Monika
M.
czasami sobie
aniołkuję
Temat: Jaka to książka
Kiedyś w jednej z książek znalazłam fragment, gdzie bohater opisuje, że rankiem, gdy wychodził do pracy, było tak zimno, że w powietrzu wisiała jakby lodowa mgła, a idący ludzie pozostawiali za sobą wydrążone w niej korytarze. Rzecz działa się na Syberii.Podobno również w którymś opowiadaniu Kapuścińskiego było opisane to zjawisko. Dziewczynka wychodziła rano do szkoły, i jeśli nie widziała żadnych tuneli, to znaczyło, że nikt przed nią nie szedł i szkoła jest zamknięta.
Teraz potrzebny jest mi fragment opisujący to zjawisko, nie mogę sobie przypomnieć tytułu pierwszej książki, a drugiej nie czytałam. Może ktoś pamięta? z góry dziękują za pomoc.
Agnieszka
Sztąpka
Slawistyka i
farmacja. Szukam
ciekawej pracy
Kapuściński pisał o tym w "Imperium"
Bogumiła
G.
Nauczycielka
przedszkolna
To i ja skorzystam z tematu i spytam o dwie książki.Pierwszej akcja dzieje się podczas II wojny światowej, jeśli dobrze pamiętam, na Śląsku Cieszyńskim. Główną bohaterką jest dziewczyna, która z początku wbrew sobie, ale później akceptuje miłość do niemieckiego żołnierza, który pomaga jej i jej rodzinie.
Druga, to powieść dla dorastających panienek. Główna bohaterka przebywa na pensji, gdzie jest najważniejszą postacią, dopóki nie pojawia się inna, młodsza dziewczynka. Najpierw żywi do niej głęboką niechęć i zazdrość, ale kiedy mała zostaje porwana przez Cyganów, wyrusza aby ją uratować.