Bogdan
Pieńkowski
Konsulting,
programowanie
(.NET), analizy,
bazy danych. ...
Temat: Zadanie z egzaminu z baz danych. Kto rozumie?
4. (2 pkt.) Dla każdego kwartału roku 2011 podać liczbę samochodów serwisowanych w danym kwartale.Wynik zapytania w postaci:
Kwartał 1 IdSamochodu Numer_rejestracyjny Data_oddania
Kwartał 2 IdSamochodu Numer_rejestracyjny Data_oddania
…
Kwartał 4 IdSamochodu Numer_rejestracyjny Data_oddania
Do tego dane są tablice, ale to nie ma znaczenia. Jak się ma polecenie do wyniku? Ja nie qumam. Zaczynam się bać o przyszłość polskich studentów ;)
Adrian
Olszewski
Projektant iMed24
SA, Biostatystyk
Nijak. Być może wkradła się pomyłka i zamiast "liczbę" miało być "listę". Rzecz do zgłoszenia egzaminującemu, a jak nie pomoże, do władz uczelni (o ile komuś 2kpt pomogą lub zaszkodzą :) )
Paweł
Kiraga
Świat Office,
trener
Również stawiam na listę. Lub na pomyłkę w podawaniu przykładowego wyniku.
Robert W. Programista
A może po prostu trzeba zwrócić listę..... a liczbę policzyć na ekranie wiersz po wierszu ;]
Maciej Celmer IT^3
chodzi wam o cel podania takiej liczby ?select (count (I kwartał)) czy jakoś tak...
Wojciech
Wojtulewski
Database & database
application
developer
A moze chodzi o cos takiegoWITH [Tabela Wynikow] () AS (
SELECT .... FROM ...
)
SELECT 'KWARTAL I',COUNT(*) AS [LICZBA] FROM [Tablea Wynikow] WHERE [Pole kwartal]='Kwartal I'
UNION ALL
SELECT 'KWARTAL II',COUNT(*) AS [LICZBA] FROM [Tablea Wynikow] WHERE [Pole kwartal]='Kwartal II'
....
Bogdan
Pieńkowski
Konsulting,
programowanie
(.NET), analizy,
bazy danych. ...
Adrian Olszewski:
Nijak. Być może wkradła się pomyłka i zamiast "liczbę" miało być "listę". Rzecz do zgłoszenia egzaminującemu, a jak nie pomoże, do władz uczelni (o ile komuś 2kpt pomogą lub zaszkodzą :) )
Jeżeli to pomyłka to dlaczego zadanie w tej formie powtarza się od kilku lat? Zaczynam mieć wrażenie, że to już nawet nie problem "umiejętności" wykładowcy, to problem podejścia do zawodu co się przekłada bezpośrednio na podejście młodych ludzi do życia.
Adrian
Olszewski
Projektant iMed24
SA, Biostatystyk
No ale skąd ja mam wiedzieć :) :)Widzę treść zapytania i widzę wynik. Wynik zgadza się z zapytaniem, gdyby zmienić w nim to jedno słowo. I to wszystko - bo nic innego nie można z tym zrobić, a widzę, że tu już padły jakieś propozycje. Jeszcze Robert podał możliwe rozwiązanie - "obliczenia manualne" ;)
Prędzej wynika stąd podejście wykładowcy, wcale mi nieobce i wcale mnie dziwi. Faktycznie - szkoda tylko studentów, którym pan profesor pewnie odpowie potem na ustnym "pan nie rozumie zadania, nie będę z panem dyskutował" (również jakże mi nieobce), albo utwierdzi ich w przekonaniu, że im wyższe ma się stanowisko, tym bardziej można wszystko olewać.Adrian Olszewski edytował(a) ten post dnia 12.02.12 o godzinie 14:49
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
Bogdan Pieńkowski:
Zaczynam mieć wrażenie, że to już nawet nie problem "umiejętności" wykładowcy, to problem podejścia do zawodu co się przekłada bezpośrednio na podejście młodych ludzi do życia.
widzisz, na pewnej uczelni (jak zaczynałem wykłady) usłyszałem, że jestem młody i niedoświadczony
wykładowca i nie potrafię sobie radzić (na sesji zadawałem zadania i kazałem pisać eseje), "prawdziwi wykładowcy" robią testy i załatwiają sprawę w godzinę... tylko, ze ja hołduje tezie szefa pewnej katedry: "wyniki testów świadczą wyłącznie o umiejętności rozwiązywania testów". Nie wiem jaki ma sens publikowanie skończonej listy pytań przed sesją czy robienie testów. Aż boje się pomyśleć, że chodzi o to by się nie narobić, a student niech kombinuje.... a potem narzekamy, że mamy programistów czy historyków z powierzchowną wiedzą, nie potrafiących czytać ze zrozumieniem... Nie podaję nazwy uczelni celowo..
zresztą z obserwacji moich wynika, ze podobne efekty dają wszelkie egzaminy certyfikujące...Jarek Żeliński edytował(a) ten post dnia 12.02.12 o godzinie 16:59
Maciek
Kański
Programista C#
ASP.NET
Dla każdego kwartału roku 2011 podać liczbę samochodów serwisowanych w danym kwartale.
Wynik zapytania w postaci:
Kwartał 1 IdSamochodu Numer_rejestracyjny Data_oddania
Kwartał 2 IdSamochodu Numer_rejestracyjny Data_oddania
Gdybym to ja dostał takie pytanie to aby zabłysnąć użyłbym bez żadnego grupowania window function:
select month(Data_oddania),...., count(1) over(partition by month(Data_oddania))
(dla uproszczenia podaję ilość w miesiącu a nie w kwartale)
W ten sposób spełniam zadość obu wymaganiom.
Tylko, że w MS SQL window functions pojawiły się stosunkowo niedawno.Maciek Kański edytował(a) ten post dnia 12.02.12 o godzinie 18:39