Reklama: Twoja konkurencja już Cię wyprzedziła SPRAWDŹ JAK

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Maciej Zielonka PrzestrzenGdyni.pl

Temat: PrzestrzenGdyni.pl - startujemy!

Czy interesują Was gdyńskie problemy urbanistyczne, planowanie i zagospodarowanie przestrzenne, dostęp do informacji publicznej, itp.?
Jeśli tak, to zapraszam na strony lokalnego serwisu urbanistycznego PrzestrzenGdyni.pl.

Link-> http://przestrzengdyni.pl

Administrator serwisu
Maciej Zielonka
15.02.2012, 01:13

Karol J. kj-nieruchomosci.pl

Super pomysł, brakowało mi czegoś takiego :) (uprzedzam podejrzliwych, nie znam prywtanie Maciej i moja opinia płynie prosto z serca ;p)

Jedno pytnie, serwis jest "niezależny"?
15.02.2012, 14:00

Maciej Zielonka:
Czy interesują Was gdyńskie problemy urbanistyczne, planowanie i zagospodarowanie przestrzenne, dostęp do informacji publicznej, itp.?
Interesuje! :)

Aktualnie interesuje mnie na przykład to, co nam budują na końcu ul.Piłsudskiego tuż przy Bulwarze i czy jest jakaś szansa, że nie zabetonują nam trawnika, który był tam do niedawna.
15.02.2012, 14:25

Karol J.:
Super pomysł, brakowało mi czegoś takiego :) (uprzedzam podejrzliwych, nie znam prywtanie Maciej i moja opinia płynie prosto z serca ;p)

Jedno pytnie, serwis jest "niezależny"?

Oczywiście, że jest zależny – od mnie ;)
Aleksandra P.:
Aktualnie interesuje mnie na przykład to, co nam budują na końcu ul.Piłsudskiego tuż przy Bulwarze i czy jest jakaś szansa, że nie zabetonują nam trawnika, który był tam do niedawna.

Spokojnie :).

W planie dzielnicy Wzgórze Św. Maksymiliana w Gdyni, rejon ulic Wyspiańskiego i Ejsmonda teren jest przeznaczony pod zieleń urzadzoną.

Obecna inwestycja jest budową i modernizacją systemu odprowadzania wód opadowych przy Bulwarze Nadmorskim.

Zapraszam na fan page na facebooku.
http://www.facebook.com/pages/PrzestrzenGdynipl/242573...Maciej Zielonka edytował(a) ten post dnia 16.02.12 o godzinie 01:07
15.02.2012, 21:04

Ja mam tylko jedno jedyne pytanie, może akurat nie w temacie konkretnego planowania, ale jeżeli ktoś nie zrobi czegokolwiek z tym, to wkroczę do akcji, a wierzcie mi - to jest ostateczność :P

Kiedy Ulica Świętojańska zostanie przerobiona w deptak?

Jeśli trzeba będzie, założę nowy topic :P (nie odgrażam się na darmo :P)
22.02.2012, 22:37

No i Panie Macieju, gdzie jest dział - O Autorze? ;)
22.02.2012, 22:44

Karolina R.:
... jeżeli ktoś nie zrobi czegokolwiek z tym, to wkroczę do akcji, a wierzcie mi - to jest ostateczność :P

Karolina daj znać jak będziesz wkraczała do akcji. Chcę to zobaczyć jak z młotek skuwasz asfalt i kładziesz bruk :p Niestety mam dość bujną wyobraźnie i naprawde to widzę :p

Obawiam się że po generalnym remoncie świetojańskiej pare lat temu straciliśmy szanse na deptak na baaardzo długie lata. Uważam, że od 10 lutego do max pomnika harcerzy fajnie by wyglądał deptak. Jeszcze wpisać w MPZP że mogą powstawac tam jedynie lokale gastronomiczne i byśmy mieli wtedy dopiero reprezentatywne miejsce, a tak to musimy żyć z ulica "bankową".
22.02.2012, 23:28

Karolina R.:
Ja mam tylko jedno jedyne pytanie, może akurat nie w temacie konkretnego planowania, ale jeżeli ktoś nie zrobi czegokolwiek z tym, to wkroczę do akcji, a wierzcie mi - to jest ostateczność :P

Kiedy Ulica Świętojańska zostanie przerobiona w deptak?

