Tomasz K. GIS, Leśnictwo
Temat: analiza przestrzenna - odległość punktu w lesie od drogi...
WitamBardzo proszę o pomoc w zrobieniu pewnej analizy.
Chodzi o to że jest zapis mówiący że z każdego miejsca w lesie musi być max 750 m do jakiejś drogi przeciwpożarowej która w tym lesie jest zlokalizowana.
Dróg tych u nas w lesie jest sporo:)
Jak zrobić analizę która pokazałaby że powyższy warunek jest spełniony dla kazdego miesca w lesie?
Mam do dyspozycji warstwy shp: dróg ppoż, wydzieleń leśnych i dużo dużo innych:)
Fragment mapy z drogami w kompleksie leśnym wygląda tak;

/
Z góry dzięki za pomocTomasz K. edytował(a) ten post dnia 26.01.12 o godzinie 08:12
Irek
Guty
specjalista ds.
katastru
może wystarczy zrobić bufor wokół każdej drogi...jeżeli "zakryją" całyy las - to OK :)
pzdr
Tomasz K. GIS, Leśnictwo
To była moja pierwsza myśl.Zrobiłem ten bufor ale strasznie jest to nieprzejrzyste.
Dlatego szukam innego rowiazania
Jarosław
Sadowski
mgr inż. ochrony
środowiska,
specjalista GIS,
national Na...
Zacząłbym od tyłu, czyli zgodnie z podpowiedzią Pana Irka. Wtedy będziesz wiedział, dla których powierzchni warunek nie jest spełniony. Zrobisz z nich (miejsc niepokrytych buforem) warstwę powierzchni dla których warunek nie jest spełniony, a potem jakimś algorytmem/narzędziem (w ostateczności ręcznie) wyrysujesz linie w poligonie który powstał.
Piotr
Wiedźmiński
inż. środowiska z
wykształcenia,
gisowiec z
zamiłowania ;)
nie mogę podejrzeć załaczonego obazu, więc sugeruję na oślep ;). miałem podobne zadanie i zrobiłem je tak [w Arc]. najpierw bufor 750m od dróg. zakładam, że kazda droga jest osobnym obiektem i ze powstały Ci nakładające się poligony buforów, które nieciekawie wyglądają. ja eliminuje to na 2 sposoby. albo łacze w jeden obiekt wszysko z warstwy dróg i od niej bufor albo łącze poligony buforów w jeden obiekt. mozesz ustalić transparent dla warstwy buforu, zeby było lepiej widac ew. mozesz wyciąć z powstałej warstwy buforu warstwę wydzeleń leśnych i mając te miejsca niespełniające warunku w osobnej warstwie można ją uwypuklić. to powinno spowodowac większa przejrzystość. jeśli rozwiązanie zbyt trywialne to wybacz ;).
Tomasz K. GIS, Leśnictwo
Jest dokładnie tak jak piszesz Piotrek.Każda droga jest osobnym obiektem i bufory nakładają się na siebie.
Mam to zrobione tak jak opisujesz. Jest to jakieś wyjście.
Ciekaw jestem cz można to tez zrobić w inny sposób?
Paweł
Gajewski
Doktorant, UMCS,
GISman, lubi to co
robi.
Witam, w ArcGIS jest opcja łączenia buforów w jeden przy ich generowaniu. Drugą opcją jest zastosowanie narzędzia Spatial Analyst, a w nim "Distance"--->"Euclidean Distance"Będziesz miał powierzchnię ciągłą, dla której dużo łatwiej ustawić będzie reprezentacje, i wyniki są dokładniejsze "wewnątrz" bufora.
Pozdrawiam.
Przemysław
S.
Geoinformacja,
INSPIRE, liczenie
bobrów, zawracanie
rzeki...
można też bufor i potem różnice przestrzenną z lasem i powinny powstać "dziury"
Tomasz K. GIS, Leśnictwo
Dzięki za pomoc.Coś tam się z tego urodziło:D
Krzysztof Lemańczyk GIS & ArcGIS