Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: ECM - Potrzebny czy nie?

Witajcie!:)
Jako założyciel tej grupy wypada mi rozpocząć forumowe dyskusje;)
Jak to jest z tymi systemami do zarządzania dokumentacją techniczną? Uważacie, że są niezbędne w dużych firmach posiadających archiwa elektroniczne czy nie?
11.06.2008, 09:43

Szymon G. Konstruktor, OBRUM

Po pierwsze Witam :)

Jeśli chodzi o systemy zarządzania dokumentacją, oczywiście że są jak najbardziej przydatne. Ale jak to w życiu bywa, wszystko należy stosować z umiarem.

Przykład 1 - W poprzedniej pracy takiego systemu nie stosowano, przez co ciężko było znaleźć cokolwiek w starych projektach. Często i gęsto mnożyły się pliki z nazwą "rura, rureczka, dinks1, teges2000" itp... Osobiście wprowadziłem tam system numeracji rysunków dla uporządkowania (jako, takiego) dokumentacji nowych projketów.

Przykład 2 - W obecnej pracy taki system jest stosowany, ale jest on znienawidzony przez wszystkich, na czele z projektantami. Dlaczego? Ponieważ w zalezności od stopnia trudności projektu i czasu spędzonego nad rysunkami, czas spędzony nad obsługą systemu waha się od 10%-50, a nawet 60% (!!!). Wszystko zależy od ilości rysunków wykonanych w danym projekcie, oraz od typów złożeń wykonywanych w systemach 3d (skomplikowane procedury implementacji złożeń w odpowiednich strukturach itp...).

Ideał??
Dla mnie to system, nad którego obsługą, jako projektant spędzę maksymalnie 10% czasu spędzonego nad projektem. Zawierający podstawowe informacje jak: numer rysunku, projektu, nazwę części i spis złożeń w których jest użyta. Wydaje mi się, że takie informacje powinny wystarczyć.
To system, który zawiera prosty i czytelny interfejs umożliwiający wykonanie minimalnej liczby "kliknięć" w celu wykonania zadanej operacji.
To system, który nie jest sztucznie rozbudowany.

Reasumując: Jak najbardziej systemy takie są przydatne i potrzebne, ale powinny być jak najbardziej uproszczone i czytelne w celu minimalizacji czasu jego obsługi przez projektanta, przez co wydajność takiego człowieczka będzie większa, a przede wszystkim uniknie się częstego słuchania wyrażeń powszechnie znanych w naszym kraju na literę "k" :)

Pozdrawiam.Szymon Gębka edytował(a) ten post dnia 11.06.08 o godzinie 20:25
11.06.2008, 20:25

Kordian Zadrożny WebMaker,
instruktor, fajny
gość

powiedz proszę co to za system ten znienawidzony. Mi polecano Meridiana.
12.06.2008, 21:41

Operujemy na SAP-ie
12.06.2008, 23:22

Kordian Zadrożny WebMaker,
instruktor, fajny
gość

to on ma specjalne moduły dla celów dokumentacji technicznej? Nie wiedziałem, ale są systemy od początku projektowane do tego celu i podejrzewam, że lepiej się sprawdzają.

Meridiana używa np. NASA. Jest jeszcze jeden system, nazwy nie pamiętam.
13.06.2008, 10:16

Krzysztof K. konstrukcja

Izabelo odpowiedź na Twoje pytanie jest tylko jedna! TAK są niezbędne!! Od razu nasuwa się pytanie... dlaczego?
ułatwiają życie wszystkim, którzy są włączeni w temat od dyrektorów fabryk po produkcję!! (jeśli sprawnie działają hehe)
13.06.2008, 20:42

konto usunięte

Krzysztof Kułakowski:
Izabelo odpowiedź na Twoje pytanie jest tylko jedna! TAK są niezbędne!! Od razu nasuwa się pytanie... dlaczego?
ułatwiają życie wszystkim, którzy są włączeni w temat od dyrektorów fabryk po produkcję!!