Jeśli trzeba będzie, założę nowy topic :P (nie odgrażam się na darmo :P)

Akurat takie przedsięwzięcie dotyczyłoby podjęcia konkretnych działań planistycznych.

Świętojańska pełni ważną funkcję w układzie komunikacyjnym śródmieścia, jest drogą, po której poruszają się środki komunikacji miejskiej. Jedyną alternatywą dla niej, mam tu na myśli przejęcie ruchu, jest ulica Władysława IV - od strony wschodniej występuje bariera w postaci Kamiennej Góry.

W obowiązujących planach zagospodarowania ul. Świętojańska przeznaczona jest pod komunikację o charakterze drogi zbiorczej, czyli oznaczenie planistyczne KD-Z. Realizując Twoją koncepcję (promenada/deptak) należałoby zmienić ustalenia planu na KD-X – ciąg pieszy. Niestety w najbliższym czasie nie można spodziewać się takiego rozwiązania. Nie chodzi tylko o problemy transportowe, ale również o kwestie ekonomiczne i społeczne.
Już dawno nie widziałem nawet prostej koncepcji ciągu pieszego na Świętojańskiej…

W łatwiejszy sposób (mniej problemów) deptak można by urządzić na ulicy Starowiejskiej. Na pewnych odcinkach – wyłączając skrzyżowania z Władysława IV i 3 Maja.

Ps. Zawsze możemy zrobić event weekendowy „Chcemy deptak - Świętojańska dla pieszych” i np. w jakąś słoneczną niedziele zamknąć ulicę dla ruchu pojazdów :). To byłby początek przemian…

Ps. Wiecie jaka jest różnica w wysokości pomiędzy początkiem a końcem Świętojańskiej?Maciej Zielonka edytował(a) ten post dnia 23.02.12 o godzinie 04:07
23.02.2012, 04:06

Mariusz J. PayTel S.A -
dbałość o relacje
typu B2B,
specjalistyczne ...

Maciej Zielonka:

Ps. Wiecie jaka jest różnica w wysokości pomiędzy początkiem a końcem Świętojańskiej?

Odpowiedź na pytanie znajdziecie, w popełnionym niegdyś przeze mnie artykule o naszej gdyńskiej wizytówce :))

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,85946,8391347...
24.02.2012, 13:15

27 metrów?! Wow...

Smutno mi, bo Świętojańska jako wizytówka zamiast być drugim Monte Cassino i ożywić Gdynię wieczorem, stanie się kolejną ulicą w centrum z większością banków po obu stronach...

Ale! Myślę, że niedziela i pomysł na zamknięcie jest spoko :) Przy okazji jakiegoś święta albo większej imprezy masowej... może coś by dało :)

Mariusz J.:
Maciej Zielonka:

Ps. Wiecie jaka jest różnica w wysokości pomiędzy początkiem a końcem Świętojańskiej?

Odpowiedź na pytanie znajdziecie, w popełnionym niegdyś przeze mnie artykule o naszej gdyńskiej wizytówce :))

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,85946,8391347...
26.02.2012, 09:03

^^ Kiedy organizujemy "event" ? :)

Ps. W nagłówku strony dodałem odnośnik do naszej dyskusji.

Na stronie zamieściłem również Regulamin strony.
http://przestrzengdyni.pl/images/pdf/przestrzengdynipl...Maciej Zielonka edytował(a) ten post dnia 27.02.12 o godzinie 18:57
26.02.2012, 17:43

Tydzień temu na naszej stronie zmieściliśmy artykuł o ekranach akustycznych, dzisiaj trojmiasto.pl opublikowało to:http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Ekranem-w-halas-Ko... :)Maciej Zielonka edytował(a) ten post dnia 27.02.12 o godzinie 18:56
26.02.2012, 23:28

