Edward
M.
Wieśniak z wyboru.
Specjalista w kilku
dziedzinach,
miesz...
Temat: Joomla 2.5 już jest blisko.....
Tutaj jest Joomla 2.5 RC1 http://joomlacode.org/gf/project/joomla/frs/?action=Fr...Trochę więcej informacji na http://blog.elimu.pl/tag/joomla-2-5-2/
Bezproblemowo wykonuje się migrację z Joomli 1.7x
Testuję... i czekam na wersję końcową która już 24 stycznia ma się pojawić.Edward M. edytował(a) ten post dnia 20.01.12 o godzinie 22:33
Edward
M.
Wieśniak z wyboru.
Specjalista w kilku
dziedzinach,
miesz...
Już jest : Joomla 2.5 oraz 1.7/2.5 upgrade http://www.joomla.org/download.html
Dawid
T.
Scripto.pl,
Interactiv.pl -
właściciel
Edward M.:
Testuję... i czekam na wersję końcową która już 24 stycznia ma się pojawić.
Ja czekam aż przestaną robić co miesiąc nową wersję.
Marcin
K.
Niewielka wiedza
jest gorsza od braku
wiedzy...
Całkiem zgrabnie się aktualizuje, ale jednak coś tam jeszcze zgrzyta - chyba w wersji językowej, nie jestem pewien.
Edward
M.
Wieśniak z wyboru.
Specjalista w kilku
dziedzinach,
miesz...
Marcin K.:Na Forum Joomla.pl http://forum.joomla.pl/ była obietnica opublikowania dzisiaj polskiej wersji językowej może to nastąpi po 20-tej . Na razie jest tam protest przeciwko ACTA.Edward M. edytował(a) ten post dnia 24.01.12 o godzinie 19:41
Całkiem zgrabnie się aktualizuje, ale jednak coś tam jeszcze zgrzyta - chyba w wersji językowej, nie jestem pewien.
Edward
M.
Wieśniak z wyboru.
Specjalista w kilku
dziedzinach,
miesz...
Dawid T.:No to już jest blisko ale trochę inne zdarzenie koniec wsparcia dla Joomli 1.5 i Joomli 1.7 ;-)
Edward M.:
Dokładnie :
24 lutego 2012 - Joomla 1.7 koniec wsparcia i nie jest już obsługiwany
Kwiecień 2012 - Joomla 1.5 koniec wsparcia
Wrzesień 2012 - Następna wersja JoomliEdward M. edytował(a) ten post dnia 24.01.12 o godzinie 19:49
Paweł
F.
Joomla! Budowniczy &
Bloger
Changelog do 1.7.4??? nie znalazłem :(Paweł F. edytował(a) ten post dnia 24.01.12 o godzinie 22:43
Edward
M.
Wieśniak z wyboru.
Specjalista w kilku
dziedzinach,
miesz...
Paweł F.:http://joomlacode.org/gf/project/joomla/frs/?action=Fr...
Changelog do 1.7.4
??? nie znalazłem :(
tutaj jest Joomla 1.7.4 ale to tylko w wypadku gdy Joomla 2.5 jest nie możliwa do instalacji.
Matt
Jaworski
Web Developer,
SnipClip GmbH,
München
Dawid T.:
Edward M.:
Zrobią w końcu bajzel taki, że developerzy rozszerzeń zwariują. Ja już mam na tapecie joomle 1.5, 1.6, 1.7, 2.5, dodac tylko ze nasz flagowy produkt ma dwie wersje stabilne 2.2.5 i 2.4.2 i jeszcze testowa w 2.6 i nagle liczba kombinacji leci w kosmos. A za 8 miesięcy kolejna joomla? Masakra.
Paweł
F.
Joomla! Budowniczy &
Bloger
Dzięki Edward, ale już opisałem co i jak, poprawili dosłownie kilka plików w zakresie bezpieczeństwa, ale oczywiście brak szczegółowej informacji o rodzaju luki.Myślę, że skupili się na tym, aby ludziki przeszły od razu do 2.5
Paweł
F.
Joomla! Budowniczy &
Bloger
@Mateusz , co się tyczy JomSocial, to nie chce nic mówić, ale sami sobie winni, że tyle namieszali.
Dawid
T.
Scripto.pl,
Interactiv.pl -
właściciel
Mateusz Jaworski:
Dawid T.:
Edward M.:
Zrobią w końcu bajzel taki, że developerzy rozszerzeń zwariują. Ja już mam na tapecie joomle 1.5, 1.6, 1.7, 2.5, dodac tylko ze nasz flagowy produkt ma dwie wersje stabilne 2.2.5 i 2.4.2 i jeszcze testowa w 2.6 i nagle liczba kombinacji leci w kosmos. A za 8 miesięcy kolejna joomla? Masakra.
