Krystian
Tomaszewski
Przedstawiciel
Medyczny
Temat: Dom jako aktywo ?
Chciałbym rozpocząć rozmowe na temat: Czy istniej taka możliwość aby zbudować dom który generował by zysk "wyłączając z tego wynajem,sprzedaż,rynkowy wzrost wartości". Istniejom bowiem domy których utrzymanie kosztuje bajońskie sumy. Dążymy do tego by utrzymanie domu kosztowało jak naj mniej. Czy da się odwrócić tą sytułacje i zaprojektować dom który przynosił by zyski?
Janusz L. Właściciciel firmy
Witam, obawiam się że nie do końca zrozumiałeś intencję podjętej przeze mnie dyskusji odnośnie 'inteligentnych budynków'Pozwolę sobie przytoczyć jedną z definicji (Jacek Włodarczyk, Zbigniew Podosek " Systemy Teletechniczne Budynków Inteligentnych""
"Inteligentny budynek to zespół jego możliwości technicznych pozwalających na podstawie stanów różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych odpowiednio reagować, w celu zapewnienia jego użytkownikom komfortowych warunków zycia i wysokiego poziomu bezpieczeństwa"
Ze swojej strony dodałbym, iż istotnym elementem inteligentnego budynku jest jeszcze zapewnienie jego użytkownikom oszczędzanie energii grzewczej i elektrycznej, przy zachowaniu komfortowych warunków życia.
Liczę na to, iż w tym 'klimacie' podejmiemy wszyscy dyskusję.
Temat w pewnym obszarze zagadnień łączy się z ideą ENERGOOSZCZĘDNEGO BUDYNKU'.Janusz L. edytował(a) ten post dnia 28.03.08 o godzinie 10:24
Nawiązując do Twojego pytania: "Czy da się zaprojektować dom który przynosił by zyski"?Oczywiście tak.
Ale to nie dom przynosi zyski, lecz rozwiązania techniczne sprzyjają oszczędzaniu energii oraz np. generowanie nadwyżki energii elektrycznej i cieplnej przy jej wytwarzaniu z wykorzystaniem zasobów odnawialnych do produkcji energii elektrycznej (i/lub ciepła).
Jednakże ten wątek bardziej dotyczy temat "ENERGOOSZCZĘDNYCH BUDYNKÓW".
Słowem, poruszyłeś bardzo interesujący temat.
Można powiedzieć, że dom który przynosi zyski to taki, który został zaprojektowany w ten sposób, aby 'inteligentnie' wykorzystać zgromadzoną w nim energię.
Z mojego doświadczenia zawodowego wynika, że zazwyczaj zbyt późno inwestor zadaje sobie pytanie które Ty zadałeś (chyba nieco przekornie ;)).Janusz L. edytował(a) ten post dnia 28.03.08 o godzinie 10:24
Krystian
Tomaszewski
Przedstawiciel
Medyczny
Tak naprawde napisałem ten temat aby rozpocząć jaką kolwiek dyskusje na ten temat:) dopiero potem dostrzegłem twoje dalsze grupy które także mnie zainteresowały:) Wienc dalej możemy przenieść moje zapytanie do energooszczędnych budynków.A zatem wracająć do INTELIGENTNYCH BUDYNKÓW jest to bardzo interesująca mnie dziedzina. Kończe studia i wraz z przyjaciułmi planuje otworzyć działalność zajmującą się właśnie takimi sprawami. Narazie uczęszczam na wszelkie możliwe szkolenia :) i tu moje pytanie czy Twoja firma LR SYSTEM także prowadzi takie szkolenia dla instalatorów ? Jeśli tak to bardzo chętnie się zapisze. Byłem na targach elektroniki w Hanowerze "Cebit" i widziałem wiel świetnych rozwiązań. Mam wiele swoich pomysłów. Tylko czy istnieje jakaś droga by wszystkie te "inteligentne" rozwiązania były troche tańsze dla ostatecznych kljentów ?
Znajdź takich klientów, których będzie stać na proponowane przez Ciebie rozwiązania ;)
Krystian
Tomaszewski
Przedstawiciel
Medyczny
Im rozwiązania będą tańsze tym bende mógł trafić do szerszej grupy klijentów i bende mógł wiencej zarobić :P
Dominik
Głowacki
Ars enigma -
Właściciel
Oj nie koniecznie.Jest spora grupa ludzi, którzy z góry zakładają, że tanie = tandeta, a więc omijać.