- 1
- 2
- Następna »
Justyna
Kwaśniewska
Marketing
internetowy
Temat: Kiedy skończy się boom na miękki HR ?
mam na myśli mnożenie szkoleń, wyjazdów integracyjnych, prześciganie się w wymyślaniu "nowych" pytań na rozmowach kwalifikacyjnych, mam odczucie że rozdmuchiwanie tematu jakim jest miękki HR przypomina bańkę mydlaną, która w końcu pęknie. Generalizuję ale czytając tutejsze fora, właśnie miewam takie odczucia.
Łukasz
Wieczorek
www.coaching.bblog.p
l - Pytania
odkrywające i
rozbrajając...
A ja mam takie odczucia, że może nareszcie troszkę się ruszyliśmy z posad i zmierzamy w dobrym kierunku rozwiniętych krajów. Tam, gdzie docenia i kształci się pracownika, gdzie budżety szkoleniowe są zdecydowanie większe i gdze nie postrzega się HR jako kosztu, ale ako inwestycję.Jeżeli pójdziemy w tym kierunku, rynek sam zweryfikuje zbyt dużą ilość firm oferujących usługi na kiepskim poziomie i pozostawi tych najlepszych.
Justyna
Kwaśniewska
Marketing
internetowy
moim zdaniem zmiany najdłużej zachodzą w naszym myśleniu, zrobić łatwiej niż najpierw pomyśleć i przeanalizować. Obecnie "każdy kto może" goni za nowym trendem aby być na topie a nie o to w tym wszystkim chodzi. Nie potrzebne jest burzenie domu aby wygodnie mieszkać lub kupowanie ogromnej ilości mebli bo każdy ma swoje zastosowanie.
Agnieszka G. Dyrektor Personalny
A ja mam takie odczucia, że może nareszcie troszkę się ruszyliśmy z posad i zmierzamy w dobrym kierunku rozwiniętychW pełni sie zgadzam. Nareszcie zaczyna mieć solidne naukowe podstawy i twarde biznesowe podejście.Oby tak dalej.
Ewelina
Rypina -
Cywińska
Konsultant / Trener
Zmaleje wtedy kiedy sytuacja gospodarcza kraju sie pogorszy, ale to na HR w ogóle, nie tylko miękki- najprościej ciąć koszty "po ludziach"
Łukasz
Wieczorek
www.coaching.bblog.p
l - Pytania
odkrywające i
rozbrajając...
Justyna,mentalność ludzi, to zupełnie inna sprawa. Moim zdaniem powinnismy dążyć do tego, żeby każdy pracownik mgł być sam odpowiedzialny za swój rozwój i decydować świadomie co mu jest potrzebne. O ile w miękkich dziedzinach HR jest niezbędny, bo nawet świadomy człowiek nie wie często czego potrzebuje bez specjalisty, ale mówię np. o szkoleniach specjalistycznych, twardych.
Tak to działa np. w krajach skandynawskich. Szeroko pojęci specjaliści IT i technicy mają swoje środki na rozwój każdy i sami podejmują decyzję o ich wydatkowaniu.
U nas się tak nie da, bo mentalność przeszkadza.
Ale przeszkadza mentalność pracownika, który jak nie ma pieniędzy, nic nie robiłby, tylko chciał się szkolić, a jak są, to mu się szkolenia przejadają i ucieka przed nimi jak diabeł przed święconą wodą; oraz przeszkadza mentalność ludzi w HR, którzy boją się pokazać co jest ważne w ich pracy przed Zarządem, którzy nie wychodzą do biznesu i go nie słuchają, którzy chomikują budżety na czarną godzinę, po czym na hurra wydają je pod koniec roku, żeby się pochwalić 100% skutecznością; oraz Zarządzający na najwyższych szczeblach, często nie interesujący się polityką personalną wogóle, traktujących ją jako koszt i pieniądze wyrzucone w błoto itp., itd. (ilu znacie w Polsce członków zarządu dyrektorów personalnych ?, ilu znacie prezesów wywodzących się z HR ?). A są firmy, gdzie przy 500 pracownikach wogóle nie ma działu pesonalnego. Bo po co ? Przecież pensje naliczają finanse i wystarczy... Tylko o tym się nie mówi szeroko na rynku. Na uczelniach też tego nie mówią Justyna. Zobaczysz to dopiero pracując w 2,3 i kolejnej firmie - życzę Ci ,żebyś od razu trafiła na mądrą organizację.
