Tomasz
Kurdziel
Student, Wyższa
Szkoła Informatyki
i Zarządzania w
Rzeszowie
Temat: Proszę o opinie dotycząca reklamy społecznej
Witam Was serdecznie,bardzo proszę Was o wyrażenie opinii na temat wykonanej przeze mnie i moją małżonkę, amatorskiej reklamy społecznej. Technicznie wiemy, że jest słabo - brakuje nam praktyki.
Jak uważacie, czy jest w ogóle sens amatorsko tworzyć tego typu reklamy społeczne? Czy ktoś oceniając jakąś reklamę społeczną jako "realizację amatorską" w ogóle będzie chciał wyciągnąć z niej wnioski?
Podaję link:
Fajnie, że działacie. Na razie się nie będę odnosił do treści i pomysłu, bo targają mną inne myśli :)
Dawid
T.
Scripto.pl,
Interactiv.pl -
właściciel
Tomasz Kurdziel:
Witam Was serdecznie,
bardzo proszę Was o wyrażenie opinii na temat wykonanej przeze mnie i moją małżonkę, amatorskiej reklamy społecznej. Technicznie wiemy, że jest słabo - brakuje nam praktyki.
Jak uważacie, czy jest w ogóle sens amatorsko tworzyć tego typu reklamy społeczne? Czy ktoś oceniając jakąś reklamę społeczną jako "realizację amatorską" w ogóle będzie chciał wyciągnąć z niej wnioski?
IMHO warto coś takiego robić pod warunkiem, że idzie za tym pomysł i jakość. Nikt nie będzie zwracał uwagi na to, że robiliście to amatorsko, liczy się konkretny efekt.
Dariusz
G.
PM z zamiłowania.
Wredny bywam :).
Tomasz Kurdziel:
Witam Was serdecznie,
bardzo proszę Was o wyrażenie opinii na temat wykonanej przeze mnie i moją małżonkę, amatorskiej reklamy społecznej. Technicznie wiemy, że jest słabo - brakuje nam praktyki.
1. Nie chwytam przesłania. Tzn. wiadomo, że chodzi o nawiązanie do zielonego światła, ale pierwsza myśl, to skojarzenie z "zielonymi" i "o co kaman?"
2. Ustabilizować kamerę.
3. Koniecznie inny lektor.
4. Trochę za dużo elementów w końcowej sekwencji, a ludzik unoszący ofiarę skojarzył mi się z "godżillą" :D.
5. Karetkę wymienić na pasującą do reszty samochodzików.
Czy jest sens? Sens zawsze jest. Zawsze jest szansa, że ktoś się zastanowi przez chwilę. Jeżeli macie ochotę robić takie rzeczy, to róbcie. A przy okazji czerpcie ze świata ;)
To tak można dosłownie odwoływać się do innej reklamy? Mam na myśli dwa pierwsze filmy z postu Dariusza.
Tomasz
Kurdziel
Student, Wyższa
Szkoła Informatyki
i Zarządzania w
Rzeszowie
Dariusz G.:
Tomasz Kurdziel:
Witam Was serdecznie,
1. Nie chwytam przesłania. Tzn. wiadomo, że chodzi o nawiązanie do zielonego światła, ale pierwsza myśl, to skojarzenie z "zielonymi" i "o co kaman?"
2. Ustabilizować kamerę.
3. Koniecznie inny lektor.
4. Trochę za dużo elementów w końcowej sekwencji, a ludzik unoszący ofiarę skojarzył mi się z "godżillą" :D.
5. Karetkę wymienić na pasującą do reszty samochodzików.
Czy jest sens? Sens zawsze jest. Zawsze jest szansa, że ktoś się zastanowi przez chwilę. Jeżeli macie ochotę robić takie rzeczy, to róbcie. A przy okazji czerpcie ze świata ;)
Dzięki za uwagi! Odnosząc się do punktu 2 i 3 to tak jak pisałem na początku, technicznie mamy świadomość że jest słabo. Nagrywaliśmy to w domowych warunkach i przy użyciu na prawdę prostych narzędzi, aż wstyd się przyznać jakich :)Tomasz Kurdziel edytował(a) ten post dnia 06.02.12 o godzinie 18:50
Małgorzata Litorowicz confetti accountant
mi się podoba sam pomysł - czyli wszystko wygląda na zabawę a w rezultacie chodzi o realne wypadki.Oczywiście wiele bym też zmieniła :)
Ale co mnie uderzyło to claim - nie bądź zielony. Zielony na drodze to kolor raczej pozytywny - jest zielone=mogę jechać - więc nie rozumiem tego.
Po drugie dla mnie reklama społeczna ma zmuszać do określonego działania, a tutaj tego brak. Powinien być jakiś komunikat - "nie wymuszaj pierwszeństwa..."
Dariusz
G.
PM z zamiłowania.
Dominik Szewior:
To tak można dosłownie odwoływać się do innej reklamy? Mam na myśli dwa pierwsze filmy z postu Dariusza.
W ramach zdrowego "kompetyszyn", czemu nie? ;)
To też jeszcze zależy od tego jak, gdzie, kiedy i od kalibru. U nas pewnie jakiś "miszczu" by się oburzony poczuł :D

Dariusz G. edytował(a) ten post dnia 06.02.12 o godzinie 19:52
Tomasz
Kurdziel
Student, Wyższa
Szkoła Informatyki
i Zarządzania w
Rzeszowie
Małgorzata Litorowicz:
mi się podoba sam pomysł - czyli wszystko wygląda na zabawę a w rezultacie chodzi o realne wypadki.
Oczywiście wiele bym też zmieniła :)
Ale co mnie uderzyło to claim - nie bądź zielony. Zielony na drodze to kolor raczej pozytywny - jest zielone=mogę jechać - więc nie rozumiem tego.
Po drugie dla mnie reklama społeczna ma zmuszać do określonego działania, a tutaj tego brak. Powinien być jakiś komunikat - "nie wymuszaj pierwszeństwa..."
Tworząc hasło "Nie bądź zielony jeżeli w grę wchodzi ludzkie życie" miałem na myśli własnie sytuacje w której ktoś przejeżdża na żółtym świetle i stwarza zagrożenie dla życia innych. Chyba za daleko szukałem, hasło powinno być zdecydowanie prostrze i bez żadnych metafor opisywać główny problem.
Dariusz
G.
PM z zamiłowania.