Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Grzegorz Hyliński Starszy Specjalista
ds. Finansów

Temat: Po co nam Excel w firmie?

Excel ma niewątpliwie wiele zalet i mnóstwo narzędzi (co roku dodają nowe).
Niestety jest mało bezpieczny, pliki są bardzo duże i otwierają się wolno!
Na dodatek dziś każdy się chwali że zna Excela a praktyka pokazuje że wiele osób po prostu bajeruje i pisze jakieś abstrakcyjne formuły jak wzory z Fizyki! Co wy na to?
Czy macie odwagę się wypowiedzieć na tym forum?
25.01.2012, 08:56

Michał Kozarewski Analityk finansowy

Po to żeby używać jako kalkulatora i notatnika. Sam często z niego korzystam
25.01.2012, 09:17

Michał Kozarewski:
Po to żeby używać jako kalkulatora i notatnika. Sam często z niego korzystam

Michale to pewnie liczysz ile masz liter w nazwisku! :))) Ja wolę stosować Excela w pracy bo żaden program księgowy nie daje mi takiej swobody działania. Jest poza tym prosty jak konstrukcja cepa. Wiem czasami można zbłądzić np. jak się chce napisać wyraz "Adelajda" to nie wiadomo jakim kolorem, jak ktoś potrafi to wszystko sobie skomplikuje.
25.01.2012, 09:36

Lidia S. Konsultant, Head
Hunter, AG TEST HR

Dla mnie Excel jest o wiele bardziej efektywny, jeśli chodzi np. o tworzenie tabel, niż WORD. Wszelkie zestawienia, rankingi, podsumowania, tworzę w Excelu. Dzięki temu mogę później je wykorzystywać na różne sposoby, przesyłać wyniki mojej pracy dalej, czy to współpracownikom, czy klientom. I wszystko jest jasno, czytelnie i czarno na białym. A do tego np tabele tworzy się bardziej intuicyjnie, jest więcej możliwości i łatwiej formatować, niż w WORDzie (gdzie lubią się "rozjeżdżać". Korzystam z najprostszych funkcji, rzadko tworzę skomplikowane formuły, nie znam się na makrach, czasem wygeneruję jakąś tabelę przestawną, ale jestem bardzo zadowolona i nie wyobrażam sobie pracy bez Excela (no ok, wyobrażam sobie, ale jest to bardzo trudne).

I oczywiście używam Excela jako kalkulatora i notatnika :))) Jest w tym niezastąpiony!
25.01.2012, 10:41

Jestem na emeryturze, mam za sobą ładnych parę lat pracy w tym kilkanaście lat doświadczeń z Excelem. Jednoznacznie stwierdzam, że nie wyobrażam sobie pracy w biurze bez tego programu. Ale jak to w życiu bywa lepiej jest kupić za niemałe pieniądze gotowy program niż samemu coś się nauczyć i coś zrobić.
Niestety w wielu firmach komputer służy jako nowoczesna maszyna do pisania i fajny nowoczesny „telewizor” – można poczytać, pooglądać, nie ma się ograniczenia kanałów i wszystko praktycznie za darmo. A Excel – a po co uczyć się tego? - by tworzyć jakieś tam tabelki?
Pozdrawiam wszystkich excelowiczów.
25.01.2012, 23:15

W mojej firmie używa się Excela do prowadzenia analiz finansowych, ale wiem że można go zaprogramować w taki sposób aby spełniał inne funkcje np.: tworzyć raporty na potrzeby kontrolingu, optymalizować zarządzanie produkcją lub logistyką. Może liczyć stany magazynowe, rozchodowanie towarów w magazynach i działach handlowych.
My mamy stworzony model, który można bardzo prosto rozbudować. To się nam bardzo opłaca w porównaniu zastosowaniem gotowych programów na licencji.
26.01.2012, 11:50

Jarosław P. IT, JBG-2 Sp. z o.o.

