Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Jaki odtwarzacz mp3 z dobrą jakością dźwięku?

Witam serdecznie,
Nie wiem, czy taki temat przystoi na forum Audiofil, ale spróbuję... :)
Planuję w najbliższym czasie zakup odtwarzacza mp3. Chciałbym kupić sprzęt, który posłuży mi przez dłuższy czas, a moje podstawowe wymogi to:
- wysoka jakość dźwięku (niekoniecznie na seryjnych słuchawkach)
- pojemność min. 8 gb, ale preferowałbym większą (16gb)
- wygodna obsługa (łatwe przegrywanie plików z komputera etc.) i trwałość (odtwarzacza używam właściwie codziennie)
- dodatkowe funkcje multimedialne typu odtwarzanie filmów, dobry wyświetlacz etc. są mile widziane (ale nie musi być to odtwarzacz mp3, telefon, telewizor, golarka i radio w jednym)

Ponieważ planuję zakup na raty, to cena nie jest najważniejsza, a więc koszt może być do ok 1000 PLN.

Moim faworytem jest obecnie Sony NWZ-A829 lub podobny z tej serii; korzystam obecnie z innego odtwarzacza tej firmy i jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku, a ponadto ten model ma wbudowany Bluetooth, co wydaje mi się świetnym rozwiązaniem. Chociaż interfejs i konwersja do formatu Sony bywają upierdliwe.

A jakie są Wasze opinie na ten temat? Czy polecilibyście ten odtwarzacz, czy może warto kupić coś innego i lepszego w tej cenie?

Dziękuję za wszelką pomoc :)
28.06.2008, 13:49

Michał Kosakowski I am what I am.
Someone has to be.

nie przepadam za Ipodami, ale Ipod Classic z dyskiem 80Gb jest naprawde dobry - jesli wrzucimy na niego nieskompresowana muzyke (wav albo flac) jakosc dzwieku moze przewyzszac odtwarzacze CD.

Wada jest to, co jest wada we wszystkich Ipodach - wgrywanie utworow tylko przez software:///
29.06.2008, 17:37

Czy to oznacza, że wielkość dysku w Ipodzie Classic ma znaczenie dla parametrów dźwięku?

Ja również nie jestem przekonany do Ipodów, ale pojemność 60 czy 80 gb w porównaniu do 8 lub 16 gb w Sony jest sporym atutem. Dzisiaj sobie pożyczyłem od kolegi takiego Ipoda i zobaczę, jak to gra... :)
30.06.2008, 08:56

Tomasz Kostruski Specjalista ds.
Rekrutacji
CEE&Nordic , Huawei
Polska Sp ...

Zamiast w Ipoda, radziłbym zaimwestować w mocny sprzęt w aucie, nie bądź samolubem daj posłuchac innym :)
30.06.2008, 09:18

Someone has to be.

wielkosc raczej nic nie ma do jakosci dzwieku, ale pozwala wrzucac na Ipoda nieskompresowane pliki muzyczne (ok 300Mb/album) - na 2gigowej mp3ojce zmiesci sie zatem zaledwie 6 albumow dobrej jakosci, na Ipodzie 80 Gb mozna juz poszalec.

Acha, ten Ipod Classic oferuje super jakosc dzwieku na wyjsciu USB. Na sluchawkowym jest dobrze, ale nie wyroznia sie jakos wybitnie.
30.06.2008, 15:28

Na wyjściu USB? Czyli w jaki sposób? Z tego, co wiem, słuchawek nie da się w ten sposób podłączyć bezpośrednio...
Słuchałem sobie trochę tego Ipoda i mam wrażenie, ze mój obecny odtwarzacz Sony MZ-NH1 gra lepiej: ma czystsze i wyraźniejsze brzmienie; w autobusie może tego nie słychać, ale w cichym miejscu owszem.
Dodam, że słucham na małych słuchawkach Sennheiser MX500, więc nie jest to jakiś fantastyczny sprzęt.

Tomku, ze sprzętem do samochodu na razie się wstrzymuję, bo przy zakupie radia, głośników i wzmacniacza wartość tych urządzeń może przekroczyć wartość mojego samochodu. :)
30.06.2008, 16:43

Someone has to be.

