Łukasz Litwa Business Development
Temat: Stała cena a zakupy energii na TGE
Chciałbym otworzyć dyskusje na temat zakupu energii na TGE. Czy w polskich warunkach bardziej opłacalne jest "strzelanie" i kupno raz na rok po stałej cenie czy też "umiejętne" klikanie na TGE?Stabilny budżet vs. niższa cena, jakie są praktyki w Waszych firmach?
Bartłomiej
K.
Energia elektryczna,
Prawa Majątkowe,
CO2, Operator
Handlowy
Ha... raz jest tak że forwardy są droższe od spotów, drugi raz odwrotnie :)IMO w dużym stopniu Twoja strategia powinna być uzależniona od wielkości, kształtu i zmienności portfela zakupów. Sensownym zwykle jest zakup baseloadu, peaku czy jaki tam masz grafik stały i dokupowanie/odsprzedawanie reszty na spotach.
Ciekawym rozwiązaniem jest również zakup np forwarda z ceną rozliczenia wynikającą z indeksów rynku spot. Masz wtedy gwarancję zakupu po cenie rynkowej.
Poza TGE jest jeszcze kilka innych miejsc do handlu ;)
pozdrawiam,
B.K.Bartłomiej K. edytował(a) ten post dnia 04.02.12 o godzinie 09:11
Piotr C. spekulant
Łukasz Litwa:
Chciałbym otworzyć dyskusje na temat zakupu energii na TGE. Czy w polskich warunkach bardziej opłacalne jest "strzelanie" i kupno raz na rok po stałej cenie czy też "umiejętne" klikanie na TGE?
Stabilny budżet vs. niższa cena, jakie są praktyki w Waszych firmach?
To jest tak samo opłacalne jak na wszystkich innych rynkach. W przyszłości może będzie drożej, może taniej, a może nie będzie większej różnicy.
Tylko jeśli ja nie chcę mieć gwarancji ceny rynkowej?Ja chciałbym mieć niżej niż cena rynkowa:) Istnieją przecież narzędzia umożliwiające zarządzanie ryzykiem. Kupowanie na RDN to loteria taka sama jak fixing stałej ceny.
Pytanie raczej do działu zakupu w firmach dlaczego decydują się na stałą cenę niż na elastyczne oferty...
Bartłomiej K.:
Ha... raz jest tak że forwardy są droższe od spotów, drugi raz odwrotnie :)
IMO w dużym stopniu Twoja strategia powinna być uzależniona od wielkości, kształtu i zmienności portfela zakupów. Sensownym zwykle jest zakup baseloadu, peaku czy jaki tam masz grafik stały i dokupowanie/odsprzedawanie reszty na spotach.
Ciekawym rozwiązaniem jest również zakup np forwarda z ceną rozliczenia wynikającą z indeksów rynku spot. Masz wtedy gwarancję zakupu po cenie rynkowej.
Poza TGE jest jeszcze kilka innych miejsc do handlu ;)
pozdrawiam,
B.K.
Krzysztof
W.
profesjonalne
cięcie kosztów -
zarabiamy dla Ciebie
Łukasz Litwa:Pytanie zresztą raczej naiwne, bo nie wszyscy ze wszystkiego najbardziej lubią loterie, po prostu. Istnieją takie, ważne dla niektórych parametry jak "stabilność", "przewidywalność", "planowanie budżetu", a nawet "zamówienia publiczne".
Kupowanie na RDN to loteria taka sama jak fixing stałej ceny.
Pytanie raczej do działu zakupu w firmach dlaczego decydują się na stałą cenę niż na elastyczne oferty...
Piotr C. spekulant
Łukasz Litwa:
Może chcą znać wszystkie swoje koszty i nie spekulować na czymś co nie jest działalnością podstawową? Przykład opcji walutowych się kłania.
