- 1
- 2
- Następna »
Łukasz Gregorczyk Księgowy
Temat: Problem z małomównością.
Witam,mam straszny problem z małomównością, zwłaszcza gdy muszę pierwszy coś powiedzieć. W głowie mam jakąś taką straszną pustkę. Sam nie wiem od czego zacząć. Brakuje mi tematów do rozmowy. Sytuacja diametralnie się zmienia jak druga osoba zacznie. Przez to, że jestem małomówny potrafię ją wysłuchać, ewentualnie sam dodać coś do jej wypowiedzi, pocieszyć, doradzić. Świetnie się to sprawdza w przypadku gdy druga osoba ma jakiś problem, ale nie przy luźnej rozmowie. Znajomi się ze mnie wręcz śmieją, że powinienem iść albo na księdza albo barmana. Kolega stwierdził, że jego żona woli do mnie zadzwonić, niż z nim pogadać o jej sprawach.
Uważam, że przez to że jestem małomówny jestem mało interesującym człowiekiem. Boję się wręcz zaprosić jakąś dziewczynę do kawiarni (wydaje mi się, że będzie się ona przy mnie nudzić). Może mi ktoś doradzić jak to zmienić?Łukasz Gregorczyk edytował(a) ten post dnia 24.01.12 o godzinie 12:11
Marta H. psycholog
Ale czy zawsze tak jest, że trudno jest Ci się odezwać? Nawet do bliskich osób (rodziny, przyjaciół)? A jeśli chodzi o tematy do rozmów warto być na bieżąco z tym co się dzieje w kraju i na świecie i mieć na ten temat własne zdanie wtedy zawsze łatwiej zacząć luźną rozmowę :)
Marta Horodelska:
Ale czy zawsze tak jest, że trudno jest Ci się odezwać? Nawet do bliskich osób (rodziny, przyjaciół)?
Wiesz, są osoby przy których nie mogę się wręcz zamknąć (jakieś takie dziwne fluidy :) ). Ale to naprawdę małe grono. Łukasz Gregorczyk edytował(a) ten post dnia 24.01.12 o godzinie 12:36
Beata
K.
odkryć źródło w
sobie :)
Łukasz Gregorczyk:czym różnią się te osoby z którymi dobrze Ci się rozmawia od tych z którymi trudno Ci się rozmawia?
Marta Horodelska:
Ale czy zawsze tak jest, że trudno jest Ci się odezwać? Nawet do bliskich osób (rodziny, przyjaciół)?
Wiesz, są osoby przy których nie mogę się wręcz zamknąć (jakieś takie dziwne fluidy :) ). Ale to naprawdę małe grono.
Marta H. psycholog
Często tak właśnie jest, że jest nam łatwiej mówić przy niektórych osobach (może to sprawa poczucia bezpieczeństwa). Z kim jest Ci najtrudniej zacząć rozmowę? Z jakąś konkretną grupą osób? Rozumiem, że grono do z którymi łatwo jest Ci rozmawiać Ci nie wystarcza?
Jarosław
Miłaszewicz
rzecz w tym ,że
rzecz na rzeczy..
Łukasz Gregorczyk:
Witam,
mam straszny problem z małomównością.
Posłuchaj jak mówi autor , o czym mówi.
Przejrzyj także inne filmiki , zobacz jak robią to inni.
Swoboda odważnego mówienia czasami jest trudną drogą.
Wszystko rozgrywa się w umyśle.
Beata
B.
właściciel, Beata
Brzezicka. Biuro
Brzeziccy
Łukasz Gregorczyk:
Uważam, że przez to że jestem małomówny jestem mało interesującym człowiekiem. Boję się wręcz zaprosić jakąś dziewczynę do kawiarni (wydaje mi się, że będzie się ona przy mnie nudzić). Może mi ktoś doradzić jak to zmienić?
Ja uważam, że nie musisz zmieniać swojego stylu zachowania.
Wystarczy, jak zmienisz myślenie o sobie.
Nie bez powodu mówi się, że mowa jest srebrem, a milczenie jest złotem.:)
Popatrz na siebie przychylniej. Zobacz siebie, jako człowieka po prostu mądrego w swej powściągliwości, nie chlapiącego jęzorem po próżnicy, solidnego i empatycznego.
Czyli bardzo nawet w porządku.:)
Ludzie uważają tych, którzy dodali im ważności za bardzo interesujących.
Czyli odwrotnie niż myślisz.:)
Dorota
W.
Zwyczajna,
niezwyczajna
Popieram Beatę. Mogę jeszcze dodać, iż kiedyś czytałam, że bardziej przyciągają innych ci ludzie, którzy słuchają niż ci, którzy mówią.
Beata J.:
czym różnią się te osoby z którymi dobrze Ci się rozmawia od tych z którymi trudno Ci się rozmawia?
Szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastawiałem. Znam 2-3 takie osoby (nie licząc swoich uczniów, ale przecież nie będę rozmawiał ze znajomymi o przebiegu funkcji :) )
Jarosław
Miłaszewicz
rzecz w tym ,że
rzecz na rzeczy..
To zależy o jakiej funkcji mówimy i gdzie ona dąży . Oby to nie była ta funkcja homo..homo..homo.. coś tam :))Aaaaa homograficzna ;)
Swoją drogą ..zadałeś pytanie ,że masz problem i źle Ci z tym.
Więc albo wmówisz sobie ,że te odczucia są tak na prawdę dobre..tylko ty nie dostrzegałeś tej strony.
Albo coś z nimi zrobisz...a co za tym idzie.. nie będziesz miał nawrotów do tych myśli , bo przełamiesz w sobie tę barierę.
