Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Magdalena H. Appreciating all the
precious moments of
life

Temat: Architektura wnętrz - prośba o radę

Szukam studiów podyplomowych w zakresie architektury wnętrz (wnętrza mieszkalne+publiczne+wystawy). Czy ktoś mi coś może polecić? Jakieś komentarze co do takich studiów?

Pytanie do architektów: z jakich programów najczęściej korzystacie (autocad?) ?
28.05.2008, 20:54

Bartosz L. Właściciel,
Architekt, PM

Witam!
Studia z zakresy architektury wnętrz znajdziesz na ASP ( w Gdańsku np są takie)
Nie wiem na ile są potrzebne.... jeżeli ma się wyczucie... dobry gust i jest sie zapoznanym z ofertą dostępna na rynku... z trendami to nie widzę konieczności kończenia takich studiów... ale to moja subiektywna opinia a patrze trochę z innego punktu.
Co do oprogramowania to używam Archicada, Skechupa i Autocada.
Przyczym Skechupa do wstępnych szkiców koncepcyjnych...
Autocada do projektów budowlanych, animacji i wizualizacji (również wnętrz) w połączeniu z Artlantisem.. a Autocada do pracy nad detalem.
Pozdrawiam
BL
2.06.2008, 21:46

Anna Maria Sokołowska architekt/właścici
el-Pracownia
Projektowa Dragon
Art

Koleżanka pyta o podyplomowe a nie ogólnie o studia z arch wnętrz:) Podyplomowe znajdziesz w Szczecinie na PS, w Gliwicach na PŚ i w Łodzi
3.06.2008, 16:17

Bartosz L. Właściciel,
Architekt, PM

MMM FAkt.. nie doczytałem.. przepraszam
Ania ma w temacie dużo więcej doświadczenia więc na pewno służyć będzie fachową opinią w temacie.
Pozdrawiam
4.06.2008, 00:23

Karolina Anna Drogoszcz ARCHITEKT WNETRZ,
PROJEKTANT

Pomiędzy architekturą a wnętrzami jest duża ale i złudna bliskość. I sądzę że architekt wnętrz inaczej projektuje wnętrza niż architekt.
Każdy może oczywiście "jeśli ma wyczucie i gust" zrobić wnętrze ale dobrze je zaprojektować i poprowadzić w każdym detalu to już co innego. Sądzę że studia są dobrą bazą wyjściową do projektowania. Dają świadomość różnorodności stylów we wnętrzach, historii mebla, projektowania wzorniczego najdrobniejszych detali typu klamki, czy np. sposobów otwierania szafki, projektowania tkaniny we wnętrzu, tworzenia malarstwa, rzeźby itp.. architekci często nie dotykają tego typu detalu, dlatego jeśli ktoś nie ma świadomości zakresu 5 lat studiów to nie do końca prawdziwie wypowiada się w tej kwestii.
10.09.2008, 00:38

konto usunięte

karolina anna drogoszcz:
Pomiędzy architekturą a wnętrzami jest duża ale i złudna bliskość. I sądzę że architekt wnętrz inaczej projektuje wnętrza niż architekt.
Każdy może oczywiście "jeśli ma wyczucie i gust" zrobić wnętrze ale dobrze je zaprojektować i poprowadzić w każdym detalu to już co innego. Sądzę że studia są dobrą bazą wyjściową do projektowania. Dają świadomość różnorodności stylów we wnętrzach, historii mebla, projektowania wzorniczego najdrobniejszych detali typu klamki, czy np. sposobów otwierania szafki, projektowania tkaniny we wnętrzu, tworzenia malarstwa, rzeźby itp.. architekci często nie dotykają tego typu detalu, dlatego jeśli ktoś nie ma świadomości zakresu 5 lat studiów to nie do końca prawdziwie wypowiada się w tej kwestii.

