Darek Z. --
Temat: Wartość programu.
Ilość godzin spędzonych nad projektem * stawka za godzinęEw. 10% wartości samochodu jakim jeździ klient.
Łukasz K. Artysta Programista
100 zl
Jakub
Wojt
Projektant systemów
IT, Team Leader,
Programista .NET C#
Marek Baran:
Jako że to mój pierwszy projekt na zlecenie i w zasadzie nie znam rynku, prosilbym o wycene tego programu
Na ile wyceniasz 'wycenę programu' ? ;)Jakub Wojt edytował(a) ten post dnia 25.01.12 o godzinie 22:14
Marek Baran:
Łukasz K.:naprawde 100zl? przy stawce zalozmy 20zl/h, zajeloby to Panu 5 godzin? Mi to zajelo okolo 10 razy wiecej, gdyby zsumowac caly czas temu poswiecony (a nawet wiecej). Z tym ze ja jestem studentem drugiego roku informatyki, praktycznie wszystkiego musialem sie uczyc (obsluga bazy danych itp.), ale i tak zal mi go oddawac za 100zl :)
100 zl
zartowalem ;)
za godzine sie nie wycenia, tylko za technologie, narzedzie, przydatnisc... jako, ze jestrs studentem, to nie przesadzaj z cena, ale ciezko cokolwiek powiedziec, bez obejrzenia programu... biorac pod uwage liczbe godzin, to wyszloby Ci jakies 1000-1500 zl (juz nie licz sobie mniej za te godzine niz za godzine korepetycji)
// 600 zl to na pewno nie bedzie nic zlegoŁukasz K. edytował(a) ten post dnia 25.01.12 o godzinie 22:23
Marek Baran:
Łukasz Kapruć, dzięki serdeczne, rozjaśniłeś mi juz troche, jakie mniej wiecej ceny kszaltuja sie za takie programy. Mysle ze sprobuje sie potargowac o 1000zl.
Tylko tak jak mówię - bez obejrzenia programu, to strzelam, mnożąc liczbę godzin * 20. Pamiętaj, że lepiej wziąć kilka razy po nieco mniej niż zrazić do siebie kogoś za dużą kwotą ;) Ale to wszystko teraz co mówię, to wróżenie z fusów jeśli chodzi o ten konkretny przypadek.
Jakub
Wojt
Projektant systemów
IT, Team Leader,
Programista .NET C#
Jako że to mój pierwszy projekt na zlecenie i w zasadzie nie znam rynku, prosilbym o wycene tego programu
Na ile wyceniasz 'wycenę programu' ? ;)
Ciezko powiedziec. Mam gdzies na dysku pewnego screena z re-captchy, gdzie bylo do wpisania slowo 'bols'.
Wolałbym 'inglipa' w originale.
Ale tak na serio - 'na ile skasować swojego klienta' to jeden z 'milenijnych problemów biznesu' i nie liczyłbym na to, że ktoś poda 'za darmo' dobrą odwiedź...
No chyba, że zależy ci na złej :)Jakub Wojt edytował(a) ten post dnia 26.01.12 o godzinie 22:19
Jarek
Żeliński
Analityk biznesowy,
systemowy,
projektant aplikacji
(i fo...
pierwszą rzeczą jaka powinieneś zrobić na wolnym rynku to poznać stawki innych, zrozumieć je i dowiedzieć się za ile ktoś inny zrobiłby "coś takiego", dla "ułatwienia" liczy się ile to jest warte dla kupującego, dobremu programiście wyjdzie efektywnie 200/godzina innemu 20/godzina, stają do negocjacji bez powyższej wiedzy narażasz się na ośmieszenie, pamięta że ośmiesza tak samo stawka za wysoko jak i za niska...na koniec: nie znamy wymagań zleceniodawcy bez tego ja nie potrafię niczego wycenić