Całe szczęście coraz więcej jest na rynku ludzi odważnych i świadomych. Mentalność się zmienia. Dobre firmy robią dobre projekty u swoich Klientów i pokazują, że można, że warto, że trzeba nawet. rynek pracownika pomaga w tym procesie, bo jest o nich ciężko i dbamy o nich jak nigdy dotąd.
Może się wystawiam na lincz, ale nie szufladkuję nikogo. Pokazuję jak jest i jakie są moje doświadczenia po 9 latach pracy w biznesie. A w wypowiedzi Eweliny nie da się nie dostrzec nutki goryczy, co tylko potwierdza moje zdanie. "... Najprościej ciąć koszty "po ludziach"..." Zaczyna się od zamiany herbaty Lipton na no name w kuchni, a kończy na budżetach HR.Łukasz Wieczorek edytował(a) ten post dnia 09.05.08 o godzinie 21:31
Ja widzę w tej sprawie dwie strony medalu: z jednej strony idiotyczne testy na podstawie wymyślanych pytań, marne i powtarzane szkolenia, itd. Z drugiej strony zapóźnienie (głównie mentalne) w branży m.in. wynikające z poprzedniego ustroju a później 15 lat nierównowagi na rynku pracy powoduje, że uczenie kogokolwiek czegokolwiek jest samo w sobie cenne.
Justyna
Kwaśniewska
Marketing
internetowy
Łukasz, nie masz wrażenia że wytworzył się chaos w tej dziedzinie ?żeby była jasność, nie neguję trendu, dążenia, tworzenia i bycia jednostką elastyczną, przygotowaną do zmian i dbającą o własny rozwój dzięki szkoleniom itp. Jurek zauważył ważną kwestię sztuczności i nadmiaru, nadmuchiwania balonu, w którym znajduje się jedynie powietrze. Działanie na rzecz pracowników a tym samym dla przedsiębiorstwa jest niezbędne tak samo jak zrozumienie tych potrzeb przez zarząd ale obecna sytuacja przypomina mi zamęt, tworzy się otoczkę i sytuację na rynku z której mam wrażenie korzystają firmy szkoleniowe, rekrutacyjne a tak na prawdę specjalistów jest nie wielu. Dobrych firm szkoleniowych jest nie wiele. Zachłyśnięcie tematem jest duże tylko treść mam wrażenie jeszcze pozostawia wiele do życzenia.
Jakbym czytała brukowca a nie fachową gazetę.
Ale co ja tam wiem w końcu dopiero zaczynam pracę w branży
Łukasz
Wieczorek
www.coaching.bblog.p
l - Pytania
odkrywające i
rozbrajając...
Co do firm rekrutacyjnych się zgodzę. Jest ich już tyle, że nie nadążam... Masa niekompetentnych researcherów i headhunterów, którzy myślą, że poprzez dostęp do internetu złapali Pana Boga za nogi i są wielkimi specjalistami, a częstokroć nawet nie czytają lub nie potrafią zrozumieć co jest napisane w doświadczeniu i proponują śmieszne stanowiska.Z firmami szkoleniowymi jest chyba ciut lepiej. Tutaj trzeba już reprezentować jakąś wiedzę. Ci najgorsi są jednak szybko weryfikowani przez rynek. Przez te słabsze firmy szkoleniowe, firmy-Klienci, wyrobiły sobie taki nawyk, że patrzą na referencje w danej branży, co nie pozwala z kolei świeżym i dobrym nowym firmom szkoleniowym wybić się w żaden sposób. Z ręki są odrzucani, bo nie robili np. projektu wdrożenia systemu ocen w firmie produkującej śruby. Wiele rzeczy u nas jest przeciągniętych poza właściwe granice, co daje właśnie wrażenie nadmuchiwania balonów :)
Nic nie poradzimy - samo się musi zweryfikować i ustalić jakąś równowagę - jak to zwykle się dzieje w ekonomii wolnorynkowej.Łukasz Wieczorek edytował(a) ten post dnia 11.05.08 o godzinie 07:57
Justyna
Kwaśniewska
Marketing
internetowy
czyli trzeba przeczekać ;)
Kamila
Wasielewska
HR Manager/ Trainer/
Recruiter/
Psychologist
Justyna Kwaśniewska:
Łukasz, nie masz wrażenia że wytworzył się chaos w tej dziedzinie ?