Istnieje planowanie budżetu i stabilność vs. niska cena. Pytanie dlaczego stabilność budżetu wygrywa z niską ceną ? :)Krzysztof W.:
Łukasz Litwa:Pytanie zresztą raczej naiwne, bo nie wszyscy ze wszystkiego najbardziej lubią loterie, po prostu. Istnieją takie, ważne dla niektórych parametry jak "stabilność", "przewidywalność", "planowanie budżetu", a nawet "zamówienia publiczne".
Kupowanie na RDN to loteria taka sama jak fixing stałej ceny.
Na opcjach walutowych się nie znam, wiem nastomiast, że unfix ceny jest zawsze możliwy i nie ma opcji aby firma "przepłacała"BTW. Spekuła do dla mnie stała cena raczej niż zarządzanie ryzykiem....:)
Piotr C.:
Łukasz Litwa:
Może chcą znać wszystkie swoje koszty i nie spekulować na czymś co nie jest działalnością podstawową? Przykład opcji walutowych się kłania.
Krzysztof
W.
profesjonalne
cięcie kosztów -
zarabiamy dla Ciebie
Łukasz Litwa:Sorry, ale kolejne trywialne... potencjalny zysk niewielki, a ryzyko spore, a na dodatek wymagałoby to zajęcia się tematem przez kogoś odpowiedzialnego, kogo trzeba też wynagradzać.
Pytanie dlaczego stabilność budżetu wygrywa z niską ceną ? :)
Piotr C. spekulant
Łukasz Litwa:
Na opcjach walutowych się nie znam, wiem nastomiast, że unfix ceny jest zawsze możliwy i nie ma opcji aby firma "przepłacała"
Szczerze przyznaję, że nie mam pojęcia o czym piszesz.
Czy potencjalny zysk niewielki? Miałbym pewne zastrzeżenia. Różnica w cenie 2 pln na MWh przy zużyciu rocznym powiedzmy 100 Gwh to 200 tysięcy złotych. Czy zgadzasz się ze mna, że enegię elektryczną można było kupić na rok 2012 po cenie różniącej się od siebie o 2 PLN, np. 262 lub 260 ?Czy 200 tysięcy złotych to zysk niewielki? może.. dla mnie nie...
Krzysztof W.:
Łukasz Litwa:Sorry, ale kolejne trywialne... potencjalny zysk niewielki, a ryzyko spore, a na dodatek wymagałoby to zajęcia się tematem przez kogoś odpowiedzialnego, kogo trzeba też wynagradzać.
Pytanie dlaczego stabilność budżetu wygrywa z niską ceną ? :)
o kupowaniu energii w opariu o cenę giełdową na rynku towarowymPiotr C.:
Łukasz Litwa:
Na opcjach walutowych się nie znam, wiem nastomiast, że unfix ceny jest zawsze możliwy i nie ma opcji aby firma "przepłacała"
Szczerze przyznaję, że nie mam pojęcia o czym piszesz.
Krzysztof
W.
profesjonalne
cięcie kosztów -
zarabiamy dla Ciebie
Łukasz Litwa:Zużyj 100 GWh to zmienisz zdanie :) Dla ułatwienia, to mniej więcej roczne zużycie małego powiatu wraz z wszystkimi podległymi gminami... Przy cenie powiedzmy 300 za MWh 2 zł to mniej niż 1%. A słyszałeś może o czymś takim, jak obowiązek bilansowania ?
Czy potencjalny zysk niewielki? Miałbym pewne zastrzeżenia. Różnica w cenie 2 pln na MWh przy zużyciu rocznym powiedzmy 100 Gwh to 200 tysięcy złotych. Czy zgadzasz się ze mna, że enegię elektryczną można było kupić na rok 2012 po cenie różniącej się od siebie o 2 PLN, np. 262 lub 260 ?
