Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Andrzej Dzirba pracuję dla siebie
:)

Temat: prośba o ocenę projektu portalu

hej,

mam prośbę - potrzebuję oceny załączonego projektu. Jeśli ktoś ma chwilę czasu i zajmuje się profesjonalnie grafiką dla sieci to prośba o rzucenie okiem.

Ma być to portal społecznościowy, załączony screen to prototyp strony z tekstem. Teksty są oczywiście totalnie przykładowe, brak logotypu, strona generalnie jeszcze do dokończenia.

Pytanie jest takie - projekt ten wrócił właśnie od grafika i zastanawiam się:

1. jak ocenić go w takiej niedokończonej postaci - krótko czy kontynuować tą linię designu czy może skupić się na innej

2. jakie wskazówki podesłać grafikowi aby mógł kontynuować prace

będę bardzo wdzięczny za pomoc i wszystkie wskazówki

dzięki i pozdrawiam

a.d

Obrazek
14.02.2012, 13:19

Anita S. właściciel,
Sadurska.com

Czesc Andrzej,
daj cos większego, bo na tym obrazku prawie nic nie widać.
pozdrowionka,
Anita
14.02.2012, 13:31

hej,

pozdrowienia w kierunku wysp :) z wawy tem razem

większy podgląd będzie na andrzejdzirba.com/portal.jpg

oczywiście menu i inne tam takie zostały zamaskowane :)

pozdrowienia,

a.d
14.02.2012, 13:34

Kamila Jarosz Web designer

Coś jest nie tak z lewym sidebarem z działem FB. Nagłówek wygląda jakby się łączył z górną częścią menu, a opcje share, unlike, ... nie wiadomo czego dotyczą.
Zastosowałabym jeden rozmiar "dziubków" (trójkątów) przy aktywnych zakładkach. Jak na razie widzę trzy rozmiary.
14.02.2012, 13:39

Piotr W. W Wolnym Mieście
Gdańsku, gdzie
korona w herbie
jest....

Kocham takie akcje... Niezdecydowany zleceniodawca poddaje pod publiczną debatę niedokończony projekt, a w zasadzie dopiero makietę i prosi o uwagi bo sam nie wie czego chce...
Pominę już fakt, że nie mamy pojęcia o grupie docelowej czy choćby założeniach jaką funkcję ów twór ma spełniać.

Jeśli nie ufasz projektantowi to go zmień, jeżeli ufasz to przekaż jak najwięcej uwag i wytycznych (bo to Ty, a nie my za to odpowiadasz) i daj mu chociaż skończyć główną i jedną podstronę.
Jedyna uwaga jaką mogę Ci na chwilę obecną podać : mocno kojarzy się z fejsem na pierwszy rzut oka, zupełnie nie kojarzy się z Costa Brava.

Jessica Alba kojarzy mi się natomiast z samymi fajnymi rzeczami, choć niekoniecznie w Hiszpanii :] Czyli WTF?

Mam nadzieję, że grafik chociaż ma świadomość, że pół Polski będzie teraz pracować nad jego draftem? :]Piotr W. edytował(a) ten post dnia 14.02.12 o godzinie 13:56
14.02.2012, 13:54

Piotr W.:
Kocham takie akcje... Niezdecydowany zleceniodawca poddaje pod publiczną debatę niedokończony projekt, a w zasadzie dopiero makietę i prosi o uwagi bo sam nie wie czego chce...
Pominę już fakt, że nie mamy pojęcia o grupie docelowej czy choćby założeniach jaką funkcję ów twór ma spełniać.

Jeśli nie ufasz projektantowi to go zmień, jeżeli ufasz to przekaż jak najwięcej uwag i wytycznych (bo to Ty, a nie my za to odpowiadasz) i daj mu chociaż skończyć główną i jedną podstronę.
Jedyna uwaga jaką mogę Ci na chwilę obecną podać : mocno kojarzy się z fejsem na pierwszy rzut oka, zupełnie nie kojarzy się z Costa Brava.

Jessica Alba kojarzy mi się z samymi fajnymi rzeczami, choć niekoniecznie w Hiszpanii :]

Mam nadzieję, że grafik chociaż ma świadomość, że pół Polski będzie teraz pracować nad jego draftem? :]

owszem grafik wie - ; zleceniodawca nie wie i w ogóle masz rację;

szkoda tylko że się tak rozpisałeś ale nie na temat ...

prośba była prosta - szukam profesjonalnych komentarzy na temat tego projektu, a nie na temat mojej albo grafika osoby ....

grupa odbiorców - Ty - wpadasz pewnego dnia na portal i ja zapytuję czy grafika zachęca Cię do czytania i partycypowania ....

dzięki mimo wszystko
14.02.2012, 13:58

Gdańsku, gdzie
korona w herbie
jest....

Sęk w tym, że tutaj się nie da napisać na temat, przeczytaj jeszcze raz mojego posta, może nieco mniej pobieżnie i nie bierz tego tak do siebie.

Skoro jestem grupą docelową to napisz mi jeszcze do "czytania i partycypowania" w czym ma mnie grafa zachęcać? Bo jeśli trafię choćby na najwspanialszą stronę świata, a będzie ona traktować o czymś, co mnie nie interesuje to jaką różnicę robi design?

