Jakub
Słowiak
Kierownik produkcji,
Fideltronik
Temat: Podania o pracę / kwestionariusze osobowe
Witam,Mam pytanie odnośnie przechowywania dokumentów: podań o pracę / kwestionariuszy osobowych. W naszej firmie wygląda to w ten sposób że raz w tygodniu przyjmujemy wszystkie podania - jest to duża firma więc co tydzień mam około 10-20 podań.
Czy są jakieś przepisy jak długo trzeba przechowywać takie dokumenty? Z doświadczenia wiem że jeżeli podanie zostało złożone w Listopadzie 2007 to nawet jak dzwonimy to kandydat nie jest zainteresowany.
Inny przypadek - wzywamy trzy osoby na rozmowę o, przyjmuję dwie a trzecia się nie nadaję - czy takie podanie też mam obowiązek przechowywać dalej?
Pozdr,
Krzysztof
K.
Inspektor BHP,
Ochr.Ppoż i OC
KubaTo nie są akta pracownicze, więc postępujesz z nimi jak z normalnymi dokumentami. Ja zrobiłbym tak: na dokumencie wpisuje datę załatwienia sprawy, przechowuje rok po zakończeniu sprawy (licząc od 01,01 roku następnego po roku w który sprawa została załatwiona) a potem na przemiał. Jest też rozporządzenie w sprawie "kwalifikacji i klasyfikacji akt". W skrócie: na podstawie tego rozp. sam kwalifikujesz i klasyfikujesz te akta.
Angelika
K.
"Nie dyskutuj z
głupcem. Najpierw
ściągnie Cię do
sw...
Poza tym nie wiem czy wolno wam wymagać kwestionariuszy osobowych od osób, które nie są jeszcze waszymi pracownikami ?
Krzysztof
K.
Inspektor BHP,
Ochr.Ppoż i OC
Angelika
K.
"Nie dyskutuj z
głupcem. Najpierw
ściągnie Cię do
sw...
Krzysztof K.:
Andela
Od kandydata na pracownika mozesz tylko wymagać CV i życiorysu zawodowego ale rzeczywistość jest inna i ludzie dają sie na to nabrać.
Kiedyś po konkursach do Służby Cywilnej po prostu niszczono komisyjnie wszystkie aplikacje poza tą osoby przyjętej ;-)) W razie czego nie było wątpliwości, czy właściwa została przyjęta :-D Nie wiem jak jest teraz.
Krzysztof
K.
Inspektor BHP,
Ochr.Ppoż i OC
W uzupełnieniu mojej poprzedniej wypowiedzi :Art. 22.1 paragraf 1. Kodeksu Pracy: pracodawca ma prawo żądać od osoby ubiegającej sie o zatrudnienie podania danych osobowych obejmujacych :
imię (imiona) i nazwisko,
imiona rodziców,
datę urodzenia,
miejsce zamieszkania (adres do korespondencji),
wykształcenie,
przebieg dotychczasowego zatrudnienia.
Aneta
S.
Specjalista ds.
finansów, księgowa
Krzysztofie, zgadza się, ale nie oznacza to, że tych danych nie można wymagać w formie Kwestionariusza osobowego, którego zresztą wzór jest opublikowany jako załącznik do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 22 czerwca 2006 r. (poz. 869).Co do przechowywania - to nie są akta pracownicze, więc nie ma konkretnego okresu przechowywania. Na dobrą sprawę, możesz zniszczyć od razu.
Krzysztof
K.
Inspektor BHP,
Ochr.Ppoż i OC
AnetoPisząc "kwestionariusz" miałem na mysli "typowy" - przechowywany w naszych aktach osobowych.
Bartosz wyraźnie napisał "...kwestionariuszy osobowych".
Aneta
S.
Specjalista ds.
finansów, księgowa
Chyba nie masz racji. Może to być jak najbardziej kwestionariusz osobowy, tylko nie może zawierać pytań, które wybiegałyby poza zakres danych, które wymieniłeś. A kwestionariuszem najwyraźniej można się posługiwać, ponieważ ma on nawet ustalony wzór w rozporządzeniu i dotyczy nie tylko pracowników, ale i osób ubiegających się o pracę (są 2 wzory). Oczywiście każda
Krzysztof
K.
Inspektor BHP,
Ochr.Ppoż i OC
Aneto - zgoda. Tylko w takimm kwestionariuszu nie moze być pytań .. fizycznie - a nie tylko wykreslone. Jak ten dokument nazwiemy to sprawa drugorzędna.
Aneta
S.
Specjalista ds.
finansów, księgowa
To ja z ciekawości spytam, które to przepisy KP są w sprzeczności z rozporządzeniem? Wierzę,
Jakub
Słowiak
Kierownik produkcji,
Fideltronik
Jak na razie wszystkim dziękuje za informacje, oczywiście nie zamykam dyskusji bo może jeszcze coś wartościowego się pojawi.Pozdrawiam,
Krzysztof
K.
Inspektor BHP,
Ochr.Ppoż i OC
AnetoAle w tym przypadku maja takze zastosowanie przepisy "O ochronie danych osobowych"
A co do KP to polecam art. 22.1 paragraf 1. KP - zacytowany we wczesniejszym poscie.
Aneta
S.
Specjalista ds.
finansów, księgowa
Krzysztofie,ustawa o ochronie danych osobowych nie zabrania ich zbierania, podaje tylko, tak jak KP, jakie kategorie danych wolno zbierać i jak należy z nimi postępować, gdy je już mamy.
Podany przez Ciebie artykuł KP nie wyklucza stosowania kwestionariusza, jakkolwiek go nazwiemy, a nawet uprawnia ewentualnego przyszłego pracodawcę do żądania takich danych, np. jeśli nie zamieściłeś ich w CV.
Co więcej, taki kwestionariusz chroni pracodawcę przed posiadaniem danych, o które pytać nie powinien (wiele osób w CV ciągle pisze, jaki jest ich stan cywilny, ile ma dzieci, w jakim wieku a nawet ich imiona, a co gdyby jeszcze dodali jakiego są wyznania albo orientacji seksualnej i nie podpisali się, że wyrażają zgodę na przetwarzanie danych zawartych w CV? ;)
Krzysztof
K.
Inspektor BHP,
Ochr.Ppoż i OC
Aneta
S.
Specjalista ds.
finansów, księgowa
Zgoda ;)
Anna
W.
www.konsultacjekadro
we.pl
w odniesieniu do wypowiedzi mojej poprzedniczki,
Anna
W.
www.konsultacjekadro
we.pl
przepraszam - odszczekuję: pomyliłam się:Zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 4 ustawy o ochronie danych osobowych nie trzeba rejestrować zbiorów danych osobowych przetwarzanych w związku z zatrudnieniem u administratora danych (tj. zbiorów obecnych i byłych pracowników, a także kandydatów do pracy) oraz świadczeniem administratorowi danych usług na podstawie umów cywilnoprawnych (np. na podstawie umowy zlecenia, umowy o dzieło).