Ja prawdę mówiąc z tego powodu przerzuciłem się z Joomla na Wordpress. Podobnie wygląda sytuacja z przeglądarkami, z uwagi na częste zmiany wersji w Firefoxie przerzuciłem się na Chrome. W przypadku FF działało mi może 10% pluginów, reszta developerów nie wyrobiła na tych aktualizacjach.
Edward
M.
Wieśniak z wyboru.
Specjalista w kilku
dziedzinach,
miesz...
Dawid T.:
Mateusz Jaworski:
Dawid T.:
Edward M.:
Ja prawdę mówiąc z tego powodu przerzuciłem się z Joomla na Wordpress. Podobnie wygląda sytuacja z przeglądarkami, z uwagi na częste zmiany wersji w Firefoxie przerzuciłem się na Chrome. W przypadku FF działało mi może 10% pluginów, reszta developerów nie wyrobiła na tych aktualizacjach.
Ja natomiast definitywnie porzucam WordPressa dla Joomli na swoich nowych stronach, nie zapominajmy że Wordpress, Joomla, Firefox i inne są na licencji GPL a na Chrome i Google jak na razie idą duże inwestycje które za jakiś czas muszą się zwrócić z kieszeni oczywiście pozyskanych użytkowników..
Tak że nie krytykujmy zbyt mocno tego cop mamy za darmo a jeżeli mamy wiedzę i czas to wspomóżmy swoją pracą któryś z projektów.
Brakuje ciągle chętnych w Polsce do rozwijania np. Joomli.
Uważam prywatnie że Wordpress nie dorasta nawet do pięt Joomli.
Dawid
T.
Scripto.pl,
Interactiv.pl -
właściciel
Edward M.:
Ja natomiast definitywnie porzucam WordPressa dla Joomli na swoich nowych stronach, nie zapominajmy że Wordpress, Joomla, Firefox i inne są na licencji GPL a na Chrome i Google jak na razie idą duże inwestycje które za jakiś czas muszą się zwrócić z kieszeni oczywiście pozyskanych użytkowników..
Tak że nie krytykujmy zbyt mocno tego cop mamy za darmo a jeżeli mamy wiedzę i czas to wspomóżmy swoją pracą któryś z projektów.
Brakuje ciągle chętnych w Polsce do rozwijania np. Joomli.
To nie jest tak jak piszesz. Należy krytykować i nic nie jest za darmo :)
Marcin
K.
Niewielka wiedza
jest gorsza od braku
wiedzy...
Edward M.:
Prowokujesz dyskusję o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy... ;)
IMHO oba te cms'y mają zrówno wady jak i zalety, w zależności od zastosowań. Używam Joomli, WP, a także ostatnio Typo3, Simple CMS i eksperymentuję z kilkoma innymi.
O ile zauważyłem, najczęstszym kryterium wyboru jest: "jakiego cms'a znam najlepiej..."
Jeśli chodzi o mnie, za aktualizacjami Joomli nie nadążają developerzy, ale wcale nie uważam, że to ich wina. Od Joomli 1.7 mam rosnący problem z aktualizacjami i powoli zaczynam Joomlę traktować jako system do stronek eksperymentalnych, a nie komercyjnych, do czasu aż sytuacja z aktualizacjami samego cms'a i nadążającymi z nimi aktualizacjami rozszerzeń wróci do normy. W moim przekonaniu konserwatywny cykl wydawniczy WP jest korzystniejszy i bezpieczniejszy dla rozwoju i popularyzacji cms'a.
Edward
M.
Wieśniak z wyboru.
Specjalista w kilku
dziedzinach,
miesz...
Marcin K.:Masz rację bycie "fanem" jakiegoś CMS-a wcale nie dowodzi jego wyższości nad innymi.
Edward M.:
Prowokujesz dyskusję o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy... ;)
A prywatnie pozostaję przy swojej opinii... ;-)
Edward
M.
Wieśniak z wyboru.
Specjalista w kilku
dziedzinach,
miesz...
Namiary na spolszczenia do Joomli 2.5 : http://www.joomla.pl/index.php/pobierz-joomla.htmllub tutaj : http://joomlacode.org/gf/project/jtranslation1_6/frs/?...Edward M. edytował(a) ten post dnia 25.01.12 o godzinie 14:22