Maciej, na Twojej stronie zobaczyłem plany "drogi czerwonej". Zawsze myślałem że to kontynuacja drogi rózowej w strone gdańska (ambitne plany tunelu pod sopotem itp.), jednak pierwszy raz widzę plan połączenia różowej z morską.
Słyszałem też o drodze która ma się znajdować się na międzytorzu, która ma odciążyć centrum ale też pierwszy raz zobaczyłem jej zarys na mapie. Nie wspominając już o tunelu pod torami na wysokości warszawskiej.
Możesz napisać cokolwiek więcej na temat tych obywdu dróg, jeśli masz jakieś informacje? Oba projekty wydają mi się melodią przyszłości, ba nawet nie wiem czy są realne.
28.02.2012, 21:16

1. Droga Czerwona.
Droga Czerwona planowana jest aż do OPATu (Obwodnicy Północnej Aglomeracji Trójmiasta), czyli do Pogórza dolnego. Część śródmiejska, połączenie Drogi Gdyńskiej z ulicą J. Wiśniewskiego (koncepcja umieszczona na mojej stronie), przewidywana jest już od kilkudziesięciu lat. Ten etap, moim skromnym zdaniem, raczej nie zostanie zrealizowany. Nie ma na to pieniędzy – przynajmniej w perspektywie 20 lat. Źródłem finansowania nie będą środki zewnętrzne: UE, GDDKiA czy województwa, a miasto ma inne priorytety inwestycyjne. Poza tym taka droga nie jest zgodna z współczesną doktryna urbanistyczną. W centrach miast „autostrad” już się nie buduje - ewentulanie pod ziemią. Takie drogi rozbijają śródmiejską tkankę miasta.

2. Planowane drogi w okolicach tzw. Międzytorza.
a) Od południa planowana jest przebudowa Władysława IV, na odcinku od 10 lutego do Jana z Kolna (2x2).
b) Od północy - Nowa Węglowa(2x2), która połączy się z Janka Wiśniewskiego.
c) Nowa Waszyngtona(2x2) – połączenie Nowej Węglowej ze Skwerem Kościuszki.

Te drogi mają większą szanse na realizacje.Maciej Zielonka edytował(a) ten post dnia 29.02.12 o godzinie 22:45
29.02.2012, 21:35

Kolejny raz trojmiasto.pl pisze zainspirowany Twoim artykułem. Widać jesteś bacznie obserwowany :)

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Droga-Gdynska-bedz...
2.03.2012, 08:49

Na stronie dostępny jest projekt planu(pdf) tzw. Międzytorza. Projekt przedstawiony Miejskiej Komisji Urbanistyczno-Architektonicznej.

http://przestrzengdyni.pl/index.php?option=com_content...
22.04.2012, 17:03

W niedzielę 13 maja o godzinie 16:00 w gdyńskim PNNT odbędzie się projekcja filmu „Zurbanizowani” (wstęp wolny). Natomiast o godzinie 17:30 przewidziano debatę ZRÓWNOWAŻONE MIASTA PRZYSZŁOŚCI: plany czy marzenia?

W debacie udział wezmą:
Wojciech Szczurek, Prezydent Miasta Gdyni
Krzysztof Maciasz, Wiceprezes Forum Rozwoju Aglomeracji Gdańskiej
Maciej Zielonka, Lokalny Serwis Urbanistyczny PrzestrzenGdyni.pl
Radomir Matczak, Dyrektor Departamentu Rozwoju Regionalnego i Przestrzennego, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Moderacja: Marek Ścibior

http://planetedocff.pl/index.php?page=page&i=1072
6.05.2012, 20:07

Filip Sokołowski urbanistyka/energety
ka wiatrowa

Jest ograniczona ilość miejsc? Trzeba się gdzieś zapisywać?

Pozdrawiam
Filip
8.05.2012, 10:47

"Wstęp na debatę jest wolny. Pierwszeństwo mają osoby, które posiadają bilet na poprzedzający ją seans."

http://undp.org.pl/Aktualnosci/Zapraszamy-na-debaty-Zr...
8.05.2012, 22:56

Wyślij zaproszenie do