Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Wojtek Tyrkiel kreacje innowacje

Temat: viral w naszej klasie

Co myślicie o tym procederze na naszej klasie? Nie tak dawno wprowadzone konta fikcyjne umożliwiły zalewanie serwisu reklamami wrzucanymi zamiast fotek.
12.08.2008, 16:43

Katarzyna Mikrut Manager, Coach,
Terapeuta RTZ

Wojtek Tyrkiel:
Co myślicie o tym procederze na naszej klasie? Nie tak dawno wprowadzone konta fikcyjne umożliwiły zalewanie serwisu reklamami wrzucanymi zamiast fotek.

Jako użytkownik - mniej mnie ten portal teraz irytuje, a patrząc od strony właścicieli - dobre posunięcie:), jeśli dana firma chce używać portalu jako miejsca reklamowego, ma taką możliwość, ale odpłatną.
12.08.2008, 16:57

Jola M. good return isn't
bad ;>

mam nieodparte wrażenie, że jednak w ostatnim czasie przybywa profili tzw. 'jednorazowych' i wtedy oprócz opcji "Nie chcę otrzymywać wiadomości, komentarzy ani zaproszeń od kont fikcyjnych" trzeba zaznaczyć również "Dodawać komentarze do zdjęć/profilu mogą wszyscy"
Ja jestem bezpieczna, ale to co widzę na profilach znajomych, a przede wszystkim w powiadomieniach na stronie głównej przechodzi ludzkie pojęcie.
Na szczęście obsługa portalu bardzo szybko reaguje na zgłoszenia dot. nieodpłatnego reklamowania się, czego nagminnie czynić nie odmawiam sobie ;>
12.08.2008, 17:08

Jolu,
niestety obsługa portalu szybko nie działa, raczej całość nastawiona jest na zysk niż na dobrą obsługę kont userów. Poza tym z tego co widać spora (może i nawet większość) tamtejszej społecności postępuje zupełnie inaczej niż Ty, czyli zaprasza wszystkich jak leci no i ogląda darmową reklamę. Cała zabawa kończy się tym, że jest tam coraz większy śmietnik
12.08.2008, 21:52

bad ;>

Lecz o jakim zysku mowa, skoro za pomocą powyższych praktyk takowego nie osiągają(?), więc w ich interesie jest jak najszybsza reakcja na zgłoszenia, ot takie jak chociażby moje...
Mimo, iż zastrzegają czas odpowiedzi na zapytanie do 48 godzin to wysyłając ostatnie o około 2 w nocy, rano na mailu miałam informację o tym, że profil, który zgłosiłam został usunięty..
In plus było również to, że poznikały komentarze w profilach znajomych, a nie sądzę, aby wszyscy do rana zdążyli samodzielnie uprzątnąć swoje konta...
12.08.2008, 23:32

bad ;>

a to tak a propos kolekcjonujących na potęgę profile pokroju "Cały Świat-Łączmy się", "Wszystkie Jole Naszej Klasy", "Piękne i powabne-Zaproś":

http://projekt-kasandra.blogspot.com/

Pozdrawiam
j
12.08.2008, 23:55

znam tego bloga, chyba jakos po opublikowaniu powstaly konta fikcyjne, ale niesttety to portal rowniez dla ludzi oferujacych swoje uslugi na serwisach z anonsami towarzyskimi, co do szybkosci reakcji to moze faktycznie reaguja na zgloszenia ale sami z siebie raczej niebardzo bo dlaczego duzo reklam wisi po kilknascie dni?
generalnie za malo tam kontroli nad tym co sie tam dzieje, nie mowie juz o reklamie ale o goliznie i fotkach malolatek, ktore pozuja w sposob, ktory moze wabic pedofilow. Wracajac do reklam to obecne mechanizmy pozwalaja na przeprowadzanie sporej kampanii reklamowej. Tak naprawde mozna nawet dosc celnie dotrzec do odbiorcy. Nie uwazasz?
13.08.2008, 11:02

Katarzyna Mikrut (mrufka):
Wojtek Tyrkiel:

