Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Mariusz Z. Service Delivery
Coordinator /
Ericsson

Temat: Muzyka w tle na stronie WWW

Witam,

Jestem nowym uczestnikiem waszego forum, bezpośrednio nie związanym z waszą branżą. Nie zajmuję się zawodowo tworzeniem stron. Chciałbym dodać do swojej prywatnej i banalnej stronki www, stworzonej w całości w Macromedia Dreamweaver i wyłącznie w technologi html + freewareowe pluginy fotogalerii ,muzykę w tle.

Będę bardzo wdzięczny za podanie najbardziej prostej (może być lamerska ;) tyle żeby dobrze działała) metody na uzyskanie tego efektu. Najlepiej gdyby dołączona muzyka mogła być na serwerze w formacie MP3.

dziękuje z góry za pomoc,
z profesjonalnymi pozdrowieniami ;)

Mariusz.Mariusz Zając edytował(a) ten post dnia 26.07.08 o godzinie 00:36
25.07.2008, 23:58

Jakub L. Programista

Tag bgsound, chyba nie jest standardowy.
Muzyka w tle strony to IMO durny pomysł.
26.07.2008, 00:14

Michał Ławicki dostawca zadowolenia

zdecydowanie nie :-) nic tak nie denerwuje jak zagluszanie sluchanej muzyki przez dzwieki plynace ze strony :-)

ewentualnie mozesz dac mozliwosc wlaczenia przez usera muzyki jesli wykaze sie on taka checia :)

//
a co do sposobow osadzania dzwiekow to: http://www.w3schools.com/media/media_browsersounds.aspMichał `Bełdzio` Ławicki edytował(a) ten post dnia 26.07.08 o godzinie 00:26
26.07.2008, 00:25

Coordinator /
Ericsson

Jakub L.:

Zajmuję się hobbystycznie fotografią, czy także uważacie że muzyka na stronie stricte tego typu jest złym pomysłem ?

Dziękuje za hasło - już "zaprzęgam" gooogle :)
26.07.2008, 00:28

Maciej Wróbel a czy ty masz swój
ręcznik?...

muzyka w tle to ogólnie zły pomysł - pierwsze co robi internauta to zastanawia się czy nie poszukać innej, i przy okazji myszką robi 'sound off'

tak więc nie polecam...

pomyśl, że masz otwarte 20 zakładek i na 5-ciu z nich muzyka zagłusza Ci winampa - masz wówczas ochotę rzucić komputerem przez okno...
26.07.2008, 00:30

Coordinator /
Ericsson

pomyśl, że masz otwarte 20 zakładek i na 5-ciu z nich muzyka zagłusza Ci winampa - masz wówczas ochotę rzucić komputerem przez okno...

Taaak, o tym faktycznie nie pomyślałem...

Dobrze poznać opinnie profesjonalistów, można dzięki temu być mniejszą "lamą" ;-). Aczkolwiek spróbuję tylko w ramach treningu podpiąć - natomiast z ładowaniem wyniku na serwer produkcyjny chyba faktycznie dam sobie spokój :)

dziękuje!
26.07.2008, 00:34

Jest jeszcze inny powód, dla którego nie wolno umieszczać muzyki na stronie.

Wyobraź sobie, że jest pierwsza w nocy, wszyscy w domu śpią.
Wcześniej słuchałeś głośno muzyki i zapomniałeś ściszyć głośników.
Otwierasz sobie stronę, a tu nagle ŁUBUDUBUDU.
26.07.2008, 08:36

ręcznik?...

Wojciech Małota:
Jest jeszcze inny powód, dla którego nie wolno umieszczać muzyki na stronie.

Wyobraź sobie, że jest pierwsza w nocy, wszyscy w domu śpią.
Wcześniej słuchałeś głośno muzyki i zapomniałeś ściszyć głośników.
Otwierasz sobie stronę, a tu nagle ŁUBUDUBUDU.
rozumiem, że autopsja, jednakże tej sytuacji nie podawałbym jako argument przetargowy w negocjacjach z klientem.