Jeszcze raz: nie znamy założeń, nie znamy za bardzo tematyki (no ok, Costa Brava.. Ale co? Blog? Przewodnik? Kontakty biznesowe?), nie wiemy do kogo to kierujesz, nie istnieje identyfikacja projektu i nie ma nawet jednej skończonej podstrony... No to na jakie PROFESJONALNE uwagi odnośnie strony liczysz?
14.02.2012, 14:05

Piotr W.:
Kocham takie akcje... Niezdecydowany zleceniodawca poddaje pod

swoją drogą:

http://www.behance.net/gallery/SUPER-EGO-Redesign/2507459

- bardzo ciekawe :)
14.02.2012, 14:06

Gdańsku, gdzie
korona w herbie
jest....

Andrzej Dzirba:
swoją drogą:

http://www.behance.net/gallery/SUPER-EGO-Redesign/2507459

- bardzo ciekawe :)
A dziękować, klientowi też się podoba :)
14.02.2012, 14:25

Joanna Ostafin Freelance graphic
designer

Witam,

co do projektu, to przedmówcy mają rację - grupa docelowa jest dość istotna przy prawidłowej ocenie projektu, bo ciut różnią się zapotrzebowania każdej, jak i cechy szczególne, które skłonią ją do pozostania na stronie. :)
Ciężko się więc szczegółowo odnieść, ale:

1. Na tym etapie ciężko stwierdzić o dalszej realizacji coś, może iść w każdą stronę. Jeśli pasuje do charakteru branży, kontynuować zawsze można.

2. Co do uwag:
- moim zdaniem na stronie w topie panują zbyt duże dysproporcje między elementami. Raz mamy duże menu, a wyżej malutkie buttony konta i profilu.

- Nie wiem za bardzo, jak rozumieć menu - zakładam, że odstępy między pozycjami będą odpowiednio wyrównane, ale to niżej, to podmenu, tak? Pierwsze pozycje nie będą go nigdy posiadały? Bo jest zaprojektowane dość mało elastycznie.

- O menu bocznym już wspominali wcześniej, to samo dotyczy tych trójkątnych wypustek.

Poza tym przydałoby się trochę konsekwencji wprowadzić na stronę. Stopka sobie, top sobie, content sobie. Dobrze by było ograniczać taką ilość pustych miejsc, a rozkładać równomiernie, zgodnie z gridem najlepiej.

To tyle na takim etapie pracy z mojej strony. ;)
14.02.2012, 19:05

dzięki wielkie :)

jeśli ktoś jeszcze miałby ochotę skomentować ten projekt to serdecznie zapraszam i będę dźwięczny

Do P. W. - celowo nie odpowiedziałem żeby poczekać aż kilka osób napisze coś merytorycznego - tak cobyś mógł się zorientować, że kilka osób potrafiło zrozumieć moją prośbę i wyrazić opinię na temat projektu - słowem jest to możliwe ....

pozdrowienia i dzięki

a.d
15.02.2012, 15:32

Barbara Jackowska Doradca klienta,
redaktor
materiałów
branżowych i
pełnom...

Napiszę może dość bezkompromisowo, ale... ja bym zmieniła projekt.

Problem jest prosty - skojarzenie z Facebook'iem jest aż rażące i może odstraszyć niejednego potecjalnego użytkownika.
Dla mnie problem tego projektu jest jeden - zabrałeś się za to od końca. Albo nas prosisz o ocenę od końca.
Grupa docelowa decyduje o kształcie, wyglądzie i cechach strony. Zwłaszcza w przypadku portali. A w przypadku portali SPOŁECZNOŚCIOWYCH szczególnie!
Spójrz na Facebook'a, NK, GoldenLine, LinkedIn, Twittera, Google + - każdy z nich robi coś by się odróżnić od konkurencji, a nie jak najbardziej do niej upodobnić. I oczywiście GoldenLine czy LinkedIn mają zupełnie inną specyfikę niż FB, NK, Twitte, ze względu na różnych odbiorców.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
10.03.2012, 09:03

Miłosz W. webastyczny.pl

Przypomniał mi się gotowiec http://demo.joomforest.com/j25/jf_business/jomsocial.html
10.03.2012, 13:20

Michał Tomankiewicz grafik, webdesigner

Zawsze myślałem, że pierw się logo projektuje, a potem layout... ale co ja tam wiem :)
10.03.2012, 20:30

Piotr L. projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...

Michał Tomankiewicz:
Zawsze myślałem, że pierw się logo projektuje, a potem layout... ale co ja tam wiem :)

I zawsze projektujesz layout POD logo?
10.03.2012, 21:06

Tak, zawsze;-)
11.03.2012, 08:06

Miłosz W. webastyczny.pl

Michał miał chyba na myśli w przenośni cały branding, że tam "identyfikację wizualną",
że najpierw duma się co to ma być, a potem dopiero robi do tego sajta.
11.03.2012, 09:00

Piotr L. projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...

Miłosz Wojaczek:
Michał miał chyba na myśli w przenośni cały branding, że tam "identyfikację wizualną",

Nie wiem co miał na myśli, bo nie czytam w myślach... Wiem natomiast co napisał... "ale co ja tam wiem :)"
11.03.2012, 14:06

Michał Tomankiewicz grafik, webdesigner

Miłosz Wojaczek:

Dokładnie to miałem na myśli Miłosz
11.03.2012, 18:38

Wyślij zaproszenie do