Grzegorz Miodosławski:
>[...]
Może liczyć stany magazynowe, rozchodowanie towarów w magazynach i działach handlowych.
Taka moja uwaga: z tym to sobie powinien radzić każdy normalny program magazynowy a Excela lepiej stosować do tego, do czego został zaprojektowany.
26.01.2012, 23:45

Jarku, być może wszyscy menedżerowie, księgowi, magazynierzy, kierownicy produkcji powinni znać programy magazynowe by efektywnie zarządzać firmą. Nie zmienia to jednak faktu że rynek cały czas się rozwija i programy te powinny być skalowalne i umożliwiać rozbudowę o dodatkowe funkcje gdy pojawią się nowe potrzeby firmy.
Napisałeś że Excel nadaje się do czegoś innego. Czy to znaczy że jak młotek służy do wbijania gwoździ to nie da się nim łatwo rozłupać orzechów :). Wiem lepiej trzymać się ścieżki którą już ktoś wytyczył, w ten sposób ciężko zdobyć przewagę konkurencyjną.
Ok. zamiast Excela może być 5 lub więcej programów do zarządzania, martwi mnie tylko czas potrzebny na ich ewentualną przebudowę i szkolenie pracowników do obsługi. Nie daj boże aby pochodziły od różnych producentów. W Excelu można szybko wprowadzić zmiany, ba zanim się je wprowadzi można zrobić symulację ekonomiczną takiego a działania.
27.01.2012, 15:04

Anna K. główna księgowa

Grzegorz Hyliński:
Excel ma niewątpliwie wiele zalet i mnóstwo narzędzi (co roku dodają nowe).
Niestety jest mało bezpieczny, pliki są bardzo duże i otwierają się wolno!
Na dodatek dziś każdy się chwali że zna Excela a praktyka pokazuje że wiele osób po prostu bajeruje i pisze jakieś abstrakcyjne formuły jak wzory z Fizyki! (...)

takie jak ta?;)
=JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO(WARTOŚĆ(ZŁĄCZ.TEKSTY(K$1;$A28));Controlling!$I:$Y;17;0);"")
(pierwsza z brzegu skopiowana; ale czy ja bajeruję? hehe)

Nie wyobrażam sobie pracy bez excela. Łyknie dane z kazdego mniej elastycznego programu, pozwoli je obrobić i uzyskać oczekiwany efekt. Ułatwia pracę - wystarczy raz stworzyć stosowny arkusz (lub kupkę arkuszy), a potem co miesiąc nakarmić danymi metodą kopiuj/wklej i to, nad czym inni biedzą się godzinami, uzyskać w 5 minut.

Excel wyłacznie jako kalkulator? Też można. W końcu są też i tacy, co robią tabelkę, wypełniają danymi, a sumówki liczą na kalkulatorze (miałam taką gwiazdę kiedyś w dziale, niestety).Anna K. edytował(a) ten post dnia 27.01.12 o godzinie 16:27
27.01.2012, 16:27

Bogdan Gilarski www.excelperfect.pl
Perfect And
Practical

Jarosław P.:
>a Excela lepiej stosować do tego, do czego
został zaprojektowany.

A do czego został zprojektowany?
27.01.2012, 18:55

Kamil D. Asystent
projektanta/SOFTPROJ
ECT

Bogdan Gilarski:
A do czego został zprojektowany?
Do pracy :)
Ja w nim liczę różnego typu konstrukcje budowlane i mam taką notatkę obliczeniową że mucha nie siada. I przede wszystkim własny arkusz daje KONTROLE nad tym co program robi, jak liczy i co z czego wynika. W gotowcu musimy się zdać na autorów, że gdzieś nie walnęli babola. No i excel kosztuje grosze w porównaniu do innych branżowych aplikacji.
27.01.2012, 22:33

Jarosław P. IT, JBG-2 Sp. z o.o.

Grzegorz Miodosławski:
[....]
Nie daj boże aby pochodziły od różnych producentów. W Excelu można szybko wprowadzić zmiany, ba zanim się je wprowadzi można zrobić symulację ekonomiczną takiego a działania.
No trochę źle zrozumiałem poprzednią Twoją wypowiedź Zapewne to z powodu wczesnej (jak na IT) / późnej (jak dla "zwykłych" ludzi) pory ;)

Chciałem tylko napisać, że Excel nie powinien być traktowany jako zastępnik - określiłbym w skrócie, może tak nie za bardzo po polsku - tzw. "backendu". Za to jako narzędzie do raportowania, analiz to Excel jak najbardziej się nadaje i - tutaj masz racje - jest wygodny i elastyczny, bo np. nie musimy (w dużym uproszczeniu) od nowa szkolić użytkowników przy każdej zmianie systemów, z których pochodzą dane do analiz.
27.01.2012, 22:45

Jarku, myślę że każdy ma swój ulubiony program ;) Moim jest akurat Excel, jak się podchodzi do czegoś z pełnym zaangażowaniem to można podobno wszystko. Jak mawiał klasyk... szczęście jest inną formą zamiaru ;)
6.02.2012, 13:41

Wyślij zaproszenie do