- 1
- 2
- 3
- Następna »
Fabian
W.
Specjalista ds. HR;
NGK Ceramics Polska
Sp. z o.o.
Temat: Thomas International - czy ktoś zna?
Witam,czy ktoś z was, w waszej pracy spotkał się z narzędziem jakim jest test Thomas International? Zastanawiam się nad zakupem, tego narzędzia, ale chciałbym poznać opinię osób, które go używają (używały). Jak z jego trafnością i praktycznością? Warto w to zainwestować?
Z góry dziękuje za wasze opinie.
Anna
Kosińska
Specjalista ds.
Personalnych
Spotkałam się z tym narzędziem, nie używała go, ale byłam "przebadana" za pomocą tego narzędzia i przyznam, że byłam pod wrażeniem. Niesamowicie trafna analiza osobowości i jest to opinia wielu osób. Niestety narzędzie jest moim zdaniem dosyć kosztowne w użytkowaniu, ale myślę, że warto zainwestować, bo naprawdę daje bardzo precyzyjny obraz osobowości, predyspozycji człowieka i można je zarówno wykorzystywać przy rekrutacji, awansach, development centre itp.
Agnieszka
Ł.
Psycholog, Trener,
HRowiec
Witam,Korzystam z tego narzedza w firmie praktycznie na okragło.
Trafność rzeczywiście jest zaskakująca, a także możliwości wykorzystania sa bardzo szerokie.
Cena rzeczywiście nie jest niska, ale różne narzędia Thomasa są w różnej cenie: np pełna analiza, okrojona analiza, pytania rekrutacyjne do analizy, analiza stanowiska, karta coacha itp.
Chcąc jednak korzystać z tej metody trzeba przejść kurs certyfikujący w Warszawie, prowadzony przez Thomas Int.
osobiście polecam
Pozdrawiam
Aga
Mariusz
Perlak
Talent Acquisition
Consultant EMEA,
EATON Corporation
tak się zastanaiwm nad popularnością tego narzędzia, przecież nie spełnia ono większości wymagań stawianym profesjonalnym testom, a jednak się sprzedaje :) niesamowite
Michał
K.
Witajcie w naszej
bajce:-)
Mariusz Perlak:
tak się zastanaiwm nad popularnością tego narzędzia, przecież nie spełnia ono większości wymagań stawianym profesjonalnym testom, a jednak się sprzedaje :) niesamowite
Widocznie mają dobrych handlowców i marketing:-)
A tak na serio - sprzedaje się bo nie każdy pracownik działu personalnego jest dypolomowanym psychologiem i w związku z tym nie każdy ma dostęp chociażby do testów Polskiego Towarzystwa Psychologicznego...
Mariusz
Perlak
Talent Acquisition
Consultant EMEA,
EATON Corporation
no tak, ale są inne testy, które także nie wymagają wykształcenia psychologicznego, jednak ich konstrukcja jest bardziej "umocniona" z punktu widzenia teorii testów.Zastanawiam się, czy to czasem nie sama prostota badania jest argumentem, no i ten "słynny" raport, który to daje niezwykle słuszną diagnozę.
Sam zbadałem się tym testem i powiem szczerze, że wygladało to trochę jak badanie w "Bravo" klik, klik, przymiotnik tu i tam ... łubudubu raport na kilka stron... taka mała magia... trudno mi stwierdzić czy był to raport trafny, czy też nie...
nie mniej zaskakuje mnie jego popularność, bo jeżeli miałby on być złym testem to przecież nie sprzedawałby się tak dobrze
Michał
K.
Witajcie w naszej
bajce:-)
Mariusz Perlak:
no tak, ale są inne testy, które także nie wymagają wykształcenia psychologicznego, jednak ich konstrukcja jest bardziej "umocniona" z punktu widzenia teorii testów.
Zastanawiam się, czy to czasem nie sama prostota badania jest argumentem, no i ten "słynny" raport, który to daje niezwykle słuszną diagnozę.
Sam zbadałem się tym testem i powiem szczerze, że wygladało to trochę jak badanie w "Bravo" klik, klik, przymiotnik tu i tam ... łubudubu raport na kilka stron... taka mała magia... trudno mi stwierdzić czy był to raport trafny, czy też nie...
nie mniej zaskakuje mnie jego popularność, bo jeżeli miałby on być złym testem to przecież nie sprzedawałby się tak dobrze
Problem jest taki, że bezduszna maszyna (a właściwie soft) może wykazać, że np. 5 księgowych zbadanych tym testem będzie miało identyczne profile (sprawdzone na żywym organiźmie) i co wtedy? Kasa wydana a wyniku niet...
