Arvind
Juneja
Oumm.pl, Community
Strategist |
Tepik.pl
Temat: Otwarte czy zamknięte społeczności?
Hello,chciałbym się od Was dowiedzieć co sądzicie o "zamykaniu społeczności" (zamknięte dla niezarejestrowanych, rejestracja na zaproszenie itd.)
moje rozmyślania na ten temat można znaleźć tutaj:
http://www.community-management.pl
gdzie też zapraszam :)
p.s. tak, ten wpis to po części reklama tego bloga ale i pytanie/prośba o Wasze opinie w tym temacie.
Daniel G. interactive :)
Coś takiego na początku stosowało Grono.net z tego co pamiętam?
Arvind
Juneja
Oumm.pl, Community
Strategist |
Tepik.pl
ano, i tak jak napisałem w wyżej wspomnianym blogu nie zdało to egzaminu na dłuższą metę...
Daniel G. interactive :)
Arvind Juneja:
ano, i tak jak napisałem w wyżej wspomnianym blogu nie zdało to egzaminu na dłuższą metę...
Grono.net po prostu byli pierwsi :) (pomysł z zaproszeniami), ale za to macie GL.
Arvind
Juneja
Oumm.pl, Community
Strategist |
Tepik.pl
pomysł nie był zły i przez kawałek czasu się sprawdzał... ale było minęło :PArvind Juneja edytował(a) ten post dnia 08.06.08 o godzinie 19:04
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Arvind Juneja:
pomysł nie był zły i przez kawałek czasu się sprawdzał... ale było minęło :PArvind Juneja edytował(a) ten post dnia 08.06.08 o godzinie 19:04
zamknięcie Grona miało chyba dawać wrażenie elitarności ale wyszło odwrotnie...
Maciej
Czerwiakowski
Senior designer @ HP
/ MCPD : Enterprise
Application Deve...
Piotr Lewandowski:
Arvind Juneja:
W przekazie marketingowym grona raził totalna sprzeczność: z jednej strony elitarność wynikająca z zamknięcia społeczności, a z drugiej intensywna kampania reklamowa - coś jak: otwierasz lodówkę, a tam grono.
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Maciej Czerwiakowski:
Piotr Lewandowski:
Arvind Juneja:
W przekazie marketingowym grona raził totalna sprzeczność: z jednej strony elitarność wynikająca z zamknięcia społeczności, a z drugiej intensywna kampania reklamowa - coś jak: otwierasz lodówkę, a tam grono.
i ten niemalże książkowy przykład czarnego piaru...
Mikołaj
Nowak
Specjalista ds.
Social Media
Marketingu+
Piotr Lewandowski:
Arvind Juneja:
Nie zgadzam się z tym.
Grono na początku dawało poczucie elitarności. Naturalnym tokiem zdarzeń jest, że w serwisie mającym obecnie 1,7 mln Internautów w/w poczucie zanika. Nie ma już mowy o elitarności ("wszystko, co idzie masowo wytraca na wartości?") i do czasu wprowadzenia zaawansowanych opcji ukrywania widoczności - nie było mowy o jako-takiej prywatności.
Wniosek - im więcej ludzi, tym mniejsza "Elita" i prywatność.
Piszesz na forum publicznym, ale jednak ukrytym. Publicznym dla społeczności Grona, niegdyś elitarnej = takiej, do której było się trudno dostać. Teraz nie stanowi to żadnego problemu, pozostało jednak dobrym aspektem marketingowym.
Powracając do meritum: czy społeczność zamknięta, czy może otwarta?
Jaka to różnica w sytuacji, gdy dany serwis ma duuużo zarejestrowanych kont? Praktycznie żadna.
Jednak jest jedna - unikalna - cecha. Złudne poczucie bezpieczeństwa informacji Usera.
Tak oto gimnazjaliści wyzywają w "zamkniętej społeczności" swoich nauczycieli, a potem dziwią się, że zostają zawieszani w prawach ucznia ;).
m.
Mikołaj
Nowak
Specjalista ds.
Social Media
Marketingu+
Arvind Juneja:
czasami podoba mi się to jak uzupełniamy się w fachu :)
Ty piszesz w jednym zdaniu to, co ja potem rozkładam na czynniki pierwsze, jw
:)))
Marek
Z.
