Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Pytanie

Witam.
Chciałem się dowiedzieć, czy mogę podłączyć bez jakiegokolwiek ryzyka uszkodzenia sprzętu domowe kolumny podłogowe o impedancji 8 ohm , "power handling" (tolerancja mocy wzmacniacza) 20-140 W , paśmie przenoszenia 32HZ- 20000Hz , "sensitivity" (efektywność?)
88dB +- 2dB

do wzmacniacza klasy D z tego zestawu Philipsa MCD908

Obrazek

Ma 2x 75 W RMS na lampkach. Czy wzmacniacz poradzi sobie z nimi z powodzeniem ?

Oryginalne kolumny (monitory) od zestawu są 4 ohm'owe

Obrazek

I jeszcze pytanie odnośnie lamp- po jakim czasie użytkowania mogą nadawać się do wymiany i jak ocenić ich stan.

Z góry dziękuję za podpowiedź.
m.Marcin S. edytował(a) ten post dnia 18.02.12 o godzinie 14:57
18.02.2012, 14:31

Bernard Czech Sales Manager/KAM

Kolumny możesz śmiało podłączyć.Pytanie czy ten Philips je "pociągnie",żeby to jakoś zagrało.
Większe kolumny zazwyczaj potrzebują większej mocy wzmacniacza, a ten Philips nie wygląda na mocarza;)
19.02.2012, 08:51

Bernard Czech:
Kolumny możesz śmiało podłączyć.Pytanie czy ten Philips je "pociągnie",żeby to jakoś zagrało.
Większe kolumny zazwyczaj potrzebują większej mocy wzmacniacza, a ten Philips nie wygląda na mocarza;)

Takiej odpowiedzi właśnie się spodziewałem. Uzyskałem już podobne informacje od paru ludzi.
Nie jest w zamyśle stałe podłączenie podłogowych (one mają swój ), tylko 1 razowy test .
Co do gabarytów - faktycznie, wydaje się mały, ale dysponuje dużą mocą 2x 75 , dlatego podejrzewam że zagrałby. Ale przy 8 omach oddałby mniej mocy, więc nie wiadomo czy dostatecznie dużo.
http://audio.com.pl/testy/philips-mcd-908:20Marcin S. edytował(a) ten post dnia 19.02.12 o godzinie 12:39
19.02.2012, 12:37

Marcin Olszewski Specjalista,
Polkomtel S.A

Polecam lekturę tego artykułu sugerującego kilka modyfikacji tej niedużej hybrydy.
20.02.2012, 10:20

Marcin Olszewski:

Dopiero zauważyłem post, dziękuję za artykuł.
Już widzę, że dotyczy dosyć zaawansowanych zmian, zaczynając od wymiany lamp na innego typu.
23.02.2012, 00:24

Dominik A. Le roi est mort.
Vive le roi!

Marcin S.:
Marcin Olszewski:

Dopiero zauważyłem post, dziękuję za artykuł.
Już widzę, że dotyczy dosyć zaawansowanych zmian, zaczynając od wymiany lamp na innego typu.

Ale przy okazji jest info jaka to lampa ;-)
23.02.2012, 20:25

Dominik A.:
Ale przy okazji jest info jaka to lampa ;-)
Tak, oryginalna 12AX7 na 12AU7.
23.02.2012, 20:29

Vive le roi!

Marcin S.:
Witam.
Chciałem się dowiedzieć, czy mogę podłączyć bez jakiegokolwiek ryzyka uszkodzenia sprzętu domowe kolumny podłogowe o impedancji 8 ohm , "power handling" (tolerancja mocy wzmacniacza) 20-140 W , paśmie przenoszenia 32HZ- 20000Hz , "sensitivity" (efektywność?)
88dB +- 2dB

do wzmacniacza klasy D z tego zestawu Philipsa MCD908
Ma 2x 75 W RMS na lampkach. Czy wzmacniacz poradzi sobie z nimi z powodzeniem ?

Oryginalne kolumny (monitory) od zestawu są 4 ohm'owe
I jeszcze pytanie odnośnie lamp- po jakim czasie użytkowania mogą nadawać się do wymiany i jak ocenić ich stan.

Z góry dziękuję za podpowiedź.
m.

