Piotr
Burant
Student,
Politechnika
Gdańska
Temat: monitor do 1k zł
Witam. Czy możecie polecić jakiś monitor?Zastosowanie:
- klepanie kodu (php, html, css itp.) - net beans a niedługo moze php storm
- cięcie grafiki - ps
- od czasu do czasu obróbka zdjęć (raw, tiff, jpg)
- film też się obejrzy
górna granica cenowa: 1 000 zł
Będę wdzięczny za wskazanie firm godnych uwagi lub konkretnych modeli.
Pytam w grupie programiści www bo mam nadzieję, że doradzicie coś z własnego doświadczenia :)
Krzysztof Tomasz
Jasiak
multimedia, grafika,
internet, IT -
chętnie spróbuje
nowy...
kup sobie dwa ... tak z doświadczenia :)np.
http://allegro.pl/samsung-s22a300h-fullhd-5mln-1-hdmi-...Krzysztof Tomasz Jasiak edytował(a) ten post dnia 21.01.12 o godzinie 18:51
Piotr
Burant
Student,
Politechnika
Gdańska
:) ale to do laptopa będzie więc może jako drugi narazie wystarczy ten podstawowy :D?No i najpierw muszę sprawdzić czy karta w laptopie obsłuży dwa.
Mariusz
Witek
Programista PHP,
Front-End Developer
Jako główny używam LG IPS231p (23'), a z boku stoi mniejsza 17' samsunga.To co mi się w tym monitorze podoba to:
- kolory ok, co najważniejsze nie wypala oczu nawet w ciemności ;)
- regulacja kąta nachylenia, obrotowa podstawa, duża regulacja wysokości, PIVOT (przydaje się przy długim kodzie, choć trochę ciężko się go obraca)
- wbudowane głośniki których nie używam,
- podświetlanie led,
Minus:
- brak HDMI,
- 16:9, ale w tej cenie ciężko o coś z 16:10
Ostatnio zastanawiam się czy nie kupić sobie drugiego takiego samego, bo 17' jest jednak za mała.
Oglądam na tym filmy, okazjonalnie pogram, ogólnie jestem zadowolony
Krzysztof Tomasz
Jasiak
multimedia, grafika,
internet, IT -
chętnie spróbuje
nowy...
Piotr Burant:no to po co aż do 1 000? nie wydawaj tyle
:) ale to do laptopa będzie więc może jako drugi narazie wystarczy ten podstawowy :D?
No i najpierw muszę sprawdzić czy karta w laptopie obsłuży dwa.
do tego do czego potrzebujesz to wystarczy Ci
http://allegro.pl/samsung-s22a300h-fullhd-5mln-1-hdmi-...
lub jakiś większy/mniejszy...
Piotr
Burant
Student,
Politechnika
Gdańska
bo chciałbym aby sprawdzał się również przy obróbce zdjęć. Fotografuję sobie czasami i chciałbym aby odwzorowanie kolorów było dobre.
Andrzej
Winnicki
Frontend Architect,
Developer &
Magician
to sugeruje byc poszukal czegos z panelem IPS. Ostatnio troche ich ceny spadly i 21 mozna kupic w okolicach 1000zl... 24" to juz pewnie okolice 1300zl... Tak czy siak.. najgrosza IPSka da ci jakosc jakiej szukasz... sa potencjalnie TNki ktore im dorownaja, ale moze Cie czekac dlugie szukanie i nie jest absolutnie powiedziane ze bedzie taniej ;)
Piotr
Burant
Student,
Politechnika
Gdańska
słowo klucz "IPS" :)Myślę, że 21 wystarczy mi w zupełności, tym bardziej, że przez kilka ostatnich lat pracuję ciąglę na 15 laptopowej. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, pozostaje mi rozejrzeć się :)
Kamil W. Di Mista Fotosista!
Piotr Burant:Adam Jędrysik (mój znajomy zajmujący się kalibracją monitorów) z tanich maszynek (poniżej 1000zł) poleca LG IPS 236V. Zresztą na temat tego monitora był nawet jego artykuł w FOTO 10/2011.
Witam. Czy możecie polecić jakiś monitor?
Zastosowanie:
- od czasu do czasu obróbka zdjęć (raw, tiff, jpg)
górna granica cenowa: 1 000 zł
Piotr
Burant
Student,
Politechnika
Gdańska
No i chyba mnie przekonałeś :) Najprawdopodobniej, jeżeli nikt nie poleci niczego lepszego, kupię tego LG. Podziękuj koledze :)Piotr Burant edytował(a) ten post dnia 22.01.12 o godzinie 13:07
Mariusz
Witek
Programista PHP,
Front-End Developer
Hmm ten monitor, który ja Ci podałem ma identyczną matrycę jak 236V. Różnią się wyglądem (236v ma błyszczący, palcujący się plastik), złączami i możliwościami regulacji.Sam jakiś czas temu wybierałem pomiędzy tymi dwoma i do pracy wygrał 231p. Bardzo dobra regulacja wysokości i PIVOT przesądziły o wygranej.