Piotr
Wiedźmiński
inż. środowiska z
wykształcenia,
gisowiec z
zamiłowania ;)
Temat: qgis - rysowanie precyzyjne?
witam,czy jest możliwość rysowania lini w qgis precyzyjnie? tzn. prostopadle/równolegle do wskazanych obiektów lub o zadaną odległość - tak jak w przypadku ArcGIS?
Michał
Mackiewicz
konsultant GIS,
Stowarzyszenie DOGMA
Owszem - służy do tego wtyczka CadTools.Możliwości (ilustrowane filmami) na http://www.catais.org/qgis/cadtools/
Piotr
Wiedźmiński
inż. środowiska z
wykształcenia,
gisowiec z
zamiłowania ;)
wielkie dzięki, o to własnie mi chodziło :). nie jest to co prawda tak proste jak w Arc, ale jest :).
Piotr
Wiedźmiński
inż. środowiska z
wykształcenia,
gisowiec z
zamiłowania ;)
brakuje mi jeszcze w Qgis narzędzia, które umożłiwia rysowanie lini o zadanej długości [w Arc'u ctrl+L i bez problemu ;)]. znalazłem wtyczkę Improved polygon capturing, która teoretycznie jest dla warstw polygon, ale w warstwie liniowej też jest aktywna. niestety zakońćzenie rysowania lini przy pomocy tej wtyczkki kończy sie fiaskiem i wywaleniem błedu Pythona.prosze o pomoc...:)
Roman
Kaczmarek
Student, Uniwersytet
Przyrodniczy w
Poznaniu
Witam.Dołączam się do ostatniego pytania: czy jest możliwośc w QGisie rysowania linii o podanej długości
Konrad Czwarkiel GIS
Możesz to zrobić za pomocą wtyczki "Improved Polygon Capturing"Edycja:
Faktycznie, nie doczytałem. U mnie działa z poligonami i liniami. Pracuje na wersji qgis 1.7.3. wersja wtyczki 1.0.1Konrad Czwarkiel edytował(a) ten post dnia 22.02.12 o godzinie 21:07
Piotr
Wiedźmiński
inż. środowiska z
wykształcenia,
gisowiec z
zamiłowania ;)