Maria Kuczewska Trener do wynajęcia
http://www.goldenline.pl/forum/trenerzy-biznesu/10548/...było trochę na ten temat i na innych grupach
Klara Zajlich HR Manager
Mariusz Perlak:
Mam dwa pytania:
1. Jakich wymagań nie spełnia test i ewentualnie jakie noty uzyskał w zakresie tych wymagań?
2. Zrobił Pan sobie test i nie potrafi stwierdzić, czy trafnie określono charakterystykę Pana funkcjonowania zawodowego? Dość zaskakujące stwierdzenie.
Mariusz
Perlak
Talent Acquisition
Consultant EMEA,
EATON Corporation
Klara Zajlich:
Mariusz Perlak:
Mam dwa pytania:
1. Jakich wymagań nie spełnia test i ewentualnie jakie noty uzyskał w zakresie tych wymagań?
rzetelności i trafności, a przynajmniej badanych zgodnie z zasadami sztuki, to o czym mówiła Pani sprzedające mi ten test to np. test jest trafny w 91%... a rzetelność względna, bezwzględna, czy też stabilność nie była podana ani w instrukcji, ani przez osoby sprzedające ten test. Możliwe, że coś się zmieniło w tym zakresie w przeciągu ostatniego roku.
2. Zrobił Pan sobie test i nie potrafi stwierdzić, czy trafnie określono charakterystykę Pana funkcjonowania zawodowego? Dość zaskakujące stwierdzenie.
dokładnie, ponieważ w ocenie trafności kieruje się wynikami stosownych badań, a nie odczytem raportu (nota bene wygenerowanego automatycznie) równie dobrze mógłbym oceniać trafność mojego horoskopu
Klara Zajlich HR Manager
Mariusz Perlak:
Klara Zajlich:
Mariusz Perlak:
Mam dwa pytania:
rzetelności i trafności, a przynajmniej badanych zgodnie z zasadami sztuki, to o czym mówiła Pani sprzedające mi ten test to np. test jest trafny w 91%... a rzetelność względna, bezwzględna, czy też stabilność nie była podana ani w instrukcji, ani przez osoby sprzedające ten test. Możliwe, że coś się zmieniło w tym zakresie w przeciągu ostatniego roku.
Czyli nie wie Pan, czy test spełnia te wymagania czy nie, ponieważ Pan ich po prostu nie zna :)
dokładnie, ponieważ w ocenie trafności kieruje się wynikami stosownych badań, a nie odczytem raportu (nota bene wygenerowanego automatycznie) równie dobrze mógłbym oceniać trafność mojego horoskopu
Nie rozumiem co ma pan na myśli pisząc o "kokretnych wynikach stosownych badań"? Raport jest właśnie opisem jakościowym, dane liczbowe nic by Panu nie powiedziały, bowiem nie potrafiłby pan ich zintepretować. To nie jest test podający poziom IQ, a charakterystyka funkcjonowania zawodowego. Mając zaś do czynienia z wynikami testu dla wielu osób, zaskoczyłaby Pana trafność tego, jak to pan poetycko określa, "horoskopu".
Mariusz
Perlak
Talent Acquisition
Consultant EMEA,
EATON Corporation
Klara Zajlich:
Mariusz Perlak:
Klara Zajlich:
Mariusz Perlak:
Mam dwa pytania:
Czyli nie wie Pan, czy test spełnia te wymagania czy nie, ponieważ Pan ich po prostu nie zna :)
oczywiście, że wiem, jak napisałem, trafność wynosi 91%, o pozostałych wskaźnikach nic nie wiadomo, zakładam że ich nie ma, a jeżeli są i jednocześnie stanowią tajemnicę, tym gorzej dla testu.
Nie rozumiem co ma pan na myśli pisząc o "kokretnych wynikach stosownych badań"? Raport jest właśnie opisem jakościowym, dane liczbowe nic by Panu nie powiedziały, bowiem nie potrafiłby pan ich zintepretować. To nie jest test podający poziom IQ, a charakterystyka funkcjonowania zawodowego. Mając zaś do czynienia z wynikami testu dla wielu osób, zaskoczyłaby Pana trafność tego, jak to pan poetycko określa, "horoskopu".
Trafność fasadowa takiego raportu nie leży w zakresie zainteresowania osoby, która ma ocenić przydatność zastosowania testu w rzeczywtsiej sytuacji badawczej.
Nota bene, dane liczbowe powiedziałyby mi więcej niż "raport", czego uczono nas na studiach, dlatego też umieszcza się je w instrukcji pod rozdziałem:
"cechy psychometryczne narzedzia" "wyniki badań walidacyjnych", ergo "rzetelność i trafnośc narzędzia" bez takich danych nawet kilkanascie osób może stwierdzić "o boże! jakież to trafne", co nie stanowi dowodu słuszności tych tez (jak juz wspomniałem trafność fasadowa nie jest dobrym miernikiem przydatności danego narzędzia).
