezonie..
Lidia
Raftowicz
Z pasją podchodzę
do marketingu, w
szczególności
internet...