żeby była jasność, nie neguję trendu, dążenia, tworzenia i bycia jednostką elastyczną, przygotowaną do zmian i dbającą o własny rozwój dzięki szkoleniom itp. Jurek zauważył ważną kwestię sztuczności i nadmiaru, nadmuchiwania balonu, w którym znajduje się jedynie powietrze. Działanie na rzecz pracowników a tym samym dla przedsiębiorstwa jest niezbędne tak samo jak zrozumienie tych potrzeb przez zarząd ale obecna sytuacja przypomina mi zamęt, tworzy się otoczkę i sytuację na rynku z której mam wrażenie korzystają firmy szkoleniowe, rekrutacyjne a tak na prawdę specjalistów jest nie wielu. Dobrych firm szkoleniowych jest nie wiele. Zachłyśnięcie tematem jest duże tylko treść mam wrażenie jeszcze pozostawia wiele do życzenia.
Jakbym czytała brukowca a nie fachową gazetę.
Ale co ja tam wiem w końcu dopiero zaczynam pracę w branży
Chaos jest, ale w tych organizacjach, u których świadomośc potrzeby zarządzania ludźmi dopiero się rodzi, bądź tam gdzie Management team nie dorósł jeszcze do tej roli.
Tam gdzie sytuacja przedstawia się inaczej- tam procesu HR nie maja nic wspólnego z chaosem: z rzucaniem ludzi na byle jakie szkolenia, na DC, korzystanie z firm konsultingowych, ocennianie itp,
Kazdy z procesów Hr powinien mieć swój cykl, jest z samej nazwy "procesem", a to niesie za soba odpwoiedzialnośc "unormowania", ustrukturyzowania tego procesu, wystandaryzowania i.... zaplanowania.
Jeżeli panuje nad tym zespól który jest świadom tych zasad oraz posiada odpowiednie umiejetności i narzędzia, wtedy tak naprawde zaczynamy zajmowac sie prawdziwym HR miękkim:):):)
Justyna
Kwaśniewska
Marketing
internetowy
Kamila Wasielewska:
Chaos jest, ale w tych organizacjach, u których świadomośc potrzeby zarządzania ludźmi dopiero się rodzi, bądź tam gdzie
Management team nie dorósł jeszcze do tej roli.
Tam gdzie sytuacja przedstawia się inaczej- tam procesu HR nie
maja nic wspólnego z chaosem: z rzucaniem ludzi na byle jakie
szkolenia, na DC, korzystanie z firm konsultingowych, ocennianie
itp,
Kazdy z procesów Hr powinien mieć swój cykl, jest z samej nazwy
"procesem", a to niesie za soba odpwoiedzialnośc "unormowania",
ustrukturyzowania tego procesu, wystandaryzowania i.... zaplanowania.
Jeżeli panuje nad tym zespól który jest świadom tych zasad oraz posiada odpowiednie umiejetności i narzędzia, wtedy tak naprawde zaczynamy zajmowac sie prawdziwym HR miękkim:):):)
miło czytać takie słowa :)) oby ta świadomość rozprzestrzeniała się. Niech ten chaos i zamęt w końcu ucichną i zacznie się budowanie prawdziwego miękkiego Hr. Życzę Wam i sobie przyjemności bycia w organizacji świadomej i rozwijającej się... ;) przepraszam zabrzmiało jak życzenia noworoczne :)))
pozdrawiam J.K.
Anita
K.
główny specjalista
ds. HR Polska
Agencja Rozwoju
Przedsię...
Problem przypadkowych i masowych szkoleń pojawił się też przez projekty UE. Dochodzi do takich idiotycznych sytuacji, że firma motoryzacyjna wygrywa projekt szkoleniowy (z życia wzięte) i musi pozyskać benefientów. Robiąc to po raz pierwszy zwykle skupia się na prawidłowym rozliczeniu projektu a nie na jakości niestety...Takich firm i na siłe powstających organizacji liczących na kasę unijną jest strasznie dużo.
