Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Katarzyna K. Consultant, expert
in medical devices

Temat: Czy w Pradze jest drogo?

Witam
Wybieram się do Pragi i Brna w najbliższym czasie i będę wdzięczna za informacje typu: na co trzeba uważać w Czechach, czy jest bardzo drogo, co warto zobaczyć itp.
Dzięki
13.05.2012, 18:20

Marta B. Staffing Advisor

to zalezy co planujesz tu robic.
13.05.2012, 18:27

konto usunięte

Proponowałbym tu w ogóle nie przyjeżdżać... Czesi nie lubą Polaków, w knajpachg skubią polskichb turystów, nie mówią po angielsku. Koszmar. I ja tu muszę żyć.
13.05.2012, 19:08

Piotr M. Administrator sieci
i systemów

Ironia? Czy ty tak naprawdę? Tzn. z tą częścią, że nie lubią (podobno, ja nie doświadczyłem)
Polaków - zgoda, ale co do reszty mam odmienne zdanie.Piotr M. edytował(a) ten post dnia 13.05.12 o godzinie 19:16
13.05.2012, 19:10

Katarzyna K. Consultant, expert
in medical devices

No niestety słyszałam to samo. Co ciekawe współpracując z Czechami zawodowo w ogóle tego nie odczuwam.
Damian P.:
Proponowałbym tu w ogóle nie przyjeżdżać... Czesi nie lubą Polaków, w knajpachg skubią polskichb turystów, nie mówią po angielsku. Koszmar. I ja tu muszę żyć.
13.05.2012, 19:45

No wiec ceny sa ciut wyzsze niz w PL jesli chodzi o artykuly spozywcze, duzo wyzsze jesli chodzi o artykuly AGD i ubrania. Knajpy sa w pelnym przedziale cenowym. ceny hoteli i pensjonatow rowniez. Dla kazdego cos dobrego.
Wiec reasumujac:
Tak, w Pradze jest drogo.
Nie, w Pradze nie jest drogo.
13.05.2012, 19:47

konto usunięte

Piotr M.:
Ironia? Czy ty tak naprawdę? Tzn. z tą częścią, że nie lubią (podobno, ja nie doświadczyłem)
Polaków - zgoda, ale co do reszty mam odmienne zdanie.

Ironia. Zdecydowanie ironia. Nie spotkałem się z niczym takim (owszem, sporadycznie).
13.05.2012, 21:22

Sporadzycznie sie zdarzy.
Ale czesciej jest to sympatia. Jeden z moich znajomych nawet postanowil zostac Polakiem. Co prawda na razie ograniczyl to do myslenia o zapuszczeniu wasa. Ale podobno licza sie checi.
13.05.2012, 22:55

Mirosława J. Consultant
Construction&Propert
y, HAYS Poland

Damian P.:

Przyznaję, że mam odmienne zdanie w temacie znajomosci angielskiego u Czechów - z mojego, kilkukrotnego doświadczenia na przestrzeni lat, wynika, że mówi w nim każdy, kogokolwiek się spotka i o cokolwiek zapyta. Mówią biegle, w przeciwieństwie do większości Polaków;)
Ale że w większości przypadków nas nie lubią to fakt.
14.05.2012, 09:36

i systemów

Jak pierwszy raz jechałem do Czech, pamiętam zatrzymaliśmy się przy jakiejś zabitej dechami ruderze, gdzie można była jednak zatankować. Bez problemu porozumiałem się po angielsku, zapytałem o drogę. Spróbujcie czegoś takiego w Polsce. ;)
14.05.2012, 10:01

Sarkazm moi drodzy, sarkazm.
14.05.2012, 10:23

konto usunięte

Mirosława J.:
Damian P.:

Przyznaję, że mam odmienne zdanie w temacie znajomosci

Wyraźnie wyżej potem dopisałem, że to była ironia (tudzież sarkazm).
Ale że w większości przypadków nas nie lubią to fakt.

