Natalia
Kaźmierczak
w ciągłym
poszukiwaniu....
Temat: konkurs na koncepcję...
Ponieważ planujemy zakup działki nad morzem, gdzie ma zostać wybudowany mały apartamentowiec z basenem powierzchnia zabudowy ok 1100 mkw, chciałabym się Was poradzić w jaki sposób znaleźć odpowiedniego architekta.Jak kształtują się ceny za koncepcję architektoniczną (2-3 projekty), czy koncepcja może byc przygotowywana przez osobę, która nie ma uprawnień - np na zasadzie konkursu ofert?
Jakie wysokości nagród powinny być zaproponowane, jeśli w formie konkursu, i gdzie najlepiej taki konkurs ogłosić?
Jeśli zapytanie ma zostać skierowane do architektów z uprawnieniami to z jakimi kosztami trzeba się liczyć.
Czy architekt z uprawnieniami może "przerobić" dostosować do przepisów koncepcję przygotowaną przez początkującego architekta?
z gory dziękuję za podpowiedzi
Piotr
Wiśniewski
W2 Architekci,
właściciel,
główny projektant
Witam!Jeżeli efektem Pani działań ma być produkt wysokiej jakości (a myślę, że takie jest Pani oczekiwanie) to warto z dużą uwagą i zaangażowaniem podejść do wstępnego etapu projektowania jakim jest przygotowanie koncepcji. Uważam, że zanim konkurs zostanie ogłoszony należy dokonać wstępnej analizy możliwości zabudowy działki. Może okazać się bowiem, że ze względów administracyjno - prawnych realizacja inwestycji nie jest możliwa. Dlatego na początek doradzam:
1. Pozyskanie niezbędnych map.
2. Uzyskanie wypisu z planu miejscowego (jeżeli istnieje).
3. Jeżeli nie istnieje, dokonać analizy możliwości uzyskania decyzji o warunkach zabudowy i z możliwie dużym prawdopodobieństwem przewidzieć jej zapisy.
Wstępna analiza możliwości zabudowy będzie mogła być wykonana w oparciu o powyższe materiały.
Takiej analizy powinien dokonać architekt z doświadczeniem (nie wspominając o uprawnieniach).
Drugim etapem powinno być zdefiniowanie wymagań dotyczących inwestycji, które powinni spełnić uczestnicy konkursu. W tym celu współpraca z architektem jest również bardzo wskazana, chyba, że dysponuje Pani wiedzą z zakresu ogólnie pojętego rynku nieruchomości oraz przepisów budowlanych. W specyfikacji dla uczestników konkursu powinny, oprócz wymagań Inwestora, pojawić się ogólne zapisy dotyczące zakresu prac projektowych i procedur administracyjnych, których realizacja w przyszłości będzie wymagana od zwycięzcy konkursu.
Jeżeli koncepcja zostanie przygotowana przez osoby bez uprawnień lub niedoświadczonego architekta, to możliwe, że praca nad nią będzie musiała być wykonana ponownie (dodatkowe koszty). Nie znam architektów, którzy chętnie kontynuują źle (ich zdaniem) wykonaną pracę.
Jeżeli oczekuje Pani dużego odzewu ze strony architektów i ich chęci uczestnictwa w konkursie:
1. Należy profesjonalnie zdefiniować wymagania, jakie powinien spełnić uczestnik.
2. Należy kontynuować współpracę nad projektami ze zwycięzcą konkursu. Warunki finansowe mogą być jednym z kryteriów oceny pracy konkursowej.
3. Należy przyjąć, że wysokość nagród jest zachętą do uczestnictwa w konkursie dla architektów, którzy w sposób profesjonalny podchodzą do swojej pracy. W innym wypadku konkurs będzie oblegany przez studentów, których praca nie zawsze będzie mogła być kontynuowana.
Myślę, że ogólna pula na nagrody to nie mniej niż 40 tys. złotych. w tym 3 nagrody + wyróżnienia. Możliwa opcja to zlecenie prac nad koncepcją wybranemu architektowi. Może być taniej. Inną z opcji jest konkurs zamknięty, dla wybranych wcześniej kilku pracowni.
Konkurs może być ogłoszony na łamach kilku popularnych serwisów internetowych związanych z architekturą i budownictwem. Również w tej grupie dyskusyjnej
Więcej o początkowych etapach procesu inwestycyjnego piszemy na naszym blogu: http://w2architekci.blogspot.com/
pozdrawiamPiotr Wiśniewski edytował(a) ten post dnia 21.02.12 o godzinie 15:23
Kinga
Kosakowska
Architekt Inżynier
budowy Poszukuję
pracy
Zgadzam się z Panem Piotrem to profesjonalne podejście do sprawy.Nie mniej jednak sama uczestniczyłam w projektowaniu koncepcji jako student 5 roku!. Sama wykonywałam koncepcje zabudowy mieszkaniowej wysokiej dla działki o pow. 160 000m2 dla biura projektowego jednego z największych deweloperów na śląsku. Do mojego zadania należała analiza warunków zabudowy, koncepcja zagospodarowania terenu, koncepcja rzutów wszystkich kondygnacji, model 3d, wizualizacje. Inne osoby wykonywały koncepcje dla innych działek. Koszt takiej koncepcji to ok 500 zł.
Taka koncepcja będzie dla pani punktem wyjścia do rozmów z biurem architektonicznym. W trakcie pracy już nad koncepcją projektu i tak wychodzi wiele problemów jakie niesie ze sobą wybór działki, lokalizacja, jej dostępność, skomunikowanie, przewietrzanie, sąsiedztwo zabudowy i oczywiście warunki zagospodarowania i zabudowy uchwalone w MPZP.
Sądzę, że nie trzeba konkursu za 40 tys. zł. I tak biura posługują się studentami...przy konkursach!
Ja zaprosiłabym do rozmowy 2-3 biura architektoniczne. Poprosiłabym o wykonanie koncepcji i wybrałabym to biuro które zaproponowało mi prostą, zwartą ale i atrakcyjną koncepcje apartamentowca. Tak np. działa bank ING.
Pozdrawiam
Wojciech
Gawinowski
Architekt
www.vstk.eu
Witam, myślę, że mamy tutaj zupełnie dwa różne podejścia do tematu, ale dla inwestora chyba nie koniecznie dobre. Nie łudzę się, że konkurs z pulą nagród 40 000 to raczej poza zasięgiem, z drugiej strony nikt poważny nie zrobi koncepcji za 500 pln. Natalio myślę, że konkurs to trochę przerost formy nad treścią (chyba, że macie budżet na budynek który to uzasadnia). Raczej wybrałbym kilka biur których realizacje wam się podobają i poprosił o ofertę na koncepcję. Znając projekty pracowni mniej/więcej wiesz na jakim poziomie pracują i czego się można spodziewać - to chyba najrozsądniejsze wyjście. Z konkursami jest sporo zamieszania jeżeli przeprowadzamy je zgodnie z prawem.Edit:
Osoba bez uprawnień pewnie jest w stanie zrobić wam koncepcję, ale nie macie pewności, że będzie ona zgodna z przepisami i możliwa do zbudowania - to już wasza decyzja czy chcecie ryzykować. Wojciech Gawinowski edytował(a) ten post dnia 13.03.12 o godzinie 13:59