Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Plakat o UCD

Wrzuciłem na http://webusability.pl plakat o tym jak projektować nowy produkt w UCD. Do pobrania. Zapraszam też do komentowania.
19.03.2008, 13:01

Jarek Muras eyetracking.pl

Fajny pomysł, ładnie podany - generalnie mamy podobną skrukture projektu przy czym korzystamy jeszcze zamiennie z grup kreatywnych i ostatnio crowdsourcingu, główna różnica polega oczywiście na tym że my mamy eyetracker i krzystamy z niego praktycznie na każdym etapie od analizay konkurencji lub aktualnego rozwiązania poprzez testy scenariuszy użycia na poziomie prototypu a na badania sprawdzającym na deser - kończąc. Cały czas śledząc interakcje uzytkownika nie tylko z logiką procesu ale również z informacją wizualną która go realizuje...

Troche tak mi skojarzyło że ten eyetracking - robiony dopiero na gotowym produkcie (mielismy pare takich kejsów, rozwijałem ten temat w innym wątku) - to jak seks dopiero po ślubie ... Jest już za późno na zmiany mimo ze uzyskujemy w sumie kluczowe informacje :D

Pozdrawiam
19.03.2008, 15:30

Eryk Orłowski projektowanie
interakcji

Jarek Muras:
Troche tak mi skojarzyło że ten eyetracking - robiony dopiero na gotowym produkcie (mielismy pare takich kejsów, rozwijałem ten temat w innym wątku) - to jak seks dopiero po ślubie ... Jest już za późno na zmiany mimo ze uzyskujemy w sumie kluczowe informacje :D
>

LOL

uprzedzam, że będę to cytował klientom, no - może tym z poczuciem humoru ;]
19.03.2008, 17:13

Jarek, podobna dyskusja o eyetrackingu juz sie przetoczyla u mnie na blogu :)

Generalnie uwazam, ze warto go robic ale gdy mamy juz grafe i gdy juz wiele wiemy. Na wczesniejszych etapach moim zdaniem efektywniej jest uzywac testow z uzytkownikami.

Jakby co to dyskusja jest tu: http://www.webusability.pl/2008/03/18/user-centered-de...
20.03.2008, 09:52

Jarek Muras eyetracking.pl

No właśnie, a eyetracking jest rodzajem user testu :) Masz wszystkie dane z klasycznego user testu + dane kognitywne.
20.03.2008, 15:38

Tak ale wymaga wiekszych nakladow (czas, koszty) i stad w moim pragmatycznym podejsciu nie znajduje sie w fazie wczesnych prototypow. Mozna tworzyc proces IDEALNY ale nie to bylo moim celem. W taki sposob jak przedstawilem pracowalem wielokrotnie i to sie sprawdza. Nie chce promowac czegos czego sam nie przetestowalem :)
21.03.2008, 07:35

Wyślij zaproszenie do