Temat: Architektura wnętrz - prośba o radę
Jeśli chodzi o oprogramowanie to zawsze każdemu polecam ArchiCada. AutoCad jest programem dla branżystów (i tu pewnie wielu się oburzy ale taka jest prawda moi drodzy) i jeśli chodzi o projekty, które dotyczą ścisłego z nimi kontaktu Auto z pewnościa się sprawdza.ArchiCad jest programem dedykowanym dla nas. Zrobiłem już na nim wiele wnętrz i sprawdził się w 100%. Dużo by zresztą o jego zaletach pisać. Ten wątek na goldenline jest poruszony i znajduje się dokładnie tu: http://www.goldenline.pl/forum/architekci/159433
Pozdrawiam
Pytanie do architektów: z jakich programów najczęściej korzystacie (autocad?) ?
Krzysztof
Zachariasiewicz
właściciel,
„Abgaro Projekt”
Autorskie Studio
Architekton...
należy się zastanowić czy zamiast wnetrz nie studiować np historię sztuki z której można czerpać wzorce? jeśli ktoś chce studiować.w dzisiejszych "modnych" wnętrzach jest za dużo bałaganu i nieprzemyslanego chaosu, skoro tak może być i ktoś może na tym zarobić to po co te studia?
popatrzcie sami - czyż wnętrzarz nie powinien być też rzemieślnikiem i samemu uczestniczyć w pracach dekoratorsko-wykończeniowych?
Marta Aleksandra
Dunal
ArchitekTka wnętrz,
DesignerKa,
GraficzKa.
Sama zastanawiałam się czy nie iść na studia podyplomowe "po" wnętrzach. Ale to były retoryczne pytania na pierwszych latach asp. Oczywiście kierunek jest bardzo kreatywny, malarstwo, grafika, odczuwanie wnętrza za pomocą zmysłów, uczenie się właściwego postrzegania przestrzeni w sposób abstrakcyjny, potem przenoszenie tego wymiaru do rzeczywistych parametrów technicznie do wykonania. (brzmi metafizycznie) Jednak to czego brakuje na tych studiach to przede wszystkim projektowania z myślą o konstrukcji, architekturze, detalach, które dla architekta są priorytetem w procesie twórczym.Wiedza z zagadnień technicznych jest bardzo ograniczona zawarta w co najwyżej dwóch przedmiotach "budownictwo - które w kolejnym roczniku przemianuje się na "konstrukcje budowlane" a także "projektowanie architektoniczne"
Ja osobiście odczuwam głód projektowania architektonicznego. Brakuje mi bardzo wiedzy, którą sama muszę zdobywać. Myślałam również o studiowaniu architektury na drugim kierunku, ale wtedy totalnie nie mam czasu na rozwój w innych dziedzinach.
Zgadzam się z Krzysztofem, na wnętrzach jest trochę bałaganu, ale widzę że na studiach (szczególnie na wystawach koncoworocznych) on się klaruje- ponieważ tym procesem kieruje profesor.
Jednak to od studenta zależy, czy nauczy się tego procesu, czy go w ogóle zauważy i sam będzie zgłębiał wiedzę, by potem tworzyć przemyślane projekty.
Stefan
Stanowski
Dyrektor, Artin
Design
Anna Maria Sokołowska:
wybierając studia wahałam się czy ASP czy Politechnika ale w pewnym momencie zdałam sobie sprawę że mimo że kocham arch. wnętrz i to tak naprawdę daje mi największą przyjemność to projektować wnętrza może każdy tak naprawdę a arch. na politechnice daje takie spektrum możliwości że naprawdę warto o to wszystko zawalczyć w szczególności jeśli kogoś interesują nie tylko wnętrza. Grafika, malarstwo, rzeźba, rysunek, architektura krajobrazu, architektura i urbanistyka, konserwacja zabytków itd.! żadne inne studia nie dają takich możliwości!
Jestem architecktem wnetrz po Gdansku i architektem po University of Sydney, z pelnymi uprawnieniami. Twierdzenie ze architekture wnetrz moze projektowac kazdy kto ma talent i checi i ze tak naprawde wyksztalcenie w tym kierunku nie jest nikomu potrzebne, bo architekt i tak ma to w malym palcu, jest zrozumiale jesli proponowane przez laika, ale niewybaczalne u profesjonalnego architekta. Dowodzi bowiem zawodowej arogancji i braku wiedzy. Nie bede tutaj wyjasniac jaka jest roznica miedzy architectura wnetrz a architektura, proponuje za to zainteresowac sie bardziej ta sprawa. Ta roznica jest szeroko rozpoznana i doceniona chocby przez inwestorow, ktorzy wymagaja w kontraktach o powazniejsze projekty aby czesc projektu architektonicznego zwiazana z architektura wnetrz projektowali architekci wnetrz jako kompetentni profesjonalisci, a nie "utalentowani i chetni" architekci. Do czego moze doprowadzic nieporozumienie o ktorym mowa, mozna przesledzic na przykladzie Portland Building Michael'a Graves'a, a czego przyklady ja sam mialem wielokrotnie pracujac jako architekt i architekt wnetrz przy projektach znacznie mnie prominentnych budynkow, przejetych od innych architektow nie rozumiejacych tej roznicy.