Pani Klaro, ja bym bardzo chciał wierzyć, że TI jest rzetelnym i trafnym testem, ale nie na wierze opiera się profesjonalista, ile na wynikach konkretnych badań.
Mnie zadziwia fakt sprzedawania się testu, co oznacza, że użytkownicy (odbiorcy) nie są widać zainteresowani jego właściwościami psychometrycznymi , co w takim razie decyduje o jego sukcesie? prostota wykonania? jego szybkość? brak dużej ingerencji badacza w wynik i w przygotowanie raportu?
Jako psycholog jestem zobowiązany do przestrzegania zasad i norm konstruowania i użytkowania testów, oraz etycznego stosowania narzędzi badawczych. Źle czułbym się stosując ten test, opierając się tylko na "o boże! jaki trafny raport dotyczący mojego funkcjonowania zawodowego"
Klara Zajlich HR Manager
Polecam szkolenie z TI i potem chętnie powrócę do tematu.Klara Zajlich edytował(a) ten post dnia 15.12.08 o godzinie 23:20
Olga
Milerowicz
HR Manager SG&A at
Lafarge Cement
S.A./Lafarge Gips
Sp. z...
http://www.goldenline.pl/forum/hr-management/442658/s/...
Magda
P.
Limes Consulting
Polska Sp. z o.o.
Tak się składa że przeszłam kurs z Thomasa i powiem jedno. Test jak test, jeśli osoba która go wykonuje robi to uczciwie to mniej więcej jest on w stanie pokazać pewne elementy. Raporty generowane automatycznie są drogie i nie koniecznie dokładne. Lepiej interpretację zrobić samemu.A tak na marginesie to nigdy w zyciu nie zatrudniłabym nikogo na podstawie wyników testu - zadnego testu!!!
Magda Pilszak:
Tak się składa że przeszłam kurs z Thomasa i powiem jedno. Test jak test, jeśli osoba która go wykonuje robi to uczciwie to mniej więcej jest on w stanie pokazać pewne elementy. Raporty generowane automatycznie są drogie i nie koniecznie dokładne. Lepiej interpretację zrobić samemu.
A tak na marginesie to nigdy w zyciu nie zatrudniłabym nikogo na podstawie wyników testu - zadnego testu!!!
Test Thomasa stosowałam wielokrotnie w różnych celach (rekrutacja, coachning) i sądzę że jest wyjątkowo rzetelny i trafny (np. jeśli jako wskaźnik rzetelności zastosować spójność w czasie, o trafności może świadczyć fakt prawie bezwyjątkowego potwierdzania profilu przez osoby badane). To mówi praktyka, ale rzeczywiście test nie ma norm polskich, trzeba więc wybierać: zastosować narzędzie, które sprawdza się i pomaga w pracy albo je odrzucić bo nie ma polskich norm.
Dominika
S.
HR z podejściem
biznesowym - cv
proszę wysyłac na
maila: ...
Test Thomasa mam mieszane uczucia - z jednej strony przydatny w mojej ocenie w 80% trafny z drugiejs strony trochę mało wszechstronny ja osobiście wolę MBTI i JTI ( ew Face5)sadze że są bardziej trafne i pokazuja proces rozwoju naszych kompetencji i predyspozycji i preferencji. Jednak suma sumarum nie jest to złe narzędzie.Temat: Thomas International - czy ktoś zna?
Co do oszacowania 80% trafności: niby to dużo, a jednak myślę że tak naprawdę jest znacznie lepiej. Kiedyś w grupie ok 60-ciu menedżerów tylko 2 osoby zakwestionowały mi przy feedbacku wyniki w 2 z 4 wymiarów testu. To byłaby trafność grubo ponad 95%. Poza tym weźmy pod uwagę efektywność testu: Thomas trwa 8-10 min, MBTI - 3 godz, Profile XT 80 min. To ma wielkie znaczenie gdy np. trzeba przebadać liczne grupy. JTI jest trochę bardziej odległy od realiów pracy jako mocno oparty na teorii Junga, stąd mniej przydatny w diagnostyce prowadzonej w HRM.Joanna Mandrosz edytował(a) ten post dnia 18.02.09 o godzinie 09:50
Maria Kuczewska Trener do wynajęcia
Test testem, jego trafność jest istotna i rzetelność również. Jednak moim zdaniem NAJISTOTNIEJSZE jest to, że NIGDY nie stosujemy testu samego dla siebie. W takim wypadku test (jako metoda uzupełniająca "diagnozę") jest bardzo dobry. Ja stosowałam go zawsze w celu dodatkowego potwierdzenia obserwacji/wywiadu czy innych metod i nigdy mnie nie zawiódł - był UZUPEŁNIENIEM wiedzy nt kandydata czy osoby badanej i w tym sensie jest naprawdę dobry.Z pewnością są testy lepsze (więcej wymiarów, szersza "diagnoza").