Tomasz Karwatka eCommerce
Temat: Plakat o UCD
Wrzuciłem na http://webusability.pl plakat o tym jak projektować nowy produkt w UCD. Do pobrania. Zapraszam też do komentowania.
Jarek Muras eyetracking.pl
Fajny pomysł, ładnie podany - generalnie mamy podobną skrukture projektu przy czym korzystamy jeszcze zamiennie z grup kreatywnych i ostatnio crowdsourcingu, główna różnica polega oczywiście na tym że my mamy eyetracker i krzystamy z niego praktycznie na każdym etapie od analizay konkurencji lub aktualnego rozwiązania poprzez testy scenariuszy użycia na poziomie prototypu a na badania sprawdzającym na deser - kończąc. Cały czas śledząc interakcje uzytkownika nie tylko z logiką procesu ale również z informacją wizualną która go realizuje...Troche tak mi skojarzyło że ten eyetracking - robiony dopiero na gotowym produkcie (mielismy pare takich kejsów, rozwijałem ten temat w innym wątku) - to jak seks dopiero po ślubie ... Jest już za późno na zmiany mimo ze uzyskujemy w sumie kluczowe informacje :D
Pozdrawiam
Eryk
Orłowski
projektowanie
interakcji
Jarek Muras:>
Troche tak mi skojarzyło że ten eyetracking - robiony dopiero na gotowym produkcie (mielismy pare takich kejsów, rozwijałem ten temat w innym wątku) - to jak seks dopiero po ślubie ... Jest już za późno na zmiany mimo ze uzyskujemy w sumie kluczowe informacje :D
LOL
uprzedzam, że będę to cytował klientom, no - może tym z poczuciem humoru ;]
Jarek, podobna dyskusja o eyetrackingu juz sie przetoczyla u mnie na blogu :)Generalnie uwazam, ze warto go robic ale gdy mamy juz grafe i gdy juz wiele wiemy. Na wczesniejszych etapach moim zdaniem efektywniej jest uzywac testow z uzytkownikami.
Jakby co to dyskusja jest tu: http://www.webusability.pl/2008/03/18/user-centered-de...
Jarek Muras eyetracking.pl
No właśnie, a eyetracking jest rodzajem user testu :) Masz wszystkie dane z klasycznego user testu + dane kognitywne.