Grzegorz
Hyliński
Starszy Specjalista
ds. Finansów
Temat: Po co nam Excel w firmie?
Excel ma niewątpliwie wiele zalet i mnóstwo narzędzi (co roku dodają nowe).Niestety jest mało bezpieczny, pliki są bardzo duże i otwierają się wolno!
Na dodatek dziś każdy się chwali że zna Excela a praktyka pokazuje że wiele osób po prostu bajeruje i pisze jakieś abstrakcyjne formuły jak wzory z Fizyki! Co wy na to?
Czy macie odwagę się wypowiedzieć na tym forum?
Michał Kozarewski Analityk finansowy
Po to żeby używać jako kalkulatora i notatnika. Sam często z niego korzystam
Lidia
S.
Konsultant, Head
Hunter, AG TEST HR
Dla mnie Excel jest o wiele bardziej efektywny, jeśli chodzi np. o tworzenie tabel, niż WORD. Wszelkie zestawienia, rankingi, podsumowania, tworzę w Excelu. Dzięki temu mogę później je wykorzystywać na różne sposoby, przesyłać wyniki mojej pracy dalej, czy to współpracownikom, czy klientom. I wszystko jest jasno, czytelnie i czarno na białym. A do tego np tabele tworzy się bardziej intuicyjnie, jest więcej możliwości i łatwiej formatować, niż w WORDzie (gdzie lubią się "rozjeżdżać". Korzystam z najprostszych funkcji, rzadko tworzę skomplikowane formuły, nie znam się na makrach, czasem wygeneruję jakąś tabelę przestawną, ale jestem bardzo zadowolona i nie wyobrażam sobie pracy bez Excela (no ok, wyobrażam sobie, ale jest to bardzo trudne).I oczywiście używam Excela jako kalkulatora i notatnika :))) Jest w tym niezastąpiony!
Zdzisław Sołtys Emeryt
Jestem na emeryturze, mam za sobą ładnych parę lat pracy w tym kilkanaście lat doświadczeń z Excelem. Jednoznacznie stwierdzam, że nie wyobrażam sobie pracy w biurze bez tego programu. Ale jak to w życiu bywa lepiej jest kupić za niemałe pieniądze gotowy program niż samemu coś się nauczyć i coś zrobić.Niestety w wielu firmach komputer służy jako nowoczesna maszyna do pisania i fajny nowoczesny „telewizor” – można poczytać, pooglądać, nie ma się ograniczenia kanałów i wszystko praktycznie za darmo. A Excel – a po co uczyć się tego? - by tworzyć jakieś tam tabelki?
Pozdrawiam wszystkich excelowiczów.
Jarosław P. IT, JBG-2 Sp. z o.o.
Grzegorz Miodosławski:>[...]
Może liczyć stany magazynowe, rozchodowanie towarów w magazynach i działach handlowych.Taka moja uwaga: z tym to sobie powinien radzić każdy normalny program magazynowy a Excela lepiej stosować do tego, do czego został zaprojektowany.
Anna K. główna księgowa
Grzegorz Hyliński:
Excel ma niewątpliwie wiele zalet i mnóstwo narzędzi (co roku dodają nowe).
Niestety jest mało bezpieczny, pliki są bardzo duże i otwierają się wolno!
Na dodatek dziś każdy się chwali że zna Excela a praktyka pokazuje że wiele osób po prostu bajeruje i pisze jakieś abstrakcyjne formuły jak wzory z Fizyki! (...)
takie jak ta?;)
=JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO(WARTOŚĆ(ZŁĄCZ.TEKSTY(K$1;$A28));Controlling!$I:$Y;17;0);"")
(pierwsza z brzegu skopiowana; ale czy ja bajeruję? hehe)
Nie wyobrażam sobie pracy bez excela. Łyknie dane z kazdego mniej elastycznego programu, pozwoli je obrobić i uzyskać oczekiwany efekt. Ułatwia pracę - wystarczy raz stworzyć stosowny arkusz (lub kupkę arkuszy), a potem co miesiąc nakarmić danymi metodą kopiuj/wklej i to, nad czym inni biedzą się godzinami, uzyskać w 5 minut.
Excel wyłacznie jako kalkulator? Też można. W końcu są też i tacy, co robią tabelkę, wypełniają danymi, a sumówki liczą na kalkulatorze (miałam taką gwiazdę kiedyś w dziale, niestety).Anna K. edytował(a) ten post dnia 27.01.12 o godzinie 16:27
Bogdan
Gilarski
www.excelperfect.pl
Perfect And
Practical
Jarosław P.:>a Excela lepiej stosować do tego, do czego
został zaprojektowany.
A do czego został zprojektowany?
Kamil
D.
Asystent
projektanta/SOFTPROJ
ECT
Bogdan Gilarski:Do pracy :)
A do czego został zprojektowany?
Ja w nim liczę różnego typu konstrukcje budowlane i mam taką notatkę obliczeniową że mucha nie siada. I przede wszystkim własny arkusz daje KONTROLE nad tym co program robi, jak liczy i co z czego wynika. W gotowcu musimy się zdać na autorów, że gdzieś nie walnęli babola. No i excel kosztuje grosze w porównaniu do innych branżowych aplikacji.
Jarosław P. IT, JBG-2 Sp. z o.o.
Grzegorz Miodosławski:[....]
Nie daj boże aby pochodziły od różnych producentów. W Excelu można szybko wprowadzić zmiany, ba zanim się je wprowadzi można zrobić symulację ekonomiczną takiego a działania.No trochę źle zrozumiałem poprzednią Twoją wypowiedź Zapewne to z powodu wczesnej (jak na IT) / późnej (jak dla "zwykłych" ludzi) pory ;)
Chciałem tylko napisać, że Excel nie powinien być traktowany jako zastępnik - określiłbym w skrócie, może tak nie za bardzo po polsku - tzw. "backendu". Za to jako narzędzie do raportowania, analiz to Excel jak najbardziej się nadaje i - tutaj masz racje - jest wygodny i elastyczny, bo np. nie musimy (w dużym uproszczeniu) od nowa szkolić użytkowników przy każdej zmianie systemów, z których pochodzą dane do analiz.