A przy okazji jak sobie radzicie z klientami, którzy uparcie chcą muzyki na stronie?

ja mówię, że strona bez muzyki będzie kosztowała -5% a z muzyką +100% od kwoty wyjściowej... i takim sposobem wykonałem tylko jedną stronkę która miała muzykę na stronie:)
26.07.2008, 16:15

konto usunięte

Wszystko zależy od muzyki która chcesz zaimplementować, widziałem nie jedną galerie w necie gdzie muzyczka w zależności od oglądanego obrazu się zmieniała i wpajała w nastrój(linka nie podam bo dawno temu to widziałem). Jednak widziałem też sporo gdzie na siłę była muzyka wepchnięta co powodowało ogólnie ze ludzie wychodzili ze strony zanim w ogóle tak naprawdę ją otworzyli.

Wszystko zależy od tematyki strony i od zdjęć które będziesz przedstawiał, muzyka powinna wprowadzać w nastój a nie go niszczyć
26.07.2008, 16:33

Sławomir Własik Informatyk |
Programista - PHP |
MySQL -
www.netteria.net

Moim zdaniem to muzyka na stronie jest dość ryzykowna. Na pewno istotnym argumentem aby z niej zrezygnować jest te ŁUBUDUBU w środku nocy o którym była już mowa:) Jednak dla mnie jest jeszcze jedna kwestia. Muzyka działa na zmysły a preferencje i gusta są różne. Nie wiem na ile dla innych jest to istotne ale ja gdy wchodzę na stronę i słyszę muzyczkę zalatującą jakimś new age albo techno, ba nawet i jakieś discopolowe klimaty spotkałem, to już mnie to zniechęca do strony strasznie. Tak jeszcze luźno. Gdyby technologia umożliwiała jeszcze przesyłanie smaku i ktoś by zaimplementował smak arbuza a ja nie cierpię arbuzów to podniesie to w moich oczach wartość oglądanej strony?:)
26.07.2008, 20:11

Piotr Lewandowski Programista
aplikacji
internetowych (PHP,
MySQL, SF2, Mag...

Jesli chodzi o slusznosc umieszczenia muzyki, to zalezy od tematyki serwisu i grupy docelowej... Pozatym mozna spytac uzytkownika przy pierwszym wejsciu czy chce muzyke czy nie i zapamietac preferencje. Dodatkowo zamiesci widoczny "wlacznik" / "wylacznik" muzyki ;)
27.07.2008, 00:59

Zagnieżdżenie muzyki wymaga użycia ramek, co już dyskwalifikuje to w moich oczach.

Do tego nadaje się flash i koniec.
27.07.2008, 09:39

Jakub L. Programista

Alan B.:
Zagnieżdżenie muzyki wymaga użycia ramek, co już dyskwalifikuje to w moich oczach.

W jaki sposób wymaga?
27.07.2008, 10:42

konto usunięte

Jakoś musisz sobie poradzić z kwestią ciągłości muzyki przy przechodzeniu między podstronami. Masz do wyboru:

- całość we flashu
- ramki
- WSZYSTKO przez ajax
- wtyczka we flashu zapamiętująca w chwili zmieniania strony gdzie stanęła i po załadowaniu nowej rozpoczynająca od tego momentu. Nie rozpoczyna od początku, ale i tak są przerwy w odgrywaniu.

Jak ktoś ma dobrą wizję i muzyka współgra to może to zrobić. Byle pamiętał, aby:
a) dać opcję wyciszenia
b) nie powinna zaczynać od "ŁUBUDU" tylko powoli, stopniowo się pogłaśniać aby dać czas na awaryjne wyciszenie głośników...Adam Turczyniak edytował(a) ten post dnia 27.07.08 o godzinie 11:23
27.07.2008, 11:23

Adam Turczyniak:
- WSZYSTKO przez ajax

dobre :)
27.07.2008, 12:23

ręcznik?...

na ajaxie się można czasem zabić, ramki wchodzą w grę o ile masz świetnie dopracowane wszelkie rozdzielczości - reszta to już jak napisano - flash.