Architektura Wnetrz, taka jaka pamietam w Gdansku za moich czasow, miala fakultety malarstwa i rysunku, grafiki, rzezby, ergonomii i teorii kultury bedace przedmiotem zazdrosci studentow architektury na Politechnice, zgodnie z tym co od nich wtedy slyszalem. Zadne inne studia nie daly mi tych mozliwosci.
Stefan
Stanowski
Dyrektor, Artin
Design
Mysle, Krzysztofie, ze mylisz dekoracje wnetrz z architektura wnetrz. To typowe, ale dla niefachowcow, ktorzy nie widza roznicy miedzy wystrojem wnetrz a ich architektonicznym rozwiazaniem. Architekci nie powinni robic tego bledu.Krzysztof Zachariasiewicz:
należy się zastanowić czy zamiast wnetrz nie studiować np historię sztuki z której można czerpać wzorce? jeśli ktoś chce studiować.
Projektowanie architektoniczne, jakiekolwiek, to praca tworcza, a nie powtarzanie szablonow (choc wielu architektow i architektow wnetrz to wlasnie robi). Jestem pewien, ze mowiono o tym na zajeciach architektury, prawda? O tym miedzy innymi mowiona na moich zajeciach architektury i architektury wnetrz. Jestem architektem i architektem wnetrz i wiem, jaka wartosc maja te zawody. Dlatego ani architektom ani architektom wnetrz nie zaproponuje w zamian studiowanie historii sztuki zeby bezmyslnie czerpac stamtad "wzorce".
w dzisiejszych "modnych" wnętrzach jest za dużo bałaganu i nieprzemyslanego chaosu, skoro tak może być i ktoś może na tym zarobić to po co te studia?
Wlasnie po to, Krzysztofie, zeby uniknac balaganu i chaosu.
popatrzcie sami - czyż wnętrzarz nie powinien być też rzemieślnikiem i samemu uczestniczyć w pracach dekoratorsko-wykończeniowych?
Mysle, ze podobnie mozna by zaproponowac niektorym architektom przekfalifikowanie sie na budowlanca zeby samemu uczestniczyc w wylewaniu betonu, z wiekszy pozytkiem dla inwestorow.
Na koniec Krzysztofie mam wrazenie, ze swoja opinie o architekturze wnetrz bierzesz z popularnych periodykow tzw. "home improvement" i dlatego mylisz to z dekoracja wnetrz, ktorej przyklady, tam wlasnie pokazywane, sa zwykle watpliwej jakosci.
Krzysztof
Zachariasiewicz
właściciel,
„Abgaro Projekt”
Autorskie Studio
Architekton...
Stefan,W swojej wypowiedzi miałem na myśli bezmyślne projektowanie nie tylko tzw. projektantów wnętrz lecz również naszych kolegów i koleżanek po fachu architektów którzy projektując jakąś formę nie mają wiedzy rzemieślniczej z czego i jak ją wykonać - stąd moje zwrócenie uwagi na widoczne braki rzemieślnicze.
Chwalisz się zajęciami m.in. z rzeźby, grafiki, malarstwa, rysunku, ergonomii i teorii kultury.
Przeszedłem również takie zajęcia na Politechnice Poznańskiej a później na Politechnice Śląskiej.
Patrząc z perspektywy czasu te zajęcia były świetnym podkładem do przyswajanej wówczas wiedzy teoretycznej.
Nijak ta wiedza się ma do rzeczywistości, w której jeśli nie znajdziesz "złotej rączki" który będzie pracował nie rzadko czytając w Twoich myślach, z Twoich szkiców które tylko Wy dwoje rozumiecie to efekt będzie "kupą" architektoniczną lub wnętrzarskimi nieporozumieniami. Pracując w dzisiejszych realniach musisz mieć świadomość, iż inwestor może w każdej chwili zrezygnować np. z dobranego przez Ciebie materiału na korzyść innego, tańszego.
Jeśli Stefanie przestudiowałeś a nie tylko zaliczyłeś obecność na swoich studiach to doskonale wiesz że wszystkie kierunki sztuki, również w architekturze budowane były na WZORCACH.
Wzorce które również w Ciebie wpoili wykładowcy na uczelniach i które, być może nieświadomie wykorzystujesz.
