Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marianna Frelek właściciel,
własne

Temat: Złość - nie mogę jej wyrazić, nie moge zyć

Własnie jak wyżej. Pomimo bycia na terapii, nie moge wyrazić złości, która mam tak naprawdę do terapeuty. Czuję się zakorkowana. Wiem dlaczego to czuje, utożsamilam ter. z matką. Dusze się, kręci mi się w głowie. Chciałabym się odkorkować, czuję, że mnie to męczy. Nie moge się skupić na tym co teraz. :( Nie wiem, czy jest sens kontaktowac sie jeszcze z terapeutą na 1 spotkanie by mu to powiedziec. Czuję sie zagubiona i tak naprawde jakbym byla zblokowana emocjonalnie i w ogóle. :(
20.01.2012, 15:30

własne

w ogóle czuję się zobojętniała na wszystko :(
20.01.2012, 17:16

Gośka J. Certyfikowany
Instruktor BLS/AED.
Strzelec-Klub
Żołnierzy...

A coś więcej w temacie, czy będziemy błądzić po omacku?
20.01.2012, 18:21

Rafał Winnicki PKO BP Departament
Restrukturyzacji i
Windykacji Klienta
...

Marianna Frelek:

To super! O to chodzi między innymi w terapii.... wchodzisz w relację z terapeutą, a on wyłapuje wszystkie niuanse Twoich przekonań i pracujesz nad nimi. Powiedz mu o tym co czujesz, a co nam napisałaś, a wasza terapia ruszy z miejsca z kopyta....
RaV
20.01.2012, 21:53

Ewa S. patrzę,
słucham,myślę...

Marianna Frelek:
Własnie jak wyżej. Pomimo bycia na terapii, nie moge wyrazić złości, która mam tak naprawdę do terapeuty. Czuję się zakorkowana. Wiem dlaczego to czuje, utożsamilam ter. z matką. Dusze się, kręci mi się w głowie. Chciałabym się odkorkować, czuję, że mnie to męczy. Nie moge się skupić na tym co teraz. :( Nie wiem, czy jest sens kontaktowac sie jeszcze z terapeutą na 1 spotkanie by mu to powiedziec. Czuję sie zagubiona i tak naprawde jakbym byla zblokowana emocjonalnie i w ogóle. :(

Koniecznie omów to z terapeutą, nie rezygnuj w takim momencie z terapii- jesteś na dobrej drodze do rozwoju osobowości :-)Ewa S. edytował(a) ten post dnia 20.01.12 o godzinie 22:17
20.01.2012, 22:17

Gośka J. Certyfikowany
Instruktor BLS/AED.
Strzelec-Klub
Żołnierzy...

Marianno wiesz ile razy ja byłam wściekła na swojego terapeutę podczas terapii? Zdarzało się, że szłam na nią zła, ale jak już powiedziałam, co mi leży na wątrobie i co do niego mam to reszta poszła już sama.

Źli jesteśmy na PRAWDĘ, bo prawda w oczy kole. Źli jesteśmy, bo musimy przerabiać to, co nas boli, wkurza, załamuje, co byśmy chętnie zapomnieli raz na zawsze. Źli jesteśmy na siebie, bo musimy przyznać się do własnych słabości i ograniczeń i do tego, że czasem jesteśmy bezsilni.

Ale w terapii o to chodzi, żeby właśnie temu, co nas wkurza spojrzeć prosto w oczy, nazwać to, zmierzyć się z tym i ustawić we właściwym miejscu i w odpowiedni sposób do swojej codzienności.
20.01.2012, 22:19

własne

Problem w tym, ze to tez jest wynik konca terapii (tak mysle) :( To wiem co, +/- czuje bedac sama, przy niczyjej obecności. Nie chce zostac z korkiem, a wiem, ze od tego uciekam, a jak cos łapie, to ... blok. podświadomie wiem, ze to by mnie uwolniło.
20.01.2012, 23:58

Gośka J. Certyfikowany
Instruktor BLS/AED.
Strzelec-Klub
Żołnierzy...

Marianna Frelek:
Problem w tym, ze to tez jest wynik konca terapii (tak mysle) :( To wiem co, +/- czuje bedac sama, przy niczyjej obecności. Nie chce zostac z korkiem, a wiem, ze od tego uciekam, a jak cos łapie, to ... blok. podświadomie wiem, ze to by mnie uwolniło.