Jako użytkownik - mniej mnie ten portal teraz irytuje, a patrząc od strony właścicieli - dobre posunięcie:), jeśli dana firma chce używać portalu jako miejsca reklamowego, ma taką możliwość, ale odpłatną.

mnie akurat nie irytowało nigdy, póki nie przeszkadza w przeglądaniu informacji, których szukam, jednak to viral - idea jest taka, żeby za niego nie płacić, jak uważasz?
13.08.2008, 12:00

Mikołaj Nowak Specjalista ds.
Social Media
Marketingu+

Wojtek Tyrkiel:
Wojtek Tyrkiel:

mnie akurat nie irytowało nigdy, póki nie przeszkadza w przeglądaniu informacji, których szukam, jednak to viral - idea jest taka, żeby za niego nie płacić, jak uważasz?

Taaaaa?
Myślisz, że wyprodukowanie spotu viralowego czy stworzenie tego typu kampanii jest za darmo? :)
13.08.2008, 12:11

bad ;>

Wojtek Tyrkiel:
znam tego bloga, chyba jakos po opublikowaniu powstaly konta fikcyjne, ale niesttety to portal rowniez dla ludzi oferujacych swoje uslugi na serwisach z anonsami towarzyskimi, co do szybkosci reakcji to moze faktycznie reaguja na zgloszenia ale sami z siebie raczej niebardzo bo dlaczego duzo reklam wisi po kilknascie dni?
generalnie za malo tam kontroli nad tym co sie tam dzieje, nie mowie juz o reklamie ale o goliznie i fotkach malolatek, ktore pozuja w sposob, ktory moze wabic pedofilow. Wracajac do reklam to obecne mechanizmy pozwalaja na przeprowadzanie sporej kampanii reklamowej. Tak naprawde mozna nawet dosc celnie dotrzec do odbiorcy. Nie uwazasz?

z tą celnością to tak nie do końca... portal na całe szczęście nie daje możliwości umieszczenia zbyt wielu informacji o sobie, o swoich preferencjach wszelakich stąd też namierzenie/wyselekcjonowanie potencjalnych odbiorców nie jest póki co takie proste...
13.08.2008, 14:54

Rafał S. If opportunity
doesn't knock, build
a door.

Jola M.:
z tą celnością to tak nie do końca... portal na całe szczęście nie daje możliwości umieszczenia zbyt wielu informacji o sobie, o swoich preferencjach wszelakich stąd też namierzenie/wyselekcjonowanie potencjalnych odbiorców nie jest póki co takie proste...

I nie będzie.
13.08.2008, 20:47

Mikołaj Nowak:
Wojtek Tyrkiel:
Wojtek Tyrkiel:

Taaaaa?
Myślisz, że wyprodukowanie spotu viralowego czy stworzenie tego typu kampanii jest za darmo? :)

Taaaak, nie chodzi mi akurat o jednostkę, ktora to przeprowadzi, viralem też nie musi być spot, chodzi mi o nośnik reklamy dosłownie sprawę ujmując.
14.08.2008, 10:10

Wojtek Tyrkiel:
Mikołaj Nowak:
Wojtek Tyrkiel:
Wojtek Tyrkiel:

Taaaaa?

Taaaak, nie chodzi mi akurat o jednostkę, ktora to przeprowadzi, viralem też nie musi być spot, chodzi mi o nośnik reklamy dosłownie sprawę ujmując.

Oczywiscie po danych demograficznych się nie da do końca bo juz kobieta/mezczyna, przedział wiekowy czy miasto akurat można wykorzystać
14.08.2008, 10:12

Kaja C. pojemnik roboczy
tudzież
roboczo-pojemna.

Patrząc na ukończone szkoły (profil liceum, kierunek studiów, ewntualne studia podyplomowe), także możemy się dowiedzieć czegoś więcej o danej osobie na NK.
14.08.2008, 13:08

a ja czytalem, ze virale maja to do siebie, ze sa rozprowadzane z wlasnej woli userow, a nie wciskane na sile. nie widzialem jeszcze, zeby wsrod moich znajomychj "znajomych" byly jakies reklamy, nawet kota fikcyjne sie nieczesto zdarzaja.

profil "supernajpiekniejsi" itp... jaka to reklama? czego?