Zawsze możesz za nią wrócić.. ale możesz też ..nigdy zza niej nie wyjść.
Wybór należy do Ciebie.. coś tam , coś tam.. minister..oświaty jakiś tam :)
Beata
B.
właściciel, Beata
Brzezicka. Biuro
Brzeziccy
Łukasz Gregorczyk:
Szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastawiałem. Znam 2-3 takie osoby (nie licząc swoich uczniów, ale przecież nie będę rozmawiał ze znajomymi o przebiegu funkcji :) )
A dlaczego nie?
Mam koleżankę, która czasem musi przez miesiąc liczyć jakąś całkę i nikt w Polsce nie chce i nie może sprawdzić jej obliczeń...
Wiesz, że ja pozwalam jej się wygadać na ten temat?
Wiem, że ją to odstresowywuje, czuje że jej praca ma sens, a mnie przecież nie zbawi jak raz pogadamy nie o dzieciach.:)
I tak to działa: raz mówi jedno, a raz mówi drugie. Nie ma przymusu być "duszą towarzystwa" co to jej się buzia nie zamyka.
Dziękuję Wam. Już teraz wiem, że problem nie w tym, jaki jestem, ale w tym jak ja patrzę na siebie.
Beata
K.
odkryć źródło w
Łukasz Gregorczyk:zrozumiałam, że swobodnie mówisz o sprawach zawodowych? czy z tymi osobami swobodnie rozmawiasz także o innych sprawach? czy tylko rozmawianie o sprawach zawodowych nie sprawia ci kłopotu?
Beata J.:
czym różnią się te osoby z którymi dobrze Ci się rozmawia od tych z którymi trudno Ci się rozmawia?
czy jest to uzależnione od tego z kim rozmawiasz czy o czym rozmawiasz?
może te osoby znasz długo i dobrze i dlatego nie masz oporów?
czy są inne czynniki? może płeć?
Beata J.:
zrozumiałam, że swobodnie mówisz o sprawach zawodowych? czy z tymi osobami swobodnie rozmawiasz także o innych sprawach? czy tylko rozmawianie o sprawach zawodowych nie sprawia ci kłopotu?
czy jest to uzależnione od tego z kim rozmawiasz czy o czym rozmawiasz?
Nie, nie tylko na tematy zawodowe. Nawet o zwykłych duperelach.
może te osoby znasz długo i dobrze i dlatego nie masz oporów?
Już na początku znajomości jakoś mnie do siebie przekonały, przyciągnęły.
czy są inne czynniki? może płeć
Płeć na pewno nie. Raczej wiek (chociaż nie zawsze). Łatwiej mi się rozmawia z osobami młodszymi ode mnie.
Beata
K.
odkryć źródło w
Łukasz Gregorczyk:czym Cię przekonały? może miały podobne zainteresowania? temperament? sposób bycia?może te osoby znasz długo i dobrze i dlatego nie masz oporów?
Już na początku znajomości jakoś mnie do siebie przekonały, przyciągnęły.
pewniej się czujesz przy osobach młodszych? czy to wynika z większego doświadczenia, wiedzy? przewagi jakiejś? a może z tego że młodsze są Ci bliższe duchem?czy są inne czynniki? może płeć
Płeć na pewno nie. Raczej wiek (chociaż nie zawsze). Łatwiej mi się rozmawia z osobami młodszymi ode mnie.
pytam o takie drobiazgi aby odkryć w czym rzecz :) przyczyny mogą być różne Beata J. edytował(a) ten post dnia 24.01.12 o godzinie 14:59
Beata J.:
pewniej się czujesz przy osobach młodszych? czy to wynika z większego doświadczenia, wiedzy? przewagi jakiejś? a może z tego że młodsze są Ci bliższe duchem?
pytam o takie drobiazgi aby odkryć w czym rzecz :) przyczyny mogą być różne
Po krótkim namyślę mogę powiedzieć, że zarówno bliższe jak i to że mam więcej doświadczenia (ale raczej to 1-sze).
Przewaga na pewno nie (nawet swoich uczniów traktuję jako równych sobie). Łukasz Gregorczyk edytował(a) ten post dnia 24.01.12 o godzinie 15:08
Beata
B.
właściciel, Beata
Brzezicka. Biuro
Brzeziccy
Łukasz Gregorczyk:
Przewaga na pewno nie (nawet swoich uczniów traktuję jako równych sobie).
Mam pytanie z innej beczki: czy Ty nie jesteś za surowy dla siebie?
W sensie, że w duchu chciałbyś się bawić, zaszaleć, a na zewnątrz się kontrolujesz?
Beata B.:
Mam pytanie z innej beczki: czy Ty nie jesteś za surowy dla siebie?
W sensie, że w duchu chciałbyś się bawić, zaszaleć, a na zewnątrz się kontrolujesz?
Jak tylko wspomniałaś o kontrolowaniu przyszła mi do głowy jedna rzecz, która może być przyczyną mojej małomówności. Od dziecka się jąkam. Wszyscy mi mówią, abym mówił wolniej, wtedy będę mówił płynnie. Zawsze jak mówię staram się właśnie w ten sposób kontrolować swoją wypowiedź.
Beata
B.
właściciel, Beata
Brzezicka. Biuro
Brzeziccy
Łukasz Gregorczyk:
Jak tylko wspomniałaś o kontrolowaniu przyszła mi do głowy jedna rzecz, która może być przyczyną mojej małomówności. Od dziecka się jąkam. Wszyscy mi mówią, abym mówił wolniej, wtedy będę mówił płynnie. Zawsze jak mówię staram się właśnie w ten sposób kontrolować swoją wypowiedź.
Wiesz, że są trenerzy, którzy szybko pomogą Ci usprawnić wymowę?