Organizator,
MniamMniam.pl
Jestem zwolennikiem społeczności, które nie są dostępne dla każdego. Zamknięte społeczności wcale nie muszą cechowac się brakiem otwartości na nowych użytkowników. Nie są ani dobre ani złe tak samo jak społeczności do których dostęp ma każdy. Po prostu wszytsko zależy od tego jakie masz oczekiwania jako użytkownik czy też jako animator społeczności. Przed gronem sporo było społeczności zamkniętych może nie tak licznych jak ten serwis towarzyski, jedne kończyły, źle drugie trwają i mają się dobrze.
Agnieszka Świątecka edupunk
Arvind Juneja:
Hello,
chciałbym się od Was dowiedzieć co sądzicie o "zamykaniu społeczności" (zamknięte dla niezarejestrowanych, rejestracja na zaproszenie itd.)
jest jeden problem
mniej uczestnikow = mniej kasy :)
no i wiele zalezy od, jak napisal moj przedmowca, od oczekiwan, czy charakteru serwisu. spolecznosc zamknieta bedzie rozwijac sie wolniej, wiec jesli zalezy nam na masie krytycznej generowanej tresci, to musimy wziac pod uwage, ze osiagniemy ja pozniej (z drugiej strony, mozna sie spodziewac, ze jak ktos juz sie postaral, zeby zdobyc zaproszenie, to bedzie bardziej zaangazowany w zycie spolecznosci).
Arvind
Juneja
Oumm.pl, Community
Strategist |
Tepik.pl
Agnieszka Świątecka:nie zgodzę się, reklamodawcy lubią bardzo określony target np.
Arvind Juneja:
Hello,
chciałbym się od Was dowiedzieć co sądzicie o "zamykaniu społeczności" (zamknięte dla niezarejestrowanych, rejestracja na zaproszenie itd.)
jest jeden problem
mniej uczestnikow = mniej kasy :)
na jakiej podstawie tak twierdzisz?
no i wiele zalezy od, jak napisal moj przedmowca, od oczekiwan, czy charakteru serwisu. spolecznosc zamknieta bedzie rozwijac sie wolniej,
wiec jesli zalezy nam na masie krytycznej generowanej tresci, to musimy wziac pod uwage, ze osiagniemy ja pozniej (z drugiej strony, mozna sie spodziewac, ze jak ktos juz sie postaral, zeby zdobyc zaproszenie, to bedzie bardziej zaangazowany w zycie spolecznosci).z moich obserwacji wynika że nie koniecznie, na Goldenie bardzo dużo treści powstaje w grupach które są bardzo "zamknięte". Co więcej ta treść nie tylko jest szybko generowana ale i jest to treść wysokiej jakości (tj. nie są to łańcuszki i inne takie)...
ale to - tak jak pisałem na blogu - właśnie case tego jak szeroki jest zakres tematu i odbiory do którego kierujemy serwis i którego chcemy pozyskać...
Andrzej
Pieniazek
Prezes, Purcon
Poland - Doradztwo
Personalne
Arvind Juneja:
Hello,
Zawsze bedziesz mial problem - jak zaczniesz "od zera" z zamknieta grupa to szanse sa, ze nie wypali, a jak jak bedziesz probowal zamykac istniejaca grupe to tez masz duze szanse, ze ja zniszczysz. Niktore grupy moga byc "zamkniete" przez kwalifikacje uczestnikow np. grupa "bylych pracownikow" jakiejs firmy...
Arvind
Juneja
Oumm.pl, Community
Strategist |
Tepik.pl
Andrzej P.:ciesze sie ze o tym wspomniales, ja ujalem temat przy "tworzeniu spolecznosci". Podejmowanie decyzji o zamykaniu/otwieraniu może nieść ze sobą - tak jak to wspomniałeś - bardzo mocne konsekwencje...
Arvind Juneja:
Hello,
Zawsze bedziesz mial problem - jak zaczniesz "od zera" z zamknieta grupa to szanse sa, ze nie wypali, a jak jak bedziesz probowal zamykac istniejaca grupe to tez masz duze szanse, ze ja zniszczysz. Niktore grupy moga byc "zamkniete" przez kwalifikacje uczestnikow np. grupa "bylych pracownikow" jakiejs firmy...
Andrzej
Pieniazek
Prezes, Purcon
Poland - Doradztwo
Personalne
Arvind Juneja:
ciesze sie ze o tym wspomniales, ja ujalem temat przy "tworzeniu spolecznosci".
No i tutaj problem pozostaje, moze po prostu nie wypalic. Trudny orzech do zgryzienia dla "community managera", jezeli jego zadaniem bedzie "definiowanie spolecznosci" czyli "targetu".