A czy projekt wnętrz to tylko idea nowej "maski" wnętrza?
Wydaje mi się, by zaprojektować dobrą przestrzeń potrzeba nie tylko umiejeności dobrego zestawienia barw, znalezienia perfekcyjego układu kmpozycjnego,dobrania przeddmiotów itp. co z pewością daje architekt wnętrz po latach testów na uczelnianych projektach, lecz też , a moze przede wszsykim najpierw umiejętnosć stworzenia tej przestrzeni z uwzględnieniem wszlkich zasad funkcjonalnosci i ergonomii.
Mam wrażenie, ze arch. wnetrz dostając gotową przestrzeń tak naprawdę z góry jest już mocno ograniczeni wzją poprzednika i poza tzw. dekoracją niewile moga juz zdziałać.
Światło-okna, sciany, sufit juz są i czesto bronia się same bez dodatkowych zabiegów.
Czy architekt faktycznie różni się od arch.wnetrz? Tak, bo myśli globalnie, choć sam pokój tez może być "wszechświatem" dla przedmiotów.
Poostaje kwestia co trzeba zrobić ( jakie przedmioty wprowdzići czy wogóle) by przestrzeń była do uzytku.
Często spotykm się z zarzutem, ze arch.wnętrz wprowadzają niepotrzebne, niczemu nie słuzące zabiegi, że "udziwniaja" przstrzeń zupełnie zbytecznie, nadaja mu tzw. charakter przez te wszytkie wymienioe wyżej dodatki i zabiegi. Jak to słysże to się złoszczę, póżniej jednak gdy dostanę do zaprojektowania bryłę z wielona róznymi wnetrzami, to staram się ja tak zorganzować by jedynie wprowadzone niezbedne domownikowi przedmioty były wypełnieniem i nic poza tym. Po przez czytość formy i bryly przestzreń sama się broni i nic nie trzeba przykryac czy kolorować.
Wbrew pozoram architek ( po politechnice)tez dostaje niezlą dawkę wiedzy o estetyce, sztuce przemysłowej , czy kompozycji.
Jezeli nie to sam sie moze doksztalcić ( czy musi robić to 5 lat na Akademii ? To od neigo zależy ) Jedak uwazam , że architekt ma ta przewage nad arch wnętrz, iz nie tylko potrafi dobrze zaprojektowac wętrze lecz jeszcze wie technicznie jakie ma mozliwości. Moze stąd rozmylania na temat różncy i sposobu projektowania.Mozna powiedziec , że ta techniczna wiedza ogranicza architekta, bo wie co może, ale czy wóczas ta zaprojektowana przestzreń nie jest bardziej syntetyczna i funkcjonalna?
Dodam , ze zajmuj się obiema dziedznami i posiadam spore podstawy wiedzyz zakresu kompozycji, malarstwa,meblarstwa i proj.pzremysłowego.
>
10.09.2008, 01:22

Mariusz Jakubczyk Architekt to
czlowiek renesansu,
a nie człowiek
orkiestra

ja odpowiem pytaniem;
czy można w tym zawodzie powiedzieć, ze skończyło się naukę?
10.09.2008, 07:54

konto usunięte

Mariusz Jakubczyk:
ja odpowiem pytaniem;

Niestety, to jest niekończąca się nauka.. :)
10.09.2008, 08:00

czlowiek renesansu,
a nie człowiek
orkiestra

Marta W.:
Mariusz Jakubczyk:
ja odpowiem pytaniem;

ja myśle, że na szczęście:)
10.09.2008, 08:14

konto usunięte

Mariusz Jakubczyk:
Marta W.:
Mariusz Jakubczyk:
ja odpowiem pytaniem;

ja myśle, że na szczęście:)

:)
juz nie ma miejsca książki i albumy :)
10.09.2008, 08:17

el-Pracownia
Projektowa Dragon
Art

Zgadzam się z Tobą Marto w 100%. Słyszałam kiedyś bardzo adekwatne do tematu zdanie " aby dobrze zaprojektować wnętrze trzeba nauczyć się projektować zewnętrze" czyli tak naprawdę najbardziej kompleksowym i najlepiej spełniającym swoje zadanie tworem jest połączenie architekta z architektem wnętrz nie tylko jest to możliwe w połączeniu w jednej osobie, znam pracownie które rewelacyjnie funkcjonują i są najbardziej pełne kiedy w spółkę wchodzi architekt a piecze nad funkcjonalnością wnętrza trzyma architekt wnętrz. Często w pracy architekta zapominamy o tym że wnętrze budynku to nie stempelki które się projektuje na zasadzie kopiuj-wklej jest to szczególnie widoczne np. przy dużych projektach deweloperskich. Moim zdaniem 5 lat na Politechnice i 2 lata podyplomowych z arch.wnętrz to dość dobre rozwiązanie dla kogoś kto prócz intuicji, gustu i wyczucia chce w formie akademickiej przećwiczyć swoje umiejętności projektowania wnętrz oraz poznać temat od strony bardziej też teoretycznej.
10.09.2008, 08:22

el-Pracownia
Projektowa Dragon
Art

wybierając studia wahałam się czy ASP czy Politechnika ale w pewnym momencie zdałam sobie sprawę że mimo że kocham arch. wnętrz i to tak naprawdę daje mi największą przyjemność to projektować wnętrza może każdy tak naprawdę a arch. na politechnice daje takie spektrum możliwości że naprawdę warto o to wszystko zawalczyć w szczególności jeśli kogoś interesują nie tylko wnętrza. Grafika, malarstwo, rzeźba, rysunek, architektura krajobrazu, architektura i urbanistyka, konserwacja zabytków itd.! żadne inne studia nie dają takich możliwości!
10.09.2008, 08:28

