Maciej Natan
Milaszewski
Kierownik dzialu IT
/ sys administrator
Temat: przyspieszanie wordpress
WitamCzego lepiej uzyc do "przyspieszenia" dzialania-ladowania wordpressow ?
memcache czy lepiej z przodu postawic varnisha albo HAProxy ?
przy okazji zapytam o mala sprawe: czy ktos z was ma/mial doswiadczenie z managewp i czy sa jakies inne darmowe tego typu serwisy / wtyczki ?
Sebastian
Zaborowski
programista /
webmaster /
freelancer
Zależy ile ich masz? Jakie obciążenie generują i co jest ich przyczyną. Jesli to baza danych to możesz sobie memcached i klaster stawiać i to nic nie da.
Maciej Natan
Milaszewski
Kierownik dzialu IT
/ sys administrator
jezeli chodzi o baze to baza sie nudzi.
Sebastian
Zaborowski
programista /
webmaster /
freelancer
Po czym stwierdzasz, ze baza się nudzi? Czy po tym, że load jest niski i procka nie zajeżdża? Słaby wskaźnik, bo może baza się nudzi ale długo wykonuje zapytania.Swoją drogą to ile tych WP upchnąłeś na jednej maszynie? Baza danych zwirtualizowana, bez macierzy sprzętowej jako storage?
Konrad
Karpieszuk
tradematik.pl -
wtyczka wordpress
sklep internetowy
Maciej Natan Milaszewski:
przy okazji zapytam o mala sprawe: czy ktos z was ma/mial doswiadczenie z managewp i czy sa jakies inne darmowe tego typu serwisy / wtyczki ?
zobacz tutaj
http://www.facebook.com/groups/wpzen/228661627212974/
Patryk
C.
ciechanowski.org
dgfoto.net !!!szukam
pracy, ciekawej
roz...
Maciej Natan Milaszewski:
Witam
Czego lepiej uzyc do "przyspieszenia" dzialania-ladowania wordpressow ?
Wordpressa przyśpiesza sie przy pomocy Cloudflare i w3tc.
Podstawą jest w3 total cache i włączenie wszystkich opcji zmniejszających objętość kodu i cache'ujących.
Kolejnym punktem jest Cloudflare Działa na takiej zasadzie co serwer proxy i oszczędza zasoby i transfer serwera. Dodatkowo zabezpiecza przed spamem i próbami włamań (podstawowe zabezpieczenia) a jak serwer padnie serwuje statyczną kopię z własnego cache.
Instaluje się toto zmieniając adresy serwerów dns. Proste - nie? ;)
Ot ostatnie 7 dni przyniosło 40,5 tysiąca odsłon. Mało. Wiem, ale przemnóż to przez 10 albo i 100...
W panelu Cloudflare widzę:
REQUESTS SAVED
109,650 requests saved by CloudFlare
162,268 total requests
BANDWIDTH SAVED
3.6 GB bandwidth saved by CloudFlare
4.9 GB total bandwidth
memcache czy lepiej z przodu postawic varnisha albo HAProxy ?
słowem wstępu: ("hostuję" swoje strony na rootnode co jest rodzajem hostingu współdzielonego)
Powiem tak. Bawiłem się niegdyś w naszwroclaw.net. Zwykły serwer w oparciu o apache... Wpisów nie miałem zbyt dużo ale trochę ich było, komentarzy troszkę więcej, odsłon nawet nawet. W pewnym momencie już nie dało się zaktualizować wp ani wtyczek z panelu bo się to kończyło timeoutem. Trzeba było ręcznie wymieniać pliki. Zapisywanie wpisu też trwało długo...
Jako że dali taką możliwość to zmieniłem serwer z apache'owego na taki na oparty o nginx + memcached (+varnish?). Mówiąc krótko: zaczęło zapierdalać. Sam nginx potrafi być szybszy i wydajniejszy od apache kilkukrotnie.
Nginx ma jedną wadę... nie działa na nim .htaccess i trzeba wszystko przepisywać do jego innego formatu. Dla mnie to był problem bo nie ogarniam tego, ale Ty sądząc po informacjach profilu sobie z tym poradzisz...
Inne serwisy/wtyczki? Jeśli na jednym serwerze to Wordpress MS (MU) + wtyczka multi domain czy domain mapping -poszukaj
O tu masz instrukcję, nie czytałem, przejrzałem, pierwszy wynik z google
http://verysimple.com/2010/07/09/install-wordpress-3-w...
Z bazy danych również warto wywalić spamowe komentarze i wersje/rewizje wpisów, najlepiej w ogole ich nie zapisywać. O usunięciu zbędnych wtyczek już nie wspomnę (np wtyczki dodającej Goolge analytics, google adsense, dodającej widget facebooka - to się ręcznie wrzuca w szablon, 10 minut roboty...)
Polecam również rozważyć wyrzucenie komentarzy na zewnątrz przy pomocy wtyczki np do IntenseDebate czy Disqus'a.Patryk C. edytował(a) ten post dnia 27.01.12 o godzinie 01:51