Łukasz
Mik
Technik-informatyk,
grafik, webmaster,
fotograf,
dziennik...
Temat: Grafika po za divem - jak?
Witam,potrzebuję pomocy merytorycznej. Otóż robię projekt, który jest dość niestandardowy dla mnie. Strona jest diabelsko prosta, ale jedna belka doprowadza mnie do szału, bo kompletnie nie mam pomysłu jak to wykonać.
Otóż mam stronę w jednym pudełku i nie widziałem zbytnio sensu żeby robić ją inaczej, no i tu jest problem - jak teraz do tego wszystkiego dorzucić pasek który jest na screenie. Jego kontynuacja w środku strony jest częścią nagłówka, zaś to wszystko co za pudełkiem jest w formie 1px szerokiego backgroundu do powtarzania. Kompletnie nie mam pomysłu jak to tam teraz wrzucić. żeby też tak wystawało, no i nie rozjeżdżało się przy zoomie strony czy innych rozdzielczościach :)
Ktoś ma jakiś pomysł?
screen: http://imageshack.us/photo/my-images/51/lookzl.jpg/
Mi póki co przyszło tylko wstawienie kolejnego diva między nagłówkiem, a contentem, który byłby szerszy niż box centralny.Łukasz Mik edytował(a) ten post dnia 01.02.12 o godzinie 15:55
Andrzej
Błaszczyk
Programowanie,
e-marketing,
e-commerce
tło dla body? z repeat-x? pasek 1px z białym tłem od góry + czerwonym paskiem
Łukasz
Mik
Technik-informatyk,
grafik, webmaster,
fotograf,
dziennik...
też nad tym myślałem, ale to ma się powtarzać tylko i wyłącznie do połowy, a nie po całości
Piotr
Skarżyński
WebDeveloper /
WebDesigner
<div style="position:absolute; top:Xpx; right:50%; height:Ypx; width:100%; background:Z; z-index:-1"></div>podstaw wartości za X, Y, Z i wstaw to poza głównym div, o to chodziło?
Marek
Borecki
Programista -
frontend
zrób obrazek o szekości jakieś 2000px. W lewej połowie tego obraz daj pasek, reszte zostawa przeźroczystą. Podaj jako tło body na odpowiedniej wysokości.Wiem że obrazek w połowie przeźroczysty nie jest bardzo PRO, ale to jest rozwiązanie szybkie i działające, a nie powinno generować dużego narzutu na transfer.
Jako alternatywę widzę tylko aby pasek umieścić w innym elemencie o z-index < od strony i pozycjonowanie go za pomocą JSa
Rafał
Korszuń
validation architect
@ Intel
z css3 da się bez pozycjonowania absolutnego:
background-size: 200px 50px
Ale lista przeglądarek wspierających jest raczej krótka.
Michał
Wachowski
Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski
Tło, obrazki na 2000 pikseli.. Bez przesady, ludzie.CSS
body { font: medium/1.75em sans-serif; background: #eee; }
div { margin: 10em; padding: 5em 1em; background: #fff; }
h1, h2 { width: 100px; margin-left: -3000em; padding: 0.25em 1em 0.25em 3000em; color: #fff; background: #000; }
HTML
<body>
<div>
<h1>Ejdz uan</h1>
<p>Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam.</p>
<h2>Ejdz tu</h2>
<p>Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam.</p>
</div>
</body>
Koniec.
Cały trik - margin-left na -3000, i równoważący to padding-leftMichał Wachowski edytował(a) ten post dnia 01.02.12 o godzinie 17:31
Łukasz
Mik
Technik-informatyk,
grafik, webmaster,
fotograf,
dziennik...
Dzięki wszystkim.To się będzie trzymać kupy na wszystkich rozdzielczościach?Łukasz Mik edytował(a) ten post dnia 01.02.12 o godzinie 19:27
Anita
S.
właściciel,
Sadurska.com
Trudno powiedzieć, bo nie wiem jaką ma rozdzielczość ta kupa:)Łukasz Mik:
Dzięki wszystkim.
To się będzie trzymać na wszystkich rozdzielczościach kupy?
Łukasz
Mik
Technik-informatyk,
grafik, webmaster,
fotograf,
dziennik...
Ha ha ha :P No dobra, przysypiam :PNie mogę sobie zbytnio poradzić z Waszymi podpowiedziami ;)
Andrzej T. jak to się nie da?!
podziwiam kolegów że zrozumieli o co chodziło w pierwszym poście Łukaszowi...ja przeczytałem 3 razy obejrzałem rozmyty obrazek i nie wiem dalej...
Łukasz
Mik
Technik-informatyk,
grafik, webmaster,
fotograf,
dziennik...
Nie znam slangu, a mówienie tym co wpisuję wydało mi się trochę nie teges ;)Tak czy siak skorzystałem z porady Piotrka - najprostsza i działa świetnie. Dziękuję!
Reszcie również w pas się kłaniam, między innymi za zrozumienie 1 postu hehe :DŁukasz Mik edytował(a) ten post dnia 01.02.12 o godzinie 19:42
Łukasz
Mik
Technik-informatyk,
grafik, webmaster,
fotograf,
dziennik...
Jeszcze szybkie pytanko: nie da się uniknąć tego, że przy zoomowaniu strony w przeglądarkach (ctrl+plus) widać, że to nie jeden spójny elementy, a jeden na drugim? Niby pozostają w tej samej pozycji, ale co większe powiększenie to w różnych miejscach wyłazi jakiś piksel gdzie nie powinien, i to po całej długości. W standardowy zoomie - zerowym nie widać nic.
Michał
Wachowski
Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski
Wybrałeś takie rozwiązanie, gdzie będzie czasami coś nieteges.
Tobiasz Glazar Front-End Developer
Można jeszcze tak, ale działa dopiero od IE8 w górę:http://css-tricks.com/full-browser-width-bars/