Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Łukasz Marek P. Dla stworzenia
właściwego ducha w
zarządzaniu trzeba
mora...

Temat: Lokalny Portal Informacyjny

Przyglądam się dyskusji i postanowiłem napisać kilka słów na temat moich doświadczeń z lokalnym rynkiem mediów. Od sierpnia prowadzimy (6 znajomych) portal miejski "I love Toruń. Portal uruchomiłem w 30 dni, może trochę mało czasu, ale pod koniec sierpnia był już w sieci i szły pierwsze artykuły. Od tego czasu zmieniliśmy trochę profil, postawiliśmy przede wszystkim na dostarczanie konkretnej informacji a także na pisanie o sprawach, których z pewnością nie poruszą inne media. Promocja szła na kilku torach.. linki na stronach znajomych, profil na naszej-klasie, umieszczanie wpisów z linkami na Blipie. Ostatnio Blip okazał się bardzo skuteczny w dostarczaniu czytelników (Google zaczął indeksować tagi z serwisów mikroblogowych). Wszystko to by poszło na nic, gdyby nie treść. To jest podstawa. Jeżeli ktoś myśli o szybkim awansie w wyszukiwarce i generowaniu dużej ilości wejść z wyszukiwarek, należy publikować dużo atrakcyjnej (unikatowej) treści. Google z pewnością to doceni. Finanse... ciężki temat.. my postawiliśmy na Google AdSense i dało to efekty, ale tylko dzięki zapisaniu się do programu czytania wiadomości PrzeczytamWszystkich.pl. Dzięki temu osiągnęliśmy wejścia w granicach 700 - 1500 wejść dziennie, to dało już konkretne zyski z reklamy. Po 3 miesiącach działania sfinansujemy przedłużenie domeny i serwera. Serwer to ważna sprawa.. konkretnie jego obciążenie, generowanie map stron, pingowanie do wyszukiwarek.. musi być stabilny. My jesteśmy na "nazwie" i daje radę. Google indeksuje coraz więcej stron, treść jest atrakcyjna i regularnie jej przybywa. To tyle, gdyby ktoś chciał porozmawiać trochę więcej na ten temat, zapraszam do rozmowy via Poczta.
23.11.2009, 22:46

InfoGrodzisk.PL | Informacje z Grodziska Mazowieckiego i okolicznych miejscowości.

Gmina poniżej 40 tys. Serwis istnieje 9 miesięcy. Wszystkim zajmuje się jedna osoba (nie dziennikarz) w wolnych chwilach. Jedyny koszt to utrzymanie serwera i domeny, który pokrywa z naddatkiem Google Adseanse.

Obrazek

Lokalni reklamodawcy nie palą się do reklamy - wolą dotowane media (a wiec i reklamę) podlegające pod Urząd Miejski (miesięcznik + radio) lub drukowane bezpłatne gazetki reklamowe.

Na reklamę serwisu nie wydano ani grosza. Wizyty powyżej 50% z Googla, głownie na lokalne frazy.

Pozdrawiam,
A.W.
http://westia.plAnna Wilk edytował(a) ten post dnia 04.12.09 o godzinie 00:49
4.12.2009, 00:22

Grzegorz Bunda Marketing, PR,
promocja / Znak it!

jeśli chcecie pochwalić się swoimi portalami - zapraszam do Guuli - http://www.guuli.pl/
19.06.2011, 21:30

Zbigniew Piotr Kotarba Redaktor naczelny,
Pozytywny Portal
Informacyjny
www.pols...

Ja co prawda nie prowadzę już lokalnego portalu tylko postanowiliśmy zaryzykować i iść na całość. Pytanie więc czego wam brakuje w http://polskajestpiekna.eu ???
pzdr cieplutko wszytskich
Zb
1.12.2011, 20:53

Paweł Mazur dziennikarz - amator

I tak to właśnie z tematu konkretne, robi się zlot spamu.
2.12.2011, 07:00

Anna Kołodyńska piszę i
organizuję,

To wróćmy do konkretów :)
Uważam, że portale lokalne to przyszłość internetu. Ludzie chcą wiedzieć, co się dzieje w ich mieście/powiecie nie wychodząc z domu. W ogólnopolskim serwisie nikt Ci nie zamieści zdjęć ze studniówki Twojej córki, informacji o podniesieniu stawek za wodę, czy o tym ile dzieci urodziło się w danym mieście w ciągu ostatniego roku.
Zauważyłam, że ostatnio ogólnopolskie media stają się bardzo lokalne, tzn. tworzą (moim zdaniem trochę na siłę) te lokalne odłamy, czyli mmki i inne naszemiasta.
Pytanie brzmi: czy zakładając serwis lokalny starczy Ci sił i determinacji? Użytkownicy takich portali są moim zdaniem o wiele bardziej wymagający. Problem nr 2 to finanse - jeśli chcesz na tym zarabiać musisz się liczyć z tym, że będzie ciężko. To oczywiście zależy od tego w jak dużym mieście zakładasz portal, ale w miastach powiatowych (powiedzmy do 30 tys. mieszkańców) o reklamodawców wcale nie jest łatwo, bo przecież wszyscy świetnie wiedzą, że najlepszy warsztat samochodowy jest u pana X, a na romantyczną kolację idzie się do restauracji Y.

