Reklama: Masz stronę WWW i nikt jej nie odwiedza , ZMIEŃ TO

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marcin G. eMarketing

Temat: Czy działania eMarketingowe w firmach farmaceutycznych to...

Chciałem podyskutować na temat tego, jak postrzegane są obecnie działania eMarketingowe w firmach farmaceutycznych?

Powiedzcie, co wy sądzicie oraz co sądzą o nich wasi koledzy lub klienci z firm farmaceutycznych?
Czy sytuacja zmieniła się w odniesieniu do firm, w których ostatnio zaszło dużo zmian (głównie redukcja SR, brak refundacji, etc). Pytam trochę w kontekście mojego posta...

http://e-farmacja.blogspot.com/2012/01/czy-okreslenie-...
1.02.2012, 18:06

Artur Stefanowicz Konsultant i
Szkoleniowiec w
branży
farmaceutycznej,
CREDO

Mnie się wydaje, że akurat producenci leków na całym zamieszaniu skorzystają. Reklama produktów leczniczych jest dalej dopuszczalna. Jedynie na poziomie aptek można mówić o pewnym ograniczeniu, ale też tylko do pierwszych odważnych. Generalnie firmy OTC mogą wykorzystać to zamieszanie i mocniej promować swoje produkty, dzięki czemu ich wizerunek sie wzmocni i silniej przełozy się na wyniki sprzedaży w firmach. Odbędzie się to dlatego, że apteki nie będą korzystac przez pewien czas z "furtki" list cenowych, co spowoduje, że detaliczni odbiorcy rynku farmaceutycznego będą tylko "atakowani" reklamami OTC. W pewnym sensie to powinno się przełożyć na większą skłonność do wzrostu samoleczenia.
1.02.2012, 18:50

Marcin G. eMarketing

Słusznie zauważyłeś - jest różnica między tym co się dzieje na rynku OTC a tym co w Rx... Oczywiście moje pytanie nie zamyka się na żaden rynek. OTC jest dla mnie mniej znany, ale gdybym był za niego odpowiedzialny, to nie spuszczałbym z oka Googla (hasło ZMOT) i Social media...
1.02.2012, 19:29

Grzegorz Rawicz-Mańkowsk
i
Dyrektor Marketingu
i Współpracy z
Partnerami \
Dyrektor ...

Na świecie dzieje się sporo, istatnie trendy pokazują, że firmy farmaceutyczne są na przykład coraz aktywniejsze w zakreise wykorzystywania mediów społecznościowych, przykładami mogą służyć Twitter wykorzystywany przez Astra Zeneca, kanał YouTube Johnson&Johnson czy korporacyjny blog Eli Lilly. Ostatni raport IDC wskazuje "Our research shows increasing interest in [social media analytics solutions], and while adoption until now has been minimal, we expect the adoption curve to begin a healthy turn upward during 2012."
U nas po pierwsze przede wszystkim obecnie wszystko podporządkowane jest sprawom bieżącym, a więc nowej umowie refundacyjnej, a po drugie jeśli coś się dzieje w zakresie eMarketingu to sa to raczej proste działania, choć pojawiają się pewne światełka w tunelu, może juz niedługo...
1.02.2012, 22:10

Wyślij zaproszenie do