Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Mirosław Mac dziennikarz

Temat: Lokalny Portal Informacyjny

Temat brzmi dość patetycznie, ale ciekawy jest Waszego zdania, czy tworzenie takiego portalu to kierunek którym warto się zainteresować i w który warto inwestować?
Przez "lokalny" można rozumieć np. miejski (zwłaszcza w dużych miastach) ale ja mam na myśli "lokalny" o zasięgu powiatu na przykład.
Ktoś zechce podzielić się wiadomościami w tym temacie? Dziękuję.
15.07.2008, 23:54

Przemysław Staroszczyk Social Media
Activist

Tak, Media Regionalne rozwinęły ten temat. Zobacz ich serwisy np: http://www.mmszczecin.pl/
Aaa... nie doczytałem, co do bardziej lokalnych serwisów to IMO może się to opłacać w miastach ca do 100k mieszkańców. Z bardzo prostego powodu, kasa...Przemysław Staroszczyk edytował(a) ten post dnia 16.07.08 o godzinie 09:25
16.07.2008, 09:23

Marcin K. QA lead, GOG.com

Ja mysle, ze to ekstra pomysl. I ze nikt w Polsce nie zrobil jeszcze tego tak dobrze, jak mozna by.

Przykladem jest warszawa - brak mi jednego miejsca, gdzie moge znalezc informacje o dzialalnosci "rzadu" stolicy, o fajnych koncertach, imprezach, pokazach. Informacje o stanie drog, remontach etc. etc. Wymyslac mozna w nieskonczonosc.

Rowniez lokalne newsy i reportaze... wszyscy, ktorzy sie "znaja na temacie" ida od razu w ogolnopolska dzialalnosc... a ja czasem chcialbym poczytac co sie dzieje w Warszawie w kontekscie zycia mieszkancow, a nie w kontekscie "wielkiej polityki".

Portal dla lokalnej spolecznosci to naprawde super sprawa, ktora moglaby byc bardzo przydatna, uzyteczna i fajna.

Potencjal duzy, ale niestety ograniczenie zasiegu to tez ograniczenie reklamodawcow i rozbicie ich na wiecej reklam za mniejsza kase. Mysle, ze byloby to do zrobienia - male lokalne firmy tez chca sie promowac. Pytanie tylko, czy internauta wytrzyma jeszcze wieksza ilosc reklam...
19.07.2008, 20:35

Mirosław Mac dziennikarz

Ale czy można znaleźć jakiś złoty środek na połączenie kolejnej dawki reklam dla czytelnika i zainteresowania wyłożeniem kasy na te reklamy przez podmioty gospodarcze???
Mówiąc inaczej: jak podejść do tematu, żeby się nie sparzyć.
26.07.2008, 15:30

Marcin Nowak Digital Content
Manager, Information
Architect

Kupić i zjednać sobie lokalną społeczność

Pokazując pasję, zaangażowanie i poruszając te tematy, które lokalna prasa nie porusza ;)
27.07.2008, 16:08

Paweł Nowacki Szerokie spojrzenie
na media w
internecie :)

Odpowiadam Marcinowi ...Kalinowskiemu.
Zobacz w serwisie http://wiadomosci24.pl dział Lokalne i dostaniesz sporą dawkę Warszawy... Nie tylko zresztą w tym dziale :)

Mirosławie. Tak lokalny - jak najbardziej. Ale może z pomocą większego "partnera"...
28.07.2008, 18:24

konto usunięte

Lokalny Program Informacyjny.... Początkowo myślałam, że to świetny pomysł. Jednak rzeczywiście, w mniejszych regionach byłby to stek reklam okolicznych usługodawców. Programy lokalne o szerszym zasięgu są nam już znane więc byłoby to robienie zwykłej konkurencji dla zakładek lokalnych, które i tak cieszą się dobrą popularnością.
30.07.2008, 13:26

Andrzej Drobik Redaktor prowadzący
- KGM, wydawca -
Nasz-Ustron.pl

Jestem przekonany (być może się mylę) że to przyszłość dziennikarstwa internetowego. Sam w najbliższej przyszłośći planuję otworzyć portal lokalny, tym bardziej loklany, że chcę go otworzyć w 15 tysięcznym miasteczku. Mam nadzieję, że już niedługo będę mógł się pochwalić efektami...
30.07.2008, 13:50

Leszek K. specjalista

oczywiscie ze jest sens!

nawet wiecej: to jest przyszlosc internetu i szansa dla malych inicjatyw, firm, grup ludzi itp.

tu jest po prostu jeszcze miejsce!

kto wejdzie pierwszy ten wygra!!!Leszek K. edytował(a) ten post dnia 30.07.08 o godzinie 13:55
30.07.2008, 13:54

Mateusz Pułkowski redaktor,
mojeopinie.pl

Paweł Nowacki pisze - "Tak lokalny - jak najbardziej. Ale może z pomocą większego "partnera" - no właśnie Pawle, a jak wyobrażasz sobie taki miejski portal dla miasteczka wielkości podanej przez Andrzeja (15-20 tys)?

Rozumiem, że masz na myśli jakieś sieci portali typu "Moje Miasto"? Tylko, że to są rozwiązania fajne dla Katowic, Gdańska etc. A co z małymi miasteczkami? Zostaje albo podpięcie się pod jakiś "regionalny" projekt (typu "Mazowsze" i tam dopiero podkategoria z konkretnym miastem). Tylko, że to ma mało wspólnego z rzeczywiście lokalnym medium, portalem miejskim dla konkretnej miejscowości. Tu chodzi też o utożsamianie się, brand (wiadomo, lokalni przedsiębiorcy, reklama), stworzenie "miejsca" w sieci dla mieszkańców. Pod skrzydełkami większego gracza to nie to samo. Dlatego zostają rozwiązania autorskie.