życzę powodzenia i chętnie poczytam opinie innych.

A co do tego spamu - to ja bym nie narzekała, zawsze można zobaczyć jak to robią inni - chociaż pan który wrzucił link do ogólnopolskiego portalu trochę mnie wkurzył. ;/
15.02.2012, 20:22

chce utworzyć portal Mazowsza czy ktoś by mi mógł pomóc?
Pozdrawiam i proszę o pomoc kontakt@kmkmlomza.pl
16.02.2012, 22:05

Piotr Sciesiński szukam okazji do
zainwestowania

Jarosław Mystkowski:
chce utworzyć portal Mazowsza czy ktoś by mi mógł pomóc?

Jaka pomoc jest Panu potrzebna?
17.02.2012, 12:15

Anna Kołodyńska:
To wróćmy do konkretów :)
Uważam, że portale lokalne to przyszłość internetu. Ludzie chcą wiedzieć, co się dzieje w ich mieście/powiecie nie wychodząc z domu. W ogólnopolskim serwisie nikt Ci nie zamieści zdjęć ze studniówki Twojej córki, informacji o podniesieniu stawek za wodę, czy o tym ile dzieci urodziło się w danym mieście w ciągu ostatniego roku.
Zauważyłam, że ostatnio ogólnopolskie media stają się bardzo lokalne, tzn. tworzą (moim zdaniem trochę na siłę) te lokalne odłamy, czyli mmki i inne naszemiasta.
Pytanie brzmi: czy zakładając serwis lokalny starczy Ci sił i determinacji? Użytkownicy takich portali są moim zdaniem o wiele bardziej wymagający. Problem nr 2 to finanse - jeśli chcesz na tym zarabiać musisz się liczyć z tym, że będzie ciężko. To oczywiście zależy od tego w jak dużym mieście zakładasz portal, ale w miastach powiatowych (powiedzmy do 30 tys. mieszkańców) o reklamodawców wcale nie jest łatwo, bo przecież wszyscy świetnie wiedzą, że najlepszy warsztat samochodowy jest u pana X, a na romantyczną kolację idzie się do restauracji Y.

życzę powodzenia i chętnie poczytam opinie innych.

A co do tego spamu - to ja bym nie narzekała, zawsze można zobaczyć jak to robią inni - chociaż pan który wrzucił link do ogólnopolskiego portalu trochę mnie wkurzył. ;/

W dużej części się z Tobą zgadzam. Ale mała uwaga do pozyskiwania reklamodawców. W mieście takim jak Poznań też nie jest to łatwe, bo chętni są do umieszczania reklam w serwisach dużych, znanych, z dużą liczbą odsłon i UU, a nie nowo powstających. Wierz mi, że gdyby nie to pozyskiwanie reklamodawców, to sama chętnie bym ruszyła taki serwis w Poznaniu :) A tak, to zamiast dziennikarki, człowiek zajmuje się poszukiwaniem reklam ;)
17.02.2012, 22:22

Darek Kuś Produkcja, Telewizja
Internetowa ITV24

Piąty rok istnienia telewizji internetowej ITV24. Jest zapotrzebowanie odbiorców, problem z finansowaniem . NIe ma świadomości, że w portalu można skuteczniej się zareklamować niz w gazecie.
Poszukuję obrotnej osoby do sprzedaży reklam z Bydgoszczy. s
22.03.2012, 00:30

Jacek P. finanse, marketing

Witam,

Portal http://www.dane-miast.pl poszukuje młodych dziennikarzy chętnych do współpracy. Przy okazji zapraszam do oglądniecia naszej strony....

Pozdrawiam
5.04.2012, 18:53

Jacek P.:
Witam,

Portal http://www.dane-miast.pl poszukuje młodych dziennikarzy chętnych do współpracy. Przy okazji zapraszam do oglądniecia naszej strony....

Pozdrawiam

Zwanych bezpłatnymi praktykami... Małgorzata Mrozek edytował(a) ten post dnia 17.04.12 o godzinie 23:09
17.04.2012, 23:06

Damian Hetman właściciel, HB
Media

Lokalny portal internetowy to ciężki temat. Od prawie dwóch lat prowadzę JastrzebieOnline.pl i nie powiem, nie jest łatwo. Wszystko póki co finansuję ze swojej kieszeni, czasem coś za reklamę wpadnie. Mamy nawet sporo osób współpracujących ale tak naprawdę większość robię ja - od pisania, programowania do marketingu. Wiadomo, nikt nie poświęci 100% swojego czasu jeśli mu się nie płaci. Co do pozyskiwania klientów, ważną rzeczą jest założenie działalności - klienci chcą mieć faktury.

Być może będziemy planowali wypuścić naszego CMS+z gotową stroną pod inne miejscowości na zasadzie stworzenia sieci stron XxxxxOnline.pl.
28.04.2012, 19:02

Wyślij zaproszenie do