Dariusz Półtorak Programista PHP
Temat: Poszukujmy autorów do magazynu SDJ
Czytam raz... nic...czytam drugi raz... nic...
czytam trzeci raz i jestem pewny... tam na PEWNO nic nie ma o wynagrodzeniu.
Wybacz ale kto Ci za darmo napisze za darmo porządny artykuł na poziomie ? Każda inna gazetka płaci 100-300zł za takie które nie wymagają dużo pracy (idzie machnąć taki wieczorem przy kawie) a ludzie z doświadczeniem czy jakąś renomą mogą dostać więcej.
Robisz coś dla zysku (wymagasz zapisanie do newslettera i oferujesz reklamę każdemu kto chce rozsyłając coś do bazy mailingowej i oczywiście umieszczając reklamy na stronach) ale najchętniej by zawartość za nic podsyłali Ci inni ?
czytać czwarty raz nie mam zamiaru bo i tak tego nie zrozumiem.
Dariusz Rorat programista
To prosta sprawa. Rozliczenie następuje w całości w barterze (darmowa reklama + dostęp do jednego numeru czasopisma) w zamian za napisanie obszernego artykułu. Więc nie jest to tak do końca że jest to za darmo. Nie ma mowy o zapłacie wynagrodzenia bo wydawnictwo wpadło na pomysł zastąpienia płatności w formie pieniężnej wymianą usług. Z tego co wiem to kiedyś płacili. Tylko że taka wymiana usług działa tylko jeżeli obie strony tych usług potrzebują. A po co mam pisać artykuł jeżeli nie potrzebuję tej autopromocji? Równie dobrze mogę napisać artykuły na swoim blogu i dobrze go wypromować. Różnica jest taka, że artykuły są nadal moją własnością.
Roger
Zacharczyk
Programista (gry,
webserwisy,
aplikacje
użytkowe), fotograf
Piotr Białożyt:Czyli magazyn już nie jest darmowy?
W zamian za to oferujemy (...) bezpłatny dostęp do wydania w którym jest artykuł (...)
Michał
Wachowski
Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski
Ta, dostaniesz dostęp do darmowego wydania, miejsce na auto-reklamę - jak dobrze pójdzie.Za to oczekują napisania artykułu dla jednej firmy, z przedrukami w innych firmach-córkach.
Pracuję sprzedając wiedzę, umiejętności i czas. Więc oczekuję czegoś w zamian. Reklama to w TAKIM czasopiśmie to ... mało. Nawet bardzo.Michał Wachowski edytował(a) ten post dnia 19.01.12 o godzinie 21:07
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
C'mon ! Znowu te gówniane wydawnictwo ? software.com.pl - wystarczy poszukać w necie - same "pochlebne" opinie :D
Łukasz N. front-end developer
"Praca w redakcji, to tak naprawdę call centre przez internet - nagabywanie ludzi, żeby zechcieli pisać artykuły... za darmo! Żenada." vide: http://www.pracadokitu.com/temat/461/software-press/Czy to prawda?
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Łukasz Nowak:
"Praca w redakcji, to tak naprawdę call centre przez internet - nagabywanie ludzi, żeby zechcieli pisać artykuły... za darmo! Żenada." vide: http://www.pracadokitu.com/temat/461/software-press/
Czy to prawda?
Zdziwiony ? Tak właśnie działa te szajsowate wydawnictwo...
Nikt nie pójdzie na taki układ kiedy potrzebuje środków na swoje utrzymanie. Nie liczyłbym także na realne korzyści z tej reklamy, bo to za mało, co więcej może prowadzić do patologii. Moim zdaniem strata czasu. Już lepiej stworzyć sobie bloga i tam pisać artykuły.
Roger
Zacharczyk
Programista (gry,
webserwisy,
aplikacje
użytkowe), fotograf
Dariusz Rorat:Swoją drogą... Ktoś chętny podjęcia się zbadania skuteczności tej reklamy? ;-)Roger Zacharczyk edytował(a) ten post dnia 20.01.12 o godzinie 09:59
Nie liczyłbym także na realne korzyści z tej reklamy
Napisać artykuł zawsze można. Tylko że nie wiem czy istnieje możliwość śledzenia odwiedzin chociażby swojej strony i jak to przekłada się później na ewentualne propozycje pracodawców i zleceniodawców.Dobrze wiem ilu ludzi odwiedziło już moją stronę, ile za jej pośrednictwem wchodzi na mój profil na GL i Facebook, na moje blogi tematyczne (narazie mam 2). Ale np. teraz gdybym miał jakąś propozycję pracy, nie sposób ocenić co się do tego przyczyniło.
Jeżeli chodzi o rozliczenie w formie barteru, istotne jest aby korzyści z tej reklamy w SDJ przynajmniej wyrównały pracę kogoś, kto zdecyduje się napisać artykuł. Tylko że skuteczności tej reklamy nie sposób zbadać, biorąc pod uwagę to, że jest wiele innych miejsc, gdzie ta autopromocja działa niejako automatycznie (blogi, serwisy takie jak GL, Facebook, LinkedIn itd.). Nawet same wypowiedzi na forum i to co się pisze coś wnoszą, chociaż pewnie nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę.
Kamil Brenk blog.kamilbrenk.pl
Dear Kamil,
I decided to write you directly. I'm editor of Software Developer Journal
magazine and I would like to propose you to write an article about programming
in PERL language for our magazine. I think that you can contribute relevant
materials for our magazine.
Our next issue will be entitled "Programming in PERL language".
Please let me know if you are interested in contributing.
Best regards,
@software.com.pl
Co jakiś czas dostaję tego typu maile:
- Akismet oznacza to jako spam (czyżby wysyłane z automatu?)
- pisane z formularza kontaktowego mojego bloga, na którym nigdy nie poruszyłem tematu PERLa
- za każdym razem podpisuje się inna osoba (taka duża rotacja czy wymyślanie ludzi?)
Summa summarum, nie jest to profesjonalne wydawnictwo, a szkoda - brakuje takich, bo nawet czasem podróżując gdzieś pociągami mam ochotę poczytać gazetę, ale z programowania nic nigdy nie widziałem wartego zainteresowania (w kioskach :P).Kamil B. edytował(a) ten post dnia 23.01.12 o godzinie 16:09