Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Temat: Dane osobowe w tzw. konkursach
Taki problem miałem okazję skomentować:http://nauka.dziennik.pl/hitech/artykuly/378588,konkur...
Swoją drogą dotychczas myślałem, że takie "umowy powierzenia" to tylko w przykładach istnieją. W przykładach na to, co powierzeniem nie jest ;-)
Daniel
Wieszczycki
prawnik i
konsultant,
właścicel DataSec
Consulting
Umowy powierzenia, jako metoda na przekazanie danych w przypadku marketingu to powszechna rzecz - mająca właśnie na celu ominięcie wymogów art. 23.To taki dziwny twór - "powierzenia do jednorazowego wykorzystania".
Koszmar. Jak tylko klientowi mówię, że nie ma prawa udostępnić danych, to od razu pada propozycja powierzenia. A bo już tak kiedyś robiliśmy i było OK...
Paweł
Litwiński
adwokat, doktor nauk
prawnych, Barta
Litwiński
Kancelaria...
Daniel Wieszczycki:>
To taki dziwny twór - "powierzenia do jednorazowego wykorzystania".
W tym akurat nie ma jeszcze niczego dziwnego. Dziwy się pojawiają wtedy, jak w wyniku "powierzenia" następuje zmiana celu przetwarzania z marketingu własnego na marketing cudzy. I w konsekwencji - zmiana administratora danych.
Daniel
Wieszczycki
prawnik i
konsultant,
właścicel DataSec
Consulting
Paweł Litwiński:
W tym akurat nie ma jeszcze niczego dziwnego. Dziwy się pojawiają wtedy, jak w wyniku "powierzenia" następuje zmiana celu przetwarzania z marketingu własnego na marketing cudzy. I w konsekwencji - zmiana administratora danych.
No ale to własnie o to chodzi :) Jednorazowe wykorzystanie, by w celu marketingowym wysłać mailing... I jaki tam "administrator", przeca po tym wykorzystaniu już nie ma danych, więc gdzie tu administrator... Nóż się w kieszeni otwiera...
Roman
Janas
Tech. Sup. & Opr.
Supervisor, Amway
Polska Sp. z o.o.
Panie Danielu,Wbrew pozorom jest administrator. Dane są wykorzystywane jednarazowo ale potem zgodnie z użytym terminem jednorazowo to trzeba je skasować a to też jest przetwarzanie danych osobowych w rozumieniu uodo i to też robi administrator.
Jeszcze jedna uwag. Wszystkie czynności to znaczy pozyskanie, zbieranie, wykorzystywanie i kasowanie są wykonywane przez administratora danych osobowych nawet jeżeli robi je jednorazowo dla danego celu przetwarzania. Ponadto samo przekazanie danych w celu jednarozowego wykorzystania, jeżeli nie było to określone w pierwotnym celu przetwarzania danych i nie obejmowała tego zgoda na przetwarzanie jest mówiąc delikatnie naginaniem prawa.
Pewnie furtka o której Pan pisze będzie istnieć dopuki ktoś nie zaskarży jej do sądu lub nie zgłosi naruszenia uodo do GIODO.
Daniel
Wieszczycki
prawnik i
konsultant,
właścicel DataSec
Consulting
Roman Janas:
Panie Danielu,
Wbrew pozorom jest administrator.
Oczywiście, że jest. Nie zauważył Pan ironii w moim poście.
W sieci się to zdarza :)
Tomasz
Radziszewski
Partner
Zarządzający, ABI
Barbara Pióro:
To czy i w jakim zakresie dane zebrane, w związku z udziałem w konkursie, mogą być wykorzystywane np. czy można je wykorzystywać w celach marketingowych, w tym w celach podmiotów trzecich, zależy od:
1. dopełnienia obowiązku informacyjnego – czy uczestnik jest świadomy dla jakich celów są zbierane dane
2. jaką zgodę (na jakie cele) uczestnik wyraził – czy zgoda była świadoma
Jeśli powyższe warunki zostaną spełnione to powierzenie przetwarzania danych jest możliwe.
Przepraszam, ale nie rozumiem tego wnioskowania, które w jakiś sposób wiąże obowiązek informacyjny, uzyskanie zgody z powierzeniem przetwarzania, może coś w dyskusji przeoczyłem...
Konrad
Śliwa
radca prawny, ochr.
informacji
jednego tylko nie rozumiem - takich ,,konkursów'' jest coraz więcejkażdy, nawet nieobyty zdaje sobie sprawę, że to tylko wyłudzanie kontaktów i danych osobowych
GIODO też to wie
a konkursów jest mimo to coraz więcej, hmm... nie da się tego ukrócić, przecież te ,,konkursy'' same wchodzą przed oczy, nawet nie trzeba ich szukać
---- ciekawostka taka przyszła mi do głowy - administrowanie danymi osobowymi to w istocie korzystanie z prawa do tych danych, prawa można dzierżawić - czy można zawrzeć umowę dzierżawy danych danych osobowych?
ups - chyba wymyśliłem coś zbliżonego do tego ,,powierzania na użytek zleceniobiorcy'' tylko lepiej brzmiącego
- żart oczywiście
Tomasz
Radziszewski
Partner
Zarządzający, ABI