Hehe to takie podpuszczające pytanie było;P
A tak poważnie to nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego tak mało przedsiębiorstw wciąż odczuwa potrzebę inwestowania w tego typu systemy.
(jeśli sprawnie działają hehe)

Marzyciel! ;)))
13.06.2008, 21:07

Krzysztof K. konstrukcja

Izabella Zadrożna:
Hehe to takie podpuszczające pytanie było;P

Wiem, dobre żeby zacząć temat :)
A tak poważnie to nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego tak mało przedsiębiorstw wciąż odczuwa potrzebę inwestowania w tego typu systemy.

Tutaj się z Tobą nie zgodzę bo międzynarodowych korporacjach (jak jest w mniejszych firmach nie wiem) takie systemy istnieją od dawna. Potrafisz sobie wyobrazić koordynację prac związanych z rozwojem i wdrożeniami nowych projektów, poprawą jakości wyrobów oraz przepływ informacji bez wspomagania w/w narzędziami?? Korporacje zwykle tworzą takie systemy na własne potrzeby np. DeLaval czy Electrolux.
13.06.2008, 21:44

Krzysztof K. konstrukcja

(jeśli sprawnie działają hehe)

Marzyciel! ;)))

raczej wizjoner hehehe
13.06.2008, 21:47

Michał G. Pruduct designer

Jak najbardzie system taki w przypadku duzych miedzynarodowych firm jest przydatny. Zwlaszacza wtedy gdy w projektach biora ludzie z pracujacy na codzien w roznych czesciach swiata.

Kolejnym pozytywnym aspektem tego systemu jest ot ze przesuwanie produkcji albo uruchamianie jej gdzie indziej jest prostsze, bo ostatnia wersja jesj zawsze w systemie, a nie lokalnie w fabryce.

Jakis czas temu przenosilismy produkcje z jednej fabryki do drugiej dokumentacja tylko czesciowo byla w systemie. Wydaje mi
sie ze nikt w momencie podejmowania decyzji nie byl swiadom jaki to bedzie koszmar. Juz w trakcie okazalo sie ze czesc konstrukcji zostala zmieniano lokalnie i nie przeniesiona do systemu globalnego. A wadomo ze w trakcie zabierania produkcji z jednej fabryki do drugie, nie bedzie miele atmosfery i współpracy z obu stron.

Tylko sa dwie strony medalu:
1) Dla firmy jest to duza zaleta, jak wynika z przykładu powyżej.
2) Dla konstruktora w fazie rozwoju produktu zabiera to duzo czau. Tak to jest akurat w moim przypadku. Frma ma kilka R&D serwery z dokumentacja sa w jednym miejscu i dlatego wprowadzajac jakaś zmiane trzeba dokumentacje sciagać i wysylać co zajmuje czas.
Zazwyczaj jest to 50-60% czasu, coc pracujac w miejscu gdzie serwery sa lokalnie to idie czas skrórić do 20-30%.

Pozdrawiam
14.06.2008, 12:59

Daniel Pastuszka Project Manager PLM,
Event Manager KS
Automotive Sp z
o.o...

Rozwiązania Product Data Managment są przyszłością rynku polskiego.Oczywiście są one częsćią większego rozwiązania PLM.
Według danych 70-80 % dokumentacji inżynierskiej na świecie (NX, ProI, SW, SE, CATIA itp) jest zarządzana przez znany mi system http://www.gmsystem.pl/teamcenter.
16.06.2008, 08:42

konto usunięte

Daniel Pastuszka:
Rozwiązania Product Data Managment są przyszłością rynku polskiego.

Zgadzam się z tym choć wciąż dla wielu firm jest to NOWOŚĆ. Kiedy rozmawiam z niektórymi klientami (wcale nie małymi bo niewielkiej firmy na takie rozwiązania najczęściej nie stać) pytają mnie "Co to w ogóle jest, do czego służy, i jakie daje możliwości?"
Według danych 70-80 % dokumentacji inżynierskiej na świecie (NX, ProI, SW, SE, CATIA itp) jest zarządzana przez znany mi system http://www.gmsystem.pl/teamcenter.

