Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Bogusław M. Przedsiębiorca,
Networker |
Najlepszym sposobem
przewidyw...

Temat: UWAGA !!!

Monika to wykształcona ekonomistka z dużym doświadczeniem zawodowym, ale równie dużym zasobem naiwności. Podobnie jak tysiące szukających pracy przez internet, dała się nabrać. Wysłała CV i dane osobowe. Teraz spłaca nie swoje raty za telewizor i lodówkę.

Kradzież tożsamości, handel danymi, fikcyjne oferty pracy - to tylko nieliczne sposoby żerowania na ludziach w trudnym położeniu. Oszuści prześcigają się w doskonaleniu metod naciągania i niestety wciąż mają świeży narybek.

„Biznes” na skradzionej tożsamości

Poszukiwanie pracy przez internet to najprostszy sposób zdobycia nowej posady, a jednocześnie najbardziej niebezpieczny. - Pierwszy raz zdecydowałam się poszukać pracy w ten sposób. Nawet do głowy mi nie przyszło, że będą z tego same kłopoty - mówi z goryczą pani Monika. - Nic nie podejrzewałam nawet wtedy, gdy po wysłaniu dziesiątków maili nie dostałam żadnej odpowiedzi, a nawet potwierdzenia, że ktokolwiek zerknął na moje dokumenty – przyznaje.

Czytaj dalej >> http://biznes.onet.pl/naciagnieci-na-prace,18563,50201...
14.02.2012, 11:51

Jacek Barwacz VERSO.pro - Agencja
interaktywna

Coś tutaj mi nie gra, sam wiem z własnego doświadczenia, że zgubienie dowodu / udostępnienie go oraz wykorzystanie w celach o jakich tutaj mowa jeszcze o niczym nie przesądza.

Nawet jeżeli nie zgłosimy tego początkowo na policję, tylko wtedy gdy przyjdą pierwsze rachunki.

W moim przypadku policjant powiedział mi jasno, jeżeli niczego nie podpisywałem, a badania grafologiczne to potwierdzą jestem czysty i tak było w mojej sytuacji...

Jeżeli jednak z jakichś względów wpłacimy pierwszą ratę/zaległość czy cokolwiek, tym samym przyznajemy się do zadłużenia i płacimy już całość... dlatego często starsi ludzi płacą pierwszą ratę z myślą "a nie chce mieć przecież problemów.." no i płacą już co miesiąc...
14.02.2012, 12:03

Dariusz Rorat programista

Wygląda na to, że najlepiej to wysłać CV bezpośrednio do potencjalnych pracodawców, ewentualnie do sprawdzonych firm rekrutacyjnych.

Z pewnych źródeł wiem, że tylko ok 20 do 30% ogłoszeń rzeczywiście dotyczy rekrutacji do pracy na określonym. Reszta to ogłoszenia dla picu. I jak tu czuć się bezpiecznie?
14.02.2012, 13:59

Andrzej Hoszowski właściciel, KZD &
Partner Management
Consulting

Mam trochę inne spojrzenie na te tematy ... może trochę związane ze spiskową teorią :-) ale pomyślcie sami ...

Jak to jest, że tak szacowne i wielkie instytucje z super systemami zabezpieczeń i procedurami jak banki, telefonie komórkowe , supermarkety etc. tak łatwo padają ofiarą oszustów posiadających fałszywe/kradzione dokumenty ... niezwykle łatwo.
Właściwie ma się wrażenie, że łatwiej coś uzyskać na skradziony dowód niż na prawdziwy ...

Może warto zerknąć na skalę zjawiska i zastanowić się kto na tym zarabia ! Czy przypadkowo nie mówimy o milionach spłacanych przez osoby, które nie zaciągały takich zobowiązań?

Kto najczęściej pada ofiarą? Z emeryta łatwo ściągać opłaty - nieprawdaż ?

W rodzinie miałem przypadek gdy jedna z sieci telefonii komórkowych wykorzystała fakt, że w banku dano zlecenie na zapłatę rachunków. Przesłała szybko umowę na telefon, którego nikt nie zamawiał i na numer z którego ktoś korzystał bo kwoty były spore.
Nie wspomnę o nerwach i przeżyciach starszej osoby, ale finansowo odkręcanie tematu trwało miesiące ! ! ! Jakoś nie wierzę w przypadek i zbieg okoliczności. Dlaczego ? Bo ja miałem przynajmniej dwie takie próby "wciśnięcia" aparatu/kosztów/umowy, a jak rozmawiam z osobami prowadzącymi działalność gospodarczą to 50% z nich ma podobne przeżycia

Oglądam TV i nagle słyszę, że we Wrocławiu biedny emeryt bierze kredyt na 500.000 ... potem okazuje się, że ma 1500 zł przychodu, nic nie wie o kredycie i zabierają mu mieszkanie, a bank udzielił mu kredytu nawet z nim nie rozmawiając ... i co winny jest emeryt ???
14.02.2012, 18:48

Wyślij zaproszenie do