Michał
Kosakowski
I am what I am.
Someone has to be.
Temat: Jaki odtwarzacz mp3 z dobrą jakością dźwięku?
nie przepadam za Ipodami, ale Ipod Classic z dyskiem 80Gb jest naprawde dobry - jesli wrzucimy na niego nieskompresowana muzyke (wav albo flac) jakosc dzwieku moze przewyzszac odtwarzacze CD.Wada jest to, co jest wada we wszystkich Ipodach - wgrywanie utworow tylko przez software:///
Tomasz
Kostruski
Specjalista ds.
Rekrutacji
CEE&Nordic , Huawei
Polska Sp ...
Zamiast w Ipoda, radziłbym zaimwestować w mocny sprzęt w aucie, nie bądź samolubem daj posłuchac innym :)
Michał
Kosakowski
I am what I am.
Someone has to be.
wielkosc raczej nic nie ma do jakosci dzwieku, ale pozwala wrzucac na Ipoda nieskompresowane pliki muzyczne (ok 300Mb/album) - na 2gigowej mp3ojce zmiesci sie zatem zaledwie 6 albumow dobrej jakosci, na Ipodzie 80 Gb mozna juz poszalec.Acha, ten Ipod Classic oferuje super jakosc dzwieku na wyjsciu USB. Na sluchawkowym jest dobrze, ale nie wyroznia sie jakos wybitnie.
Michał
Kosakowski
I am what I am.
Someone has to be.
Takim kabelkiem - oryginalny Apple jest dosc drogi, ale mozna znalezc tansze zamienniki, np:
na wyjsciu sluchawkowym sygnal jest niestety duzo gorszej jakosci:/ slyszalem jednak, ze z Ipodem wypuszczonym na rynek amerykanski jest duzo lepiej pod tym wzgledem niz z wersja europejska - moze dobrym wyjsciem bylby zakup w USA?
Michał
Kosakowski
I am what I am.
Someone has to be.
jesli bedziesz mial okazje - sprawdz jeszcze Creative Zen. Wyszla wlasnie wersja 32Gb. Oprocz tego Zen ma wejscie na karty SD (do 16Gb pojemnosci) - we wszystkich testach wypada swietnie - rowniez pod wzgledem jakosci dzwieku. Link:http://us.creative.com/products/product.asp?category=2...
Jakub Kłos specjalista
Tak na dobrą sprawę to moim zdaniem sam odtwarzacz mp3 mp4 to tylko jakieś 40% jakość dźwięku, dla mnie większość jakości (wiem, że to dziwnie brzmi) pochodzi z głośników/słuchawek, na jakich się odtwarza muzykę.
Rafał
F.
Członek Zarządu
Dyrektor d/s
Handlowych
I ja pozwolę sobie dorzucić swoje "trzy grosze" do dyskusji.MP3 to generalnie jakość o klasę niżej niż CD w mojej opinii.Daleko jej brakuje do podobno
umierającego formatu..
Sądzę , iż jakość muzyki na sprzęt przenośny,słuchawki - w pociągu,samolocie etc..
Na sprzęcie HI-FI brzmią słabo,bardzo słabo.Dynamika jest denna, wrażenie oddzielenia dźwięku
jakąś kotarą czy też zasłoną..
Przyszłość moze leżeć w plikach DSF - wypalanie samodzielnie płyt jakośći SACD.
Marcin
Olszewski
Specjalista,
Polkomtel S.A
Oprócz iPodów na które warto wrzucać bezstratne ALACi polecę zainteresowanie się ofertą HiFiMana - np. 602ką potrafiącą przeczytać "gęste" FLACzki.
Przemysław
Mantaj
Konsultant ITIM,
Devoteam SA
znacie może jakieś miejsca/sklepy w Warszawie gdzie można takie cacka przetestować na własnych uszach :) ?
Marcin
Olszewski
Specjalista,
Polkomtel S.A
Przemysław Mantaj:
znacie może jakieś miejsca/sklepy w Warszawie gdzie można takie cacka przetestować na własnych uszach :) ?
Polecam AudioMagic na Siennej 61. Przed planowanym odsłuchem warto zadzwonić i potwierdzić dostępność konkretnych urządzeń (jeśli nie maja akurat w sklepie są w stanie ściągnąć w ciągu paru godzin z magazynu).Marcin Olszewski edytował(a) ten post dnia 21.02.12 o godzinie 08:56
Marcin D. Oracle
Cowon, IRiver i dla mnie długo, długo nic.Sam mam Cowona J3, rewelacja.
Do testów polecam Mp3store na Skierniewickiej, i jeżeli ktoś ma karte Multibanku polecam tam również zakup 10% zniżki.
Niesamowity czas pracy na akumulatorze, słucham muzki po kilka godzin dziennie i ładuje go raz na tydzień?
http://www.mp3store.pl/article/cowon-iaudio-j3-16gb-bl...
Marcin
Olszewski
Specjalista,
Polkomtel S.A
Szkoda, że Cowon J3 nie obsługuje "gęstych" plików. Nie wiem też jak z obsługą gapless i cue.
Marcin D. Oracle
Wielu ludzi mówi, że w przypadku odtwarzaczy przenośnych wrzucanie mp3 > 320 kbps mija się z celem... moim zdaniem nie ma co przesadzać, ile kasy na słuchawki trzeba wydać, żeby czuć tą różnicę, ile utnie sam odtwarzacz :)A co do cue mogę to sprawdzić w domu i dać znać :P
Marcin
Olszewski
Specjalista,
Polkomtel S.A
Marcin D.:
Wielu ludzi mówi, że w przypadku odtwarzaczy przenośnych wrzucanie mp3 > 320 kbps mija się z celem... moim zdaniem nie ma co przesadzać, ile kasy na słuchawki trzeba wydać, żeby czuć tą różnicę, ile utnie sam odtwarzacz :)
A co do cue mogę to sprawdzić w domu i dać znać :P
Za 0,5-1kzł można kupić słuchawki, w których z łatwością da się usłyszeć róznicę w jakości materiału źródłowego. Kwestia, czy odtwarzacz przenośny będzie w stanie odpowiednio je wysterować jest jednym z kryteriów odróżniających masówkę od wartych zainteresowania urządzeń.