Ja mam doświadczenie z InnoCielo Meridian. Na świecie ma sporo dość prestiżowych wdrożeń, np. w NASA:)
16.06.2008, 09:09

konto usunięte

Krzysztof Kułakowski:

Potrafisz sobie wyobrazić koordynację prac związanych z rozwojem i wdrożeniami nowych projektów, poprawą jakości wyrobów oraz przepływ informacji bez wspomagania w/w narzędziami??

Ja nie ale jak widać istnieje jeszcze wieeele takich firm w Polsce:)
Korporacje zwykle tworzą takie systemy na własne potrzeby np. DeLaval czy Electrolux.

Podajesz przykłady faktycznie dużych rozwiązań i najczęściej korporacyjnych (choć i z tym różnie bywa ponieważ teraz mamy wdrożenie w Vattenfallu a oni poza granicami Polski mają inne rozwiązania - oddziałom polskim pozwolili wdrożyć inny system - nasz:)). Ale ja mam na myśli również mniejsze przedsiębiorstwa w sektorach takich jak petrochemia, energetyka, górnictwo, większe biura projektowe itp.
Często okazuje się, że po wdrożeniu ludzie są mile zaskoczeni a wcześniej takie rozwiązanie wydawało im się niepotrzebne.
16.06.2008, 09:18

Kordian Zadrożny:
to on ma specjalne moduły dla celów dokumentacji technicznej? Nie wiedziałem,
Tak, my mamy... Ale moim zdaniem nie są udane...
17.06.2008, 10:09

Event Manager KS
Automotive Sp z
o.o...

Witam
My jako firma widzimy duże zainteresowanie na rynku rozwiazaniami tego typu. Należy te firmy tylko przekonać do sensu ekonomicnego takiego wdrożenia. Obecnie osobiście nadzoruje dwa duże wdrożenia w Polsce - TCEngineering (PDM with moduls PLM) i TCExpress . Jest to okupione bardzo dużym zaangażowaniem z obu stron i czasochłonnością - oczywiście uzależnioną od ilości stanoswisk CAD, stanowisk PDM , ilości dokumentacji, ilości procesów workflow itp. Wszytsko natomiast idzie w dobrym kierunku.
Posiadamy już kilka dużych sukcesów w Polsce np: Philips. Natomiast za granicą naszego systemu używa właśnie wspomniana przez koleżankę Izę NASA Kennedy Space Center oraz tu już będę się chwalił a co:)
Caterpillar
Intel
Rolls-Royce
Air Force Materiel Command (ASC)
Pratt & Whitney Rocketdyne
GE
Ford Motor Company
Seagate
Lockheed Martin Space Systems
Honda of America, Mfg. (HAM)
FIAT S.A
ThyssenKrupp Molas ltda
Delphi Corporation

P.S Temat nie jest łatwy we wdrożeniu lecz przynosi wymierne efekty
18.06.2008, 12:13

Event Manager KS
Automotive Sp z
o.o...

Chętnie bym z Wami kiedyś porozmawiał na te tematy telefonicznie........
18.06.2008, 12:29

konto usunięte

Daniel Pastuszka:
tu już będę się chwalił a co:)
Caterpillar
Intel
Rolls-Royce
Air Force Materiel Command (ASC)
Pratt & Whitney Rocketdyne
GE
Ford Motor Company
Seagate
Lockheed Martin Space Systems
Honda of America, Mfg. (HAM)
FIAT S.A
ThyssenKrupp Molas ltda
Delphi Corporation

No to ja też się pochwalę, a co!;)))

Shell
ExxonMobil
RWE
Rolls Royce
Johnson & Johnson
Bayer
BASF (see InCielo summer edition)
Franke
Commerzbank
Erste Bank
BBC
Huntsman
Total
18.06.2008, 13:26

konto usunięte

Daniel Pastuszka:
Chętnie bym z Wami kiedyś porozmawiał na te tematy telefonicznie........

Łaj not:)
18.06.2008, 13:52

Wyślij zaproszenie do