I jak wyszły testy?
29.02.2012, 08:00

Dominik A.:
I jak wyszły testy?
Heh :)

Sytuacja jest taka, że nie jestem ostatecznym właścicielem (prawie), dlatego postaram się zaraz odkupić grajka i wtedy ewentualnie podłączę. Ale pomysł i tak mi chwilowo przeszedł, gdyż sam zestaw ma ciekawe brzmienie, a kolumienki potrafią miło zaskoczyć mocą ( ciekawie radzą sobie z muzyką rockową-metalową) . Nie są małe, a jak weźmie się je w rękę, to czuć ciężar. Ładnie wykonane, dlatego nadają się na wystawkę.
Nie miałem okazji dokładniej przesłuchać zestawu, chwilowo gra nie rozstawiony. Rozstaw musi być odpowiednio dokonany, gdyż bardzo słychać różnicę w brzmieniu - najlepiej by było na poziomie ucha. Poniżej lub powyżej ucha- brzmienie ma inny charakter, który trzeba korygować tonami. Ale to chyba standard :)

Funkcja loudness nie bardzo mi pasuje, choć czasem się sprawdza- przejaśnia i za bardzo eksponuje wyższe tony, zwłaszcza na wysokim poziomie głośności. Ma 1 ustawienie, dlatego słucham praktycznie wyłącznie na manualnym eq. (jak narazie, odkryłem tylko bas i treble)

Samo brzmienie zestawu ma neutralnie raczej "ciemne barwy" -mi odpowiada- im głośniej, tym trochę bardziej się rozjaśnia. W każdym razie, do małego pomieszczenia dysponuje dużą mocą- po prostu gra mocno, dokładnie i konkretnie - wiele zależy od ustawień EQ. Ma głębię- faktycznie, do stereo subwoofer nie jest potrzebny.
Nie jest to profesjonalny sprzęt audio, tylko bardziej kompakt. Cena też nie sugeruje żadnych cudów :)
Jak podłączę podłogowe, to opiszę. Heh, patrząc po fachowcach na tej grupie, z jakim sprzętem mają na co dzień do czynienia, to nie bardzo jest o czym się rozpisywać :)
29.02.2012, 15:33

Stefan B. xxxx, xxxxx

Marcin S.:

Nie jest to profesjonalny sprzęt audio, tylko bardziej kompakt. Cena też nie sugeruje żadnych cudów :)
Jak podłączę podłogowe, to opiszę. Heh, patrząc po fachowcach na tej grupie, z jakim sprzętem mają na co dzień do czynienia, to nie bardzo jest o czym się rozpisywać :)

hallo,
kazdy zaczynal od jakiegos mniejszego sprzetu, powinno sie cieszyc tym co sie ma i moze kiedys przyjdzie czas i pieniadze :-) to moze cos powoli zmienisz. ciesz sie t tego co masz, ty sluchasz na tym muzyki i najwazniejsze, ze tobie sie to podoba.
29.02.2012, 15:44

I tak ten Philips nie ma szans z podłogowymi i wzmacniaczem firmy specjalizującej się w audio, pomimo iż w pełni tranzystorowym. Mniejszy kaliber :)
3.03.2012, 18:26

Vive le roi!

Stefan B.:
hallo,
kazdy zaczynal od jakiegos mniejszego sprzetu, powinno sie cieszyc tym co sie ma i moze kiedys przyjdzie czas i pieniadze :-) to moze cos powoli zmienisz. ciesz sie t tego co masz, ty sluchasz na tym muzyki i najwazniejsze, ze tobie sie to podoba.

1. Mniejszy czyli większy ;-). Ja teraz jadę na 2x1,95W i jestem happy

2. Czasem warto sobie uświadomić (wiele lat temu miałem takie doświadczenie) jaka jest różnica między tym co słyszymy na swoim sprzęcie i tym co można usłyszeć na lepszym. Jak się różnicy nie usłyszy, to święty spokój, a jak się usłyszy to już do końca życia pogoń za lepszym.
4.03.2012, 17:55

Vive le roi!

Marcin S.:
I tak ten Philips nie ma szans z podłogowymi i wzmacniaczem firmy specjalizującej się w audio, pomimo iż w pełni tranzystorowym. Mniejszy kaliber :)

Dla mnie wrzucanie preampa lampowego do klasy D to tak jakby wrzucić HEMI do Tarpana.
4.03.2012, 18:00

Dominik A.:
Marcin S.:

Dla mnie wrzucanie preampa lampowego do klasy D to tak jakby wrzucić HEMI do Tarpana.
Heh, to nie ja byłem konstruktorem tego wynalazku :) Ale podoba mi się jak gra.
4.03.2012, 18:15

Vive le roi!

Marcin S.:
Dominik A.:
Marcin S.:

Heh, to nie ja byłem konstruktorem tego wynalazku :) Ale podoba mi się jak gra.

Mi się też parę sprzętów się podobało. A potem usłyszałem inne i przestało się podobać.
4.03.2012, 18:29

Dominik A.:
Mi się też parę sprzętów się podobało. A potem usłyszałem inne i przestało się podobać.
Prawda. Ludzie podobnie mają po przejażdżce lepszym samochodem. Wtedy ten który dotychczas wydawał się idealny, przestaje być idealny :)
4.03.2012, 18:36

Wyślij zaproszenie do