- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »
Mirosław Mac dziennikarz
Temat: Lokalny Portal Informacyjny
Temat brzmi dość patetycznie, ale ciekawy jest Waszego zdania, czy tworzenie takiego portalu to kierunek którym warto się zainteresować i w który warto inwestować?Przez "lokalny" można rozumieć np. miejski (zwłaszcza w dużych miastach) ale ja mam na myśli "lokalny" o zasięgu powiatu na przykład.
Ktoś zechce podzielić się wiadomościami w tym temacie? Dziękuję.
Przemysław
Staroszczyk
Social Media
Activist
Tak, Media Regionalne rozwinęły ten temat. Zobacz ich serwisy np: http://www.mmszczecin.pl/Aaa... nie doczytałem, co do bardziej lokalnych serwisów to IMO może się to opłacać w miastach ca do 100k mieszkańców. Z bardzo prostego powodu, kasa...Przemysław Staroszczyk edytował(a) ten post dnia 16.07.08 o godzinie 09:25
Marcin K. QA lead, GOG.com
Ja mysle, ze to ekstra pomysl. I ze nikt w Polsce nie zrobil jeszcze tego tak dobrze, jak mozna by.Przykladem jest warszawa - brak mi jednego miejsca, gdzie moge znalezc informacje o dzialalnosci "rzadu" stolicy, o fajnych koncertach, imprezach, pokazach. Informacje o stanie drog, remontach etc. etc. Wymyslac mozna w nieskonczonosc.
Rowniez lokalne newsy i reportaze... wszyscy, ktorzy sie "znaja na temacie" ida od razu w ogolnopolska dzialalnosc... a ja czasem chcialbym poczytac co sie dzieje w Warszawie w kontekscie zycia mieszkancow, a nie w kontekscie "wielkiej polityki".
Portal dla lokalnej spolecznosci to naprawde super sprawa, ktora moglaby byc bardzo przydatna, uzyteczna i fajna.
Potencjal duzy, ale niestety ograniczenie zasiegu to tez ograniczenie reklamodawcow i rozbicie ich na wiecej reklam za mniejsza kase. Mysle, ze byloby to do zrobienia - male lokalne firmy tez chca sie promowac. Pytanie tylko, czy internauta wytrzyma jeszcze wieksza ilosc reklam...
Mirosław Mac dziennikarz
Ale czy można znaleźć jakiś złoty środek na połączenie kolejnej dawki reklam dla czytelnika i zainteresowania wyłożeniem kasy na te reklamy przez podmioty gospodarcze???Mówiąc inaczej: jak podejść do tematu, żeby się nie sparzyć.
Marcin
Nowak
Digital Content
Manager, Information
Architect
Kupić i zjednać sobie lokalną społecznośćPokazując pasję, zaangażowanie i poruszając te tematy, które lokalna prasa nie porusza ;)
Paweł
Nowacki
Szerokie spojrzenie
na media w
internecie :)
Odpowiadam Marcinowi ...Kalinowskiemu.Zobacz w serwisie http://wiadomosci24.pl dział Lokalne i dostaniesz sporą dawkę Warszawy... Nie tylko zresztą w tym dziale :)
Mirosławie. Tak lokalny - jak najbardziej. Ale może z pomocą większego "partnera"...
Lokalny Program Informacyjny.... Początkowo myślałam, że to świetny pomysł. Jednak rzeczywiście, w mniejszych regionach byłby to stek reklam okolicznych usługodawców. Programy lokalne o szerszym zasięgu są nam już znane więc byłoby to robienie zwykłej konkurencji dla zakładek lokalnych, które i tak cieszą się dobrą popularnością.
Andrzej
Drobik
Redaktor prowadzący
- KGM, wydawca -
Nasz-Ustron.pl
Jestem przekonany (być może się mylę) że to przyszłość dziennikarstwa internetowego. Sam w najbliższej przyszłośći planuję otworzyć portal lokalny, tym bardziej loklany, że chcę go otworzyć w 15 tysięcznym miasteczku. Mam nadzieję, że już niedługo będę mógł się pochwalić efektami...
Leszek K. specjalista
oczywiscie ze jest sens!nawet wiecej: to jest przyszlosc internetu i szansa dla malych inicjatyw, firm, grup ludzi itp.
tu jest po prostu jeszcze miejsce!
kto wejdzie pierwszy ten wygra!!!Leszek K. edytował(a) ten post dnia 30.07.08 o godzinie 13:55
Mateusz
Pułkowski
redaktor,
mojeopinie.pl
Paweł Nowacki pisze - "Tak lokalny - jak najbardziej. Ale może z pomocą większego "partnera" - no właśnie Pawle, a jak wyobrażasz sobie taki miejski portal dla miasteczka wielkości podanej przez Andrzeja (15-20 tys)?Rozumiem, że masz na myśli jakieś sieci portali typu "Moje Miasto"? Tylko, że to są rozwiązania fajne dla Katowic, Gdańska etc. A co z małymi miasteczkami? Zostaje albo podpięcie się pod jakiś "regionalny" projekt (typu "Mazowsze" i tam dopiero podkategoria z konkretnym miastem). Tylko, że to ma mało wspólnego z rzeczywiście lokalnym medium, portalem miejskim dla konkretnej miejscowości. Tu chodzi też o utożsamianie się, brand (wiadomo, lokalni przedsiębiorcy, reklama), stworzenie "miejsca" w sieci dla mieszkańców. Pod skrzydełkami większego gracza to nie to samo. Dlatego zostają rozwiązania autorskie.