Artur
Pawłowski
Menedżer
zmian/dyrektor
personalny/wykładow
ca/doradca
Zapotrzebowanie na tzw.miękki HR raczej sie nie skończy. natomiast skończyc się może zapotrzebowanie na HRowców.Ale kiedyś dopiero... Model idealny to taki w którym każdy menedżer operacyjny bedzie także HRowcem, tzn. w praktyce stosował wszystkie te elemnty HRu, które sa naprawdę niezbedne, a nie tylko te, o których mozna poczytac w podręcznikach HR. To oczywiście ideał, ale znam juz kilka przykładów z życia....
Piotr Kozłowski Trener
Miękki HR się skończy w sytuacji gdy jakiś łebski guru rozpisze algorytm na zachowanie człowieka....albo co bardziej prawdopodobne ktoś pokusi się o powielanie swoich zespołowych asów precyzyjnie odtwarzając ich genotyp.... W obu wypadkach będzie trochę nudno.. :)
Katarzyna
Latek-Olaszek
COACH ICC,
KONSULTANT HR,TRENER
ZARZĄDZANIA,
ROZWOJU I UC...
Cóż za piękna dyskusjaZacznę od tego, że kwestia podejścia i organizacji miękkiego HR,
tego w dobrym i bardzo dobrym znaczeniu tego słowa to niestety
rzadkość na polskim rynku.
Przemyślane, otwarte i jakościowe podejście do tematu wraz z
realizacją to nadal novum z wieloma niewiadomymi.
Powoduje to, że szereg dostawców usług począwszy od rekrutacyjnych
poprzez szkoleniowe aż do rozwojowych i doradczych oferuje
słabe usługi, niski poziom oraz bardzo stare metody i podejście
do uczenia dorosłych. I nie chodzi mi tu o to, że brakuje firmom
know how, że odgrzewają "stare i naprawdę zzieleniałe kotlety
proponując programy" skostniałe i sztywne.
W kwestii podejścia mentalnościowego do rozwoju własnego i mam tu
na myśli pracowników, to oczywiście w znacznej mniejszości (o
zgrozo!) są osoby planujące świadomie swój rozwój, konsekwentne i
wiedzące gdzie chcą być za określony czas i co chcą robić. Takie
osoby nie oglądają się ani na firmę, ani na tych co to mają im coś
dać. Takie osoby po prostu zwyczajnie realizują swój plan.
Ta druga grupa to niestety pracownicy:
- oczekujący że pracodawca będzie wiedział a jak nie wie to nie ma
- nie potrafiący odpowiedzieć na pytanie: co chcesz w życiu
robić?, z czego jesteś naprawdę niezły? nad czym chcesz pracować
u siebie i dlaczego właśnie nad tym?
- uważający, że jedynym uzasadnieniem, na podstawie którego
pracodawca może zgodzić się na dofinansowanie studiów jest
napisanie "podwyższenie kwalifikacji i umiejętności z
obszaru..."
- robiący naprawdę duże oczy na takie pytania
Mogłabym wiele o tym pisać ale bardziej chodzi mi o to, żeby mieć
świadomość, że zwiększająca się liczba firm świadczących usługi z
umownie nazwanego obszaru HR to w dużej większości programy typu
copy, bez zaplecza binzesowego, z bardzo słabym jakościowym
wsadem w budowaniu relacji z Klientem.
Są oczywiście już na polskim rynku i świetne firmy i bardzo dobrzy
eksperci ale nadal są oni w mniejszości.
Więcej informacji na stronie http://alexba.eu w zakładce Dla
przyjaciół z HR
pozdrawiam
Katarzyna Latek
Agnieszka
Zalewska
(Skwarska)
Dyrektor Handlowy
Pani Katarzyno, tekst jest świetny. Mam nadzieję że będą kolejne części.Biorę sobie głęboko do serca Pani słowa. Dają do myślenia.Agnieszka Zalewska (Skwarska) edytował(a) ten post dnia 01.08.08 o godzinie 16:57
Monika
Hołdak
Marketing relacyjny
czyli pozostańmy w
kontakcie!
świetny blog z wartościowymi obserwacjamipolecam innym lekturę z całego serca!
Katarzyna
Latek-Olaszek
COACH ICC,
KONSULTANT HR,TRENER
ZARZĄDZANIA,
ROZWOJU I UC...
Pani AgnieszkoDziękuje :) Będą następne, również książki.
ciepło pozdrawiam
Katarzyna Latek