Marcin Bzdawski ...
Temat: [SQL] Import z pliku txt z kodowaniem UTF-8 do bazy z...
WitamW jaki sposób można pobrać dane z pliku txt w formacie UTF-8, żeby do bazy (1250 lub 1252) nie trafiły dziwne znaki (zamiast polskich). Jest to robione przy pomocy SSIS. Jak się ustawi UTF8 w FF Source to znaki są widoczne ok, ale przy przesyłaniu danych informuje, że są różne kodowania. A zastosowanie Data Conversion nie daje żadnych możliwości. Za to zmiana w FF Source na jakąkolwiek inną stronę kodową powoduje, że widać już krzaki od strony pliku. Na serwerze jest ustawiony język Windows(1252) i tylko zapisanie tego pliku z mojej stacji roboczej w kodowaniu ANSI przy użyciu notatnika daje możliwość późniejszej pracy z plikiem. Jak można to obejść, żeby uzyskać w bazie prawidłowe znaki.
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Przemysław R. pracownik
ja bym przkonwertował za pomocą zewnętrznego ICONV ( http://sourceforge.net/projects/gettext/files/libiconv... ) z wykorzystaniem http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms141166(SQL.9...Przemysław R. edytował(a) ten post dnia 15.02.12 o godzinie 14:09
Marcin Bzdawski ...
Sprawdzę.Chodzi mi oczywiście o automat.
W nocy będzie działał. Potrzebna jest konwersja plików, tak aby zachować polskie znaki.
Ewentualnie jakiś inny myk, aby w efekcie było ok. W tym momencie działa to tak, że albo mam krzaki, albo wycina mi polskie znaki i zamienia na angielski czyli ą->a, ć->c itd.
pozdrawiam
Przemysław R. pracownik
ale to właśnie w kontekście automatuiconv.exe pozwoli ci skonwertować plik wejściowy do drugiego pliku który później sobie importujesz, wystarczy dodać jeden krok przed importem i zmienić nazwę pliku który jest importowany
Karol Napiórkowski DBA Oracle
Ja bym ustawił kodowanie klienta na UTF-8. W Oracle można to zrobić przy pomocy zmiennej środowiskowej NLS_LANG.Tak można by importować bez konwersjiKarol Napiórkowski edytował(a) ten post dnia 15.02.12 o godzinie 15:12
Przemysław R. pracownik
Karol Napiórkowski:
Ja bym ustawił kodowanie klienta na UTF-8. W Oracle można to zrobić przy pomocy zmiennej środowiskowej NLS_LANG.
Tak można by importować bez konwersji
MSSQL nie Oracle
Karol Napiórkowski DBA Oracle
Przemysław R.:
Karol Napiórkowski:
Ja bym ustawił kodowanie klienta na UTF-8. W Oracle można to zrobić przy pomocy zmiennej środowiskowej NLS_LANG.
MSSQL nie Oracle
W MSSQL nie można ustawić kodowania klienta?
Przemysław R. pracownik
Karol Napiórkowski:
Przemysław R.:
Karol Napiórkowski:
MSSQL nie Oracle
W MSSQL nie można ustawić kodowania klienta?
można, ale z UTF-8 jest problem
Marcin Bzdawski ...
Dziękuję za pomoc.Działa jak trzeba. Z resztą już sobie jakoś poradziłem.
pozdrawiam