"Na koniec Krzysztofie mam wrazenie, ze swoja opinie o architekturze wnetrz bierzesz z popularnych periodykow tzw. "home improvement" i dlatego mylisz to z dekoracja wnetrz, ktorej przyklady, tam wlasnie pokazywane, sa zwykle watpliwej jakosci. "
"Mysle, ze podobnie mozna by zaproponowac niektorym architektom przekfalifikowanie sie na budowlanca zeby samemu uczestniczyc w wylewaniu betonu, z wiekszy pozytkiem dla inwestorow."
Nie mam zamiaru tu, na Forum odwzajemniać się obrażaniem Ciebie.
Nie wyobrażam sobie projektować wnętrz bez udziału w jego wykonawstwie a nawet jego wystroju ponieważ tak tu, w Polsce wyglądają realia projektanta.
Być może właśnie tą świadomość należałoby przekazać przyszłym architektom, projektantom wnętrz i wystroju. W naszym kraju to my musimy uświadamiać wykonawców co to jest beton architektoniczny (często mylony z szalunkowym a w skrajnościach wykonywany w szalunkach z płyt OSB), rozdrabniać się nad pilnowaniem doboru fug, koloru i struktury tynku. Nie rzadko sam pilnowałem technologii wykonawstwa.
Przyszłych projektantów należałoby również przestrzec przed hierarchią, która obecnie obowiązuje na budowach tj. dawno zapomniano o wyższości architekta (projektanta) nad wykonawcą również w kwestii wynagrodzenia.
Reasumując
Zawód architekta, projektanta wnętrz, dekoratora wnętrz to piękne zawody.
W każdej dziedzinie, pomimo zdobytej wiedzy nie wszyscy do danego zawodu posiadają predyspozycje czy zamiłowanie.
Jeśli kochasz swój zawód, masz wiedzę praktyczną i wiedzę zawodową, ostatecznie doczekasz się swoich realizacji, które nie przez wszystkich zostaną zrozumiane czy docenione to znaczy że twoja praca jest twórcza i możesz z siebie być dumnym czego wszystkim wykonującym ten zawód życzę.
Stefan
Stanowski
Dyrektor, Artin
Design
Krzysztofie, dziekuje za odpowiedz i sprostowania. Sa O.K. i dla wnetrzarzy i architektow. No moze poza dwoma uwagami.Nijak ta wiedza się ma do rzeczywistości, w której jeśli nie znajdziesz "złotej rączki" który będzie pracował nie rzadko czytając w Twoich myślach, z Twoich szkiców które tylko Wy dwoje rozumiecie to efekt będzie "kupą" architektoniczną lub wnętrzarskimi nieporozumieniami. Pracując w dzisiejszych realniach musisz mieć świadomość, iż inwestor może w każdej chwili zrezygnować np. z dobranego przez Ciebie materiału na korzyść innego, tańszego.
Ja raczej patrzylbym tej "zlotej raczce" na raczki. Wole przecietnego, solidnego fachowca, ktory zrobi to co ma w specyfikacji i na rysunkach niz zlota raczke ktory zaskoczy mnie jakims "genialnym" pomyslem za ktory ja bede potem odpowiedzialny. Rysunki wykonawcze to nie szkice, realizacje sa dozwolone w Australii (jestem pewien, ze w Polsce tez) tylko z dokumentacji "For Construction". A ta powinna byc jednoznaczna.
"Na koniec Krzysztofie mam wrazenie, ze swoja opinie o architekturze wnetrz bierzesz z popularnych periodykow tzw. "home improvement" i dlatego mylisz to z dekoracja wnetrz, ktorej przyklady, tam wlasnie pokazywane, sa zwykle watpliwej jakosci. "
"Mysle, ze podobnie mozna by zaproponowac niektorym architektom przekfalifikowanie sie na budowlanca zeby samemu uczestniczyc w wylewaniu betonu, z wiekszy pozytkiem dla inwestorow."
Nie mam zamiaru tu, na Forum odwzajemniać się obrażaniem Ciebie.
Coz, ton Twoich poprzednich wypowiedzi, a takze w czesc i tej ostatniej, tez nie byl grzeczny dla innych. Twoj stosunek do architektury wnetrz i architektow wnetrz byl wyraznie lekcewazacy. Ja odbilem tylko Twoja pilke, i jesli trafila tam, gdzie Cie zabolalo to mysle, ze zasluzenie.
Na koniec pozdrawiam Cie i dziekuje za oddanie choc czesi pola tzw "wnetrzarzom".
Alberto Texier architekt
http://www.pictify.com/search/?q=alberto+texiertel 503934165
Alberto Texier architekt
http://www.pictify.com/search/?q=alberto+texiertel 503934165