Nie mniej uważam, że jest to przyszłość lokalnych mediów.
Andrzej, możesz coś więcej napisać o swoim projekcie? Jakieś pomysły?
Paweł
Nowacki
Szerokie spojrzenie
na media w
internecie :)
Mateusz nie zawsze muszę publicznie zdradzać plany Wiadomości24.pl :))Zresztą bardziej otwarte dyskusje o przszyłości toczymy u siebie na Forum. Zapraszam...
Witold
F.
Magazyn
"Kontrateksty",publi
systa,dziennikarz,cz
asem urzę...
Mateusz Pułkowski:
Paweł Nowacki pisze - "Tak lokalny - jak najbardziej. Ale może z pomocą większego "partnera" - no właśnie Pawle, a jak wyobrażasz sobie taki miejski portal dla miasteczka wielkości podanej przez Andrzeja (15-20 tys)?
Rozumiem, że masz na myśli jakieś sieci portali typu "Moje Miasto"? Tylko, że to są rozwiązania fajne dla Katowic, Gdańska etc. A co z małymi miasteczkami? Zostaje albo podpięcie się pod jakiś "regionalny" projekt (typu "Mazowsze" i tam dopiero podkategoria z konkretnym miastem). Tylko, że to ma mało wspólnego z rzeczywiście lokalnym medium, portalem miejskim dla konkretnej miejscowości. Tu chodzi też o utożsamianie się, brand (wiadomo, lokalni przedsiębiorcy, reklama), stworzenie "miejsca" w sieci dla mieszkańców. Pod skrzydełkami większego gracza to nie to samo. Dlatego zostają rozwiązania autorskie.
Jak próbowano kideś stworzyć Stowarzyszenie Dziennikarzy i Mediów Internetowych, to się towarzystwo zbieszało, bo każdy chciał być najważniejszy. A potem utyskiwanie, że są gdzieś tam w niszy. Tak czy owak wkrótce pochłonie każdy ten niszowy jakiś większy serwis i zacznie nim sterować. Idea się nie przyjęła - samodzielność ale w związku. To teraz sobie płaczcie nad swoim losem.
Przemysław
Staroszczyk
Social Media
Activist
Mateusz Pułkowski:[...]
Już raczej blog z rozbudowanym zespołem autorów może być alternatywą;)
Mateusz
Pułkowski
redaktor,
mojeopinie.pl
Dokładnie, Wordpress daje takie możliwości, że taki blog nie będzie się specjalnie różnił od oldskulowych coraz bardziej serwisów :).Nawet duże projekty, jak np. http://zczuba.pl mają strukturę blogową.
Witold
F.
Magazyn
"Kontrateksty",publi
systa,dziennikarz,cz
asem urzę...
Mirosław Mac:
Ale czy można znaleźć jakiś złoty środek na połączenie kolejnej dawki reklam dla czytelnika i zainteresowania wyłożeniem kasy na te reklamy przez podmioty gospodarcze???
Mówiąc inaczej: jak podejść do tematu, żeby się nie sparzyć.
Grząski grunt, spróbuj z gazetami lokalnymi - internetowymi - może odsłonią rąbek tych wszystkich zakrętów, jakie Cie czekają:)
Jedna z nich:
http://www.gazetaolkuska.com/news.php
Szefem jest Marek Tomsia, można pogadać.
Anna B. dziennikarka
Paulina
Górska
Internet Project
Manager
ja z kolei polecam serwis http://zyciewarszawy.pl ;) Serwis lokalny, gdzie przeczytasz nie tylko artykuły gazetowe, ale o wiele więcej.
Łukasz
Daniewski
fotograf, grafik, w
porywach dziennikarz
Ania Bratek:
Polecam przeglądnięcie
http://hej.mielec.pl
fajne, fajne.
zapraszam do mnie:
http://scena.wloclawek.pl
design sprzed 4 lat, na nowy mnie nie stać:(
Paulina
Górska
Internet Project
Manager
A odpowiadając na pytanie - to właśnie portale lokalne mają wielką przyszłość. W tym momencie nie jest łatwo konkurować z ogólnopolskimi, bo konkurencja jest silna i ma ogromne środki na rozwój. Trzeba mieć inwestora, żeby wchodzić w ten biznes. Lokalne serwisy to jeszcze niedostatecznie zagospodarowany obszar według mnie, więc nic tylko w to wchodzić...
Mirosław Mac dziennikarz
Widzę że niektórzy chwalą sie swoimi portalami - no i dobrze.Ale może też ktoś pochwaliłby się życiem codziennym i napisał jak trudno jest być dociekliwym dziennikarzem w lokalnym środowisku, czy reklamodawcy się garną czy trzeba prosić o reklamy, czy to działalność stabilna i ciągła czy tylko jak komuś zechce się coś napisać to wtedy jest nowy tekst.
O praktyce porozmawiajmy.
- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »