Tomasz Zadora extends Human
Temat: Wiele subdomen a obciążenie DNS
Witam,temat może nie do końca związany z PHP, ale sądzę, że to dość dobra grupa na jego przedyskutowanie ;)
Powiedzmy, że tworzę sobie rekord CNAME *.domena.pl przekierowujący do domena.pl
Na domena.pl mam serwis gdzie użytkownicy mogą tworzyć na subdomenach swoje profile etc.
Pytanie na ile obciążające to będzie dla serwera DNS kiedy będziemy mieli np. setki lub chociażby dziesiątki tysięcy profili na subdomenach?
Na ile jest prawdopodobna sytuacja, że korzystając z płatnego komercyjnego serwera DNS dostaniemy informację o podziękowaniu za współpracę ale żądanie jakichś dodatkowych opłat?
Z punktu widzenia PHP mam wszystko "rozgryzione" - nie jest to specjalnie trudne, cały czas jednak zastanawia mnie kwestia DNSu...
Wojciech
K.
realizator
pomysłów własnych
dla DNSa to nie jest prawie żadne obciążenie....
Tomasz
Waśniewski
vmblog.pl - vSphere
Administrator
Zgadza się DNS będzie się nudził :)
Sebastian
Zaborowski
programista /
webmaster /
freelancer
Raz DNS będzie się nudził, a dwa że taie coś to się robi przez wildcard i DNS nawet nie bierze w procederze udziału ;P
Sebastian Zaborowski:
Raz DNS będzie się nudził, a dwa że taie coś to się robi przez wildcard i DNS nawet nie bierze w procederze udziału ;P
Wiadomo, że nie zawsze kiedy klient kolejny raz zapyta o subdomenę będzie o nią pytany macierzysty DNS (authoritative) czy nawet jakikolwiek jego domyślny (czas TTL/Refresh itd.).
Jednak (chyba) każda subdomena o którą zostanie zapytany macierzysty DNS powinna być przez niego na pewien czas zapamiętana - oczywiście różnie można to rozwiązać.
Jeżeli taka subdomena zajmuje pamięć, to stosując taki CNAME/Wildcard można się narazić (?) na atak polegający na zarzuceniu serwera DNS np. miliardami zapytań o różne losowe subdomeny i tym samym dużego zużycia pamięci.
Po drugie nawet jeżeli nie ma żadnego ataku to kilkadziesiąt tysięcy subdomen może trochę pamięci zając.
PS.
Bartosz: rzeczywiście strasznie marudzisz ;-)
Robert
B.
właściciel,
optymalizacja
wyników
wyszukiwania (SEO)
Sebastian Zaborowski:
Znaczy - przy wildcard "nie musze" wiedzieć na jakim IP leży domena (nie muszę odpytywać DNS) ?
Sebastian
Zaborowski
programista /
webmaster /
freelancer
No dobra, źle się wyraziłem. W DNS masz jeden wpis *.domena.pl i zmniejsza to ryzyko zapchania, bo mniej wpisów do porównania.
Sebastian: a czytałeś w ogóle mój post rozpoczynający wątek???Powiedzmy, że tworzę sobie rekord CNAME *.domena.pl przekierowujący do domena.plTomasz Zadora edytował(a) ten post dnia 26.02.12 o godzinie 22:32
Sebastian
Zaborowski
programista /
webmaster /
freelancer