"Patrząc na ukończone szkoły (profil liceum, kierunek studiów, ewntualne studia podyplomowe), także możemy się dowiedzieć czegoś więcej o danej osobie na NK"

no ale chyba nie planowalabys przegladniecia kilku tysiecy profilow, zeby sprawdzic, czy im wyslac info reklamowe, cy nie. nie mowiac juz o tym, ze mozna sobie prawie wszystkie dane ukryc. operator serwisu moze za to dobierac takie reklamy wyswietlane w portalu, zeby przynajmniej wiekowo i "plciowo" trafialy do userow.

"miasto" - o tym myslalem, ze to jest gigantyczny potencjal do wykorzystania.

ja mamm forum "miejskie" w sieci i zal;ozylismy kiedys profil na nk. a zaproszeni wysylaja userzy, a nie my. czasami bylo tak, ze w miejsce foty glownej ladowala grafika zapowiadajaca jakas impreze.

mysle ze bedzie ok, kiedy "profile reklamowe" beda zapraszane do listy, a nie same sie wysylaly.

podczas euro2008 masa ludzi miala w profilu ustawiona "flage" kraju z logo "tyskie". to chyba viral. sami ta flage dodawali do swoich profili, przy czym roznosili info o browarze. viral to, czy nie?
14.08.2008, 14:14

Kaja C. pojemnik roboczy
tudzież
roboczo-pojemna.

"Patrząc na ukończone szkoły (profil liceum, kierunek studiów, ewntualne studia podyplomowe), także możemy się dowiedzieć czegoś więcej o danej osobie na NK"

no ale chyba nie planowalabys przegladniecia kilku tysiecy profilow, zeby sprawdzic, czy im wyslac info reklamowe, cy nie. nie mowiac juz o tym, ze mozna sobie prawie wszystkie dane ukryc. operator serwisu moze za to dobierac takie reklamy wyswietlane w portalu, zeby przynajmniej wiekowo i "plciowo" trafialy do userow.

Nie chodzi o przeglądanie wszystkich profili. Wystarczy zaatakować (przykład) reklamą z jakimiś tam vitaminami dla zwierząt uczniów/absolwentów SGGW. Trafiasz pięknie do grupy docelowej, tanim kosztem. Biznes to biznes. Jak chcesz virala tanim kosztem, to musisz się namęczyć. W tym przypadku Twoją ceną jest tylko i wyłącznie czas.

Jeżeli chodzi o płatną kampanię reklamową, to nie jest problem aby NK sama pogrupowała ludzi z odpowiednich szkół i targetowała na wybrane osoby reklamy.
14.08.2008, 15:12

z tego co ja mialem okazje dowiedziec sie na temat virali, to to, ze sie nimi nie "atakuje", tylko same sie roznosza.
14.08.2008, 17:18

Kaja C. pojemnik roboczy
tudzież
roboczo-pojemna.

na naszej klasie mnie atakowały, Ciebie może nie.
W każdym bądź razie żadnego nie przeniosłam.

zwał jak zwał ;-)kaja C. edytował(a) ten post dnia 23.05.11 o godzinie 17:23
15.08.2008, 12:37

chodzilo mi o to, ze jesli Cie cos atakuje (np jesli dostajesz wiadomosci, komentarze do profilu itp), to nie jest typowym viralem. wedlug mnie :)
15.08.2008, 15:07

Dominik Myślak Kampanie Google
AdWords,
Pozycjonowanie stron

Dominik "dodo" Szewior:
chodzilo mi o to, ze jesli Cie cos atakuje (np jesli dostajesz wiadomosci, komentarze do profilu itp), to nie jest typowym viralem. wedlug mnie :)

dominiku taki viral od czegoś musi zacząć... musi mieć miejsce wyjścia, żeby się później sam rozprzestrzeniał, więc zapewne padło na nk
22.08.2008, 14:34

Wyślij zaproszenie do