Bo nas nie znają i nie mają chęci, by to zmienić - jest dość dużo wyjątków od reguły, bo kto raz przyjechał do Polski, potrafi zmienić zdanie o kraju lecz niekoniecznie o jego mieszkańcach. No bo jak tu się interesować krajem, który ma zimne morze, góry gorsze (na Słowacji Tatry czy Beskidy Śląsko-Morawskie są większe i jest ich terytorialnie więcej), w ośrodkach wczasowych z nikim się nie dogadają (na Słowacji luxus - tu mariaż i podobne języki robią swoje). Mazury? A jak się tam dostać, skoro autostrady jeszcze są utopią a o polskich kolejach lepiej nie mówić? Jak tu mówić o przyjaźni, skoro co chwile słuchać o soli, przeterminowanym żarciu, etc? ;-)
14.05.2012, 12:22

Marta B.:
Jeden z moich znajomych nawet postanowil zostac Polakiem. Co prawda na razie ograniczyl to do myslenia o zapuszczeniu wasa. Ale podobno licza sie checi.
Ja już jakiś czas temu postanowiłem zostać Czechem;)
Jak kolega chce możemy się wymienić na paszporty:DDDD
14.05.2012, 12:36

Jakub Sowiński Tłumacz, właściciel
firmy

Piotr M.:
Jak pierwszy raz jechałem do Czech, pamiętam zatrzymaliśmy się przy jakiejś zabitej dechami ruderze, gdzie można była jednak zatankować. Bez problemu porozumiałem się po angielsku, zapytałem o drogę. Spróbujcie czegoś takiego w Polsce. ;)

W Polsce przede wszystkim ni odważyłbym się tankować w zabitej dechami dziurze, bo zawartość benzyny w benzynie bywa dziwnie niska... (a nawet gazu w gazie).
14.05.2012, 12:42

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Damian P.:
No bo jak tu się interesować krajem, który ma zimne morze,

Jeszcze zapomniałeś o piwie - czeskie piwo jest lepsze i jak w ogóle można jechać do kraju, gdzie do piwa leją sok malinowy i serwują ze słomką...
14.05.2012, 13:07

i systemów

Jakub Sowiński:

W Polsce przede wszystkim ni odważyłbym się tankować w zabitej dechami dziurze, bo zawartość benzyny w benzynie bywa dziwnie niska... (a nawet gazu w gazie).

Sugerujesz, że w polskim mieście jest inaczej? ;)
14.05.2012, 13:36

Arkadiusz Piotr Z. "Czy świat
bardzo się zmieni,
gdy z młodych
gniewnyc...

Jakub Sowiński:
Piotr M.:

w Czechach tym bardziej.
14.05.2012, 14:01

bardzo się zmieni,
gdy z młodych
gniewnyc...

w Czechach najlepiej porozumiewać się po czesku:) ja próbuję, choć czasem mylą mi się słowackie słowa z czeskimi, ale zawsze się dogadam:) w końcu to pobratymcze języki.
a Czesi tak bardzo nie lubią Polaków, że po 3 piwie w Czeskich Budziejowicach miałem już gromadkę czeskich przyjaciół, którzy znaleźli mnie potem na FB. z nienawiści tylko chyba ;))
14.05.2012, 14:04

bardzo się zmieni,
gdy z młodych
gniewnyc...

Luděk V.:
Jeszcze zapomniałeś o piwie - czeskie piwo jest lepsze i jak w ogóle można jechać do kraju, gdzie do piwa leją sok malinowy i serwują ze słomką...
bo to piwo bez soku czasem bywa niepijalne... niestety.
14.05.2012, 14:05

Ale opowiadanie Czechom o tym, ze niektorzy rodacy wlasnie w ten sposob pija piwo jest ciekawe. Zlaszcza obserwowanie reakcji.
14.05.2012, 14:24

Przeglądaj dyskusje w tej grupie

Setki wypowiedzi

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Pytania i odpowiedzi

Znajdź odpowiedź na swoje pytanie

Wyślij zaproszenie do