Można jeszcze na divach rozwiązać wszystko i za pomocą dobrego skryptu wymieniać w niektórych content... However:

- nie da się w taki sposób postawić każdej strony
- google nie poindexuje treści innej niż strona główna

pozdr
28.07.2008, 09:08

Michał Ławicki dostawca zadowolenia

Maciej Wróbel:
- google nie poindexuje treści innej niż strona główna

pozdr

dlatego z ajaxa trzeba korzystać rozsądnie, najpierw zrobić `normalna` wersje strony tj. taka z podstronami, a nastepnie za pomoca JS podmienic linki na wersje JS :-) i user syty i Google cale ;-)
28.07.2008, 12:27

Michał Sznurawa Programista
aplikacji
internetowych

Nie pamiętam, żeby mi przeszkadzał kiedyś brak muzy na stronie. Co innego jej obecność;]
Proponuję zainteresowanym wykorzystywaniem muzyki przeprowadzenie najwsąpierw badania/ankiety wśród potencjalnych uzyszkodników nt nastawienia do tematu.

Proszę też wziąć pod uwagę ludzi korzystających już nie z modemów, ale z internetu mobilnego, którym dostawca zazwyczaj ogranicza transfer. A najczęściej internauta nie ma żadnego wpływu na to, że ta muzyka zaczyna się ładować (a wiadomo, że do najlżejszych pliki takie nie należą).
Poza tym, w kwestii ograniczonych transferów, np. w UK wiele firm dostarczających stacjonarny net ogranicza mocno transfery (podaję za jednym takim emigrantem). U nas do niedawna TPsa w neo również.
28.07.2008, 12:42

Jarosław Rafa senior software
engineer, Motorola
Solutions Systems
Polska

Jakub L.:

Bgsound - tylko IE.
Rozwiązania standardowe są dwa:
1) embed/object bezpośrednio pliku MP3 - uzytkownik wtedy musi mieć zainstalowaną w przegladarce wtyczkę odpowiedniego playera
2) embed/object flashowej odtwarzarki do plików MP3 - wtedy potrzebna jest tylko wtyczka Flasha, którą, jak wiele osób tu uważa (nie ja), "ma każdy" ;->
Rozwiązanie 2 ma ta zaletę, że plik może być przesyłany strumieniowo, nie trzeba ładowac od razu całego żeby zaczęło grać, co może być istotne przy ograniczeniach transferu o których ktoś tu pisał... (mozna zaraz wyłączyć muzykę)Jarosław Rafa edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 18:40
28.07.2008, 18:30

Jarosław Rafa senior software
engineer, Motorola
Solutions Systems
Polska

Maciej Wróbel:
na ajaxie się można czasem zabić, ramki wchodzą w grę o ile masz świetnie dopracowane wszelkie rozdzielczości - reszta to

frameset z jedną ramką o wysokości 0 pikseli (w tej jest osadzony dźwięk), drugą na "resztę ekranu (*) i już...

Jeszcze jedna możliwość - otworzyć okienko popup w którym będzie grała muzyka. Zaleta taka, że jeżeli przegladarka uzytkownika blokuje popupy to przy okazji nie nastraszy go też tym "łubudubu" ;). A na stronie mógłby być link ręcznie otwierający popupa.

Ja kwestię muzyki na swojej stronie rozwiązałem jeszcze inaczej - mam link, uruchamiający streaming z radia internetowego, które lubię ;) - ale równie dobrze możnaby zrobić taki streaming ze swojego serwera, np. Apache z zainstalowanym mod_mp3... Wtedy muzyka gra w osobnym odtwarzaczu (Winamp, Audacious, co tam kto ma podpięte pod pliki .m3u) i nie musisz *zupełnie* na stronie kłopotać sie kwestią utrzymywania ciągłości muzyki...Jarosław Rafa edytował(a) ten post dnia 28.07.08 o godzinie 18:37
28.07.2008, 18:33

Wyślij zaproszenie do