Nie mniej uważam, że jest to przyszłość lokalnych mediów.

Andrzej, możesz coś więcej napisać o swoim projekcie? Jakieś pomysły?
30.07.2008, 15:27

Paweł Nowacki Szerokie spojrzenie
na media w
internecie :)

Mateusz nie zawsze muszę publicznie zdradzać plany Wiadomości24.pl :))
Zresztą bardziej otwarte dyskusje o przszyłości toczymy u siebie na Forum. Zapraszam...
30.07.2008, 15:58

Witold F. Magazyn
"Kontrateksty",publi
systa,dziennikarz,cz
asem urzę...

Mateusz Pułkowski:
Paweł Nowacki pisze - "Tak lokalny - jak najbardziej. Ale może z pomocą większego "partnera" - no właśnie Pawle, a jak wyobrażasz sobie taki miejski portal dla miasteczka wielkości podanej przez Andrzeja (15-20 tys)?

Rozumiem, że masz na myśli jakieś sieci portali typu "Moje Miasto"? Tylko, że to są rozwiązania fajne dla Katowic, Gdańska etc. A co z małymi miasteczkami? Zostaje albo podpięcie się pod jakiś "regionalny" projekt (typu "Mazowsze" i tam dopiero podkategoria z konkretnym miastem). Tylko, że to ma mało wspólnego z rzeczywiście lokalnym medium, portalem miejskim dla konkretnej miejscowości. Tu chodzi też o utożsamianie się, brand (wiadomo, lokalni przedsiębiorcy, reklama), stworzenie "miejsca" w sieci dla mieszkańców. Pod skrzydełkami większego gracza to nie to samo. Dlatego zostają rozwiązania autorskie.

Jak próbowano kideś stworzyć Stowarzyszenie Dziennikarzy i Mediów Internetowych, to się towarzystwo zbieszało, bo każdy chciał być najważniejszy. A potem utyskiwanie, że są gdzieś tam w niszy. Tak czy owak wkrótce pochłonie każdy ten niszowy jakiś większy serwis i zacznie nim sterować. Idea się nie przyjęła - samodzielność ale w związku. To teraz sobie płaczcie nad swoim losem.
30.07.2008, 17:41

Przemysław Staroszczyk Social Media
Activist

Mateusz Pułkowski:[...]

Już raczej blog z rozbudowanym zespołem autorów może być alternatywą;)
1.08.2008, 20:23

Mateusz Pułkowski redaktor,
mojeopinie.pl

Dokładnie, Wordpress daje takie możliwości, że taki blog nie będzie się specjalnie różnił od oldskulowych coraz bardziej serwisów :).

Nawet duże projekty, jak np. http://zczuba.pl mają strukturę blogową.
2.08.2008, 10:48

Witold F. Magazyn
"Kontrateksty",publi
systa,dziennikarz,cz
asem urzę...

Mirosław Mac:
Ale czy można znaleźć jakiś złoty środek na połączenie kolejnej dawki reklam dla czytelnika i zainteresowania wyłożeniem kasy na te reklamy przez podmioty gospodarcze???
Mówiąc inaczej: jak podejść do tematu, żeby się nie sparzyć.

Grząski grunt, spróbuj z gazetami lokalnymi - internetowymi - może odsłonią rąbek tych wszystkich zakrętów, jakie Cie czekają:)
Jedna z nich:
http://www.gazetaolkuska.com/news.php

Szefem jest Marek Tomsia, można pogadać.
2.08.2008, 11:09

Anna B. dziennikarka

Polecam przeglądnięcie

http://hej.mielec.pl
7.08.2008, 21:24

Paulina Górska Internet Project
Manager

ja z kolei polecam serwis http://zyciewarszawy.pl ;) Serwis lokalny, gdzie przeczytasz nie tylko artykuły gazetowe, ale o wiele więcej.
9.08.2008, 15:39

Łukasz Daniewski fotograf, grafik, w
porywach dziennikarz

Ania Bratek:
Polecam przeglądnięcie

http://hej.mielec.pl

fajne, fajne.
zapraszam do mnie:
http://scena.wloclawek.pl

design sprzed 4 lat, na nowy mnie nie stać:(
9.08.2008, 15:55

Paulina Górska Internet Project
Manager

A odpowiadając na pytanie - to właśnie portale lokalne mają wielką przyszłość. W tym momencie nie jest łatwo konkurować z ogólnopolskimi, bo konkurencja jest silna i ma ogromne środki na rozwój. Trzeba mieć inwestora, żeby wchodzić w ten biznes. Lokalne serwisy to jeszcze niedostatecznie zagospodarowany obszar według mnie, więc nic tylko w to wchodzić...
9.08.2008, 20:33

Mirosław Mac dziennikarz

Widzę że niektórzy chwalą sie swoimi portalami - no i dobrze.
Ale może też ktoś pochwaliłby się życiem codziennym i napisał jak trudno jest być dociekliwym dziennikarzem w lokalnym środowisku, czy reklamodawcy się garną czy trzeba prosić o reklamy, czy to działalność stabilna i ciągła czy tylko jak komuś zechce się coś napisać to wtedy jest nowy tekst.
O praktyce porozmawiajmy.
11.08.2008, 15:50

Wyślij zaproszenie do