Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marek Baran Student,
Politechnika
Wrocławska

Temat: Wartość programu.

Jako że to mój pierwszy projekt na zlecenie i w zasadzie nie znam rynku, prosilbym o wycene tego programu, gdyz nie wiem ile wziąć za wykonanie. Krótko o programie. Słuzy do rejestracji klientów w pewnym lokalu uslugowym. Wykorzystałem baze danych HSQLDB. Pracownik lokalu wpisuje dane klienta w dosc szczegolowym formularzu (imie, nazwisko, pesel, nr dowodu, adres itd), te dane trafiaja do lokalnej bazy danych na dysku twardym. Moim zdaniem program jest mocno dopracowany, gdyz jest mozliwosc obejrzenia calej bazy danych w osobnym okienku, szczegolowego przefiltrowania jej, edycji rekordow. Dodatkowym usprawnieniem sa automatyczne podpowiedzi przy wpisywaniu w formularz, tzn jezeli juz jakiegos klienta mamy w bazie, to wpisujac pierwsze cyfry jego peselu, nru dowodu lub litery nazwiska w okienku pod JTextFieldem pojawiaja sie podpowiedzi - po kliknieciu uzupelnienie pozostalych pol. Kazdy klient musi otrzymac cos w stylu biletu ze swoimi danymi, dlatego po kliknieciu odpowiedniego przycisku nastepuje drukowanie na drukarce paragonowej. Ile mógłbym wynegocjować?

Pozdrawiam.Marek Baran edytował(a) ten post dnia 25.01.12 o godzinie 21:17
25.01.2012, 21:17

Ilość godzin spędzonych nad projektem * stawka za godzinę

Ew. 10% wartości samochodu jakim jeździ klient.
25.01.2012, 21:32

Łukasz K. Artysta Programista

100 zl
25.01.2012, 21:35

Marek Baran Student,
Politechnika
Wrocławska

Niestety, nie notowalem ilosci spedzonych godzin. Wydaje mi sie to troche niewspolmierne, gdyz doswiadczonemu programiscie pewnie zajeloby to duzo mniej.

Czy 600zl to sprawiedliwa propozycja? Prosze ocenic z wlasnego punktu widzenia :)Marek Baran edytował(a) ten post dnia 25.01.12 o godzinie 21:40
25.01.2012, 21:39

Marek Baran Student,
Politechnika
Wrocławska

Łukasz K.:
100 zl
naprawde 100zl? przy stawce zalozmy 20zl/h, zajeloby to Panu 5 godzin? Mi to zajelo okolo 10 razy wiecej, gdyby zsumowac caly czas temu poswiecony (a nawet wiecej). Z tym ze ja jestem studentem drugiego roku informatyki, praktycznie wszystkiego musialem sie uczyc (obsluga bazy danych itp.), ale i tak zal mi go oddawac za 100zl :)
25.01.2012, 21:46

Jakub Wojt Projektant systemów
IT, Team Leader,
Programista .NET C#

Marek Baran:
Jako że to mój pierwszy projekt na zlecenie i w zasadzie nie znam rynku, prosilbym o wycene tego programu

Na ile wyceniasz 'wycenę programu' ? ;)Jakub Wojt edytował(a) ten post dnia 25.01.12 o godzinie 22:14
25.01.2012, 22:14

Marek Baran:
Łukasz K.:
100 zl
naprawde 100zl? przy stawce zalozmy 20zl/h, zajeloby to Panu 5 godzin? Mi to zajelo okolo 10 razy wiecej, gdyby zsumowac caly czas temu poswiecony (a nawet wiecej). Z tym ze ja jestem studentem drugiego roku informatyki, praktycznie wszystkiego musialem sie uczyc (obsluga bazy danych itp.), ale i tak zal mi go oddawac za 100zl :)

zartowalem ;)

za godzine sie nie wycenia, tylko za technologie, narzedzie, przydatnisc... jako, ze jestrs studentem, to nie przesadzaj z cena, ale ciezko cokolwiek powiedziec, bez obejrzenia programu... biorac pod uwage liczbe godzin, to wyszloby Ci jakies 1000-1500 zl (juz nie licz sobie mniej za te godzine niz za godzine korepetycji)

// 600 zl to na pewno nie bedzie nic zlegoŁukasz K. edytował(a) ten post dnia 25.01.12 o godzinie 22:23
25.01.2012, 22:20

Marek Baran Student,
Politechnika
Wrocławska

Jakub Wojt:
Marek Baran:
Jako że to mój pierwszy projekt na zlecenie i w zasadzie nie znam rynku, prosilbym o wycene tego programu

Na ile wyceniasz 'wycenę programu' ? ;)

Ciezko powiedziec. Mam gdzies na dysku pewnego screena z re-captchy, gdzie bylo do wpisania slowo 'bols'. Ze wzgledu na unikatowosc, wartosc kolekcjonerska tego obrazka mysle ze oscyluje w granicach 100zl, moge Ci go zaproponowac :)

Łukasz Kapruć, dzięki serdeczne, rozjaśniłeś mi juz troche, jakie mniej wiecej ceny kszaltuja sie za takie programy. Mysle ze sprobuje sie potargowac o 1000zl.
25.01.2012, 22:37

Marek Baran:

Łukasz Kapruć, dzięki serdeczne, rozjaśniłeś mi juz troche, jakie mniej wiecej ceny kszaltuja sie za takie programy. Mysle ze sprobuje sie potargowac o 1000zl.

Tylko tak jak mówię - bez obejrzenia programu, to strzelam, mnożąc liczbę godzin * 20. Pamiętaj, że lepiej wziąć kilka razy po nieco mniej niż zrazić do siebie kogoś za dużą kwotą ;) Ale to wszystko teraz co mówię, to wróżenie z fusów jeśli chodzi o ten konkretny przypadek.
25.01.2012, 22:44

Jakub Wojt Projektant systemów
IT, Team Leader,
Programista .NET C#

Na ile wyceniasz 'wycenę programu' ? ;)

Ciezko powiedziec. Mam gdzies na dysku pewnego screena z re-captchy, gdzie bylo do wpisania slowo 'bols'.

Wolałbym 'inglipa' w originale.
Ale tak na serio - 'na ile skasować swojego klienta' to jeden z 'milenijnych problemów biznesu' i nie liczyłbym na to, że ktoś poda 'za darmo' dobrą odwiedź...

No chyba, że zależy ci na złej :)Jakub Wojt edytował(a) ten post dnia 26.01.12 o godzinie 22:19
26.01.2012, 22:19

Jarek Żeliński Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...

pierwszą rzeczą jaka powinieneś zrobić na wolnym rynku to poznać stawki innych, zrozumieć je i dowiedzieć się za ile ktoś inny zrobiłby "coś takiego", dla "ułatwienia" liczy się ile to jest warte dla kupującego, dobremu programiście wyjdzie efektywnie 200/godzina innemu 20/godzina, stają do negocjacji bez powyższej wiedzy narażasz się na ośmieszenie, pamięta że ośmiesza tak samo stawka za wysoko jak i za niska...

na koniec: nie znamy wymagań zleceniodawcy bez tego ja nie potrafię niczego wycenić
26.01.2012, 22:45

Wyślij zaproszenie do