A co Cię powstrzymuje przed odkorkowaniem się?
21.01.2012, 00:00

własne

własnie nie wiem :(. jak coś sie dzieje, to nagle mam zawroty głowy, ból serca i inne cuda wianki somatyczne. Wiem, ze płacz by mi pomógl, myśle sobie, odpuść kontrolę, ale ... wracam do punktu wyjścia.
21.01.2012, 00:02

własne

na rozum rzecz mówiąc - pewnie jakis tam lęk, przed żalem? W głowie to mam. Racjonalnie wytłumaczyć sobie mogę, ale mam wrazenie, ze brak mi kontaktu samej z sobą, ot co.

edit: wstyd. Generalnie historia jest dłuuuuga, szłam na terapię ... nie bałam się emocji tak bardzo... zaufałam... (poza złością) ... a skończyło się blokiem. Czułam i rozczarowanie i złość. Sporo stłumiłam :( teraz korek i zobojętnienie.Marianna Frelek edytował(a) ten post dnia 21.01.12 o godzinie 03:02
21.01.2012, 00:09

Gośka J. Certyfikowany
Instruktor BLS/AED.
Strzelec-Klub
Żołnierzy...

Marianna Frelek:
na rozum rzecz mówiąc - pewnie jakis tam lęk, przed żalem?

Czego Ci żal?

mam
wrazenie, ze brak mi kontaktu samej z sobą, ot co.

Czyli, że Twój umysł mówi Ci, żebyś dopuściła do głosu emocje a Ty starasz się ten głos zagłuszyć?

edit: wstyd. Generalnie historia jest dłuuuuga, szłam na terapię ... nie bałam się emocji tak bardzo... zaufałam... (poza złością) ... a skończyło się blokiem. Czułam i rozczarowanie i złość. Sporo stłumiłam :( teraz korek i zobojętnienie.

A w którym momencie terapii zorientowałaś się, że się blokujesz?
21.01.2012, 12:47

Gośka J. Certyfikowany
Instruktor BLS/AED.
Strzelec-Klub
Żołnierzy...

Marianna Frelek:
Wiem, ze płacz
by mi pomógl, myśle sobie, odpuść kontrolę, ale ... wracam do punktu wyjścia.

A co się stanie jeśli zaczniesz płakać? Czy dobrze rozumiem, że tak bardzo starałaś się kontrolować emocje, że przegięłaś w drugą stronę i nastąpiło zblokowanie i teraz czujesz nagromadzenie się różnych uczuć, którym nie umiesz dać upustu? Tłumisz emocje?
21.01.2012, 12:49

Gośka J. Certyfikowany
Instruktor BLS/AED.
Strzelec-Klub
Żołnierzy...

Marianna Frelek:
Problem w tym, ze to tez jest wynik konca terapii (tak mysle) :( To wiem co, +/- czuje bedac sama, przy niczyjej obecności.

Boisz się zostać sama ze sobą po terapii. Boisz się samotności? Nie umiesz żyć bez terapii?Czujesz się bezpieczniej, kiedy terapeuta jest bliżej Ciebie?
21.01.2012, 12:50

własne

Gośka J.:
Marianna Frelek:
Wiem, ze płacz
by mi pomógl, myśle sobie, odpuść kontrolę, ale ... wracam do punktu wyjścia.

A co się stanie jeśli zaczniesz płakać? Czy dobrze rozumiem, że tak bardzo starałaś się kontrolować emocje, że przegięłaś w drugą stronę i nastąpiło zblokowanie i teraz czujesz nagromadzenie się różnych uczuć, którym nie umiesz dać upustu? Tłumisz emocje?