Czy 200 tysięcy złotych to zysk niewielki? może.. dla mnie nie...
lub też 2 zakłady produkcyjne. Jeśli 1% to 200 tysięcy złotych, co w przeliczeniu na pracowników to jakies 5 osob dodatkowo do pracy przy linii produkcyjnej przez 12 miesięcy, lub nowe auto dla prezesa:). Kwestia wyboru:)O bilansowanie martwi sie Sprzedawca. Rozumiem, że dla Ciebie takie koszty są nieistotne? W każdym razie rozsądek podpowiada, że zarządzaie ryzykiem przy takich kwotach to raczej obowiązek.
pzdr
> Krzysztof W.:
Łukasz Litwa:Zużyj 100 GWh to zmienisz zdanie :) Dla ułatwienia, to mniej więcej roczne zużycie małego powiatu wraz z wszystkimi podległymi gminami... Przy cenie powiedzmy 300 za MWh 2 zł to mniej niż 1%. A słyszałeś może o czymś takim, jak obowiązek bilansowania ?
Czy potencjalny zysk niewielki? Miałbym pewne zastrzeżenia. Różnica w cenie 2 pln na MWh przy zużyciu rocznym powiedzmy 100 Gwh to 200 tysięcy złotych. Czy zgadzasz się ze mna, że enegię elektryczną można było kupić na rok 2012 po cenie różniącej się od siebie o 2 PLN, np. 262 lub 260 ?
Czy 200 tysięcy złotych to zysk niewielki? może.. dla mnie nie...
Krzysztof
W.
profesjonalne
cięcie kosztów -
zarabiamy dla Ciebie
Łukasz Litwa:Mantra : "zarządzanie ryzykiem" nie jest tożsama z "obowiązkiem prowadzenia działań ryzykownych", zwłaszcza w imię niewielkich procentowo oszczędności. Upajaj się dalej tą kwotą, a ja pozostanę przy stanowisku, że uznanie jakichś działań za celowe zależy od punktu odniesienia.
rozsądek podpowiada, że zarządzaie ryzykiem przy takich kwotach to raczej obowiązek.
A firmy, które mają tej wielkości zużycie energii już dawno zapewniły sobie gwarancję dostaw i stałej ceny, uzyskując znacznie większe oszczędności, niż 1%. Nasz ostatni wynik : prawie 12% przy zaledwie 1,3 GWh (fakt, że łącznie z likwidacją przekroczeń mocy zamówionej, ale nawet bez kompensacji mocy biernej).
Oszczędności 12% w stosunku do czego?A co to jest gwarancja stałej ceny? po co to komu?
Krzysztof W.:
Łukasz Litwa:Mantra : "zarządzanie ryzykiem" nie jest tożsama z "obowiązkiem prowadzenia działań ryzykownych", zwłaszcza w imię niewielkich procentowo oszczędności. Upajaj się dalej tą kwotą, a ja pozostanę przy stanowisku, że uznanie jakichś działań za celowe zależy od punktu odniesienia.
rozsądek podpowiada, że zarządzaie ryzykiem przy takich kwotach to raczej obowiązek.
A firmy, które mają tej wielkości zużycie energii już dawno zapewniły sobie gwarancję dostaw i stałej ceny, uzyskując znacznie większe oszczędności, niż 1%. Nasz ostatni wynik : prawie 12% przy zaledwie 1,3 GWh (fakt, że łącznie z likwidacją przekroczeń mocy zamówionej, ale nawet bez kompensacji mocy biernej).
Krzysztof
W.
profesjonalne
cięcie kosztów -
zarabiamy dla Ciebie
Łukasz Litwa:W stosunku do wartości rachunków za ostatni, analogiczny okres rozliczeniowy, w tym przypadku jednego roku, przy założeniu analogicznego zużycia. To akurat bardzo dobry wynik, zwykle mamy jednocyfrowe (w %).
Oszczędności 12% w stosunku do czego?
A co to jest gwarancja stałej ceny? po co to komu?Po co to komu... odpowiadać na tak zaczepne pytania, formułowane pod z góry założoną odpowiedź.
Nie znam przypadku ale te % w stosunku do poprzedniego roku to zazwyczaj zasługa cen rynkowych. Przeważnie przejście z taryf na wolny rynek. W każdym razie gratuluje jak Klient zadowolony:)