Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Magdalena B. Kierownik Centrum
Usług HR

Temat: Kiedy skończy się boom na miękki HR ?

przyłączę się do dyskusji jednym komentarzem: mimo deklarowanego szerokiego wachlarza usług w zakresie HR'u (głównie miękkiego) przez różne firmy na rynku, obserwuję ubogi zasób konsultantów - expertów z tej dziedziny, niestety.... :(

coraz częściej towarzyszy mi przykre uczucie bycia "naciągniętą" na zwykły produkt marketingowy pt. benchmarking, który w praktyce okazuje się zwykłym pustosłowiem...
4.09.2008, 21:45

Dominika S. HR z podejściem
biznesowym - cv
proszę wysyłac na
maila: ...

Ja też pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze. Uważam, że bum w takim wydaniu dobiegnie końca. Jednak ma on swoje solidne podstawy. Dzięki temu powszechne staje się to co kiedyś było zarezerwowane dla nielicznych. Tym samym poziom wiedzy wzrasta i spowoduje przewartościowanie szkoleń oraz ich doboru. Obecnie dzięki szkoleniom, ludzie zaczynają tworzyć nowe standardy. Szkolenia coraz bardziej się ukierunkowują. Większość np. przy zarządzaniu korzysta z coahów oraz innych technik. Powoli, dzięki rozpowszechnieniu wiedzy miękkiej zaczyna się doceniać ta stronę biznesu. Szkolenia są i będą zawsze jednak ich oblicze zaczyna się już zmieniać.
29.09.2008, 10:45

konto usunięte

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że za szkolenia bardzo często biorą się terapeuci, a nie praktycy biznesu.

Sama uczestniczyłam w treningu, w którym trener umiejętności miękkich znalazł mi problem, którego przed treningiem wcale nie miałam. Trener kładł nacisk na postawę, ideologię nie ucząc żadnych konkretnych umiejętności. Wyjechałam wtedy z tego treningu czując, że coś się we mnie zadziało, ale nie miałam bladego pojęcia co, do tej pory nie wiem.
Myślę, że takim trenerom myli się terapia, treningi rozwoju osobistego z treningiem biznesowym a są to zupełnie inne dziedziny.
10.10.2008, 20:29

Piotr P. Każdy może być
dyrektorem HR.
Swojego losu:)

Czas obecnego kryzysu zdecydowanie sprzyja tym szefom firm, którzy od HR-owców potrzebują głównie wiedzy z następujących obszarów: "Jak zawrzeć umowę na czas określony na 20 lat z 14-dniowym okresem wypowiedzenia" lub "Jak zwolnić cały dział dyscyplinarnie i nie zapłacić ani złotówki odprawy". HR-owiec "miękki" jako że jest ich zdaniem z definicji "za miękki" wydaje się więc im osobą zbędną "na ten czas i na tą chwilę".
Gdy jednak coś nagle przestaje trybić w machinie organizacyjnej zatrudnia się drogiego fachowca z zewnątrz, by pomógł wprowadzić to, co mógł (i co często proponował) ten właśnie niepotrzebny miękki HR-owiec.
Od jakiegoś czasu lubię takich szefów:)
14.10.2009, 17:50

Ewa F. HR Manager, Trener

kiedy ROI zacznie się w HR
na razie stosuje się rzadziutko...
23.10.2009, 19:10

Marcin Pomianowicz-Bart
kowiak
Dyrektor Personalny,
Konsultant, Trener,
Coach

Boom na miękki HR się NIE SKOŃCZY!

Pod warunkiem, że zrozumiemy czego dotyczy tzw. miękki HR, że nie chodzi tu o modę na pewne działania, ale fundamentalne kwestie gwarantujące powodzenie w biznesie.

To jest oczywiście moje osobiste zdanie, ale uważam, że właśnie nareszcie biznes zaczyna rozumieć co to znaczy, że ludzie są najważniejsi. To oznacza, że kluczowa dla sukcesu jest wiedza o ludziach - psychologia i socjologia.

Najlepszy menedżer to ten który osiąga wyniki - jeśli nie potrafi zarządzać swoimi ludźmi wyników nie osiągnie - żeby wiedział jak nimi zarządzać musi znać mechanizmy, które stoją za ludzkimi zachowaniami - no to kto mu podpowie w czym rzecz...?

Mówi się ostatnio dużo o pokoleniu Y - wspominam o tym, żeby pokazać, że wiedza o człowieku ewoluuje - to co działało 20, 10, a nawet 5 lat temu dziś już nie pomaga w zarządzaniu - bo ludzie się zmieniają, bo kolejne pokolenia różnią się od poprzednich - inne systemy wartości, inna percepcja rzeczywistości.

To jest obszar działania miękkiego HR'u - jeśli ci którzy nim się zajmują będą o tym pamiętali to nie dosyć, że boom się nie skończy to w końcu naprawdę zaczniemy mieć wiele do powiedzenia.

Pozdrawiam
24.10.2009, 01:21

Adam Sobiechart trener, coach ICC,
Generator Sukcesu:
fabularne gry
szkol...

Marcin Pomianowicz-Bartkowiak:
Boom na miękki HR się NIE SKOŃCZY!
>

Ja uważam, że się skończy gdy światem zaczną rządzić roboty
24.10.2009, 16:26

Agnieszka D. DM Consedo, managing
director

To nie boom, to raczej wyniki pewnych ewolucyjnych zmian i mam nadzieję, że nigdy się nie skończy. Miękki HR traktuje pracowników jak ludzi - indywidua, kapitał, agentów zmian i podmioty wypracowujące dla firmy wartość dodaną. Dawno minęły czasy, gdy pracownik (szczególnie biały kołnierzyk) to jedynie trybik w machinie, wykonujący bezrefleksyjnie polecenia mądrzejszego, starszego stażem szefa. U nas, nad czym bardzo ubolewam, proces zmian zachodzi wolniej niż na zachodzie - ale mam szczerą nadzieję, ba! przekonanie, że ten trend utrzyma się na stałe i traktowanie pracownika jako partnera będzie się tylko umacniać.

Naturalnie, trzeba pilnować, by miękki hr nie ewoluował w kuriozum - karykaturalną postać przedstawioną choćby w filmie Wyjazd Integracyj;)
22.09.2011, 13:52

Agnieszka D. DM Consedo, managing
director

I jeszcze jedno, nie zgodzę się z tym, że miękki HR upadnie w czasie kryzysu. Uważam, że jest dokładnie na odwrót. Zmotywowany, zaangażowany, lojalny pracownik to skarb dla firm przechodzących kryzys. Nie przypomnę sobie teraz nazwiska, ale dla pewnego menedżera z Azji, pracownicy w czasie kryzysu firmy dobrowolnie pracowali za darmo, by ratować swoją organizację przed upadkiem. Jasne, można się zastanawiać, jakie znaczenie miało ich kolektywistyczne, kulturalne wychowanie, ale samo zdarzenie wydaje się być dość imponujące.

Ostatnio czytałam również, że 40% zadowolonych ze swojej pracy ludzi przeszłoby do konkurencji bez mrugnięcia okiem,gdyby zaproponowano im więcej pieniędzy. Jaka firma może sobie pozwolić na tracenie najlepszych pracowników?

Powiem tak - żadnej firmy nie stać na obcinanie wydatków na miękki hr. Potwierdzają to setki badań i publikacji. Poważnie! Trochę o tym czytam;)

Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Dąbrowska
hrconsedo.wordpress.com
22.09.2011, 14:04

Wyślij zaproszenie do