el-Pracownia
Projektowa Dragon
Art

Mam koleżanke która po arch na PG założyła firmę która się zajmuje projektowaniem wnętrz (dostaje gigantyczne kontraktowe zlecenia na wnętrza szpitalne i nie tylko) zajmuje się również malowaniem ceramiki oraz jej tworzeniem jej ceramika zyskała uznanie w Oslo i tam teraz idzie większość jej wyrobów, maluje tkaniny oraz projektuje ubrania:) zresztą ona jest w 100% "twórczym poligamistą"Anna Maria Sokołowska edytował(a) ten post dnia 10.09.08 o godzinie 08:34
10.09.2008, 08:32

konto usunięte

Anna Maria Sokołowska:
wybierając studia wahałam się czy ASP czy Politechnika ale w pewnym momencie zdałam sobie sprawę że mimo że kocham arch. wnętrz i to tak naprawdę daje mi największą przyjemność to projektować wnętrza może każdy tak naprawdę a arch. na politechnice daje takie spektrum możliwości że naprawdę warto o to wszystko zawalczyć w szczególności jeśli kogoś interesują nie tylko wnętrza. Grafika, malarstwo, rzeźba, rysunek, architektura krajobrazu, architektura i urbanistyka, konserwacja zabytków itd.! żadne inne studia nie dają takich możliwości!

I tak bardzo dużo zależy pónziej od nas samych, studia byc moze pokazuja mozliwości jednak nie wiele uczą.
Dlatego trzeba się ciągle dokształcać.
Ps. masz raceje Mariuszu
10.09.2008, 08:34

czlowiek renesansu,
a nie człowiek
orkiestra

przy projektach deweloperskich o których wspomniała Anna, problemem głównym jest brak kontaktu projektanta z ostatecznym użytkownikiem a problemem drugim jest nacisk deweloperów na m2 nie liczy sie zupełnie funkcjonalność. Widziałem projekty które na I semestrze studiów nie miały by szans sie obronić.
10.09.2008, 08:44

el-Pracownia
Projektowa Dragon
Art

no właśnie ten nacisk dewelopera:/ byle tylko pokoje miały normowe wymiary a to nic że później tak naprawde nic się nie da w nich ustawić " pokój dzienny ma 16m2 no ma więc o co chodzi" :P spotkałam się z mieszkaniami które mają prawie 80-90m2 i np. gigantyczny korytarz prawie 2 m szerokości (zajmuje 1/4 mieszkania) a łazienka ma 5m2:/
10.09.2008, 10:47

Stanę w obronie dewelopera ;)
Nie masz, Anno, pojęcia, jak ciężko wycisnąć z biura projektowego, które zajmuje się projektowaniem całego osiedla, mieszkań o ładnym układzie. Nie jest to winą dewelopera, tylko tego, że zazwyczaj działką projektowania rozkładów mieszkań (bo to wydaje się każdemu najprostsze i najmniej odpowiedzialne) zajmuje się w biurze jakiś student, który o funkcjonalności i projektowaniu mieszkań nie ma zielonego pojęcia - a opiera się tylko na wytycznych liczbowych otrzymanych od zleceniodawcy.
10.09.2008, 19:16

Marcin J. oglądam świat na
nowo, tak często
jak sie tylko uda...

To prawda - ale widzalem tez wnetrzarzy z wieloletnim doswiadczeniem ktorzy siedzieli godzinami nad podzialem zrobionego budynku rozpatrujac mieszkania pojedynczo ( zwykle od najwiekszych ) i az piszczalo jak dochodzili do sredniej wielkosci. A developer zwiekszajacy metraz mieszkania , przesuwajacy sciane korytarza w mieszkaniu o kilka metrow na korytarz ogolny tez nie jest wyjatkiem - i zadne tlumaczenie nie pomaga. Metraz to metraz.

Przepraszam jesli ktos z w/w poczuje sie urazony tym uogolnieniem.

Problem dotyczyl czasu i zaangazowanie - deweloperom nie zalezalo na dobrych mieszkaniach tylko takich ktore bedzie mozna jak najszybciej zaprojektowac / czyli sprzedac. Teraz beda musieli troche bardziej sie postarac.
10.09.2008, 20:20

czlowiek renesansu,
a nie człowiek
orkiestra

Joanna S.:
Stanę w obronie dewelopera ;)
Nie masz, Anno, pojęcia, jak ciężko wycisnąć z biura projektowego, które zajmuje się projektowaniem całego osiedla, mieszkań o ładnym układzie. Nie jest to winą dewelopera, tylko tego, że zazwyczaj działką projektowania rozkładów mieszkań (bo to wydaje się każdemu najprostsze i najmniej odpowiedzialne) zajmuje się w biurze jakiś student, który o funkcjonalności i projektowaniu mieszkań nie ma zielonego pojęcia - a opiera się tylko na wytycznych liczbowych otrzymanych od zleceniodawcy.

Przyślij takich deweloperów do mnie;)
10.09.2008, 21:30

Zajrzyj w mój profil :)
I może załóżmy sobie nowy wątek, bo nam się już zrobił niezły offtop :)Joanna S. edytował(a) ten post dnia 10.09.08 o godzinie 21:43
10.09.2008, 21:41

Wyślij zaproszenie do