Aleksandra
Młyńczyk
Analiza i
optymalizacja
Temat: PM IT
Maja Bartczak:no nie musi, ale... jakoś trudno mi to sobie wyobrazić, że tak niiic???
Wg mnie PM nie musi znać języków programowania, żeby kierować projektem.
Ba, nawet nie powinien. Ma wtedy inny pogląd na wiele problemów.eeeee
Z drugiej strony wiedza ogólna z IT jest niezbędna...no raczej...
od kilku m-cy współpracuję ściśle z PM i uważam, że i bez ogólnej i bez szczegółowej w przynajmniej kilku "działkach" wiedzy z it nie ma nawet o czym rozmawiać. umiejętności organizacji czasu pracji, negocjacyjne i interpersonalne są zaraz za tym.
Małgorzata Meg
Krysiak
Project Manager z
ciągotami do
programowania ;-)
zgadzam się z przemówczynią. PM musi mieć pojęcie o tym, co robi jego zespół.Czym jest projekt, znać aspekty techniczne, w tym kodowanie.Bez tego jest nieprzydatny i śmieszny. Wiem, w obecnym projekcie mamy PMa kompletnie zielonego i hm... bardziej nam przeszkadza, niż jest w stanie pomóc.
Moje drogie, po co Wam jest potrzebny PM, który zna aspekty kodowania? Czym się wtedy PM różni od programisty i jaka jest jego rola wtedy w zespole?
Małgorzata Meg
Krysiak
Project Manager z
ciągotami do
programowania ;-)
Po to, żeby nie zadawał głupich pytań i nie przeszkadzał. Potrafił ocenić, czy szacunki deweloperskie są do przyjęcia i nie czepiał się, że pracujemy za wolno, albo za szybko.Rozumiał specyfikę.
Był dla zespołu.
Sławomira
K.
Kierownik Referatu
Wsparcia
Użytkowników/Biuro
Teleinform...
Sergiusz Bezniakow:
Jak PM jest handlowcem to też pomylił stanowiska. Jakie to "zapędy" PMów Sławomiro masz na myśli? :)
Miałam na myśli sytuacje, w których były programista - obecnie PM, uczy swoich kolegów programistów, jak należy programować(bo np. wie lepiej) ;)... Pół biedy , jak ma jeszcze cos konstruktywnego do powiedzienia w tej materii :)
Małgorzata Krysiak:Hehe, to Wam jest potrzebny doświadczony PM, a nie taki, który się zna na kodowaniu. To ogromna różnica :)
Po to, żeby nie zadawał głupich pytań i nie przeszkadzał.
Małgorzata Meg
Krysiak
Project Manager z
ciągotami do
programowania ;-)
Mądry, doświadczony i z pojęciem.Fakt;-)
nie chodzi mi o to, by próbował kodować za nas, ale właśnie żeby miał pojęcie.Małgorzata Krysiak edytował(a) ten post dnia 24.09.08 o godzinie 11:52
Aleksandra
Młyńczyk
Analiza i
optymalizacja
Małgorzata Krysiak:
PM musi mieć pojęcie o tym, co robi jego zespół.Czym jest projekt, > znać aspekty techniczne, w tym kodowanie.
Bez tego jest nieprzydatny i śmieszny.
dokładnie. "znać aspekty techniczne" nie znaczy być kodo-masterem. w niczym to nie przeszkadza a na pewno pomaga rozumieć ludzi, z którymi się pracuje.