Takim kabelkiem - oryginalny Apple jest dosc drogi, ale mozna znalezc tansze zamienniki, np:

Obrazek

na wyjsciu sluchawkowym sygnal jest niestety duzo gorszej jakosci:/ slyszalem jednak, ze z Ipodem wypuszczonym na rynek amerykanski jest duzo lepiej pod tym wzgledem niz z wersja europejska - moze dobrym wyjsciem bylby zakup w USA?
1.07.2008, 18:35

Someone has to be.

jesli bedziesz mial okazje - sprawdz jeszcze Creative Zen. Wyszla wlasnie wersja 32Gb. Oprocz tego Zen ma wejscie na karty SD (do 16Gb pojemnosci) - we wszystkich testach wypada swietnie - rowniez pod wzgledem jakosci dzwieku. Link:
http://us.creative.com/products/product.asp?category=2...
1.07.2008, 18:44

Dziękuję za pomoc,
w takim razie będę musiał jeszcze sam poszukać i posłuchać.
Ten Zen przyznam wygląda ciekawie...
4.07.2008, 09:36

Jakub Kłos specjalista

Tak na dobrą sprawę to moim zdaniem sam odtwarzacz mp3 mp4 to tylko jakieś 40% jakość dźwięku, dla mnie większość jakości (wiem, że to dziwnie brzmi) pochodzi z głośników/słuchawek, na jakich się odtwarza muzykę.
3.02.2012, 15:08

Rafał F. Członek Zarządu
Dyrektor d/s
Handlowych

I ja pozwolę sobie dorzucić swoje "trzy grosze" do dyskusji.

MP3 to generalnie jakość o klasę niżej niż CD w mojej opinii.Daleko jej brakuje do podobno
umierającego formatu..
Sądzę , iż jakość muzyki na sprzęt przenośny,słuchawki - w pociągu,samolocie etc..
Na sprzęcie HI-FI brzmią słabo,bardzo słabo.Dynamika jest denna, wrażenie oddzielenia dźwięku
jakąś kotarą czy też zasłoną..
Przyszłość moze leżeć w plikach DSF - wypalanie samodzielnie płyt jakośći SACD.
4.02.2012, 17:06

Marcin Olszewski Specjalista,
Polkomtel S.A

Oprócz iPodów na które warto wrzucać bezstratne ALACi polecę zainteresowanie się ofertą HiFiMana - np. 602ką potrafiącą przeczytać "gęste" FLACzki.
16.02.2012, 19:57

Adrian Bartoszewski Product Executive,
Ringier Axel
Springer Polska

Tu masz tańszą wersję HiFiMana

http://hifiman.pl/index.php?menu=pr&n=9630,hifiman-hm-...

test:
http://pclab.pl/art44335-34.html

http://sklep.rms.pl/index.php?p9630,hifiman-hm-601-hm6...
20.02.2012, 20:59

Przemysław Mantaj Konsultant ITIM,
Devoteam SA

znacie może jakieś miejsca/sklepy w Warszawie gdzie można takie cacka przetestować na własnych uszach :) ?
20.02.2012, 22:27

Polkomtel S.A

Przemysław Mantaj:
znacie może jakieś miejsca/sklepy w Warszawie gdzie można takie cacka przetestować na własnych uszach :) ?

Polecam AudioMagic na Siennej 61. Przed planowanym odsłuchem warto zadzwonić i potwierdzić dostępność konkretnych urządzeń (jeśli nie maja akurat w sklepie są w stanie ściągnąć w ciągu paru godzin z magazynu).Marcin Olszewski edytował(a) ten post dnia 21.02.12 o godzinie 08:56
21.02.2012, 08:56

Cowon, IRiver i dla mnie długo, długo nic.

Sam mam Cowona J3, rewelacja.

Do testów polecam Mp3store na Skierniewickiej, i jeżeli ktoś ma karte Multibanku polecam tam również zakup 10% zniżki.

Niesamowity czas pracy na akumulatorze, słucham muzki po kilka godzin dziennie i ładuje go raz na tydzień?

http://www.mp3store.pl/article/cowon-iaudio-j3-16gb-bl...
22.02.2012, 11:28

Polkomtel S.A

Szkoda, że Cowon J3 nie obsługuje "gęstych" plików. Nie wiem też jak z obsługą gapless i cue.
22.02.2012, 11:43

Wielu ludzi mówi, że w przypadku odtwarzaczy przenośnych wrzucanie mp3 > 320 kbps mija się z celem... moim zdaniem nie ma co przesadzać, ile kasy na słuchawki trzeba wydać, żeby czuć tą różnicę, ile utnie sam odtwarzacz :)

A co do cue mogę to sprawdzić w domu i dać znać :P
22.02.2012, 11:49

Polkomtel S.A

Marcin D.:
Wielu ludzi mówi, że w przypadku odtwarzaczy przenośnych wrzucanie mp3 > 320 kbps mija się z celem... moim zdaniem nie ma co przesadzać, ile kasy na słuchawki trzeba wydać, żeby czuć tą różnicę, ile utnie sam odtwarzacz :)

A co do cue mogę to sprawdzić w domu i dać znać :P

Za 0,5-1kzł można kupić słuchawki, w których z łatwością da się usłyszeć róznicę w jakości materiału źródłowego. Kwestia, czy odtwarzacz przenośny będzie w stanie odpowiednio je wysterować jest jednym z kryteriów odróżniających masówkę od wartych zainteresowania urządzeń.
22.02.2012, 22:47

Wyślij zaproszenie do