Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Bartosz Byczek programista, tajne

Temat: No Cooperation

Witam kolegów.

Temat co prawda nie jest bezpośrednio związany z bazami, aczkolwiek nie tak dawno dostałem propozycję pracy DBA, gdzie widnieje bardzo niepokojący zapis:

for a period of 12 months after termination either directly or indirectly on behalf of any other person, firm corporation or other organization provide any services or advice normally offered by XXX or introduce any competitor or solicit or seek to supply competitive services to any person who is or has been a customer of XXX and with whom the employee had direct contact during the period of two years prior to termination.

Moje pytanie jest takie czy to zakazuje mi wykonywania zawodu Programisty/DBA po zerwaniu kontraktu ? czy mówi tylko że nie mogę pracować dla klientów tej firmy (dodam że to software development house + consulting)

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
Bartosz Byczek
27.01.2012, 19:38

Łukasz Schabek "I have a plan so
cunning, you could
put a tail on it
and...

Cześć,

Jesteś na działalności? Czy jakieś inne punkty odnoszą się do tego zapisu? IMHO najlepiej zasięgnąć opinii prawnika.

Z tego co się orientuję, takie zapisy są niezgodne z polskim prawem pracy.
27.01.2012, 21:44

Ireneusz Ptak lemonfield.pl

Na moj gust mowi tylko o klientach firmy i to tych, z ktorymi miales bezposredni kontakt przez 2 ostatnie lata obowiazywania umowy.

W polskim prawie, pomimo swobody zawierania umow, zapisy takie (nie przewidujace odszkodowania za taki zakaz) sa uchylane przez sady jako niezgodne z zasadami wspolzycia spolecznego.
27.01.2012, 22:10

Bartosz Byczek programista, tajne

Akurat podlega to pod prawo Wielkiej Brytanii, aczkolwiek nie jestem pewien czy nie panuje tam jakieś ogólne prawo UE. Z tego co udało mi się ustalić to tam chyba też są niezgodne stąd mam przekonanie że zapis jest co najmniej niepokojący (o ile rozumiem go dobrze).
Łukasz Schabek:
Cześć,

Jesteś na działalności? Czy jakieś inne punkty odnoszą się do tego zapisu? IMHO najlepiej zasięgnąć opinii prawnika.

Z tego co się orientuję, takie zapisy są niezgodne z polskim prawem pracy.

Nie jestem na działalności.
Ireneusz Ptak:

Jeśli twoja interpretacja jest słuszna to zapis nie jest chyba niezgodny z prawem i jest do przyjęcia.
27.01.2012, 23:39

Wyślij zaproszenie do