Chyba tak. Były sytuacje, gdzi tak naprawde, dopuszczałam je. Nie bałam sie płakać, czułam rozpacz i smutek. Gdzies takm coś mi mówi, jakas intuicja, ze to zal.

edit: wydaje mi sie, ze pewna sytuacja, która miała miejsce pod sam koniec ter, którą zagłuszylam, a bardzo mi ciązyła, bo czułam wsciekłośc pośrednio sięt eż do tego przyczyniła.

odnoisze wrazenie, ze jestem w punkcie wyjscia, a nawet ... wczesniejMarianna Frelek edytował(a) ten post dnia 21.01.12 o godzinie 14:07
21.01.2012, 14:03

Agata Rakfalska-Vallic
elli
Psycholog -
Psychoterapeuta

www.agatarakfalska.c
om

Marianno,

Czy ty już skończyłaś proces psychoterapii, czy jesteś w jej środku?
Wiesz, że jako pacjent masz możliwosć zakończenia jej w każdym momencie?
Ale z drugiej strony, jeśli to są uczucia do terapeuty i masz możliwość mu o tym powiedzieć, to tak będzie najlepiej. tak, jak powiedziała Ewa S. to część terapii.

Jeśli jednak zakończyłaś terapii (nie wiem, kto tak zadecydował), a uczucie złości i ataki paniki (objawy somatyczne o których piszesz) nie zostały przepracowane, to rzeczywiście musisz coś zrobić.

Piszesz, że im bardziej starasz się kontrolować emocje, w tym przypadku tłumisz je, to musisz nauczyć się je wyrażać w konstruktywny sposób.

Złość jest silną emocją, energią, która ukierunkowana niewłaściwie (na zewn albo wewnątrz) może przynieść wiele szkód. Warto jej nie tłumić, gdyż z reguły działa na zasadzie "garnka z wrzącą wodą". Jeśli non stop gaz jest włączony, to woda powoli się nagrzewa, dochodząc do 100 stopni, a potem wrze, wrze. Warto nauczyć się regulować korek gazu, aby utrzymać wodę w temperaturze, która nam odpowiada.

pozdrawiam :)
22.01.2012, 23:17

własne

Jest juz po terapii, ale zdecydwalam sie na kontakt z terapeuta. Co do objawów somatycznych, to jakoś mi przeszly, co nie zmienia faktu, ze czuje sie zobojetniala. Nic mnie nie cieszy, nie bawi. Jakoś ejstem w zawieszeniu. Emocje sa "tępe". Nie wiem co trzeba by bylo bym cóś znów poczuła - po ludzku, a nie napięcie.
27.01.2012, 01:27

własne

a jak złapać "kontakt" z emocjami" - ze sobą. są jakieś cwiczenia?
29.01.2012, 23:21

Agata Rakfalska-Vallic
elli
Psycholog -
Psychoterapeuta

www.agatarakfalska.c
om

Marianna Frelek:
Jest juz po terapii, ale zdecydwalam sie na kontakt z terapeuta. Co do objawów somatycznych, to jakoś mi przeszly, co nie zmienia faktu, ze czuje sie zobojetniala. Nic mnie nie cieszy, nie bawi. Jakoś ejstem w zawieszeniu. Emocje sa "tępe". Nie wiem co trzeba by bylo bym cóś znów poczuła - po ludzku, a nie napięcie.
Wedug mnie każda emocja jest ludzka.
Napięcie czujesz w całym ciele? W jakich sytuacjach? Jak starasz się je rozładować?

Złość - trzymasz wewnątrz siebie czy wybuchasz?
29.01.2012, 23:40

własne

Napięcie pojawia się nagle, jak coś robię i mam wrażenie, że jak jest mi blizej jakiegoś smutku, żalu - ale to tak na głowę. Ewentualnie jak coś nowego jest. Standardowo , albo bardziej to kontroluję, albo jeszcze nie to nakręca do większego działania.

Złość, ja już teraz wiem, ze czułam złość, ale mam z nią kiepski kontakt, jak się ujawnia to w siebie.. bardzo trudno mi wybuchnąć (no chyba, ze się nazbiea sporo). zresztą myślę, ze to ponieką przyczyna mich obecnych problemów
30.01.2012, 12:50

własne

ok. spotkałam sie z terapeutą, ale tak naprawdę na 2-och spotkaniach stanelo. Czuje (intuicyjnie), ze mam zal, zlosc i ta kontrola przed wypuszczeniem, meczy mnie to. Mam wrazenie,z e tylko to mowie, bez wiekszego wewnetrznego przekonania, takie byle co.Nie wiem co zrobic. Jest to nei przerobione. Chyba jako jedyna z grupy wyszlamw takim stanie
10.02.2012, 14:40

Wyślij zaproszenie do